Hlavní obsah

Téměř zapomenuté zříceniny České republiky

Novinky, Lucie Poštolková

Poodhalte s námi tajemství pozapomenutých zřícenin České republiky. Možná jsou některé hůře dostupné, ale výhled do širokého kraje z nich stojí za to. Podívejte se na hrady, které dobývali husité nebo kde byl vězněn Přemysl Otakar II.

Foto: Profimedia.cz

Zřícenina Děvičky na Pálavě

Článek

1. Helfenburk (Hrádek) u Úštěku - Ústecký kraj

Helfenburk byl vystavěn v první polovině 14. století Ronovici. Pokud se vydáte k této zřícenině, budete pravděpodobně překvapeni. Před vámi se totiž nebude tyčit žádný hrádek, jak by z názvu vyplývalo, ale pořádný, festovní a vcelku rozsáhlý hrad.

Obýván byl do konce 16. století, v 19. století se jeho rozvaliny staly oblíbeným cílem poutníků (např. K. H. Máchy). Na konci téhož století byl hrad upraven do dnešní podoby. Z těch dob tu takřka uprostřed hradního areálu stojí roubenka. Postavit ji v roce 1872 nechal textilní průmyslník Josef Schroll. A s koncem 19. století je spojen ještě jeden krok – právě od té doby, po zmíněných úpravách hradu, začala jako rozhledna sloužit zdejší třicetimetrová věž.

HelfenburgVideo: Miroslav Šára, Novinky

2. Kozí Hrádek - Jihočeský kraj

Nejčastěji je Kozí Hrádek spojován s mistrem Janem Husem. Když na něj byla v roce 1412 uvalena klatba a musel opustit Prahu, skrýval se a počátkem roku 1413 se na pozvání Jana z Ústí uchýlil na Hrádek, kde dokončil své dílo Postilu, traktát „O svatokupectví“, mnoho výkladů a latinský spis „De Ecclesia“ neboli „O církvi“.

Roku 1438 byl Kozí hrádek poničen požárem, jehož nejpravděpodobnějším původcem byla vidina snadné kořisti a ziskuchtivost Albrechta Rakouského, který v té době obléhal Tábor. Hrad nebyl vystavěn na příliš bezpečném místě, a protože ho nechránily skály ani řeka, nemohl vzdorovat velké přesile. Národní kulturní památkou byl Kozí Hrádek prohlášen 30. března 1962. Více se dozvíte na stránkách zde.

Kozí hrádekVideo: Novinky

3. Michalovice - Středočeský kraj

Obec Michalovice leží v těsném sousedství Mladé Boleslavi a hrad Michalovická Putna tu byl založen rodem Markvarticů ve druhé polovině 13. století. V roce 1425 hrad dobyli husité, ovšem jeho konec to ještě nebyl. Hrad byl znovu vystavěn, o což se zasloužil Václav z Michalovic, velkopřevor řádu maltézského. Ve druhé polovině 15. století byl hrad připojen k Mladé Boleslavi, pak se dostal do majetků Lobkoviců, ale to se již michalovický hrad blížil na pomyslnou konečnou. Od roku 1600 se totiž jedná o objekt pustý.

Pro turisty je ale zdálky viditelná silueta hradní věže, tyčící se nad pravým břehem Jizery, živá dodnes. Právě věž zvaná Putna láká návštěvníky především. V 19. století vábila zejména hledače pokladů, kteří ji podkopali a natolik jí narušili statiku, že se věž vychýlila a šikmo rozpoltila. Přesto ale ne natolik, aby výstup na vrchol Putny představoval riziko.

Foto: Profimedia.cz

Michalovická Putna

4. Pecka - Královéhradecký kraj

Zřícenina Pecka, označována také za perlu v Podkrkonoší, je pozůstatkem hradu, který vyrostl na počátku 14. století na místě původní tvrze. Sídlo vlastnila řada poměrně známých majitelů – mj. Albrecht z Valdštejna (ten jen jeden rok), před ním Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Právě z Pecky byl v únoru roku 1621 odvezen do vězení a v červnu téhož roku na Staroměstském náměstí v Praze popraven.

Druhou jmenovanou osobnost připomíná hradní expozice. Ta se dále zaměřuje na dějiny objektu, ale i na život venkovských lidí v Podkrkonoší. Interiéry hradu, který veřejnosti své brány otevřel v roce 1968, zvou návštěvníky také do sklepení a mučírny.

Což ovšem není pochopitelně nabídka celá. Z hradní vyhlídky lze dohlédnout mj. na obec Pecku dole pod hradem, ale také na vzdálenější cíle – Zvičinu i centrální masív Krkonoš se Sněžkou a Černou horou. O kulturních akcích, které se budou konat na hradě, se dočtete zde.

hrad PeckaVideo: Novinky

5. Radyně - Plzeňský kraj

V letech 1356–1361 nechal vystavět Karel IV. hrad nedaleko dnešního Starého Plzence. Na jeho počest byl nazván Karlskrone, ale název se příliš neujal. Což mimo jiné dokládá fakt, že kopci i hradu se říká Radyně.

Již v roce 1558 se o hradu píše jako o objektu pustém, nicméně dochovalo se toho víc než dost. A tak turista se tu má vskutku čemu podivovat. Například průměrné tloušťce zdiva (dva a půl metru) či vynikající vyhlídce (na vyhlídkový ochoz vede 118 schodů). Krásný pohled je na Starý Plzenec, na Hůrku, velice zřetelně je vidět rotundu, ale dohlédnout lze i mnohem dál. Na Plzeň, ale za příznivého počasí i na šumavské vrchy.

Hrad RadyněVideo: Miroslav Šára, Novinky

6. Týnec nad Sázavou - Středočeský kraj

Již zdaleka je hrad v Týnci nad Sázavou viditelný. To, co zaujme na první pohled, je hranolovitá kamenná věž, ale k prohlídce – když se člověk vydá na bližší průzkum – je toho víc. Vedle věže i pod ní stojí kaple, která vznikla na přelomu 12. a 13. století z původní románské rotundy (11. století). Kapli lze obdivovat nejen zvnějšku, ale i zevnitř. (celý článek)

Na hradě připravují řadu divadelních představení, přesný program najdete zde.

Týnec nad SázavouVideo: Miroslav Šára, Novinky

7. Zubštejn - Vysočina

Někde na Zubštejně se prý ukrývá zakopaný poklad, který obezřetně hlídají skřítkové. Nicméně samotným pokladem je už sama lokalita. I když se jedná o hradní zříceninu, mohutné zdi dávají návštěvníkům dost podkladů pro představu, jak mocný hrad to kdysi býval. Založen byl ve 13. století a areál měl na délku úctyhodných 275 metrů.

Vysloveně jen pár kroků od hradu je k vidění vysoká kamenná mohyla, pod níž je uložena hlína z památných míst – mj. z Lidic či Vítkova.

ZubštejnVideo: Miroslav Šára, Novinky

8. Děvičky - Jihomoravský kraj

Jen tři kilometry od Sirotčího hrádku je dominantou Pálavy zřícenina kdysi významného Dívčího hradu, též zvaného Děvičky. V historických pramenech je zmiňován již roku 1222, a ačkoliv ho v 17. století vyplenili Švédové a od 18. století byl zcela opuštěný, dodnes se z něj zachovaly obvodové zdi a bašta se střílnami.

Foto: Profimedia.cz

Z hradu Děvičky je nádherný výhled do kraje.

9. Týřov - Středočeský kraj

Nedaleko Berounky na Kokořínsku se nachází znamenitá hradní zřícenina. Hrad založil český král Václav I. okolo roku 1230. Dějepisci jeho existenci zaznamenali zejména v roce 1249. Právě tehdy zde totiž byli zatčeni vzbouřenci proti králi. Vedl je jeho syn, později známý jako král Přemysl Otakar II. Ten byl na Týřově po svém zatčení vězněn a hrad proto nikdy neměl rád.

Možná právě proto Týřov časem své vedoucí postavení mezi královskými hrady v této oblasti ztratil a získal je Křivoklát. Nicméně trvalo ještě více než 300 let, než začal být Týřov uváděn jako pustý (poprvé se tak stalo v roce 1575). Z hlediska turistického je to místo s mimořádnou atmosférou – a zároveň i se skvělou vyhlídkou nad Berounkou.

Foto: Profimedia.cz

Týřov

10. Starý Jičín - Moravskoslezský kraj

Nedaleko Nového Jičína se spolu s podhradním městečkem nachází Starý Jičín. Zdejší hrad založil rod Huckeswagenů, a to již ve 30. letech 13. století, takže se jedná o jeden z nejstarších moravských hradů. Opanoval Starojický (Starojičínský) kopec (486 m. n. m.).

Procházka mezi zdmi rozsáhlé zříceniny, vstup do interiérů věže první hradní brány, daleké výhledy na Nový Jičín i beskydské vrchy – to je v kostce výčet zdejších pozorovatelských možností. Kulturní program na léto najdete zde.

Starý JičínVideo: Miroslav Šára, Novinky

11. Hartenberg - Karlovarský kraj

Hrad Hartenberg se vypíná na strmém břehu řeky Svitavy. Malebná krajina a krásné údolí vytváří pohádkovou atmosféru. Hartenberg byl v minulosti obléhán a dobýván, pleněn a rozechvíván zemětřesnými roji a nejednou skončil v plamenech. Naposledy jej zachvátily požáry v letech 1985–91, kdy postupně vyhořel hlavní palác, nádvorní budovy a nakonec i věž.

Hartenburg opravují dobrovolníci z celého světa, ke kterým se může přidat každý. Hrad pravidelně ožívá na podzim Hartenberským strašením nebo Mikulášskou jízdou. Od 6. července bude v rámci dobrovolnických akcí pořádána řada workshopů. Od 18. srpna zde proběhne také mezinárodní divadelní festival. Hrad je volně přístupný během celého roku. Podrobnosti o akcích najdete zde.

12. Hrad Hamrštejn - Liberecký kraj

Hamrštejn leží nad Lužickou Nisou. Pochází z počátku 14. století, jeho úkolem bylo chránit obchodní stezku z Liberce do Žitavy, železné hamry a doly na vzácné kovy. První zmínka o hradu je z roku 1357, ale už roku 1558 jej kupní smlouva popisuje jako pustý. Do současné doby se zachovaly zbytky věží, nejvíce té větší obytné a zbytky obvodové hradby. Hamrštejn je volně přístupný a pod ním se rozkládá přírodní rezervace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám