Hlavní obsah

Tipy na víkend: Rysí slavnosti, filmové Karlovy Vary, přehlídka psů a oslavy Prahy

Novinky, Lucie Poštolková

Krásné počasí láká do přírody k vodě. Pokud váháte, vydejte se na Rysí slavnosti na Šumavu, nebo za filmy do Karlových Varů či na hudební festival Rock For People. Na sobotu připravili na Helfštýně přehlídku psů. V Praze se bude oslavovat na Petříně i Staroměstském náměstí, kde se v pátek ve 20 hodin rozezní zvony katedrál.

Foto: Profimedia.cz

Staroměstské náměstí se v pátek zaplní návštěvníky při Oslavách Prahy, rozezní se i zvony katedrál.

Článek
Středočeský kraj

Čechomor na hradu Křivoklát

Středověkou atmosféru hradu Křivoklát doplní v pátek večer skupina Čechomor. Koncert začíná ve 20.30 hodin. V sobotu ve stejný čas je pro návštěvníky připraveno divadlo Noc na Karlštejně od Jaroslava Vrchlického. Podrobné informace najdete zde.

Divadlo na Okoři

V rámci prohlídky na Okoři návštěvníci mohou v neděli zhlédnout i divadelní představení se strašidly skupiny Řešeto. V sobotu se zájemci zaposlouchají do středověké hudby. Vystoupení se konají v 11, 13 a 15 hodin. Více najdete zde.

Prohlídky oživlého zámku Kačina

V sobotu se můžete vrátit o 200 let zpátky na oživlém zámku Kačina, kde je pro návštěvníky připravená večerní prohlídka a divadlo. Od 20 hodin netradiční prohlídka povede zámeckými komnatami hraběte Chotka a poodhalí život této urozené šlechtické rodiny. Dopředu je nutné se rezervovat. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Tajemný hrad Trosky, ležící na dvojici čedičových suků, prý ukrývá poklad

Další díl z cyklu České televize Magické hory Čech a Moravy vás provede krajinou sopek a skalních měst Českého ráje, kde se podle pověstí ukrývá pod Troskami poklad. Východiskem je Jičín, „terra felix“, který se měl podle Albrechta z Valdštejna, podobně jako Florencie, stát centrem evropské politiky a umění. Vojevůdcova předčasná smrt (1634) však zhatila jeho velkorysé plány. (celý článek)

Vítání prázdnin

V sobotu se od 10 do 17 hodin na libereckém letišti koná letecká a balónková show, přehlídka psovodů, seskok padákem, taneční vystoupení a ukázka hasičského záchranného sboru, kde si návštěvníci prohlédnou, jak vypadá vyprošťování osob z vraku. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Prvního července začíná 46. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Zahajovací film, jímž tentokrát bude britský dobový snímek Jana Eyrová, letos poprvé uvidí i veřejnost. Z Thermalu, kde ho uvede herečka Judi Denchová, bude převezen do opraveného letního kina na další projekci. Užitečné informace o vstupenkách a ubytování najdete zde.

Foto: Rudolf Voleman , Právo

Karlovarský hotel Thermal už je festivalově vyzdoben.

Ústecký kraj

Roudnice nad Labem má nová lákadla pro turisty

Pro turisty, kteří zavítají do Roudnice nad Labem, připravilo kulturní zařízení, které má turismus na starosti, bohatou nabídku. Letos navíc i několik novinek. Vedle věže Hláska, která je výchozím bodem prohlídek a místního okruhu Roudnické památky, je v nabídce pro turisty prohlídka Kostela Narození Panny Marie, včetně bývalého augustiniánského kláštera s jezírkem společně s navazující prohlídkou znovu zpřístupněné restaurované kaple sv. Viléma a kaple sv. Josefa.

Za návštěvu rozhodně stojí Podřipské muzeum či galerie moderního umění. V nabídce nechybí ani Kratochvílova rozhledna s krásným výhledem na město, České středohoří či Kokořínsko. Podřipský motoráček vyjíždí v sezóně 2011 poprvé. Jede každou sobotu a neděli od 2. července do 28. srpna a 17. září (Roudnické vinobraní). (celý článek)

Plzeňský kraj

Den řemesel v Chanovicích

V sobotu bude v zámeckém areálu a ve skanzenu v Chanovicích Den řemesel. Po celý den si mohou návštěvníci prohlédnout tradiční rukodělná řemesla s trhem. Připraven je také doprovodný program od 9.45 do 18 hodin s šermířskými skupinami, loutkovým představením i tancem.

Rysí slavnosti

V Železné Rudě se konají v sobotu Rysí slavnosti. Na nádraží v Alžbětíně bude připraven parní vlak, který bude jezdit na Špičák a Železnou Rudu. Zájemci si mohou prohlédnout i historické drezíny, děti ocení jízdy koňským spřežením i program ve stanu volného času. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Oslavy obnovení Vítkova Hrádku 

Od 11 do 18 hodin se konají oslavy znovuobjevení vyhlídkové trasy Vítkova Hrádku. V sobotu si tak budou moct návštěvníci užívat dobových her, rytířských kratochvílí, hudební produkce a mše ve Svatotomášském kostele.

Borovanské múzy

V neděli zavítají do Borovan Múzy, které se zde stanou průvodkyněmi při noční prohlídce nově zrekonstruovaného augustiniánského kláštera v malebných Borovanech. Zájemci budou mít možnost navštívit doposud veřejnosti nepřístupnou památku. Při hraných scénkách se dozví mnohé z bohaté historie kláštera. Očekávat vás bude jeho zakladatel Petr z Lindy, zhýralý mnich Matěj Kozka z Rynárce, Jakub Krčín z Jelčan, probošt Augustin Dubenský, rokokový malíř František Jakub Prokyš, barokní sochař Josef Dietrich a mnohá další překvapení. Termíny prohlídek jsou ve 20, 20.45, 21.30 a ve 22.15 hodin. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Středověké soboty s templáři

Celý červenec se mohou těšit děti na středověké soboty s templáři na Starých Hradech. Od 10 do 18 hodin se návštěvníci podívají pod roušku tajemství templářů, zhlédnou rytířské souboje, poslechnou si středověkou kapelu Grál a budou si moct na tržišti nakoupit a ochutnat dobové pokrmy. Podrobný program najdete zde.

Za hudbou na Rock For People

Od soboty do úterý se za Hradcem Králové rozezní hudba festivalu Rock For People. Program zajišťuje pět stanovišť, kde na návštěvníky čekají nejen kapely, zpěváci, ale i DJ's. Podrobný program najdete zde.

Do Dětenic za rytíři

Rytířské turnaje, pohádkové postavy i piráti budou obývat zámek v Dětenicích. Návštěvníci se mohou těšit na opravdové rytíře v brnění i na koňské postroje, které znají například ze soubojů z pohádky Bajaja. První turnaj se koná v pátek a opakovat se bude každý den kromě pondělí až do 31. srpna 2011. Podrobný program najdete zde.

Výročí na Chlumu připomene bitva i mše

Pietní akty, mše či bitevní ukázku, které se zúčastní na 400 členů klubu vojenské historie, nabídnou vzpomínkové akce u příležitosti 145. výročí bitvy na Chlumu z roku 1866. Akce se koná od 1. do 3. července.

Program vzpomínkových akcí zahájí v pátek pochod historických jednotek bojištěm, následovat budou pietní akt a ukázka bitevní srážky u Máslojed. Večer je na programu pochod historických jednotek v Hradci Králové, následovat bude pochodňový průvod obcí Chlum a pietní akt na pruském hřbitově. V sobotu přijdou na řadu pochod bojištěm, pietní akt a promenádní koncerty historických muzik. Od 14 hodin bude připravena bitevní scéna na motivy historických událostí z bitvy.

Na místě bitevní ukázky bude postavena replika zemědělské usedlosti. Poslední akcí bude v neděli večer zádušní mše za padlé v kostele na Chlumu. Na bitevní ukázku na Chlum dorazí každoročně tisíce lidí, více informací najdete zde.

Kraj Vysočina

Setkání výtvarníků

V Náměšti nad Oslavou se areál zámku promění ve velkou výtvarnou galerii. Uskuteční se zde 5. ročník Letního mezinárodního setkání výtvarníků. Návštěvníci si prohlédnou díla uměleckých kovářů, litců, sochařů, řezbářů a autorů tvorby volné plastiky. Podrobnější informace najdete zde.

Pardubický kraj

Letohrad o prázdninách

Na Letohradě startují prázdniny, v rámci dne otevřených dveří se ve čtvrtek veřejnost může od 13 do 16 hodin přijít podívat na ukázku městského kamerového systému, prohlédnout si rekonstruovanou Hormarovu kapličku, Muzeum řemesel a mnoho dalšího. V pátek se v 16.15 hodin slavnostně otevře voliéra pro exotické ptactvo v zámeckém parku. Další podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Hafani na Helfštýně

V sobotu od 15 hodin se na Helfštýně budou vystavovat psi. Navíc si můžete prohlédnout agility, dogfrisbee, freestyle a mnoho dalšího. Podrobný program najdete zde.

Music festival Zahrada

Na Náměšti na Hané se od pondělí do soboty rozezní kytary. Multižánrové koncerty slíbili Vlasta Redl, Jablkoň, Hradišťan, Žalman, Honza Nedvěd a další interpreti. V pátek se bude hrát od 18 hodin, ostatní dny mají program už od 10 hodin. Podrobný program najdete zde.

Zlínský kraj

Radegast na Radhošti splní přání jen těm, kteří se dotknou jeho pupíku

Radhošť je sedmá nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd (1129 m. n. m.). Protáhlý masiv vystupuje na západ z Beskyd a z jeho vrcholu je možné spatřit doslova polovinu Moravy. Poutníci Květa Fialová s Václavem Cílkem vystoupili na bájný Radhošť, který umí plnit tajná přání. (celý článek)

Prapodivná zoo ze šrotu, kde mají gepardy, želvu i gorilu

Slovácko je známé díky vinným sklípkům, krásné přírodě, ale také tradičnímu folklóru. Pokud se vypravíte na jižní Moravu, podívejte se také určitě do unikátní zoologické zahrady, kde nemají žádné ploty a vstupné je zdarma. Všechny exponáty jsou totiž z kovového šrotu. (celý článek)

Hlukem projede slavná jízda králů

Na velkou slávu se chystá Hluk na Uherskohradišťsku. Během prvního červencového víkendu se zde uskuteční již XXI. Dolňácké slavnosti písní a tanců s tradiční jízdou králů. Jejich součástí bude i jubilejní 40. ročník slováckého festivalu dechových hudeb. Slavná jízda králů pojede Hlukem v neděli od 9 hodin.

Pátek přinese vystoupení dětských souborů nebo mužských pěveckých sborů. Folklórně naladění návštěvníci jistě ocení besedu u cimbálu s cimbálovou muzikou Dolina.

V neděli Hluk ožije Festivalem řemesel a tradic na Ostrožsku, výstavou historických vozidel u cukrárny nebo soutěží O nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku. Podrobný program zde.

V napajedelském zámku se v sobotu otevře interaktivní výstava

Afrika je název nové 3D výstavy, která bude od soboty 2. července přístupná na zámku Napajedla na Zlínsku. Unikátní expozici připravuje speciálně pro zámek cestovatel Rudolf Švaříček. Lidé se mohou těšit na putování nejrůznějšími částmi Afriky, na spoustu zajímavých fotografií a artefaktů. (celý článek)

Bikemaraton Drásal

Osmnáctý ročník Bikemaratonu Drásal, nejtěžšího závodu svého druhu v České republice, se koná v sobotu 2. července. Startovat se bude tradičně z holešovského náměstí Dr. E. Beneše, cíl bude v tamní Zámecké zahradě. Hlavní závod sestává ze dvou tras – Dlóhé Drásal měří 115 kilometrů, Krátké Drásal 53 kilometrů.

„Obě trasy vedou v Přírodním parku Hostýnské vrchy, začínají a končí v Holešově a jsou vedeny územím tří okresů – Kroměřížského, Vsetínského a Zlínského. Kromě závodů pro dospělé tradičně pořádáme i závody dětí a taky Open jízdu pro všechny v okolí Holešova,“ sdělil za organizátory Jaromír Ondrušák.

V letošním roce odstartuje Dlóhé Drásal tradičně v 7.45 hodin, kratší závod bude zahájen v 11:45. přihlášku najdete zde.

Jihomoravský kraj

Mikulov láká na cimbálové soboty s vínem

Cimbál a víno – na tyto dva nerozlučitelné symboly jižní Moravy vsází letošní léto taky Mikulov. Město pod Pálavou toho ale nabízí ještě mnohem víc. Mikulov rozšiřuje svůj repertoár turistických lákadel o prázdninovou novinku – cimbálové soboty s vínem. Koho přepadne chuť na sklenku jihomoravského vína s tóny cimbálové muziky, může od 2. července zamířit do vybraného sklípku nebo restaurace. (celý článek)

Otevřené zámecké podzemí Slavkova

Během pátečního večera ožije podzemí slavkovského zámku. Od 18 do 21 hodin si návštěvníci mohou projít unikátní prostory dvou pater zámeckých sklepů, systému spojovacích chodeb, schodišť, hospodářské zázemí s pekárnou a pomocnou kuchyní, kde potkají postavy, které pojí úzký vztah se slavkovským zámkem. Setkají se s dobovými vojáky, služebnými, hraběnkou z rodu Kouniců a také s Napoleonem. Dopředu si raději zarezervujte prohlídku na pokladně zámku (tel.: 544 227 548).

Oslavy Pernštejnského panství

Oslavy Pernštejnského panství začínají v pátek Oldies party v Nedvědici. Dále pokračují o víkendu hudebními koncerty Xindla X, Plavců a dalších v Nedvědici a na Pernštejně, kde potrvají až do středy. Podrobný rozpis programu slavností najdete zde.

Vinařský cyklomaraton

V sobotu se milovníci vín opřou do pedálů v rámci Amatérského cyklistického závodu Vinařská 50 – Author Znovín Cup v Šatově. Trasa vede rozmanitým terénem kopcovité krajiny znojemského regionu, mezi vinicemi se zrajícími hrozny, po klikatých okresních silničkách a místy kopíruje tok řeky Dyje. Část trasy vede rakouským pohraničím. Vítězové navíc obdrží i láhev vína. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Kalhotkový obrněnec u srubu v Darkovičkách

Kalhotky pověšené na tankové hlavni mě docela rozesmály. Kdyby k sušení prádla sloužily zbraně, byl by klid. Samohybka SU 100 spolu s další technikou stojí v areálu nedokončeného opevnění Hlučín-Darkovičky u předválečných bunkrů. Ty jako jedny z mála zažily tvrdé boje druhé světové války. (celý článek)

Praha

Za jedničku do zoo za korunu

Zoologická zahrada v Troji na čtvrtek připravila akci pro jedničkáře. Děti školou povinné, které mají jedničku z biologie, prvouky, přírodovědy nebo jiného přírodovědného předmětu na posledním vysvědčení budou mít vstup za korunu.

Navíc je připraven zábavný program, v rámci kterého mohou hodnotit dovednosti lachtanů (12 hodin), nosála Dinďu (11 hodin), lemurů (13 hodin) a fretky Ricky a TIcky ve 14.15 hodin. Více najdete zde.

Jedničkáři v Národním technickém muzeu

Pokud máte doma jedničkáře, neváhejte a vydejte se ve čtvrtek do nově otevřeného Národního technického muzea v Praze. S posledním vysvědčením, na kterém máte samé jedničky, budete mít vstup zdarma.

Oslavy Prahy

V pátek a sobotu zaplaví Pražané Staroměstské náměstí, Petřín, ale i řadu muzeí a galerií. Obsáhlý program je rozdělen do sekcí hudba, dětem, demokracie a svoboda, česká historie, architektura a urbanismus, věda a technika, výtvarné umění a design a oslava Anežky České, která se před 800 lety narodila. Stověžatá Praha se rozezní v pátek ve 20 hodin, nejlepší poslech bude ze Staroměstského náměstí, kde budou probíhat také Staroměstské hody. Podrobný program najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Mikulov láká na cimbálové soboty s vínem

Cimbál a víno – na tyto dva nerozlučitelné symboly jižní Moravy vsází letošní léto taky Mikulov. Město pod Pálavou toho ale nabízí ještě mnohem víc.

Rešovské vodopády chrání sám Praděd

Nejsme zemí velkých vodopádů, jako jsou třeba Švýcarsko, Norsko, nebo Slovinsko. Ale pár krasavců tu máme a je škoda je neznat a opomíjet. Na okraji Nízkého...

Za sopkami na překrásný ostrov La Palma

Kanárské ostrovy jsou pro mnohé z synonymem obrovských hotelových komplexů a davu turistů. Že si tady můžete užít skvělou horskou turistiku a navíc mezi...

Výběr článků

Načítám