Hlavní obsah

Tři vyhlídky v Beskydech, které rozhodně stojí za návštěvu

Novinky, Martina Žáčková

Kdo by se rád nepokochal vyhlídkou z kopce či rozhledny do malebné okolní krajiny? Je ale třeba vědět, kam se vydat. Místa, která jsme vybrali v Chráněné krajinné oblasti Beskydy na Valašsku, patří k nejkrásnějším vyhlídkám do krajiny.

Článek

Z Čartaku jsou vidět i Tatry

Velmi snadným cílem je například rozhledna Čartak na stejnojmenném vrcholu nedaleko bývalého hraničního přechodu Bumbálka nad Velkými Karlovicemi na silnici mezi Rožnovem pod Radhoštěm a slovenským Makovem. Je jednou z mála v regionu, ke které se dostanete autem takřka na dosah. Z hlavní silnice vás směrovka pošle k hotelu Sůkenická a po pár stovkách metrů dojedete na parkoviště, odkud je to k rozhledně jen 200 metrů do velmi mírného kopce.

Rozhledna patří k nejmladším v kraji, je přístupná od roku 1998. Tyčí se v nadmořské výšce 953 metrů, k vyhlídkové plošině ve výšce 26 metrů vede 137 schodů, což zvládnete s mírným zadýcháním. Je běžně přístupná od června do konce září, v jinou dobu stačí vypůjčit si klíče v hotelové restauraci. Shora se vám otevře nádherný pohled na valašskou krajinu.

Protože silnice zůstávají ukryty mezi stromy, můžete se cítit jako v dobách, kdy ještě auta neexistovala – na dohled jsou jen lesy a sem tam louky s pastvinami a malými domky. Vidět jsou Beskydy, hřeben Javorníků, Malá a Velká Fatra a při dobré viditelnosti se na obzoru majestátně a trochu zlověstně tyčí Západní Alpy.

rozhledny.webzdarma.cz/cartak

Horu Soláň si oblíbili umělci

Mimořádné postavení mezi horami na Valašsku má Soláň (860 metrů nad mořem). Zamilovali si ji mnozí umělci, kteří ji oslavovali ve svých výtvarných i básnických dílech, někteří se tu dokonce i usadili.

Autem vyjedete serpentinami buď od Velkých Karlovic, nebo z druhého údolí od Hutiska-Solance až nahoru, odbočíte k horskému hotelu Čartak a turistickému centru Zvonice a pak stačí urazit jen pár set metrů po hřebeni, aby se před vámi otevřela krajina v celé své kráse.

Na jedné straně se rýsuje hřeben Javorníků, na druhé straně můžete obdivovat beskydské hřebeny s Lysou horou a Radhoštěm. Pěkný pohled na Javorníky se nabízí i od Horského hotelu Soláň.

Procházku po Soláni zpříjemní nová naučná stezka lemovaná dřevěnými sochami a na deseti zastaveních také informačními tabulemi s pověstmi a povídačkami z Valašska. Stezka měří jen pět kilometrů, takže ji hravě zvládnou i nejmladší (či naopak nejstarší) návštěvníci. Nevynechejte ani návštěvu Zvonice Soláň – stylového informačního centra s galerií, které vzhledově připomíná typickou valašskou zvonici. V létě tu pořádají doprovodné programy. Více na www.zvonice.eu

Vzhůru na Pustevny a k Radegastovi

Vrchol Radhošť s přilehlým horským sídlem Pustevny (1018 m n. m.) patří k nejkrásnějším místům na Moravě – a nejtajemnějším. Prý tu mívaly slety čarodějnice a v podzemí se ukrývají nejen ohromné poklady, ale i socha pohanského boha Radegasta, kterou tam svrhli věrozvěstové Cyril a Metoděj.

Pustevny proslavily typické dřevěné pestrobarevné domy architekta Dušana Jurkoviče, vybudované pro odpočinek turistů na konci 19. století. Po nedávné rekonstrukci opět září novotou a nachází se v nich menší horský hotel a restaurace s vynikající krajovou kuchyní.

Na Pustevny se jednoduše dostanete autem, případně zaparkujete v údolí v Trojanovicích a vyjedete si nahoru sedačkovou lanovkou. Výhledem do rozhlehlého údolí se můžete kochat už z lanovky nebo také z výstupní stanice.

Ještě hezčí pohled se nahoře naskýtá z blízkého altánku Cyrilka, kam stačí překonat pár desítek metrů do kopce. Vrchol Radhošť je z Pusteven vzdálený jen čtyři kilometry po hřebeni. Trasa je označována jako nenáročná.

Pokud ale celý výšlap nezvládnete, zajděte si alespoň do půli cesty k soše pohanského boha plodnosti a hojnosti Radegasta. Když se dotknete jeho opasku, prý si tak zajistíte bohatství. A vedle krásného výhledu do údolí si také můžete cestou pochutnat na sladkých borůvkách. www.pustevny.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám