Hlavní obsah

Zlatá ulička v Praze se po rekonstrukci znovu otevřela

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Po více než roční rekonstrukci se ve středu lidem opět zpřístupnila oblíbená pitoreskní Zlatá ulička na Pražském hradě. Oprava uličky byla nejrozsáhlejší v její historii a kromě opravených domků zde návštěvníci najdou i novou stálou expozici, která dokumentuje život v uličce v posledních pěti stoletích.

Zlatá uličkaVideo: Novinky

 
Článek

Jedno z nejznámějších historických míst Prahy znovu otevřel prezident Václav Klaus s chotí Livií, který má svůj úřad v areálu Pražského hradu.

Prohlídka Zlatou uličkou těsně před jejím slavnostním otevřenímVideo: Novinky

Nově se snížil počet krámů se suvenýry a do devíti z 16 domů byla nainstalována unikání expozice, ve které se návštěvníci vrátí skrz 500 let existence Zlaté uličky. Na první pohled se zdá, že majitelé opustili dům nedávno a brzy se vrátí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus slavnostně otevírá Zlatou uličku po 13 měsíční rekonstrukci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus u věštkyně

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slavnostní otevření Zlaté uličky

„Návštěvníci zde uvidí obydlí jejich typických či výrazných obyvatel,“ říká historik, autor námětu a odborný garant expozice František Kadlec ze Správy Pražského hradu.

„Chceme, aby zařízení jednotlivých domků bylo co možná nejvěrnější a vše vypadalo tak, že jejich obyvatelé právě odešli,“ dodává filmový historik, autor scénáře expozice a její kurátor Pavel Jiras z Barrandov Studios.

Interiér domů byl nově vybaven předměty z depozitáře Hradu, některé předměty se vyráběly přímo na míru na Barrandově, další z bazarů a starožitnictví. Velká část exemplářů věnovali lidé, když se rozkřiklo, že ve Zlaté uličce obchody nahradí dobové expozice. Největší raritou se tak pravděpodobně stane poprvé vystavená zlatnická dílna.

 Nábytek z Van Helsinka a Ať žijí rytíři

Z archivu filmových studií přibyly i rekvizity ze slavných filmů. V alchymistově dílně se tak ocitla skříň z filmu Ať žijí rytíři nebo skříň ze snímku Van Helsink.

Malé místnosti působí autenticky a do detailu, jako by si majitelé odskočili na chvíli pryč a nechali svou práci rozdělanou. Všechny místnosti vypráví o reálných osobách, kteří uvnitř žili od 16. století až do 50. let 20. století. Vyjma alchymistů, kteří jsou smyšlení.

Vzniku interiérů předcházely podrobné scénáře. Autoři promýšleli, jak bytost žila a co všechno potřebovala. A jak by si asi rozložila nábytek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus ve zlatnické dílně

Návštěvníci si prohlédnou například domácnost nejstarších obyvatel uličky - takzvaných červených střelců, kteří strážili hradní brány. Chybět nebude dílna zlatníka, krčma či domek bylinkářky.

Turisté uvidí i domácnost vyhlášené pražské jasnovidky a kartářky Matyldy Průšové či amatérského filmového historika, který v uličce skrýval před nacisty kopie dobových českých filmů.

Návštěvníci ale budou moci navštívit i prodejnu dřevěných hraček a loutek či obchod s keramikou a malbou na sklo. Prodávat by se tam měly také cínové figurky a šperky. V jednom z domečků bude obchod s knihami, které se vážou k nejslavnějšímu obyvateli uličky - Franzi Kafkovi. V uličce zůstane i kavárna.

V Bílé věži navíc návštěvníci najdou expozici věnovanou alchymii a v Obranné chodbě pak výstavu brnění a zbroje.

Z historie uličky

Zlatá ulička vznikla mezi románským a pozdně gotickým opevněním severní části Hradu. Do hradebních oblouků obranné zdi, postavené Beneditkem Riedem kolem roku 1500, byly přistavěny malé domky, kde za Rudolfa II. bydleli členové hradní stráže.

Později zde žili drobní řemeslníci, právě např. zlatníci, po nichž ulička dostala svoje jméno. Ulička měla své stálé obyvatele až do 50. let 20. století, kdy od nich domky vykoupila prezidentská kancelář. Právě z té doby pochází i barevné řešení fasád. To navrhl známý český filmař Jiří Trnka.

Už za první republiky se dbalo na to, aby se při úpravách neměnil malebný ráz. V 50. letech se rozhodlo zachovat uličku jako celek. Rekonstrukce a památková úprava uličky byla dokončena v roce 1955 pod vedením architekta Pavla Janáka.

Pestré fasády navrhl tehdy malíř a filmový tvůrce Jiří Trnka. Barvy domků se v minulosti měnily a byly často velmi výrazné, takže Trnkův návrh nebyl nijak odtržený od historické reality.

Náročná rekonstrukce

Důvodem rozsáhlé rekonstrukce, která uličku v květnu loňského roku uzavřela, byla oprava zastaralé kanalizace. Kvůli podmáčení spodní vodou z poničené historické kanalizace se propadala. Domkům, které nemají žádné či jen chatrné základy, hrozilo zhroucení. Na výměnu odpadů navázala i celková rekonstrukce baráčků.

Letní otevírací doba:

od 9.00 do 18.00 hodin

Režim vstupu do Zlaté uličky bude stejný jako před jejím uzavřením. Zlatá ulička – jako jeden z návštěvnických objektů Pražského hradu – bude opět zařazena do obou prohlídkových okruhů Pražského hradu – tedy tzv. Malého i Velkého.

Výše vstupného se podle Františka Kadlece ze Správy Pražského hradu nemění. Za vstup a prohlídku domků zájemci zaplatí 250 korun (500 Kč rodinné vstupné) v rámci malého hradního okruhu nebo 350 korun při prohlídce velkého okruhu po Hradu. 

Historické místo dostalo nové inženýrské sítě, kanalizaci, vodovod a elektrické rozvody. Stavbaři opravili nosné konstrukce některých domků, instalovali podlahy s vytápěním a restaurovali stropy i fasády. Unikátní místo prozkoumali také archeologové. Našli mimo jiné pozůstatky románské hradby z 12. století. Rekonstrukce uličky stála podle Hradu asi 34 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám