Hlavní obsah

Hrad Svojanov změnil barvu, průvodce oblékl do kostýmů a pořádá hradní jarmark

Právo, Ludmila Žlábková

Letošní turistickou sezónu zahájil hrad Svojanov na Svitavsku již počátkem dubna, ovšem návštěvníci se sem mohou vracet třeba po týdnu a stále budou objevovat něco nového. Středověká památka totiž prochází významnou obnovou za více než 30 miliónů korun. Nejnověji byla dokončena fasáda paláce, která získala barevnost, která připomíná původní tvář objektu v období druhé půle 19. století.

Článek

Právě v 19. století prošel hrad poslední výraznější přestavbou. „Fasáda je vyvedena ve dvou tónech okrové barvy a má okna v bílé barvě. Tento staronový vzhled vychází z nálezů restaurátorů,“ ujistil kastelán hradu Miloš Dempír. Bílý nátěr budou mít i dveře ve vnitřních prostorách paláce, v příštích týdnech přibudou na terasách také ozdobné bílé mříže.

„Díky takto provedeným pracím dochází k vyniknutí výjimečnosti Svojanova, kontrastu hradních zřícenin, do kterých byla vestavěna empírová zámecká stavba,“ míní Miloš Dempír, jenž připomněl i další zajímavosti, které prohlídka hradu nabízí.

„V rámci prohlídkového okruhu si návštěvníci mohou prohlédnout sklepení s výstavou strašidel a mučírnou a obnovené komnaty prvního patra zařízené stylovým inventářem, prezentující život na hradě v 2. polovině 19. století. V rámci venkovního areálu je přístupná gotická zahrada, ochozy na hradbách a břitová věž s rozhlednou na jejím vrcholu, odkud se otevírá krásný pohled do okolní krajiny,“ vyjmenoval.

Průvodci v dobových kostýmech

Před dokončením a otevřením je dolní sál Domu zbrojnošů, kde byly restaurovány omítky i původní dřevěné prvky. Okolí Domu zbrojnošů dostalo novou úpravu snížením terénu se zakomponovaným nově objeveným kamenným žlabem.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Rekonstrukci Domu zbrojnošů provázel archeologický průzkum, objeven byl žlábek na dešťovou vodu, pečetní prsten a stará mince.

Po dokončení všech úprav bude prohlídka hradu opět zahrnovat dva vnitřní prohlídkové okruhy. „Letošní novinkou je také skutečnost, že návštěvníky provázejí průvodci v historizujících kostýmech. Vzhledem k rozdělení prohlídkových okruhů na hradní a zámecký jsou rozdílné i kostýmy. Zámeckým okruhem provádí průvodci v kostýmech empírových, hradním v kostýmech gotických,“ doplnil správce hradu.

Hradní jarmark o víkendu
Nadcházející víkend bude na Svojanově živo. Koná se tu totiž další ročník tradičního Hradního jarmarku. V sobotu i v neděli budou v areálu hradu předváděna dobová řemesla a návštěvníci si budou moci zakoupit zajímavé rukodělné výrobky. „Doprovodný program na nádvoří připomene převážně období předminulého století, tedy dobu, kdy hrad Svojanov získal svou nynější podobu. V hodinových intervalech budou probíhat ukázky verbování za Marie Terezie, výcviku vojenského koně, souboje mečem, tesákem, dýkou či nožem nebo také dobové hudby se starými jarmarečními písněmi. V rámci doprovodného programu jsou připraveny soutěže a hry pro malé i velké, lukostřelnice, vození dětí i dospělých na koni a podobně,“ zve k návštěvě kastelán Dempír.
Po oba dny bude otevřeno od 9 do 17 hodin. V areálu hradu se nachází též restaurace s možností venkovního posezení a pro návštěvníky je také připraveno občerstvení přímo na hradním nádvoří.

Program Hradního jarmarku

10:00 Válečníci - ukázky boje mečem, tesákem, dýkou či nožem, od praku až k dělům

11:00 Dobová hudba a jarmareční písně - na pódiu i průběžně v celém areálu

12:00 Verbování za Marie Terezie -  těžký život rekrutů - interaktivní vystoupení se zapojením diváků

13:00 Dobová hudba a jarmareční písně - na pódiu i průběžně v celém areálu

14:00 Kyrysník a jeho kůň - ukázky výcviku vojenského koně z dob Marie Terezie

15:00 Válečníci - ukázky boje mečem, tesákem, dýkou či nožem, od praku až k dělům

16:00 Dobová hudba a jarmareční písně - na pódiu i průběžně v celém areálu

17:00 Z dílny mistra popravčího - veselé vyprávění na neveselé téma - interaktivní vystoupení se zapojením diváků

Vstupné:

Okruh A: Plné 95 korun, snížené 65 korun, rodina 290 korun.

Okruh C: Plné 45 korun, snížené 35 korun, rodina 140 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Via Regia byla cestou nejen králů

Historická výstava v Görlitzu zdokumentuje královskou cestu Evropou od jejího vzniku před osmi sty lety do dneška. Téma Via Regia je mottem 3. saské zemské...

Výběr článků

Načítám