Hlavní obsah

Tipy na víkend: Muzejní noc u Becherů i v Brně, Navalis na Vltavě a pivní festival

Novinky, Lucie Poštolková

O víkendu se v rámci Muzejní noci otevřou památky v Brně, ale i muzeum Jana Bechera v Karlových Varech. V Ostravě se poběží velký závod do schodů Run up 2011. Obří závod v Hostinném protáhne páry i skupiny po vodě, na kole i v běhu. V Praze na Vltavě poplují desítky lodí a gondol při Svatojánských Navalis, v Letňanech poteče pivo proudem a v Holešovicích se sejdou milovníci knih na Světu knihy.

Foto: Profimedia.cz

Letošní novinkou Českého pivního festivalu jsou větší sklenice, do nichž budou dvě stovky mladých žen a mužů v krojích pivo nalévat.

Článek
Středočeský kraj

Staročeské máje roztančí náměstí i nádvoří zámku v Mníšku

Taneční a hudební program na náměstí i na zámku v Mníšku pod Brdy se chystá už v sobotu 14. května. V rámci Staročeských májů vystoupí 10 souborů s tanci i písněmi. Bude se na co dívat, co jíst i co nakupovat. Doprovodný program připravil i mníšecký zámek. (celý článek)

Stříbrný klíč odemkne turistům v Kutné Hoře mnohé památky

Jednotnou vstupenku, takzvaný stříbrný klíč, mohou pro letošní turistickou sezónu získat návštěvníci v Kutné Hoře. Klíč otevře brány hned v osmi památkách. Po zakoupení vstupenky za 250 korun budou lidé moci navštívit kostnici, katedrálu Nanebevzetí Panny Marie, chrám svaté Barbory, muzeum stříbra a stříbrný důl Hrádek, Tylův památník, Vlašský dvůr, Galerii Středočeského kraje v Jezuitské koleji a nedaleký zámek Kačina. (celý článek)

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Chrám sv. Barbory

Zámek Konopiště má zase medvěda

Zámek Konopiště má po roce opět v příkopu tradičního medvěda. Nového huňáče si v úterý správci památky přivezli do zámeckého medvědária ze zlínské zoo. Na Konopišti nahradí oblíbeného Kazimíra, medvěda, který tady loni v únoru uhynul v úctyhodném věku 24 let. (celý článek)

Na duchařském Krakovci bude Husova nadživotní socha

Dětskou komedii Ať žijí duchové zná asi každý, některé hlášky z ní doslova zlidověly. Film se točil na Krakovci asi 15 kilometrů jihozápadně od Rakovníka. Zatímco rytíř z Brtníku byl fikcí, přítomnost Jana Husa je historicky doložena, a aby zůstala na věčné časy, bude na hradě mít pomník. Kalich, který ho připomíná, je asi málo. (celý článek)

Liberecký kraj

Husitská hora, suchary a neúplně rozebraný hrad

Titulek říká vše podstatné – míříme do tří cílových míst, jimiž bude výrazný vrch se jménem získaným v husitských dobách, město známé i díky výrobě sucharů a na závěr hrad, který býval jeden z nejmohutnějších v oblasti, než přišla třicetiletá válka a po ní císařův příkaz o zboření. Právě jsme dorazili na severovýchodní hranici Českého ráje. (celý článek)

Karlovarský kraj

Otevírání sezóny s oplatkami

V Mariánských lázních otevřou lázeňskou sezónu v duchu mariánskolázeňských oplatek Kolonáda, které se vyrábějí ve městě už 155 let. Díky pestrému programu se můžete potkat s historickými návštěvníky lázeňského města. Nebude chybět ochutnávka teplých lázeňských oplatek a s nimi spojená výstava, jarmark s tradičními řemesly, divadla a koncerty. Podvečer se pak ponese v rytmu swingu s kapelou Melody Makers Ondřeje Havelky a pro ty, kdo nebudou chtít tancovat je připraveno posezení v dobové kavárně. Více najdete zde.

Muzejní noc u Jana Bechera

V Karlových Varech se v sobotu večer otevře muzeum Jana Bechera v rámci Muzejní noci. Večer zakončí tombola, barman bude míchat barevné koktejly. Atmosféra se ponese ve stylu filmových hvězd, proto se neostýchejte a přijďte také v kostýmu. Dopředu je nutné si rezervovat místa na tel. 420 359 578 142 nebo mailu: vstupenky@jan-becher.com. Prohlídky probíhají v 19, 20, 21, 22 a 23 hodin.

Ústecký kraj

Zámecké slavnosti a Novohradská pouť

Na zámku Nový hrad u Jimlína se o víkendu uskuteční tradiční Zámecké slavnosti spolu s Novohradskou poutí. Po oba dny mezi 10 a 17 hodinou se místní ponoří do atmosféry předválečné republiky, která se stane letošním tématem. Vstupné činí 50 Kč.

Plzeňský kraj

Čechomor na zámku Kozel

V neděli vystoupí od 16 hodin v jízdárně zámku Kozel u Šťáhlav populární hudební skupina Čechomor. Kromě koncertu se můžete vydat na zámecké prohlídky, které v neděli začínají v 10 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Svazek obcí Domažlicko otevřel největší cyklostezku v příhraničí

Obce na Domažlicku otevřely ve středu nejdelší cyklostezku v západočeském příhraničí. Dvanáctikilometrová linie se točí z 95 procent po lesních a lučních cestách. Česká cyklostezka vede od hranic, tedy z Ovčího vrchu nad Folmavou, v lesích podél rekreačního rybníku Babylon. Na železničním přejezdu Hadrovec překonají cyklisté silnici Plzeň-Domažlice. Za ním pak stezka navazuje na čtyřkilometrovou trasu z Havlovic do Domažlic, dokončenou před pěti lety. Na hranicích se pak napojuje na bavorský Furth im Wald a jeho Dračí jezero. Nová cyklostezka s přiměřeným stoupáním je vhodná i pro seniory.

Jihočeský kraj

Ve Lnářích zajali generála Vlasova

Malý pomníček u vchodu do lnářského zámku připomíná pohnutou historii kontroverzního ruského generála A. A. Vlasova. Jeho vojska pomohla v pražské operaci zachránit Prahu. Generál byl jako vlastizrádce popraven. (celý článek)

Dětská pyžamová party

Malé děti si po odpoledním spánku nechají noční košile a vyrazí na pyžamovou party. Od 16 do 19 hodin se bude v sobotu tančit a hrát v Domě dětí a mládeže ve Strakonicích. Připravena je kapela WC Pauza Strakonice a výuka tanečků se soutěžemi. Více najdete zde.

Královéhradecký kraj

Obří závod muže a ženy

V Hostinném si vyzkouší páry i týmy sportovní kondici, ale i přátelství. Obří závod obsahuje tři disciplíny: kanoe na klidné vodě 1,5 km, poté vyráží tzv. Gundersenovou metodou na MTB 5,5 km, na závěr čeká závodníky 5,5kilometrový běžecký okruh. Závodníci si mohou vybrat ze dvou kategorií: Dvojice a Týmy. Další podrobnosti najdete zde.

Květiny a víno na zámku Ratibořice

O víkendu zavoní na ratibořickém zámku výstava Květiny a víno. V zámeckých interiérech budou vystaveny slavnostní květinové dekorace z období 18. a 19. století a seznámíte se s kulturou podávání a konzumace vín u šlechtických tabulí. Ve vstupní hale zámku si navíc můžete ochutnat sladké i slané zámecké pochoutky. V sobotu bude navíc otevírací doba zámku prodloužena do 20 hodiny. V zámeckém sklípku budou probíhat degustace vín. Další podrobnosti najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Ratibořice

Kraj Vysočina

Po vodě za Švejkem

Všichni vodáci i nadšenci vodních plavidel se sejdou v sobotu na hrázi Ulického rybníka. Hromadný sraz je naplánovaný na 13 hodinu, odkud se volným tempem kajaky, rafty, kánoe i pramice přesunou na hráz Štěpnického rybníka. Odtud je naplánovaný ostrý start po kategoriích na sprint okolo ostrova, po dojezdu bude vyhlášení vítězů v jednotlivých kategoriích. Závěr zábavného odpoledne se uskuteční ve Švejk restaurantu Na Zámecké v Telči. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Historický Kašparův let z Pardubic

Již tento pátek 13. května, v den stého výročí přeletu Jana Kašpara z Pardubic do Prahy Chuchle, se pokusí brzy ráno pilot Petr Mára o rekonstrukci letu prvního českého aviatika na velmi přesné replice upraveného letounu Blériot s motorem Walter. (celý článek)

Běh choceňskými sady

V neděli si můžete protáhnout tělo při 34. Ročníku běhu choceňskými sady. V neděli od 8 hodin začíná akce v parku u zámku v Chocni. Podrobnosti najdete zde.

Memoriál Václava Břízy na Divoké Orlici

Klub vodáků Žamberk připravil na sobotu tradiční závod 15 km po Divoké orlici – Memoriál Václava Břízy. Ve 12 hodin startují z Nekoře kánoe a kajaky. O deset minut později vyjedou pramice. Výsledky se budou vyhlašovat v Žemberku u myslivecké chaty v 14.30 hodin. Více najdete zde.

Z výstav v pardubickém zámku se vám nebude chtít odejít

Nádherný renesanční vodní zámek, sídlo mocných Pernštejnů, je jednou velkou galerií. Pardubické muzeum tu vystavuje své stálé expozice, k tomu pořádá celou řadu různých příležitostných výstav. Sympatické na muzeu je, že je otevřeno celoročně. (celý článek)

Olomoucký kraj

Nejstarší veteráni se vydají na stokilometrovou pouť

Na stokilometrovou okružní trasu se v pátek a sobotu vydají na Přerovsku milovníci historických vozů a motocyklů. Do letošní přehlídky veteránů vyrobených do roku 1939 s názvem Helfštýnský okruh se zapojí na 128 vozidel. Startovat budou v pátek ve 14 hodin z Lipníku nad Bečvou, projedou skrz 31 obcí a měst a jejich cílem se již tradičně stane středověký hrad Helfštýn.

V pátek večer se v Lipnici nad Bečvou každé vozidlo předvede, majitelé prozradí základní informace například o tom, jak dlouho se vozidlo renovovalo či nějaké další zajímavosti. Vozidlo se poté dá do pohybu, projede lipenským náměstím a jeho úzkými uličkami.

V sobotu se poté kolona historických aut a motocyklů rozjede po malebných zákoutích regionu. Pořadatelé přitom upozorňují, že závod se jede "na naprostou pohodu" a nikam se nespěchá; doporučují divákům, aby si s sebou vzali deky. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Zvonici rozezní písně Jaroslava Ježka

Zvonice na Soláni na Vsetínsku se vrátí do doby, kdy se tančilo a zpívalo na písně a skladby Voskovce, Wericha a Ježka. Na sobotu připravilo Sdružení pro rozvoj Soláně hudebně literární pořad Tmavomodrý svět Jaroslava Ježka, který je věnovaný 105. výročí narození a 70. výročí úmrtí tohoto úspěšného skladatele, spojeného především s Osvobozeným divadlem.

Aktuálně v prostorách Zvonice probíhá výstava obrazů Zdeňka Hudečka s názvem Dvojí tvář malířské tvorby, potrvá až do 22. června. Více najdete zde.

Bystřický farmářský jarmark jako za starých časů

V Bystřici pod Hostýnem se vrátí do dob dávno minulých tradičním valašským jarmarkem. Masarykovo náměstí obsadí mezi 9 až 12 hodinou v sobotu stylové stánky s českými potravinářskými produkty a řemeslnými výrobky. Bystřice se tak připojila k městům, která podlehla současnému trendu prodeje a nakupování regionálních potravin.

První farmářský jarmark nabídne domácí pečivo vyrobené dle tradičních receptur, frgály, trdelníky, královskou čokoládu, ovčí a kozí sýry, tvarůžkové dobroty, speciality z pštrosího masa. Na místě se budou prodávat ryby a čerstvá zelenina.

Moderní umění

Nový zlínský salon předvádí současné české a slovenské umění. K vidění je v Domě umění, ve druhém patře zlínského zámku i v industriálním prostoru 32. budovy bývalého baťovského továrního areálu. Expozice potrvá do 28. srpna. Více najdete zde.

Otevírání pramenů

V Luhačovicích na víkend připravili bohatý program v rámci Otevírání pramenů. Od pátku do neděle můžete poznávat osobnosti zdejších lázní, prameny, prohlédnete si secesní fotoateliér, historické bicykly, ale půjde se i průvod se svěcením pramenů. Podrobný program najdete zde.

Jihomoravský kraj

Výstava vín

Pokud máte rádi dobré víno, vydejte se na výstavu vín na jižní Moravu. V pátek mezi 14 až 22 hodinou a v sobotu mezi 10 až 22 hodinou bude probíhat VI. výstava vín Lednicko-valtického areálu v kempu Apollo. Na výstavě se hodnotí vína z Lednicko-valtického areálu a přilehlých obcí. Degustaci bude doprovázet cimbálová muzika.

Další podrobnosti zde.

Brněnská muzejní noc v sobotu

Po setmění se desítky atraktivních výstav, výtvarných dílen, přednášek, koncertů, divadelních představení, ochutnávek, ukázek řemesel, módních přehlídek i mnoho dalších oblíbených akcí otevřou v rámci Brněnské muzejní noci. Podrobný program sobotního večera, kdy se památky zpřístupní mezi 18 a 24 hodinou, najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Běh do schodů

V pátek od 15 hodin začíná netradiční běh do schodů Run up 2011 v Ostravě. Doprovodný program slibuje výstup mažoretek, tanečníků salsy a představení taneční školy Štefl. Běhu se mohou zúčastnit všichni, od nejmenších dětí až po seniory. Dopředu je nutné se registrovat na stránkách, kde najdete u bližší informace.

Švédové v Ostravě

O víkendu se konají slavnosti k 7. výročí otevření Slezskoostravského hradu. Letos zvolili organizátoři téma: "Švédové v Ostravě aneb Byla válka 30-ti letá". Při programu na dvou scénách uvidí návštěvníci hudební i divadelní představení. Zájemci si mohou projít historický jarmark, prohlédnout ukázky dobových zbraní, přehlídku vojska, nebude chybět historická hudba, tanec a divadlo. Hrad se otevírá po oba dny v 10 hodin, v sobotu na závěr celého dne proběhne slavnostní ohňostroj. Podrobný program najdete zde.

Praha

Svatojánské Navalis na Vltavě

Od pátku do neděle bude v Praze na Vltavě nebývale živo. V rámci akce Svatojánské Navalis budou řeku brázdit gondoly, regaty, historická plavidla, a další vodní bárky za hudebního doprovodu. Oficiální program začíná v sobotu od 11 hodin regatou benátských lodí pod Karlovým mostem. V neděli ve 21.30 hodin zakončí program slavnostní ohňostroj. Více najdete zde.

Svět knihy

Na pražském Výstavišti v Holešovicích probíhá 17. ročník Mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu. Letošní téma se točí okolo literatury arabského světa. Na programu bude řada besed i čtení, například v sobotu od 12 hodin se můžete podívat se spisovatelem Janem Rybářem pod pokličku záhadného astronoma Tycho de Brahe, o kterém se spekuluje, zda byl otráven. Podrobnější informace najdete zde.

Otevřou se nepřístupné reprezentační prostory Pražského hradu

V sobotu se od 9.00 do 16.30 hodin otevřou běžně nepřístupné reprezentační prostory Pražského hradu. Návštěvníci tak budou mít opět možnost vidět sály, salónky a místnosti, ve kterých se na Pražském hradě odehrává ceremoniální život.

Návštěvníci uvidí například Rothmayerův sál, Španělský sál, Rudolfovu galerii a salony Jižního křídla Nového paláce (např. Trůnní sál, Brožíkův sál či Habsburský salon).

Po celé prohlídkové trase budou podávat výklad o zařízení a využití sálů pracovníci průvodcovské služby Správy Pražského hradu. Přístup do reprezentačních prostor bude Matyášovou branou z I. nebo II. nádvoří.

Přehlídka talentů

O sobotním večeru se koná finálový gala večer soutěže Talent Awards, která hledá taneční, sportovní a umělecké talenty. Vystoupení finalistů se uskuteční od 16 hodin v divadelním sále Kulturní dům Mlejn. Návštěvníci uvidí finalisty scénického tance, New Age Dance, břišních tanců, mažoretky, hru na hudební nástroje, Free Style a další. Více najdete zde.

Český pivní festival

Na pražském výstavišti v Letňanech začal ve čtvrtek Český pivní festival, který potrvá do 28. května. Podobně jako na mnichovském Oktoberfestu se bude pivo nově točit v pěti obřích stanech do litrových sklenic - tupláků. Příchozí se mohou těšit na 120 různých značek piv a chybět nemá ani tradiční stan pro pivní fajnšmekry s nabídkou zahraničních speciálů.

Letošní novinkou jsou větší sklenice, do nichž budou dvě stovky mladých žen a mužů v krojích pivo nalévat. Oproti loňsku stoupla cena tolaru, univerzální měny festivalu, za niž se zde kupuje pivo i občerstvení, a to ze 40 na 44 korun. Polévku a předkrm návštěvníci pořídí od jednoho do dvou tolarů, hlavní jídlo za dva až pět.

Americké točené i láhvové rarity zájemci ochutnají v neděli 15. května, britská piva 22. května. Otevřeno bude každý den od 12 do 24 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám