Hlavní obsah

Ve Valticích začal svátek milovníků vína

Právo, Miroslav Homola
Valtice

Ve Valticích nebude už od pátečního odpoledne k hnutí. Konají se tam totiž slavné Valtické vinné trhy, které každoročně navštěvuje několik tisíc vyznavačů hroznového moku. Loni přijelo na nejstarší přehlídku vín u nás 4000 návštěvníků. Letos se díky předpovědi pěkného počasí očekává v pátek a v sobotu nejméně stejný počet lidí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Petr Čech (vlevo) přišel na degustaci i se svými kamarády, kteří jsou zároveň i jeho odběratelé.

Článek

„Kdo chce slopat, musí kopat,“ říká jedno ze starých vinařských moudrosloví. A i když se dnes vinohradnictví prakticky bez mechanizace neobejde, vinohrady pořád přinášejí mnoho práce.

„A stejně bych to už neměnil,“ řekl právu osmadvacetiletý Petr Čech, vinař v rodinné firmě z Tvrdonic. Letos za pozdní sběr Sauvignonu ročník 2010 dostali od poroty diplom, vinařství se však pyšní z dřívějška i tituly šampion či vinař roku.

„K vínu mě samozřejmě dovedl táta, Jan Čech, ale původní profesí jsem stavař," říká mladý stavební inženýr. Ve firmě, kterou otec založil a začal v ní podnikat v roce 1996, pracuje mimo něj také sestra i maminka a další čtyři lidi najímají.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Valtické vinné trhy

Hospodaří na ploše 16 hektarů vinic.  A jak vidí perspektivu své profese? „Rok od roku se podle mého úroveň našeho vinařství zlepšuje. Naši vinaři velmi mnoho zainvestovali do technologie a je to myslím znát hodně nejen v rámci domácího trhu, ale i v rámci celé unie,“ domnívá se inženýr Čech, který považuje podobnou akci, jako jsou vinné trhy ve Valticích, za skutečný svátek vinařů.  Jak se svěřil, chtěl by jednou, až si založí rodinu, aby i jeho děti pokračovaly v rodinné tradici vinařství.

K ochutnání bylo 832 vzorků od 140 vinařů

Přijaté vzorky hodnotila stovka degustátorů. Šampionem bílých vín je Ryzlink vlašský pozdní sběr 2010 Vinařství Volařík. Mezi červenými víny vyhrálo Rulandské modré výběr z hroznů 2007 vinaře Ladislava Musila. Nejlepší zahraniční víno měl v soutěži Rakušan Rainer Schuckert s Chardonnay ročník 2009.

Organizátoři letos přidali novou kategorii archivních vín. Podle předsedy odborné komise Jaroslava Osičky na trhu chybí. "Lidé si zaslouží vína porovnávat v čase, až čas ukáže kvalitu," uvedl Osička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám