Hlavní obsah

Historii erotiky hledejte v muzeu u Staroměstského náměstí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Melantrichově ulici nedaleko pražského Staroměstského náměstí našlo své sídlo Sex Machines Museum. Kolemjdoucí procházejí tudy buď naprosto nevšímavě, nebo pokradmu nakukují a jejich představivost pracuje na plné obrátky. Kdy jindy se do muzea vydat, když ne v měsíci lásky?

Článek

Nápad založit muzeum erotiky dostal italský podnikatel Oriano Bizzocchi, když na aukcích, kde sbíral exponáty pro své muzeum kuriozit v San Marinu, objevil zajímavé a starodávné sexuální pomůcky.

Hry lásky šálivé

Vhodné prostory získal právě v pražské Melantrichově ulici. Ve třech patrech najdete přes 200 exponátů z celého světa, některé vyvolají spíše údiv a úsměv. Na nějaké vzrušení to není, ale můžete se poučit i historií sexu. Rozhodně není nudná.

Jsou zde k vidění věci, o kterých se ve slušné společnosti nemluví, ale co si budeme nalhávat. Sex k životu patří. Nahota byla ve starověku přirozená, dštít na sebe oheň a síru kvůli nepřístojnostem se začalo mnohem později, s nástupem křesťanské církve a jejím prvotním hříchem. Hřeší se dál, hřeší se rádo a pomůcky na hřešení uvidíte in natura v muzeu. Různé kolíky, mnohdy velmi krásně umělecky zdobené, jsou základem. Sex se vyvíjí, stejně jako se vyvíjí civilizace, v moderní době již nestačí nástroje ryze statické.

Nosítka rozkoše

Pohyb se stal základem, a když se pohyb přenáší vibracemi do celého těla, máme vibrátor na světě. A ze základního typu se narodilo tolik různě tvarovaných a velikostně různorodých příbuzných, že vám vyvolají úsměv na tváři. Ale pozor, pokud se domníváte, že to tu je jako v sexshopech, kde je zboží nepřehledně, mírněte fantazii. Pár kousků k názorné agitaci musí postačit.

Kdo na to měl, mohl si dovolit milování rafinované, nejen někde na slámě nebo v lepším případě v peřinách. Důkazem toho je přenosná milostná komůrka, ve své době prý velmi frekventovaná, která se dala přemístit na patřičné místo. Jak šla doba, muchlování se přeneslo na zadní sedadla automobilů. Osvícení lékaři věděli, že intimitám se v ženských věznicích nezabrání. Vystavená lavice s koženým „násedníkem“ byla poskytována za odměnu.

Piercing, proč ne?

Ve tváři, v obočí, v nose, v pupíku – na to jsme zvyklí. Jsou ale kousky kovu, které při setkání neuvidíte. Ve dvou vitrínách jsou na modelech ženských a mužských intimních částí těla zapíchané kroužky, řetízky, zvonečky a různá cingrlátka. Někdo to má doplněno i tetováním, ale proč ne. Když to partnera vzrušuje…

Poslední výstavní plocha je věnována tolik diskutovanému sadomasochismu. Hodně lidí o něm mluví, ale málokdo o něm něco ví. Žijí mezi námi lidé, kterým se to líbí, kteří to potřebují a kteří se scházejí ve svých klubech.

Je to jejich svět, pokud si hrají sami mezi sebou. Hranice si vymezili sami. Bolest jim působí rozkoš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám