Hlavní obsah

Na střeše pražské nákupní Galerie Harfa nově vyrostl DinoPark

Novinky, Vratislav Konečný

Ve čtvrtek, 28. dubna, byl na střeše multifunkčního centra Galerie Harfa v pražských Vysočanech otevřen nejmodernější DinoPark v České republice. Po plzeňském, vyškovském a ostravském se tak i Praha dočkala unikátního zábavního parku, jehož cílem je představit zábavnou formou svět druhohor.

Článek

„V ostatních parcích jsme se mohli rozmáchnout, Praha je specifická, místa je málo. Pak přišel nápad, který se zdál zpočátku trochu šílený. Umístit DinoPark na střechu nákupního centra,“ vysvětluje jeden z organizátorů výstavy Jiří Machálek, proč DinoPark vznikl právě na střeše.

Pojďte do pravěku

Návštěvníky podle jeho slov pohltí atmosféra, prostředí, vjemy zrakové i sluchové. Přitom jsou prakticky v centru, dostupnost je výborná stejně jako zázemí. Samozřejmě se musela zpevnit střecha, natahat kilometry kabelů, prostor co nejideálněji využít. „Na zvířatech je všechno náš patent, vše pečlivě do detailů zhotovené podle rekonstrukce nalezených fosilií,“ pokračuje Jiří Machálek s tím, že modely bez pohybu jsou určeny převážně pro venkovní použití.

Odolnost vůči prostředí je u statických modelů velká a dlouhodobá. Struktura kůže se tvoří pečlivě, například u robotického Chasmosaura ji modelovali podle skutečného krokodýla, který má k ještěrovi nejblíže.

Pohyblivé modely jsou velmi citlivé, k nim návštěvníci přístup nemají. Jsou řízeny vlastním počítačem a poháněny vzduchotechnikou, pohyb je naprosto přirozený a plynulý. Nejhorším nepřítelem pro exponáty je vandal. Toho nedokáže zneškodnit žádný z ještěrů. Většinu modelů vytáhl na střechu jeřáb, dva tyranosauři se však svezli vrtulníkem. Jinak se jejich přeprava nedala uskutečnit.

Statické i pohyblivé a ozvučené modely usazené na střeše haly na prostoru jednoho hektaru vás přenesou do tak dávných dob, že si je v rámci lidského rodu těžko dovedeme na časové přímce představit. 65 miliónů let uplynulo od dob, kdy se obrovitá zvířata pohybovala po pevnině i ve vodě, kdy se na krunýřovité kůži začala objevovat první pera, předzvěst pozdějšího protažení končetin v křídla.

Před návštěvníky ožijí neuvěřitelné druhy ještěrů, masožravců i býložravců, které známe z filmů, třeba Zemanovy Cesty do pravěku nebo Jurského parku režiséra Stevena Spielberga. Součástí parku je i Dětské paleontologické hřiště, kde si děti po vyhrabání ještěří kostry trochu procvičí znalosti, když musí určit objevený druh. Připravena je i naučná stezka.

V otočném tunelu se přenesete v čase do pravěku mezi nalezené muzejní exponáty. Hlavní atrakcí jsou v životní velikosti zhotovené modely zvířat tak, jak byly počítačově rekonstruovány na základě nálezů koster a otisků. Další atrakcí je 4D kino, kde kromě vizuálních efektů návštěvník pozná i další, například chvění půdy pod nohama při útěku jednotlivých zvířat, mírné zemětřesení i pohyb vzduchu. Citlivější jedinci možná budou mít problémy s udržením nervů na uzdě.

Přivítá vás pár tyranosaurů

Za velkou zdí imitující obří balvany s mohutnou branou vstoupíte hned vedle O2 Areny do světa, kde vás s otevřenými tlamami přivítají dva osmimetroví zástupci druhu Tyrannosaurus Rex. Jsou pohybliví. Pohyb vás může překvapit u řady dokonalých modelů z plzeňské dílny, která zvířata vyrábí jako skutečné originály. Výčet ještěrů by byl dlouhý. S jednotlivými exponáty se seznámíte na místě, ale jsou tu například Mamenchisaurové – čtyři desetimetroví býložravci, Ankylosaurus, opravdový těžkooděnec, Triceratops, Chasmosauři i dvacetimetrový Apatosaurus.

Zkrátka, kam se podíváte, všude samý saurus, někteří v pohybu, jiní se pasoucí, překvapí vás malé útočné potvory. Raptoři, číhající na kořist. Je zde vytvořeno prostředí, v němž přibližně žili, traviny, palmy, vodní toky, je tu i Fotosaurus, ještěří tlama, v níž se můžete dle libosti cenit mezi vyceněnými dravčími zuby. Přístupová cesta vede přes můstek, v hlubině pod vámi jsou útroby nákupního centra.

Zatímco ve Vyškově je model ztroskotavšího letounu, pro zdejší projekt se tvůrci rozhodli nechat havarovat helikoptéru DinoExpedition, v jejíž kabině se usadil dravý Compsognathus. V parku též uvidíte nejstarší rostlinu na světě Wolemi Pine. Nesahat!

Nejen zábava, i poučení

„Nejde nám jen o zábavu, ale i o poučení. Neměla by to být jen monstra z pravěku, která tu kolem defilují, ale lidé si musí uvědomit postupný vývoj, kam až formy života dospěly.

A také alternativy, kdyby v procesu něco selhalo. Také že ti největší ještěři měli minimozky a proti malým dravým útočníkům byli v podstatě bezbranní. Ve velikosti síla není. Přežili ti menší, obratnější, chytřejší,“ tvrdí Jiří Machálek.

Jak, kam, kdy, za kolik?

Metrem, trasa B, do zastávky Českomoravská, autem do podzemních garáží Galerie Harfa z ulic Českomoravská nebo Ocelářská.

Otevřeno denně od 9.00 hod do 21.00 hod.

Vstupné: Dospělí: 150 Kč. Děti od 3 do 15 let: 100 Kč. Děti do 3 let: zdarma. Rodina (2 dospělí a 1 až 2 děti): 400 Kč.

Do konce května mají děti do 15 let v doprovodu dospělého vstup zdarma (1 dítě, 1 dospělý).

www.dinopark.cz

Park je bezbariérový, všichni jsou vítáni, jen své čtvernožce nechte doma. Samozřejmě nesmí chybět ani obchod s dinosuvenýry a dinorestaurace s pravěkými specialitami.

Reklama

Související témata:

Související články

Unikátní výprava za dinosaury

Dinosauři, prehistoričtí ještěři, kteří obývali naši planetu před milióny let, fascinují lidstvo i v současné době. Jejich život se dnešnímu člověku snaží...

Nad Prahou se vznášeli dva tyranosauři

Neobvyklý pohled na dva obří tyranosaury letící vzduchem vysoko nad O2 arenou se ve čtvrtek naskytl kolemjdoucím v pražských Vysočanech. Dávní predátoři...

Výběr článků

Načítám