Hlavní obsah

Jarní Flora v Olomouci nabízí mýtickou krajinu

Právo, Miloslav Hradil

Starořeckou mýtickou krajinu představuje návštěvníkům ústřední expozice ve čtvrtek zahájené jarní etapy mezinárodního zahradnického veletrhu Flora v Olomouci. „Troufám si tvrdit, že výstava je jiná než kdykoliv jindy,“ řekl novinářům ředitel Výstaviště Flora Zdeněk Štefka s tím, že hlavní inspirací ústřední expozice se stal boj dobra se zlem.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Již krátce po zahájení jarního veletrhu Flora se pavilóny olomouckého výstaviště zaplnily návštěvníky.

Článek

„Její tvůrce, přední český zahradní architekt Ivar Otruba, se nechal inspirovat blaženou zahradou bohů se stromem plodícím zlatá jablka nesmrtelnosti, kterou dostaly za úkol střežit víly Hesperidky, dcery bohyně Noci Nykty a titána Atlase,“ poznamenala mluvčí Flory Zuzana Studená.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Návštěvníci jarního veletrhu Flora mohou spatřit i zahradu Hesperidek.

„V mýtické krajině mohou návštěvníci obdivovat v centrálním pavilónu A téměř devět tisíc kusů jarních květin, trvalek, balkónovek, muškátů, aksamitníků, salvií, begónií, petúnií, verben či okrasné kopřivy od vídeňských městských zahradníků,“ uvedl manažer veletrhu Vojtěch Zahradník s tím, že „hrnkovky“ doplňují zhruba tři tisíce řezaných lilií, tulipánů, narcisů, frézií či pryskyřníků.

V pavilónu A spatří příchozí mj. i expozici Thajského království s hrnkovými a řezanými orchidejemi, výstavu holandských zahradníků, expozici Českého zahrádkářského svazu, fotografie nejstarší a nejunikátnější přírodní rezervace na světě – Yellowstonského národního parku, a díla, která vytvořili účastníci soutěže v aranžování květin. „Letos se jich přihlásilo rekordních 48,“ dodal Zahradník.

Pro návštěvníky přitažlivý je i pavilón E, který se proměnil v japonskou zahradu s téměř stovkou unikátních exponátů dovezených z Muzea bonsají ve Starém Městě u Uherského Hradiště.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Již krátce po zahájení jarního veletrhu Flora se pavilóny olomouckého výstaviště zaplnily návštěvníky.

Krásu rostlin mohou návštěvníci veletrhu Flora obdivovat nejen v interiérech, ale i v olomouckých Smetanových sadech, kde je vysázeno zhruba 45 tisíc pestrobarevných tulipánů a trvalek. Zájemci mohou zavítat mj. i do sbírkových skleníků Flory a s nimi sousedící Botanické zahrady Univerzity Palackého.

Souběžně s jarní Florou se na výstavišti koná i veletrh drobné zahradní mechanizace Hortifarm a zahradnické trhy. „Celkem se na výstavišti představuje přes pět set vystavovatelů a prodejců z Česka, Rakouska, Nizozemska, Polska a Slovenska. Je jich zhruba o sto více než loni,“ uvedla náměstkyně ředitele Výstaviště Flora Ludmila Grecmanová.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Souběžně s jarním veletrhem Flora probíhají na olomouckém výstavišti mj. i zahradnické trhy.

Oficiálním dopravcem veletrhu, který skončí v neděli, se letos opět staly České dráhy, které připravily pro všechny, kteří zamíří na Floru, speciální nabídku Vlak. Do Olomouce a zpět se tak návštěvníci veletrhu dostanou odkudkoliv z České republiky za polovinu obyčejného jízdného. V Olomouci pro návštěvníky zdarma pendluje mezi hlavním nádražím ČD a nádražím Nová Ulice u výstaviště historický motoráček Hurvínek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám