Hlavní obsah

Buchlovice ve stylu italského baroka rozsvítí o Velikonocích výstava tulipánů

Novinky, Martina Žáčková

Pokud máte alespoň trochu „v oku“ tuzemské hrady a zámky, při návštěvě zámku Buchlovice ve Zlínském kraji se připravte na překvapení. Vypadá totiž poněkud jinak, než je u nás zvykem. Dýchá italskou elegancí. Záměrně a doslova.

Foto: ČTK

Buchlovice

Článek

Pohledný zámeček se ukrývá v rozlehlém parku na okraji Buchlovic, na úpatí Chřibů a jen pár kilometrů od Uherského Hradiště. Na jeho poznávání si určitě vyhraďte celý den. Je tu co dělat i poté, co si projdete s průvodcem zámecké komnaty.

Zámek nechal na počátku 18. století postavit Jan Dětřich z Petřvaldu. Říká se, že tak učinil kvůli manželce Anežce Eleonoře, původem z Itálie, když se za ním přestěhovala na hrad Buchlov, ležící jen pár kilometrů odtud.

Mezi chladnými zdmi nového příbytku Eleonora chřadla a strádala, proto pro ni prý manžel dal postavit v údolí prosluněný zámeček. Historici se dnes přiklánějí k názoru, že důvodem spíše byla snaha zřídit vedle opevněného Buchlova elegantní letohrádek pro reprezentativní účely.

Budova zámku je vystavěna ve stylu italského baroka. Odborníci ji považují za nejčistší příklad italské barokní vily ve střední Evropě. Její romantický ráz umocňuje přilehlý anglický park se vzácnými dřevinami.

Uvnitř ohromí úchvatná štuková a fresková výzdoba a ukázky barokního, rokokového, empírového a klasicistního nábytku.

Foto: ČTK

Buchlovice

Komnaty zaplaví kvetoucí tulipány

Zámek se významně zapsal do dějin Evropy. Právě zde se v září 1908 uskutečnila tajná diplomatická schůzka rakousko-uherského ministra zahraničních věcí a jeho ruského protějšku. Zprostředkoval ji tehdejší zámecký pán Leopold II. Berchtold. Výsledkem bylo téhož roku obsazení Bosny a Hercegoviny Rakousko-Uherskem, což je označováno za předzvěst evropské politické krize, která vyústila v první světovou válku.

Berchtold byl pak v roce 1912 jmenován předposledním rakouským ministrem zahraničních věcí a buchlovický zámek sloužil jako reprezentativní sídlo. Za

jeho zdmi přední politikové rozhodovali o osudech Evropy.

Současná podoba zámku i jeho interiéry pocházejí právě z této doby. Prohlídka samotného zámku a jeho komnat je mimořádný zážitek. Kdybyste nevěděli, že se nacházíte ve stovky let starém šlechtickém sídle, klidně byste si tu mohli připadat jako v luxusním obydlí hrdiny některého soudobého televizního seriálu o milionářských dynastiích.

V dubnu kouzlo zámku ještě umocní květinová výzdoba v podobě kvetoucích tulipánů. Návštěvníci se jimi budou moci pokochat v době Velikonoc, od 23. do 25. dubna.

Zámecký park, fuchsie i zvířata

Po prohlídce zámku rozhodně nevynechejte procházku parkem. Je považován za jednu z nejvýznamnějších sbírek takzvané historické zeleně v České republice. Zejména Berchtoldové tu nechali vysázet řadu exotických dřevin, jejichž semena i sazenice si vozili z cest po světě. Park také dozdobili sochami.

Po roce 1945 přibyly ještě dekorační rostliny či rododendrony. Na druhém konci parku je odpočinkový pavilón a malá zoo. Najdete tu i občerstvení a posezení ve venkovní kavárně ve stínu vzrostlých fuchsií. Jejich pěstování se věnuje zámecké zahradnictví od roku 1981. Sortiment dnes čítá na 1200 odrůd a druhů. Některé lze koupit v zahradnictví u hlavního vchodu. Prodejní výstava tu probíhá během letního období.

Vedle zahradnictví je od roku 2003 otevřena Záchranná stanice volně žijících živočichů. Lidé sem nosí zvířata, která se zranila v přírodě, končí tu i opuštěná mláďata. Ve stanici se jim dostává odborné péče, a pokud neutrpí trvalý handicap, vracejí se do volné přírody.

V pečlivě upraveném zákoutí si můžete prohlédnout dravce ve voliérách nebo z dřevěné lávky sledovat, jak se krmí labutě, kachny a čápi u malého jezírka.

V areálu zámku se také konají různé folklórní či hudební akce. Mezi nejznámější patří Kosecké písně nebo Den vína.

Foto: Archiv, Právo

Otevírací doba

Zámek: duben a říjen 10–17 (so, ne a svátky), květen, červen a září 10–17, červenec a srpen 10–17.30. Otevřeno denně mimo pondělí. Zámek má bezbariérový přístup. Zámecký park: přístupný celoročně. Duben, květen, září a říjen 9–18, červenec a srpen 9–19. Vstup se psy a koly zakázán. U parkoviště je úschovna kol.

Kalendář akcí

23.–25. 4. Tulipánománie

25. 4. Velikonoce na zámku

30. 4.–30. 9. Egypt – země světla a stínů (výstava fotografií)

Tulipánománie

Během Velikonoc, tedy od 23. do 25. 4. bude v rámci tzv. Tulipánománie interiér zámku vyzdoben kvetoucími tulipány.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám