Hlavní obsah

Výlet do Lipnice nad Sázavou za Švejkem i do hradní kaple s temným tajemstvím

Novinky, Eva Martínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obec Lipnice nad Sázavou leží asi 12 km od Havlíčkova Brodu na Vysočině. Z dálnice D1 sjedete před Humpolcem a za několik minut jste přímo v Lipnici na náměstí s těsně přilehlým hradem.

Článek

Opodál stojí roztomilý domek Jaroslava Haška, kousíček vpravo stylový hostinec U České koruny, kde napsal slavný spisovatel svého vojáka Švejka. Hostinec dnes patří vnuku Richardu Haškovi.

Několik metrů do vršku se nachází malý hřbitov, kde sní svůj věčný sen celosvětově oblíbený a uznávaný spisovatel Hašek, kterého připomíná i nedaleký nový pomník. Pouhý kilometr chůze po nápaditě vyznačené trase s piktogramem ucha se dá dojít do Národního památníku odposlechu neboli bývalého, dnes zatopeného lomu. Všechny zajímavosti vlastně leží tak pěkně pohromadě. Ale nepředbíhejme.

Hrad Lipnice

Hrad byl založen na počátku 14. století rodem Ronovců-Lichtenburků. Karel IV. udělil Lipnici městská práva a zastavil ji pánům z Kunštátu, ti pak Vítkovi z Landštejna. Hrad během času získává věnem Čeněk z Vartenberka.

Majitelé se posléze rychle střídají a Lipnice je majetkem Trčků, kteří hrad upravili v pozdně gotickorenesančním duchu. Za třicetileté války byl hrad obléhán, a i když nedobyt, byl značně poničen. Zkázu hradu vykonal požár roku 1869, stává se zříceninou, ale dnes je postupně náročně rekonstruován.

Foto: Archiv, Právo

Lipnice je hrad opravdu mohutný, i když zub času již notně ukrojil z jeho vznešenosti. I dnes, kdy se vítr prohání mezi tu většími, jindy menšími zbytky mohutných zdí, které dávají tušit mnohé hradní paláce, je na co se dívat a žasnout. Nezanedbatelný je i výhled do okolní krajiny.

Při prohlídce hradu nutně přijde na řadu i hradní zbrojnice, nabízející středověké zbraně, navštívit můžeme také archeologickou expozici se sbírkou kamnových kachlů z 15. a 16. století. Upoutá jistě i taková nutná každodennost našeho života, ano, řeč je o středověkém záchodu, který asi moc velké pohodlí, zvláště v zimě, neskýtal. Pozoruhodné je určitě rozlehlé hradní sklepení s obrovskou hodovní síní, s neodmyslitelnou mučírnou a vězením. Neméně zajímavá je hluboká studna, která je ještě dnes vybavena dobovým rumpálem.

Kaple sv. Vavřince a její temné tajemství

Jihozápadně, za příčnou hradbou, byla do stavby hradu jakoby dodatečně vklíněna hradní kaple sv. Vavřince se čtvercovou lodí, v té době na hradech ojedinělá stavba. Celkově kaple působí nezapomenutelným vznosným dojmem.

Není to však jen její architektura, co návštěvníka zaujme, ale i její temná minulost. Při obnově kaple sv. Vavřince, která probíhala počátkem 18. století, totiž restaurátoři odhalili děsivé a šokující tajemství. Při odkrytí omítky byl objeven výklenek, který obsahoval dvě lidské kostry. Ty patřily ženě a muži. Podle pozůstatků odborníci zjistili, že zde „odpočívají“ tři století, tudíž se začalo uvažovat o tom, že jde o pozůstatky ženy Čeňka z Vartenberka Kateřiny z Landštejna.

Působivá zdejší pověst vypráví o tom, že mužská kostra by měla patřit Jindřichu z Dubé. Oba zmiňovaní protagonisté měli údajně hluboký milenecký vztah, kterýžto podváděný manžel odhalil. Po žárlivé scéně zřejmě Čeněk manželku Kateřinu uškrtil a posléze zazdil v hradní kapli. Zmínky o životě Kateřiny v historických materiálech od té doby mlčí. Hrad Lipnice má tedy i svou děsivou záhadu. Nebo spíše krvavou pověst. A to si představte, že v kapli se dnes pořádají svatby…

Hašek pololežící, odpočívající

V roce 2008 byla na cestě k hřbitovu instalována nová socha Jaroslava Haška, která byla odhalena spolkem pro oživení nesmrtelnosti spisovatele. Hlavním organizátorem byl Haškův vnuk Richard. Snadno najdeme i hrob velikána na přilehlém hřbitůvku. Přímo pod hradem stojí roztomilá chaloupka, kde spisovatel přebýval a vymýšlel svého vojáka Švejka.

Národní památník odposlechu a jeho triptych je vlastně zatopený lom, do jehož skal nechal vytesat sochař Radomír Dvořák, jinak také duchovní otec památníku, roku 2007 tři několikametrové reliéfy, které mají znázorňovat osvědčené způsoby „špehování“ lidí. Jsou to Bretschneiderovo ucho (podle postavy tajného z Haškova románu), Boží oči a Ústa pravdy, inspirované starověkým Římem. Za patronací tohoto projektu se skrývá opětovně Richard Hašek.

Haškova Lipnice
Kulturní a vzpomínkový pořad na spisovatele Jaroslava Haška, který zde žil od roku 1921. Probíhá od roku 1959, a to vždy v červenci. Nechybějí hudba, tanec ani dobré jídlo.
Přečtěte si také
DinoPark už má po Plzni, Vyškově a Ostravě i Praha. Ve čtvrtek 28. dubna byl slavnostně otevřen ve Vysočanech na střeše nákupní Galerie Harfa. Co vás v unikátním zábavním parku čeká se dozvíte v článku Na střeše pražské nákupní Galerie Harfa nově vyrostl DinoPark. Článek najdete v příloze pátečního deníku Právo Víkend. Vychází 29. 4.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám