Hlavní obsah

Tipy na víkend: Velikonoční trhy, otevírání cyklostezek a veletrh Lodě na vodě

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že není špatné počasí, ale jen špatně oblečený turista. Proto se teple oblečte a můžete vyrazit na velikonoční trhy anebo se zahřejte při výstupu do tajemných běžně nepřístupných prostor, které se o víkendu otevírají. V Ostravě si vyšlápněte na věž Nové Radnice, podívejte se na Švihov nebo se vydejte na otevírání cyklostezek na Uherskohradišťsku. Do Prahy dorazí jachty, lodě a kocábky na veletrh Lodě na vodě.

Článek
Středočeský kraj

Za netopýry a astronomickým pozorováním

Na hradě Točník se v pátek večer v 18.30 hodin sejdou pozorovatelé netopýrů. Navíc se bude promítat dokumentární film Netopýři ve tmě v Kafébaru Bárka v Točníku, které bude spojené s besedou a ukázkou ochočených handicapovaných netopýrů. V sobotu od 22 do půlnoci budou po hradě pobíhat astronomové. Zájemci si vyzkouší pozorování oblohy přenosnými dalekohledy z hradeb hradu a poslechnou si vyprávění o středověké astronomii. Podrobnosti najdete zde.

Michalovická Putna je roztržená, nikdo neví proč

Proč se kulaté věži michalovického hradu začalo říkat Putna se nedozvíte, ono to v podstatě taky putna je. Zrovna tak se neví, proč je roztržená a nebýt včasné záchrany, asi by se již dávno zřítila do údolí Jizery. (celý článek)

Z Kalvárie nad Miličínem dál do nitra České Sibiře

Titulek prozrazuje vše. Na cestu se vydáme z Miličína – a to nejen proto, že tu u hlavní silnice na Tábor (a v opačném směru na Votice a Benešov) stojí motorest s příznačným názvem Česká Sibiř. Miličín totiž za zastávku stojí. (celý článek)

Liberecký kraj

Malou žirafu pokřtí Marta Kubišová

V liberecké zoo pokřtí v sobotu v 11 hodin mládě žirafy Rothschildovy. Kmotrou se stane zpěvačka Marta Kubišová. Žirafa ponese jméno Bwindi, jež dostala krátce po svém narození 19. února. Její jméno bude všem symbolicky připomínat název národního parku v Ugandě, kde se žirafy Rothschildovy ve volné přírodě vyskytují.

Ve stejný den se v zoo bude konat také Den Země, který se uskuteční v době od 10 do 13 hodin. Návštěvníci si budou moci zkusit ručně vyrobit papír, určovat stopy zvířat, ale také ochutnat zaručeně ekologické výrobky. Další podrobnosti najdete zde.

Radostné Velikonoce

V Krkonošském muzeu v Jilemnici je otevřená výstava Radostné Velikonoce. Skrze stovku exponátů si prohlédnete lidové církevní i měšťanské prostředí. Seznámíte se se Svatým týdnem, poznáte pašije. Uvidíte „líto“, pomlázky, spoustu kraslic, obřadní pečivo, mohutné řehtačky atd. Dozvíte se, proč někoho bereme na paškál, dopíjíme kalich hořkosti až do dna a spoustu dalších zajímavostí. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

První naučná stezka o radonu

V okolí Jáchymova vznikla minulý rok první naučná stezka o radonu. Zájemci se dozví, jak působí radon na zdraví člověka, co vše ovlivňuje jeho koncentrace v domě, jaké jsou zdroje v domech, jak se měří a mnoho dalšího. Stezka měří tři kilometry. Začíná u muzea, pokračuje po úpatí západních svahů a končí u lázeňského domu Radium palace. Postupně projdete klidnými místními komunikacemi s překrásným výhledem na východní svah a za Špitálním kostelíkem dojdete do cíle po pohodlné lesní cestě. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Na zámku v Děčíně otevírají nové prostory

Děčínský zámek otevřel nový prohlídkový okruh Barokní perly zámku. Druhá trasa vede okolo architektonicky nejcennější části zámeckého areálu, které navíc vznikly ve stejné době a na náklady stejného stavebníka, hraběte Maxmiliána Thuna. Součástí okruhu je také monumentální barokní konírna a Růžová zahrada, která se stala terrenou a vyhlídkovým glorietem. Další podrobnosti najdete zde.

Výstava vín v Litoměřicích

Od pátku do soboty budou Litoměřice patřit dobrému vínu. IX. ročník Vinařské Litoměřice 2011 se koná ve Svatostánku Českého vinařství Litoměřice. Oba dny bude moderovat a zpívat Jožka Šmukař s cimbálovou muzikou. Program potrvá od 10 do 18 hodin v pátek i v sobotu. Návštěvníky čeká řízená degustace, seminář Víno a zdraví, prezentace odborného programu Víno a pokrmy.

Otevření turistické sezóny v Českém Švýcarsku 2011

Lidé mohou navštívit expozice, památky a muzea za zvýhodněné vstupné 1+1 zdarma. Do programu se zapojil: Dům Českého Švýcarska v Krásné Lípě, zámek a zoo v Děčíně, loreta Rumburk, Pravčická brána a rozhledny Dymník, Vlčí hora, Jedlová. Připraveny jsou akce pro veřejnost, například cyklistický závod pro amatéry a hobby jezdce Janovský Trhák, výlet s průvodci Tramvají do skal, Český pohár v běhu do vrchu, In-line a cyklo jízda na Vlčí horu, nebo rafting na Labi. Podrobné informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Za tajemstvím severní části Švihova

O víkendu poodkryje Švihov své tajemství. Veřejnosti zpřístupní místa, kam se běžný návštěvník nepodívá. Prohlídky pod názvem Tajemství Severního paláce budou zdarma. Více najdete zde.

Foto: Archiv, Právo

Vodní hrad Švihov

Velikonoční dílna

V neděli od 16 hodin se v ekocentru Taurus v Domažlicích koná Velikonoční dílna. Dospělí i děti si vyzkouší vyrobit vlastníma rukama jarní dekorace z přírodních materiálů, od papírových kytiček až po mláďátka a netradičně si nazdobí kraslice. Proto je nutné si s sebou přinést vyfouknutá vajíčka. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Polozapomenutý Sepekov, křtili tu kardinála Vlka

Při silnici z Milevska do Bechyně leží městys Sepekov, zdánlivě nenápadný, ale s nádhernou barokní památkou. Kostel Jména Panny Marie je vidět zdáli, i když žádnou tabuli o význačné památce před obcí nenajdete. (celý článek)

Květinová Třeboň

V sobotu se uskuteční v Třeboni květinový a zahrádkářský trh. Ve stejný den vyvrcholí zámecká výstava Amarylis ukázkami japonských bojových umění nejen s mečem. Tato výstava květinových vazeb přináší vůni orientu a výstavou bonsají. Vystoupí také historická taneční skupina Campanello. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Turnaj extrémního golfu

Na golfovém hřišti v Říčkách v Orlických horách se v sobotu utkají golfisté ve třech kategoriích v soutěži Pustý 2011. Turnaj startuje v 10 hodin, registrace účastníků začíná hodinu předem. Více najdete zde.

Kostelecká pouť

Od pátku do neděle se uskuteční na Palackého náměstí v Kostelci nad Orlicí a přilehlých ulicích tradiční Kostelecká pouť. Pouťové atrakce a stánkový prodej nabídnou pamlsky pro děti a grilovaná masa, klobásy a pivo pro dospělé. Další podrobnosti najdete zde.

Velikonoční jarmark

V Rokytnici v Orlických horách se v pátek odpoledne a v sobotu dopoledne koná velikonoční jarmark v areálu místní základní školy. Děti připravily výstavu výtvarných prací, kramářské písně, vynášení Mořeny, vystoupení Horských myší a občerstvení. Více najdete zde.

Kraj Vysočina

Mezinárodní den památek

Na Vysočině oslaví o víkendu mezinárodní den památek, který letos připadá na pondělí 18. dubna. Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou připravil na trase B výstavu „Výchova šlechticů v Čechách“, která pojednává o výchově a vzdělávání mladých šlechticů a šlechtičen a všímá si podrobněji výchovy a osudů dětí, které vyrůstaly na jaroměřickém zámku. Na výstavě budou také prezentovány předměty a hračky, které patřily malým aristokratům. Výstava bude slavnostně zahájena vernisáží v pátek a o víkendu ji budou moci poprvé zhlédnout návštěvníci zámku. Více najdete zde.

Správa zámku Telč připravila na víkend mimořádné prohlídky zámecké kaple Všech svatých, kterou mohou návštěvníci zámku v těchto dnech navštívit zcela zdarma. Opět je pro návštěvníky otevřena výstava "Hračky nestárnou" v zámecké galerii – nově upravená a doplněná expozice hraček tuzemské výroby především z 20. - 80. let minulého století. Další podrobnosti najdete zde.

Foto: Jana Pechová, Právo

Rybníky měly Telčsko i Slavonicko ještě před Krčínem. Dojem, že Telč vyrostla na březích, je ale mylný: vodu šikovní hospodáři zadrželi později.

Zámek v Náměšti nad Oslavou připravil o víkendu mimořádné zpřístupnění suterénních prostor tzv. Luteránky s originály barokních soch z náměšťského mostu přes řeku Oslavu. Zámek také nabídne novou miniexpozici s názvem „Když k nám byl zaveden elektrický proud“, kterou mohou návštěvníci zhlédnout tuto sobotu a dále pak po celou návštěvnickou sezónu. Výstava v místnosti bývalého bytu hraběte je věnována historii elektrifikace zámku na počátku 20. století.

Letošní Mezinárodní den památek a historických sídel 2011 nese téma Kulturní dědictví vody. Jednou z památek, jejíž osud voda výrazně negativně ovlivnila a stále ovlivňuje, je kostel sv. Víta v dnes již neexistujícím městečku Zahrádka u Ledče nad Sázavou. Kostel sv. Víta bude výjimečně přístupný v sobotu od 13 do 16 hodin. Více najdete zde.

Pardubický kraj

V Poličce připravili neobyčejné zahájení sezóny

V sobotu se uskuteční již druhý ročník akce zahájení letní sezóny v galerijních expozicích v Poličce. Bohatý program je určen pro všechny, kteří chtějí prozkoumat známá i méně známá zákoutí poličské radnice a prohlédnout si skvosty galerijních sbírek (celý článek).

Výlet do Litomyšle za sgrafity od Josefa Váchala a na psaníčkový zámek

Jedním z měst, která se mohou pochlubit bohatou historií, slavnými rodáky i turisticky atraktivní přítomností, je východočeská Litomyšl. Je spojena se životem hudebního skladatele Bedřicha Smetany, spisovatele Aloise Jiráska, vlastenky a kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové nebo například originálního malíře a grafika Josefa Váchala. (celý článek)

„Velikonoce v muzeu“

V neděli v 15 hodin se otevírá výstava Velikonoce v muzeu, která potrvá až do 24. dubna. V muzeu Žamberk uvidíte velikonoční zvyky, koledy, pletené pomlázky a zdobená vajíčka, drobné velikonoční dárky, obrázky, předvádění řemesel a oslíka Martina. Další podrobnosti naleznete zde.

Olomoucký kraj

Do Olomouce se sjedou astrologové a kartářky

Kartáři, léčitelé, astrologové a představitelé dalších esoterických disciplin z tuzemska i zahraničí se o víkendu sjedou do Olomouce na Astrovíkend - esoterický festival. Hostit ho bude Centrum Fontana. Kromě přednášek či osobních konzultací se zájemci mohou těšit i na společné meditace.

Dvoudenní festival nabídne porady s léčiteli, psychoterapeuty a astrology. Určen je například pro ty, kteří se chtějí dozvědět víc o zdravotní diagnostice, odblokování, detoxikaci, automatické kresbě, měření energetického potenciálu, bezkontaktní diagnostice a dalších disciplinách. Lidé se mohou poradit o tom, jak předcházet nemocem, žít zdravě či odhalit příčiny svých problémů.

Přednášky budou začínat v sobotu v 9 a v neděli v 10 hodin, v nabídce budou esoterické pomůcky a amulety z Peru, mandaly i odborná literatura. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Vizovická galerie se promění v království hraček

Všem, kteří s kapkou nostalgie vzpomínají na poctivé české hračky svého dětství, udělá radost nová prodejní výstava, kterou chystají otevřít o víkendu v galerii Mariette v předzámčí zámku Vizovice. (celý článek)

Zámek Napajedla zahájí sezónu Velikonočními trhy

Zámek Napajedla na Zlínsku letos vstupuje do třetí sezóny v novodobé historii. Zahájí ji stylovými Velikonočními trhy v sobotu 16. dubna. (celý článek)

Na kole vinohrady Uherskohradišťska

Symbolické otevírání cyklostezek na Uherskohradišťsku se bude letos konat v sobotu, kdy se cyklisté rozjedou do mnoha směrů za vinaři i pamětihodnostmi tohoto regionu.

Registrace účastníků akce Na kole vinohrady Uherskohradišťska začne v 8.30 hodin na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti. Po slavnostním zahájení v 10.00 odstartuje první – nejdelší a nejnáročnější - Stezka Blatnického roháče, ke které se připojí i cyklisté z Uherskobrodska. Kromě Ostrožska se tak účastníci této trasy projedou i mikroregionem Východní Morava. Oba směry se potkají v Boršicích u Blatnice a rozejdou se každá svým směrem u Ostrožské Lhoty.

Na sobotní odpoledne se na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti připravuje bohatý program. Z folklorních souborů se představí Včelaran z Topolné a dětské seskupení Kalinka z Babic. Veřejnost se může pokochat ukázkou jízd na historických kolech a taktéž navštívit zahájení výstavy Na kole proti proudu času. Registrovaní účastníci všech věkových kategorií budou určitě netrpělivě očekávat slosování o hodnotné „vinné“ i „nevinné“ ceny.

Jihomoravský kraj

Mikulov láká na výstavu o židovství

Mikulov jako centrum moravského židovství představuje nová expozice v obřadní síni židovského hřbitova. Výstava se otevřela na apríla a potrvá až do října. (celý článek)

Brněnská přehrada zve na návštěvu hradu Veveří

Za krásného počasí se můžete projít po levém břehu Brněnské přehrady - obklopuje ji krásná příroda, nebo plout lodí. Největším lákadlem je ovšem návštěva státního hradu Veveří, který se v dubnu otevírá každý víkend, od května bude otevřený denně. (celý článek)

Moravský kras zve na procházky přírodou i na návštěvu jeskyní

Pokud nevíte, kam si vyrazit za pěkného počasí, určitě stojí za návštěvu oblast Moravského krasu. Nabízí prohlídku několika jeskynních areálů, mezi kterými můžete buď jet lanovkou nebo vláčkem, nebo můžete jít na procházku krásnou přírodou mezi různými skalními útvary. (celý článek)

Den otevřených sklepů

Ve Valticích zahájí v pátek novou sezónu Dnem otevřených sklepů. Od 13 hodin se Vinařské náměstíčko a Valtické Podzemí, které je unikátním labyrintem historických vinných sklepů v celkové délce přes 760 metrů, stane cílem řady výletníků. Akci doprovodí koncert Janka Ledeckého a Cimbálová muzika. Prvních deset návštěvníků má vstup zdarma. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Otevře se radniční věž v Ostravě

V neděli se otevřou tajuplné prostory vyhlídkové věže Nové radnice v Ostravě. Zájemci tak vystoupají po 292 schodech na vyhlídkový ochoz. Během cesty budou průvodci komentovat historii stavby a povyprávějí o dalších zajímavostech Nové radnice. Návštěvníkům se věž otevře v 9 hodin a mezi jednotlivými skupinami budou půlhodinové intervaly až do 16.30 hodin. Podrobnosti najdete zde.

Den Země v Opavě

V neděli oslaví Den Země v opavských Sadech Svobody. Program začíná ve 13. hodin. Pro návštěvníky jsou připravené zážitkové aktivity, soutěže a ekodílny pro děti i dospělé. Představí se také občanská sdružení zaměřená na péči o životní prostředí. Odpoledne se může veřejnost vydat na prohlídky dendrologické stezky parku s průvodcem, sraz v Minoritské zahradě v 15 a 17 hodin. Podrobný program najdete zde.

Praha

Rašínovo nábřeží v Praze zaplaví jachty, kocábky i člun z pet lahví

Na pražské Rašínovo nábřeží dorazí ve čtvrtek jachty, lodě a čluny různých druhů i velikostí. Až do neděle si návštěvníci veletrhu Lodě na vodě budou moci prohlédnout vybavení lodí, jejich příslušenství, poslechnout si řadu přednášek a seminářů. V sobotu se představí Petanic II, který je poskládaný z 2658 plastových lahví. (celý článek)

Prokopské údolí - místo pro turistiku i odpočinek

Jedním z možných tipů na víkendový výlet je výprava do Prokopského údolí v Praze. Snadná dostupnost od metra trasy B - Nové Butovice nám zpříjemnila začátek cesty. Do Přírodní rezervace vstupujeme cestou od metra podél silnice na Radlice. (celý článek)

V Praze se uskuteční jubilejní ročník Mistrovství ČR v otevírání ústřic

Ústřice je oblíbená pochoutka v Irsku, Holandsku a Francii, ale našla si své milovníky i u nás. O tom vypovídá také to, že se v sobotu uskuteční na Staroměstském náměstí v Praze již 10. jubilejní ročník Mistrovství ČR v otevírání ústřic.

Akce se koná v sobotu od 14.00 do 16.00 na velkém pódiu instalovaném v rámci Velikonočních trhů na Staroměstském náměstí v Praze.

Bylinkové farmářské trhy

Na Farmářské trhy v Praze 6 na Vítězném náměstí opět dorazí známí prodejci zeleniny: Ovoce a zelenina z Litoměřicka, brambory z Vysočiny nebo Podřipská zelenina Vyštejnová a přivezou první české jarní byliny, například pažitku, bazalku, ale i uskladněnou trvanlivou zeleninu z loňské sklizně. Farmářské trhy na Vítězném náměstí se v dubnu konají vždy v sobotu od 8.00 do 14.00 hodin.

Čtěte také:
Na zámku Buchlovice ve Zlínském kraji postaveném ve stylu italského baroka se natáčely některé záběry nové pohádky Zdeňka Trošky Čertova nevěsta. O velikonočním víkendu, tedy od 23. do 25. dubna se na zámku koná tzv. Tulipománie, kdy bude interiér hojně vyzdoben čerstvými tulipány. Více se dočtete v příloze Víkend vycházející jako součást deníku Právo v pátek 15. dubna.

Reklama

Související témata:

Související články

Za medvědy do Bernu, švýcarského Berouna

Beroun, Berlín i Bern, tři města s takzvaným mluvícím znakem. Všechna mají v erbu medvěda, německy bär. Všechna mají i čtvernožce v živé podobě, v Berlíně...

Výběr článků

Načítám