Hlavní obsah

Zámek Vizovice zahájí o víkendu turistickou sezónu Odemykáním brány

Novinky, Martina Žáčková

Jeden z nejmalebnějších zámků na Moravě – Vizovice na Zlínsku – letos poprvé zahájí novou turistickou sezónu slavnostním programem pro děti i dospělé. Akce s názvem Odemykání zámecké brány bude dokonce dvoudenní a po celou dobu jejího konání, o víkendu 2. a 3. dubna, mohou návštěvníci využít zlevněné vstupné.

Článek

Slavnost Odemykání zámecké brány začne v sobotu 2. dubna po poledni v zámecké pokladně, kde předvedou své umění dráteníci a zazpívá pěvecký sbor. Ve 14.30 hodin bude nová turistická sezóna oficiálně zahájena znovuotevřením výstavy Angelus domesticus, anděl domácí.

V neděli 3. dubna ukázky dráteníků doplní kováři, představení historického šermu a výuka historických tanců. Po celý víkend platí pro návštěvníky zámku zvýhodněné vstupné 50 korun.

Výstava Angelus domesticus, anděl domácí, patří k hlavním letošním atrakcím zámku. Zatím byla zpřístupněna na několik dní v období Vánoc, nyní ji návštěvníci uvidí po celou sezónu v rozšířené podobě.

„Tvoří ji více než 700 figurek a vyobrazení andělů, které nám půjčilo na padesát ochotných dobrovolníků z celé republiky. Lidi jsme veřejně požádali, aby nám dočasně svěřili své anděly a umožnili je vystavit. Podmínkou bylo pouze to, aby figurky měly nějaký zajímavý příběh či původ. Někteří majitelé vybavili své andělíčky dokonce i psanou instruktáží, jak o ně pečovat,“ popisuje zrod neobyčejné výstavy kastelánka vizovického zámku Jana Pluhařová.

Opravené exponáty i dětské prohlídky

Výstava není jedinou letošní novinkou pro návštěvníky. Po zásahu restaurátorů se vrací do zámeckých sálů několik zajímavých exponátů – restaurovaná mramorová antická soška dívky u fontánky, trojice drobných krajinomaleb z konce 18. století, dvě barokní kabinetní skříně a další kus z postupně restaurované sedací soupravy se vzácnými gobelínovými potahy. Opravu většiny těchto předmětů zaplatili sponzoři.

V nabídce také zůstávají speciální prohlídky pro rodiny s dětmi či školáky, které zámek začal organizovat v loňském roce. Jsou zvláštní tím, že při nich malí návštěvníci mohou plnit drobné úkoly a řešit hádanky. Zámek také vychází vstříc i zvídavějším návštěvníkům, pro které jsou běžné prohlídky krátké či málo podrobné. Za příplatek a po předchozí objednávce se jim průvodce může individuálně věnovat až tři hodiny a při výkladu se zaměřit na požadované téma.

Po prohlídce zámku do parku a galerie

Zámek Vizovice, nacházející se v centru stejnojmenného městečka na Zlínsku, pochází z 18. století. Návštěvníkům nabízí dvě různorodé prohlídkové trasy. Jedna představuje reprezentativní prostory s interiéry bohatě vybavenými hodnotným nábytkem a množstvím porcelánu, orientálních předmětů a cenných obrazů.

Druhá trasa přibližuje trochu jiný zámecký svět – komorní atmosféru obytných prostor ve druhém patře, kde jsou umístěny pokoje rodinných příslušníků a hostů.

V intimním prostředí salonků je mnoho původních osobních věcí bývalých vlastníků. Mimo jiné nahlédnete i do pokojů dětí a služebnictva. Návštěvu zámku příjemně doplní procházka přilehlou zahradou, která vznikla současně se stavbou zámku. Francouzskou část se stříhanými špalíry a anglickou partii s romantickým rybníčkem propojuje stinná alej se sochami gladiátorů jako stvořená k odpočinku během slunného dne.

Odemykání zámecké brány

Sobota 2. dubna

12.30–16.00 ukázky řemesla dráteníků (manželé Adamcovi z Vizovic),

14.00 vystoupení pěveckého sboru Acapella,

14.30 oficiální zahájení návštěvnické sezóny a otevření výstavy Angelus domesticus, anděl domácí

Neděle 3. dubna

10.00–16.00 ukázky kovářského a drátenického řemesla,

12.15–15.00 vystoupení skupiny historického šermu (Nuntius Regis) a výuka historických tanců

Otevírací doba

Otevřeno denně mimo pondělí. Sobotní dopoledne jsou vyhrazena pro svatební obřady.

Duben, říjen: všední dny na objednávku, sobota 13–16, neděle a svátky 10–12 a 13–16 hodin.

Květen, červen a září: 10–12 a 13–17 (soboty pouze 13–17), červenec a srpen 10–17 (soboty 13–17).

Ceny vstupného

Trasa A: plné vstupné 90 Kč, důchodci 80 Kč, studenti, děti a postižení 60 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + až 3 děti) 260 Kč.

Trasa B: plné vstupné 80 Kč, důchodci 70 Kč, studenti, děti a postižení 50 Kč, rodinné vstupné 230 Kč.

V předzámčí je otevřena Galerie Mariette, kde jsou k vidění (i zakoupení) tradiční lidové výrobky včetně typického vizovického pečiva. A nakonec si můžete odpočinout u kávy či horké čokolády v Zámecké čokoládovně, která nabízí i venkovní posezení na malém nádvoří s dětským koutkem. www.zamek-vizovice.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám