Hlavní obsah

Tipy na víkend: Pochod za Rumcajsem, trh řemesel a otevřené observatoře

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Jaro se pomalu probouzí, a s ním se pomalu otevírá turistická sezóna. Na kole i pěšky se můžete vydat do Prachovských skal na pochodu za Rumcajsem. Vítat jaro budou zoologické zahrady v Olomouci, Praze a Plzni. V sobotu dopoledne otevřou některé hydrometeorologické stanice v Praze, Plzni a Lysé hoře.

Foto: Profimedia.cz

Vydejte se na pochod za Rumcajsem v okolí Trosek a Prachovských skal.

Článek
Středočeský kraj

Sáhněte si na nejzajímavější stromy na světě

Víte, co je to metasekvoj, zerav nebo cypřišek? Exotické stromy, které ve své domovině dorůstají až 80 metrů, jehličnany s neuvěřitelně lehkým či naopak těžkým a tvrdým dřevem, jehličím plným nezvykle vonící pryskyřice a další kuriozity si o víkendu můžete prohlédnout, osahat a očichat v Průhonickém parku. Prohlídky s odborným průvodcem začínají v 10.00 a 14.00 hodin u Průhonického zámku a trvají asi hodinu. Akce se koná za každého počasí.

V botanické zahradě Chotobuz, která přiléhá k Průhonickému parku, je připravena doprovodná výstava Jehličnatá NEJ. Na panelech se seznámíte se stromy s nejmohutnějšími kmeny, největšími šiškami, věkem nejstaršími jedinci a dalšími rekordy v říši jehličnatých dřevin.

Návštěvníci mohou navštívit také výstavu Počátky lesnictví na divokém západě v Návštěvnickém centru Průhonického parku. Na výstavě se na dobových fotografiích seznámí s vývojem lesnictví na západním pobřeží Spojených Států Amerických zhruba od roku 1876 až do 1935.

Na zámku také můžete projít stálou expozici věnovanou zakladateli Průhonického parku hraběti Arnoštu Emanuelovi Silva-Taroucovi. V parku vás přivítají první jarní květy, louky modrající se šafrány, žluté kvítky orsejů a talovínů a mnoho kvetoucích keřů.

Vstupné na doprovodné výstavy, stejně jako služby průvodce jsou pro návštěvníky parku zdarma.

Cyklojízda po brdských hřebenech kolem Cukráku i Černolických skal

Konečně je tady trochu teplejší počasí a nedočkavci vyrážejí polykat první jarní kilometry. Cyklistickou sezónu zahajte třeba vyjížďkou po brdských vrcholcích – kolem Cukráku do Zbraslavi a Modřan. (celý článek)

Hrad z 21. století zve na výpravu proti proudu času

Hrad je to unikátní. Není mu ještě ani deset let, ale přesto zdařile zve na procházku do časů mnohonásobně vzdálenějších. Zdaleka nejen proto, že historicky vypadá. Ale proto, že svou podstatou a náplní interiérů historickým objektem je. S kamerou jsme právě dorazili do Červeného Újezdu. (celý článek)

Do Kutné Hory táhnou svatá Barbora, svatý Jakub i kostnice

V dobách, kdy se Kutná Hora jmenovala Kuttenberg a soupeřila o prvenství s Prahou, místní mincovna byla jednou z nejvěhlasnějších v Evropě. Vzpomínáte na scénu z filmu Dařbuján a Pandrhola, kde starý havíř nadává svaté Barboře? Patronka havířů dala jméno i katedrále, kvůli které do města jezdí každoročně desetitisíce turistů. (celý článek)

Svěcení původních Ležáckých studánek

V pátek jděte do přírody v okolí Lidic a Ležáků. Od 15.30 hodin se budou světit původní Ležácké studánky. Program začíná na pietním území Ležáků. Budou účinkovat děti z MŠ a ZŠ Miřetice a ZŠ Včelákov, poté bude následovat zahájení výstavy „Z nových dokumentů Památníku Lidice “ v minigalerii památníku. Program zakončí v 17.00 hodin převzaté představení pražského divadla Viola.

Liberecký kraj

Čtvrteční obří slalom v Harrachově 

Na sjezdovce Čertova Hora v Harrachově se vydají ve čtvrtek do branek, aby ověřili své umění na sjezdových lyžích v obřím slalomu, který jako RWE KSN Cup 2011 pořádá Klub sportovních novinářů. Špičkoví čeští sportovci přijedou do Krkonoš si užít chvíli volna, či naopak rozbít tréninkový stereotyp v přípravě na letní sezónu.

Exhibiční obří slalom začne ve čtvrtek v 10.00 hodin a zúčastní se ho také dvacítka vybraných dětí z dětských domovů, kteří budou mít mimo jiné i možnost užít si tandemový seskok s jedním z přítomných paraglidistů Tomášem Ledníkem a jeho jmenovcem Braunerem.

Tradiční příjezd Krakonoše

Ve Skiareálu Aldrov sice skončila lyžařská sezóna, ale v sobotu se zde koná tradiční příjezd Krakonoše. Těšit se můžete na Krkonošské sejkory, ale i různé soutěže. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Za Kelty do Mariánských lázní

V Mariánských lázních je opět přístupné Městské muzeum s výstavou Keltové v Čechách. Expozice prezentuje hlavní rysy keltské kultury z oblasti středních Čech, z období posledních pěti století před naším letopočtem a ukazuje nejvýznamnější archeologické nálezy a lokality včetně oppid - keltských opevněných sídlišť.

Děti si prohlédnou, jak asi vypadal život v keltském kmeni, jaké byly zvyky, způsoby oblékání, řemeslná zručnost, zemědělství i duchovní svět našich předků. Mezi vystavenými exponáty najdete i pověstné švartnové náramky, kterým byly připisovány magické účinky, dále keltskou keramiku, pracovní nářadí, části zbroje či hrob keltského válečníka. Výstava potrvá do 1. května. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Litoměřičtí radní se chodili "zašívat" do věžního kalicha

Litoměřice máme spojeny s Karlem Hynkem Máchou, s podzemní továrnou Richard či s výstavou Zahrada Čech. Ve městě je mnoho architektonických památek, a když z jara kvetou po okolních kopcích ovocné stromy, jsou Litoměřice centrem obrovského sadu. (celý článek)

Plzeňský kraj

Den otevřených dveří hydrometeorologické stanice

V Mozartově ulici sídlí plzeňská pobočka Českého hydrometeorologického ústavu, který zajišťuje regionální předpověď. Moderní stanice se veřejnosti otevře v sobotu od 9 do 14 hodin. Více najdete zde.

Vítání jara v zoo a ptačí sobota

Společně s vítáním jara v Zoologické a botanické zahradě v Plzni se bude otevírat také Česká řeka. U ceremoniálu nebude chybět ani Najáda – pohádková bytost od pramenů Úhlavy. Obě akce se konají poslední sobotu od 10 hod do 16 hodin v okolí statku Lüftnerka. Všichni nositelé rybích jmen po předložení průkazu totožnosti do zoologické a botanické zahrady budou mít zvýhodněné vstupné. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Přehlídka vín v Táboře

V sobotu od 13 do 22 hodin proběhne prodejní přehlídka českých a moravských vín v Mileniu Tábor. Návštěvníci mohou ochutnávat až z 250 vzorků různých vín.

Přehlídku bude moderovat Branko Černý. Hudební doprovod zajistí moravská cimbálová muzika Źandár. Další podrobnosti najdete zde.

Pozorování jelenů

V sobotu dvě až tři hodiny před setměním se sejdou lidé, aby pozorovali jeleny. Zimní pozorování zvěře organizuje Národní park Šumava u Nové Pece ve srubu Jelení Vrchy - U Herciána. Dopředu je nutné se objednat na telefonním čísle 388 335 014. Akce se koná dle sněhových podmínek. Nezapomeňte s sebou teplé oblečení.

Královéhradecký kraj

Pochod za Rumcajsem

V sobotu otevírají turistickou sezónu na Jičínsku pochodem a cyklojízdou za Rumcajsem. Od 6 do 10 hodin začíná prezentace a start na Valdštejnově náměstí na 1. nádvoří zámku v Jičíně. Vybírat můžete hned z několika tras, které vedou i přes chráněnou krajinnou oblast Prachovské skály a kolem zříceniny Trosky. Pro děti jsou připraveny kratší trasy Manka a Rumcajs (pět a osm kilometrů). Další informace najdete zde.

Kraj Vysočina

Koncert Nebe-peklo tour 2011

V Pelhřimově se v pátek rozezní známé písničky kapel Mandrage a Rybičky 48. Rocková show Nebe-peklo začne v Kulturním domě Máj od 20 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Hornická naučná stezka

Stezka za minulostí jihlavského hornictví je dlouhá 5,5 km. Začátek je za domovem důchodců v Jihlavě – Lesnově, kde je možno zaparkovat i do blízkosti dojet z náměstí autobusem č. 5. Deset informačních tabulí seznamuje turisty s historií dolování stříbra a místní přírodou.

Celý okruh byl vyznačen Klubem českých turistů turistickou značkou (zeleno – bílou ve tvaru psaníčka). Přes místo, jímž prochází hlavní evropské rozvodí, šachtu sv. Jiří, vrch Rudný – Šacberk, pokračujeme naučnou stezkou ke stanovištím s dalšími zajímavostmi, procházíme kolem restaurace U Lyžaře, kde je umístěn stojan s turistickou vývěsní mapou a plánkem okruhu HNS a podél informačních panelů se vrátíme na výchozí místo. Celý okruh absolvujeme za 1,5 - 2 hodiny. Podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

V Litomyšli otevírají turistickou sezónu

Litomyšl o víkendu slavnostně otevírá turistickou sezónu akcí Strčíme nos všude. Na zámeckém návrší bude tedy otevřeno Regionálním muzeum, Zámecké sklepení se stálou expozicí soch Olbrama Zoubka, Statní zámek Litomyšl, Evropské školicí centrum, Rodný byt B. Smetany a Portmoneum.

Na zámku v Litomyšli se v sobotu představí lidoví řemeslníci z celé republiky. Svůj um budou ukazovat na nádvoří od 10 do 17 hodin. Do práce se mohou zapojit i zvídavé děti, pro které bude připravená tvůrčí dílna. Zájemci si zkusí zdobit perníky, paličkovat krajky, kroužit na kruhu nebo kovat na kovadlině. Návštěvníci si mohou koupit originální výrobky se značkou kvality „regionální produkt".

Na nádvoří se bude háčkovat, vyšívat, řezat do dřeva, zdobit perníky cukrovou polevou nebo kovat podkovy. Za zmínku stojí stánek pana Holinky, který bude s dětmi soustružit hračky na šlapacím soustruhu. Pan Danzinger bude tisknout na látku technikou modrotisku. Zájemci si mohou koupit ošatky z orobince, ponožky a rukavice z ovčí vlny nebo na místě zhotovené šperky. Akce se koná za každého počasí. Podrobný program najdete zde.

Olomoucký kraj

Vítání jara a mláďat v Zoo Olomouc

V sobotu budou v olomoucké zoo vítat jaro a nová mláďátka. Návštěvníci se mohou těšit na setkání s žirafou Rothschildovou, kozou zakrslou, mravenečníkem čtyřprstým i kotulem veverovitým. Celý program s rozpisem povídání s ošetřovateli najdete zde.

Zlínský kraj

Vidlička jako pracovní nástroj? Přesvědčte se v gobelínce

Víte, že důležitým pracovním nástrojem tkalců při výrobě gobelínů je obyčejná vidlička? Zajímá vás, k čemu při tkaní koberců slouží skačka nebo zvoneček na přadenovačce? A věříte si, že byste zvládli utkat koberec? Přijeďte si pro odpovědi do Valašského Meziříčí na Vsetínsku. (celý článek)

Poslední lyžařský závod sezóny v Razule

O víkendu se rozloučí ve Ski areálu Razula se zimní sezónou. V sobotu se pojede poslední lyžařský veřejný závod Razula Open Cup, který doprovodí grilovací párty a jehněčí speciality v Gril srubu Razula. Pravděpodobně pak bude sjezdovka ještě otevřena pro návštěvníky v neděli a poté se vleky definitivně zastaví. Podmínky pro lyžování jsou nyní dle vlekařů nadstandardní - povrch sjezdovek je velmi kvalitní, drží se na nich stále přibližně 55 cm sněhu. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Seminář na chemické rozbory vína

Národní vinařské centrum ve Valticích pořádá v pátek seminář Chemický rozbor vína v technologii vinařství. Seminář bude zaměřený na chemické požadavky a hodnocení révových moštů a vín s praktickými ukázkami testů pomocí Malé vinařské laboratoře a využití jejich výsledků v technologii vína. Seminář je určen především pro vinaře bez vlastní podnikové laboratoře, tedy zejména pro malé a střední vinaře, ale i pro zaměstnance vinařských firem. Předpokládá se základní orientace v oblasti pěstování a zpracování hroznů a výroby vína. Podrobné informace najdete zde.

Oblast Vranovské přehrady zve na hrady

Oblast Vranovské přehrady zve k návštěvě probouzející se přírody i k prohlídce hradů. Můžete zde trávit volný čas jak aktivně v přírodě nebo při prohlídce památek, tak relaxováním na pláži. (celý článek)

Lednicko-valtický areál s památkami a krásnými parky

K výletu v jarních slunečných dnech láká Lednicko-valtický areál. Nabízí několik památek a zámků, plavbu po řece krásnou přírodou nebo procházku malebnými Lednickými zahradami. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Návštěva observatoře na Lysé hoře

V sobotu otevírají pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Od 9 do 14 hodin se otevírá observatoř na Lysé hoře v Beskydech, kde vás pracovníci seznámí se spoustou zajímavých měřicích přístrojů. Prohlídku můžete propojit s jarní procházkou po okolí.

V Ostravě probíhá Irský kulturní festival

Osm hodin bude trvat maraton irské hudby v sobotu v ostravské Bonver Aréně (bývalá hala Tatran). Vstupné bude dobrovolné a zahrají skupiny Fiddlers Green, The Kilkennys, Heatbeats a Shannon. Akce je součástí sedmého ročníku Irského kulturního festivalu.

Brána se hudebnímu maratonu otevře v 18:00 hodin. Výtěžek z dobrovolného vstupného dostane ostravské centrum pro osoby se zdravotním postižením Čtyřlístek. Podrobné informace o festivalu najdou zájemci na internetových stránkách zde.

Kopr music fest 2011

V Kulturním domě Kopřivnice začíná v sobotu od 18 hodin festival Kopr music fest 2011. Vystoupí známé kapely jako Apeiron, Gang-ala-basta, Ciment, Naked Floor, Nightwish Revival, Xindl X, Insane, allskapones, Věšák, Arakain, Priessnitz a Ascendancy.

Praha

Návštěva hydrometeorologického ústavu

V sobotu od 9 do 14 hodin se otevřou veřejnosti dveře českého hydrometeorologického ústavu ve stanicích Praha-Libuš a Praha-Komořany. Zájemci a fanoušci profesionální meteorologie, pozorování a předpovídání počasí si prohlédnou profesionální meteorologické stanice i regionální pobočky. Podíváte se zblízka na práci meteorologů, kteří nepřetržitě sledují počasí a sestavují předpovědi. Kolem 12.30 můžete na stanici Praha-Libuš zastihnout vypouštění aerologického balónu.

Z provozních důvodů nebudou otevřeny stanice na letištích, stanice Klementinum a radary. Více najdete zde.

Zoo slavnostně otevírá 80. sezónu a Gočárovy domy

V sobotu zahájí Zoo Praha jubilejní sezónu. Slavnost propukne v 11 hodin u Vzdělávacího centra. Programem slavnostního dne bude provázet Lucie Výborná. Atmosféru oživí hudební vystoupení Jiřího Stivína.

Slavnostně budou otevřeny Gočárovy domy ve 13 hodin, které budou sloužit jako galerie a občerstvení. Proběhne zde i křest knížky Úsměvy z historie pražské zoo a oslava narozenin erbovního zvířete, klisny koně Převalského. Více najdete zde.

Cyklistickou sezónu otevírá veletrh For Bikes

V pátek v 11 hodin zahájí víkendový cyklistický veletrh For Bikes v Letňanech dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu Zdeněk Štybar. Návštěvníky čeká nejen představení novinek výrobců a dovozců kol, cyklistického vybavení a oblečení pro rok 2011, ale také nabitý doprovodný program. Na výstavě nebude chybět široká nabídka elektrokol a testovací dráha o rozloze 3000 m2. Pro děti je připravena dovedností dráha a pro dospělé venkovní testovací okruh MTB na ploše 2000 m2.

Novinkou je ucelená a zatím nejrozsáhlejší prezentace rozvoje cyklotras a cykloturistiky 12 krajů České republiky. Najdete zde tipy na nově vybudované cyklotrasy, singletreky i bikeparky. Přední české cestovní kanceláře představí projekt Aktivní dovolená, kde budou prezentovat cyklistické zájezdy v ČR i v zahraničí. Na návštěvníky dále čeká představení a vysvětlení principů bezpečné cyklodopravy ve městech, autogramiáda Zdeňka Štybara, závod FOR BMX v čele se špičkou české freestylové scény i biketrialová show Vlasty Kabeláče Čiháčka. Aktuality najdete zde.

Výstava Všechny barvy Nepálu

Prodejní výstava fotografií nazvaná Všechny barvy Nepálu se bude konat pod záštitou honorárního konzula Nepálu v Česku Rajendry Shresthy do 22. dubna v centru InGarden, Praze-Strašnicích. V dalších měsících se pak výstava přesune do Mladé Boleslavi, Hrádku nad Nisou, Šumperku, Plzně, Ostravy a dalších měst. Získané prostředky budou použity na výstavbu základní školy v chudé horské oblasti Nepálu, v Čarpě. Podrobnosti najdete zde.

Orchideje v Troji

V Botanické zahradě Praha Troja máte do neděle poslední možnost se jít podívat na výstavu orchidejí. Dozvíte se, které orchideje mají léčivé účinky, které se používaly jako afrodisiakum a jak se zpracovává vanilka. Výstava je otevřená denně mezi 9 a 17 hodinou. O víkendu se každou hodinu konají komentované prohlídky od 10 do 16 hodin. Expozice je přizpůsobena i pro nevidomé - některé exponáty si mohou i osahat. Navíc je připravený i zvukový průvodce.

Tento čtvrtek se zde koná přednáška o orchidejích s Janem Ponertem v rámci cyklu Světem slovem a obrazem. Přednášky probíhají ve výstavní místnosti venkovní expozice, kde je rovněž nainstalována "hmatací část" výstavy Orchideje. Další podrobnosti najdete zde.

Přečtěte si také:
Stockholm leží v místech, kde se jezero Mälaren potkává s Baltským mořem. Odtud přezdívka Kráska na vodě. Nečeká tu na vás hluk, smog a shon, ale téměř maloměstský klid a pohoda. Chcete-li se o švédské metropoli dozvědět víc, přečtěte si článek Švédský Stockholm leží na čtrnácti ostrovech. Najdete jej v příloze Víkend, která vychází jako součást deníku Právo v pátek 25. 3.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám