Hlavní obsah

Velké Karlovice: Evropské služby za české ceny

Právo, Martina Žáčková

Přes den lyžovat či běžkovat, večer se vyhřívat ve slaném bazénu a pak si zajít na masáž. Mýlíte se, pokud jste přesvědčeni, že podobný komfort nabízejí jen alpská střediska. Ta tuzemská jim už šlapou slušně na paty.

Článek

Malebná obec Velké Karlovice se v poslední době proměnila v jedno z nejmodernějších zimních středisek v Beskydech. Přibyly nové sjezdovky, pro běžkaře se strojově upravují trasy, vyrojily se nové restaurace s krajovými specialitami a v horských hotelích vyrostla moderní wellness centra.

Středisko tak splňuje veškeré nároky na pestrou a přitom cenově dostupnou dovolenou pro rodiny s dětmi, ale i náročnější hosty. To vše v romantické kulise valašských dřevěnic, neporušené přírody a malebné krajiny Beskyd a Vsetínských vrchů. Valaši hrdě prohlašují, že kdo sem přijel jednou, bude se vracet. A mají pravdu.

Ze sjezdovky do „moře“

Chcete-li vyzkoušet nejzajímavější letošní novinku, vyrazte do Skiareálu Razula, který zavedl bonusovou akci „Lyžuj a plav“.

Při zakoupení půldenního skipasu Razula nebo celodenního skipasu Horal, získáte zdarma jednorázový vstup na hodinu do termálních bazénů s mořskou vodou vyhřívanou až na 36 °C, které se otevřely letos v lednu ve Sportovně relaxačním centru u hotelu Horal.

V prosklené hale s výhledem do údolí si sami zvolíte, jestli si zaplavete v plaveckém bazénu dlouhém 20 metrů, užijete si zábavu v relaxačním bazénu s vodními atrakcemi jako divoká řeka, jeskyně či masážní lavice, nebo si s dětmi zadovádíte v malém bazénku.

Přímo z bazénů lze přejít do fitnesscentra nebo saunového světa s nabídkou masáží včetně thajských s rodilými Thajkami.

Areál je oblíbený zejména u rodin s dětmi, které tu najdou vše pro intenzívně prožitý den na jednom místě. V sousedství bazénů je totiž nenáročná sjezdovka Horal, dlouhá 400 m, s lyžařskou školičkou a dětským vlekem.

Vstřícná k dětem je i hotelová restaurace, kde zřídili moderní dětský koutek s molitanovými kostkami, skluzavkou a promítáním pohádek. Je zčásti prosklený, takže děti jsou stále na očích, přitom neruší ostatní hosty.

Kamikaze na Soláni

S další novinkou přišel Skiregion Soláň-Karolinka, jehož sjezdovky v celkové délce osm kilometrů jsou rozesety v těsné blízkosti Velkých Karlovic. Od února tu zavedli Flexi skipas – pětidenní permanentku, která neplatí pět dnů po sobě, jak bývá zvykem, ale kdykoli v sezóně.

Pro nejnáročnější lyžaře provozovatelé nově otevřeli na Soláni černou sjezdovku s příznačným názvem Kamikaze a pro snowboardisty zpřístupnili nový moderní snowpark.

Pro méně zdatné lyžaře a děti je jako stvořený Skiareál Kyčerka. Letošním hitem se tu stal pohyblivý koberec a vlek s nízkým lanem, který dětem usnadňuje první krůčky na lyžích.

V neposlední řadě je oblast Velkých Karlovic rájem běžkařů. Ti méně zdatní mohou vyrazit po rovince údolím na trasu dlouhou 20 kilometrů.

Upravovány jsou i desítky kilometrů na hřebenech hor, kde běžkaře čekají romantické výhledy do okolní krajiny. Karlovicko nabízí i terény pro skialpinisty. Vhodné trasy jsou i značeny na mapách.

Valašsko na dlani

Zimu si můžete v Karlovicích zpestřit i procházkami. Vyrazte třeba na rozhlednu Čartak, která je přístupná celoročně – v zimě si stačí vyzvednout klíč v blízkém hotelu Súkenická. Valašsko máte z rozhledny opravdu jako na dlani.

Neopomeňte ani blízkou horu Soláň. Až se odsud rozhlédnete do údolí, pochopíte, proč zrovna toto místo opěvovali ve svých dílech umělci. Na hřebeni Soláně můžete podniknout nenáročnou procházku po nové naučné stezce, lemované dřevěnými sochami a tabulemi s valašskými pověstmi.

Víte, že...

Velké Karlovice patří rozlohou k největším obcím v České republice. Domy jsou rozesety na území 80 kilometrů čtverečních. Barokní dřevěný kostel Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích patří k unikátům mezi církevními stavbami. Zvláštností je, že byl postaven kompletně celý ze dřeva, bez použití kovových prvků.

Ski areály

A samozřejmě nezapomeňte ochutnat valašské speciality. Žádná pořádná hospoda si nedovolí předložit návštěvníkům jídelníček, kde by chyběla valašská kyselice nebo třeba halušky. A opravdu jen málokde vám po jídle jako zákusek nenabídnou valašský frgál.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám