Hlavní obsah

Lyžařské areály hlásí dobré podmínky, v nižších polohách je to horší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svahy lyžařských středisek mají dobré podmínky i po mírné oblevě. Na sjezdovkách je stále dost technického sněhu. Určité problémy mají jen níže položené areály, kde zmizel sníh i z běžeckých stop. Na Vysočině se ale kvůli oteplení a malé návštěvnosti zastavila část vleků. Na víkend předpovídají meteorologové sněhové přeháňky a ochlazení, což by mohlo podmínky pro lyžaře opět vylepšit.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Lanovka v Harrachově

Článek

Všechny vleky jsou v provozu v krkonošských areálech. Na svazích tam leží až 120 centimetrů sněhu. Výborné podmínky slibují také vlekaři v Orlických horách, například na sjezdovkách v Říčkách je až 110 centimetrů upraveného sněhu. V areálech Pardubického kraje mohou lyžaři zavítat i do menších středisek.

Zimní střediska v Jizerských horách také nabízejí výborné podmínky. Na Ještědu v Liberci musejí ale lyžaři od neděle počítat s omezením. Kvůli Zimní olympiádě mládeže tam budou až do příštího pátku uzavřeny dvě hlavní sjezdovky - Pod Lany a na Slalomáku, nebude ani večerní lyžování.

Upravené, i když namrzlé sjezdovky jsou i v Krušných horách. Na hřebenech jsou upravené i běžecké stopy. Běžkaři by ale měli počítat s námrazou. O víkendu se na Božím Daru uskuteční tradiční masový závod Karlův běh.

Na jihu Čech jsou dobré podmínky pro lyžování hlavně na Lipně a Zadově. Na své si tam přijdou i bruslaři, kteří mohou vyrazit na upravenou dráhu na zamrzlé hladině Lipna. Naopak běžkaři ideální podmínky na Šumavě nemají. V nižších polohách po oteplení zmizel sníh ze stop a ve vyšších polohách je v nich tráva a kameny. To platí i pro tratě v západočeské části Šumavy. Tamní sjezdovky jsou ale upravené a mají dost sněhu.

Na víkendový nápor jsou připravena i střediska ve Středočeském kraji. Uzavřen je jen areál v Kvasejovicích, který je odkázán na přírodní sníh. Kvůli nedostatku sněhu se nelyžuje ani v některých areálech na Vysočině, Na Čeřínku a v Lukách nad Jihlavou se chystá obnovení provozu na pátek. Běžkaři mohou z části využívat závodní tratě v Novém Městě na Moravě.

Naopak v Jeseníkách je stále dost sněhu a všechna střediska jedou. V horách stále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. Podle záchranářů by měli být lidé při lyžování obezřetní, sníh může být kvůli počasí zledovatělý.

Dobré podmínky slibují i v Beskydech. Například na Bílou či do Mostů u Jablunkova se mohou lyžaři vydat bez obav. Na Lysé hoře by měli být lidé kvůli zmrzlému sněhu opatrní. Omezené možnosti mají ale běžkaři, kteří si nezalyžují v nižších polohách.

Na jihu Moravy s oteplením o něco ubylo lyžařů na svazích. Provozovatelé se je proto snaží nalákat na různé akce. Například ski areál v Olešnici na Blanensku připravuje na neděli oslavy Valentýna na sněhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám