Hlavní obsah

Všechna česká lyžařská střediska jsou v provozu, hlásí až 120 cm sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechny lyžařské areály jsou připraveny na víkendový nápor lyžařů. Provozovatelé hlásí až 120 cm sněhu a výborný stav sjezdovek díky mrazivému počasí. Vesměs upravené jsou také běžkařské tratě. Delší fronty se u vleků budou tvořit zřejmě už v pátek, kdy mají děti pololetní prázdniny.

Foto: Profimedia.cz

Ideální sněhové podmínky hlásí i Harrachov.

Článek

V Krkonoších a Orlických horách leží na sjezdovkách až 120 centimetrů upraveného sněhu. "Podmínky pro lyžování zůstávají nadále vynikající. V provozu jsou všechna přepravní zařízení, pro běžkaře je připraveno na 80 kilometrů běžeckých stop," řekl Jiří Beran z areálu ve Špindlerově Mlýně. Plný provoz hlásí i vlekaři v areálech Černá Hora, Jánské Lázně a Říčky.

Také ve středních Čechách slibují lyžařům skvělé zážitky. Největší středočeský areál Ski Relax Monínec nabízí přes metr sněhu a 15 až 20 centimetrů leží i na trasách pro běžkaře. Na sjezdovce Padák v Příbrami leží 40 až 50 centimetrů umělého a přírodního sněhu a podmínky k lyžování jsou výborné. Sedmdesáticentimetrová vrstva sněhu bude o víkendu čekat na návštěvníky areálu na Šibeničním vrchu u Mnichovic.

Dostatečné množství sněhu leží i na sjezdovkách v Pardubickém kraji. Všechny vleky a lanovka fungují ve středisku Skiregion Buková hora, které zahrnuje sjezdovky v Červené Vodě a v Čenkovicích. Běžkaři mohou také využít více než 60 kilometrů upravovaných tras. Kolem 60 centimetrů sněhu nabízí sjezdovky v Hlinsku na Chrudimsku. V pátek se začne lyžovat už v 8:00, pro veřejnost je v provozu i dětský svah.

Děti si užijí i na sjezdovkách Krušných hor. Telnice na Ústecku chystá na prázdniny akce pro žáky. Celý pátek budou moci využívat vleky jen za dvacetikorunový poplatek a také mohou závodit v obřím slalomu. Žáci základních škol, kteří v pátek ukážou ve středisku Klínovec vysvědčení s vyznamenáním, mohou celý den lyžovat zdarma.

Kvůli pololetním prázdninám budou mít v pátek prodlouženou provozní dobu střediska na Vysočině. Na sjezdovkách leží více než půlmetrová sněhová vrstva, běžecké tratě jsou ale ve špatném stavu.

Běžkaři se ale mohou těšit na Šumavu, kde se letos poprvé podaří upravit celou šumavskou magistrálu. Milovníci zimních sportů si však užijí i na sjezdovkách. "Lyžuje se skvěle. Pokud někdo chce využít dobrých podmínek, lepší to už asi nebude," říká Vladimír Kasík, majitel areálu Špičák. Děti, které zde ukážou kopii vysvědčení, dostanou jízdenku na vlek zdarma. Také střediska Lipno a Zadov jsou připravena na víkendový nápor lyžařů.

Na sjezdovkách v Beskydech leží průměrně půl metru převážně technického sněhu a v provozu jsou všechna velká horská střediska. Ve Skiareálu Mosty u Jablunkova leží na sjezdovkách od 70 do 130 centimetrů technického sněhu. "Tolik sněhu jsme neměli v tomto období za posledních deset let," řekl provozovatel areálu Alois Martynek. Běžkaři by však měli zvolit raději středisko Skialpin Pustevny, kde jsou lépe upravené trasy.

Na ideální sněhové podmínky lákají také provozovatelé areálů v Jeseníkách. "Máme dostatek sněhu, lanovky i sjezdovky jsou otevřené," řekl zástupce skiareálu Kouty Martin Medřický. Stejně to vypadá ve všech velkých střediscích Jeseníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám