Hlavní obsah

Tipy na víkend: Miss na sněhu, valašská zabíjačka, muzeum WC a závody balónů

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

O víkendu se vydejte na hory, kromě lyžování se můžete pokochat na závodech horkovzdušných balónů, soutěži Miss na sněhu. Jedničkáři budou mít skipasy zdarma na Klínovci i na Špičáku na Šumavě. Gurmáni ocení pravou valašskou zabíjačku na Razule.

Článek
Středočeský kraj

Romantický zámek Stránov zve k návštěvě i v zimě

Zámecká věž zámku Stránov je vidět už z dálky. Její zahrocená silueta ční nad zalesněným vrchem i nad obcí Jizerní Vtelno. A vlastně nejen nad ní. Stránov totiž právě pozorujeme od sousedů, z Krnska. (celý článek)

Muzeum historických toalet

Tvrz Třebotov ukrývá unikátní skvosty z dob minulých - toalety. Na výstavě uvidíte přes 600 nočníků od obyčejných až po ty, které svým dekorem připomínají spíš přepychové polévkové mísy, 80 toalet a na 200 dalších kuriozit. Mezi vystavovanými předměty je nočník vyrobený pro Napoleona Bonaparta, nočník z Lincolnovy ložnice Bílého domu, nebo středověká vykopávka z Nizozemí, uvidíte i jeden z prvních chemických záchodů. Otevřeno je každou první sobotu v měsíci od 10.00 do 18.00 hod. Pro skupiny nad 20 osob je možnost domluvit si jiný termín. Další podrobnosti najdete zde.

Miss na sněhu 2011

Ve Ski areálu Monínec se v sobotu koná první ročník Miss na sněhu 2011. Organizátoři letos zavedli atraktivní novinku, kdy se denního soutěžního programu mohou zúčastnit přihlášené dívky a dámy od 15 do „neurčitých“ let věku. Přijít se bavit, zúčastnit se outdoorových aktivit či zasportovat si mohou všichni, kdo mají chuť víkendový den strávit sportem a zábavou. Podrobný program najdete zde.

Za bílou paní a andělem do mníšeckého zámku

Procházet se zámeckými pokoji v přítmí a s lucernou, to určitě není možné každý den. Na zámku Mníšku pod Brdy si zájemci mohou pohádkovou prohlídku vychutnat se svými dětmi v sobotu 5. února od 16 hodin. Prohlídka je určená především rodinám s dětmi. (celý článek)

Hrad Karlštejn nově otvírá o víkendu

Hrad Karlštejn přivítá první návštěvníky již v sobotu 5. února - sídlo "Největšího Čecha" tak otevírá své brány zcela nově již o únorových víkendech. Pak od 1. března denně kromě pondělí až do 13. listopadu. (celý článek)

Liberecký kraj

Jemine, domine - Masopust pomine

V sobotu ožije Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova masopustem Jemine, domine - Masopust pomine. Program začíná v 10 hodin, na tradiční veselici vystoupí folklórní a loutkářské soubory. Další informace najdete zde.

Liberecký festival zimních sportů

Na libereckém náměstí Dr. E. Beneše se od pátku konají Cool dny, kde bude připraveno v budoucích dvou týdnech pro diváky několik koncertů i spousta sportovní zábavy. V pátek vystoupí od 18 hodin hudební kapela Navigators. O víkendu jsou pak na programu od 16 do 18 hodin eTrial - elektronické čtyřkolky.

Liberecké Ještědění

Až do neděle probíhá v Liberci invaze horkovzdušných balónů. Mimo samotné balónové létání proběhne jako vrchol setkání doprovodný program plný zábavy a show za doprovodu moderátora Marka Grégra a skupiny MIG 21.

Balónové setkání bude zahájeno ve čtvrtek v 9.30, prvním vzletem kompletní flotily o 14 balónech. Start bude probíhat z centrálního parkoviště Liberecké Tipsport arény a jejího přilehlého okolí.

Foto: Profimedia.cz

V sobotu vystoupí skupina MIG 21 od 17.30 hodin. Jako vrchol celého Balónového Ještědění 2011 a sobotního doprovodného programu je pro návštěvníky připravena podívaná na Balónové žárovky. Skupina 10 až 14 balónů se rozestaví na volnou plochu parkoviště. Pomocí balónového hořáku průběžně každý balón rozsvítí svoji bublinu, čímž vzniká emotivní a ojedinělý zážitek. Program najdete zde.

Ústecký kraj

Pro jedničkáře zoo zdarma

Až do neděle mají všichni ti, kteří se prokáží aktuálním vysvědčením se samými jedničkami, vstupné v zoo Děčín zdarma. Zoologická zahrada je otevřená každý den od 8 do 16 hodin. Podrobné informace najdete zde.

Afrika okem fotografa

V obchodním centru Olympia Teplice probíhá výstava velkoformátových fotografií Afrika původní. Autor Radek Borovka čerpal náměty ke své tvorbě z vlastních cestovatelských zážitků po Africe. Výstava je zdarma dostupná až do neděle 6. února.

Plzeňský kraj

Za vysvědčení se bude lyžovat zadarmo

Areál chce děti školou povinné o pololetních prázdninách přitáhnout k aktivnímu sportování. Zalyžovat, případně prohnat snowboard „jen“ za vysvědčení mohou na Špičáku na Šumavě tuto sobotu všichni školou povinní do 15 let. Největší šumavský areál jim totiž jako odměnu za jejich půlroční úsilí rozdá v době od 10.30 do 12 hodin zdarma jízdenky platné na všech vlecích. Navíc je osobně předají Miss ČR Lucie Křížková (Váchová) a její manžel, elitní český jachtař, David Křížek. „Volňásky“ se dají využít hned po převzetí (u dojezdu sjezdovek) a jsou platné až do ukončení provozu v 16 hodin.

„Chceme, aby k nám přijelo sportovat co nejvíce dětí a trávily své prázdninové volno pokud možno aktivně. K prospěchu protentokrát výjimečně přihlížet nebudeme,“ říká majitel areálu Vladimír Kasík. Stačí, když děti přijdou samy nebo v doprovodu rodičů do stánku umístěného u dojezdu všech sjezdovek a prokáží se kopií vysvědčení nebo žákovským průkazem.

Všechny děti se též navíc mohou přihlásit do slosování o další volné jízdenky. Ty jsou pro dvě osoby a dají se využít jakýkoli den sezóny 2010/11 včetně jarních prázdnin, které v Plzni začínají 12. února.

Jihočeský kraj

Na táborských slavnostech piva bude soutěžit kolem sta pivovarů

Návštěvníci letošních táborských Reprezentačních slavností piva a minerálních vod budou moci ochutnat přes sto druhů piva. Více než 450 vzorků od 95 pivovarů bude soutěžit v degustační soutěži o titul Zlatá pivní pečeť. Akce se koná do pátku v táborském hotelu Palcát a je největší svého druhu v Česku.

Soutěž je rozdělena do 21 kategorií. Nejpočetněji jsou zastoupena piva v kategorii světlý prémiový ležák, do níž je zatím přihlášeno asi 50 druhů. Slavností se účastní kromě tuzemských i zahraniční pivovary. Návštěvníci budou moci ochutnat německé točené pivo Paulaner, bavorský Oktoberfest nebo pivo ze skotského pivovaru BrewDog. Odborných degustací se poprvé zúčastní dva asijské pivovary, a to z japonské Jokohamy a kazašské Astany či maďarského pivovaru Serforras Miškolc. Soutěže o nejlepší minerální vodu a titul Zlatý český pramen se zúčastní minimálně 20 vzorků od výrobců z tuzemska, Slovenska, Itálie a Gruzie.

Slavnosti v prostorách hotelu Palcát začínají každý den v 16.00 hodin. Jejich součástí je i kulturní program, návštěvníkům se představí například Ilona Czáková, Maxim Turbulenc nebo táborská skupina Big Papa. Vstupenky jsou v prodeji v táborském Infocentru.

Keltský svátek Imbolc 

Keltský svátek Imbolc budou oslavovat v pátek od 19 hodin v Housově Mlýně u Tábora. Na programu nechybí rituál ohně, přednáška o významu svátku a koncert kapely Zkamenven. Pro zájemce bude připravena keltská Kormou (nápoj z černého piva a medoviny) a pochoutky inspirované keltskými recepturami. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Jičínské muzeum představí společenské oděvy a módní doplňky

Výstavu společenských oděvů, módních doplňků a tanečních pořádků zpřístupní v pátek Regionální muzeum a galerie v Jičíně. Expozice nazvaná Smím prosit? Bude otevřená do 13. března. Výstava připravovaná ve výstavní chodbě v prvním patře jičínského zámku představí náležitosti, které lidé nosili na bály a večírky v období od 19. do poloviny 20. století.

Návštěvníci muzea si budou moci prohlédnout dámské róby, rozmanité kabelky, rukavičky, vějíře a šperky. Nedílnou součástí dobové etikety byly i takzvané taneční pořádky, do kterých si dámy zapisovaly k jednotlivým tancům jména svých tanečníků. Na jičínské výstavě bude vystavený například taneční pořádek v podobě vějíře ze Slovenského plesu v roce 1848.

Součástí páteční odpolední vernisáže bude i ukázka společenských tanců a návštěvníci po zhlédnutí výstavy mohou vyrazit přímo na Městský ples v Masarykově divadle v Jičíně. Více informací o výstavách, které jičínské muzeum připravuje, je možné najít na stránkách muzea.

Kraj Vysočina

Bitva o Ledové království

V sobotu se malí i velcí utkají u statku Bukáček v Křížánkách. Bitva o ledové království začíná v 15 hodin, nebude chybět šermířské vystoupení, projížďky na koních, soutěže, fire-show, ledový hrad a starověké tržiště, které se otevře už v 11 hodin. Vstupné je 70 Kč, děti do 120 cm mají vstup zdarma. Další podrobnosti najdete zde.

Pardubický kraj

Pardubický divadelní ples

V sobotu se bude tančit ve Výstavním a společenském centru Ideon v Pardubicích. Program začíná od 19.30 hodin, mj. vystoupí Taneční klub Life, divadelní kapela Můžete si za to sami! a možná přijde i kouzelník. Ples je pořádaný ve spolupráci Statutárního města Pardubice, Východočeského divadla Pardubice a Komorní filharmonie Pardubice, která bude večer hudebně doprovázet.

Olomoucký kraj

Dětské karnevaly

Sobotní odpoledne v Prostějově bude patřit dětem. Od 15 do 17 hodin proběhne ve Sportcentru DDM Prostějov dětský karneval. Vstupné je 20 korun. Na programu jsou různé soutěže, občerstvení, rej masek a keramické odměny.

Od 14 hodin připravili dětský karneval také v Městském domě Přerov. Děti v maskách mají vstup zdarma. Na programu jsou kromě maškarního reje i nafukovací zvířátka.

Zlínský kraj

Běžecký závod Hostýnský YEŤTY

V sobotu se s Yettim mohou potkat účastníci 2. ročníku běžeckého závodu na lyžích Hostýnský YEŤTY (čti „jeď ty“). Startuje se v 9 hodin z Hostýna, v 10 hodin z Tesáku, cíl obou tras je ve Ski areálu Troják. Vedle yettiho se při této příležitosti potkáte i s portáši, dávnými strážci hranic na Valašsku, kteří budou na závodníky čekat na kontrolním stanovišti na Klapinově. Pořadatelé slibují, že se akce uskuteční za každých podmínek – v případě nedostatku sněhu je připravena záložní „pěší“ varianta. Další podrobnosti najdete zde.

Výstava Smradlavé vody a Západné Karpaty

Hned dvě výstavy najednou můžete navštívit, pokud se vydáte do Buchlovic na Uherskohradišťsku. V místním Muzeu Podhradí budou k vidění přírodovědná výstava Západné Karpaty – spoločná hranica a výstava Smradlavé vody a jiné (dobré) studánky. Obě budou mít slavnostní vernisáž v pátek 4. února od 17 hodin.

Přírodovědná výstava Západné Karpaty – spoločná hranica má podtitul Chráněné území Trenčínského kraje a je putovní. V Buchlovicích bude k vidění do 1. března. Smradlavé vody jsou výstavou dlouhodobou, instalovaná bude až do července. Na vernisáži proběhne degustace vod některých studánek a také pálenek daného regionu. Účastníci se mohou těšit také na vystoupení Cimbálové muziky Jaroslava Čecha z Uherského Hradiště se sólisty a Parádnice z Tupes. Více najdete zde.

Valašská zabíjačka

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích láká lyžaře kromě upravovaných sjezdovek opět na gurmánské zážitky. V Gril srubu Razula u hlavní sjezdovky Razula se až do soboty koná pravá Valašská zabíjačka. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Na Bublavě mají novou čtyřsedačkovou lanovku

Ve skiareálu Bublava se v předstihu rozjela nová čtyřsedačková lanovka, která propojila místní středisko se sousední Stříbrnou. Zahájení provozu bylo sice původně plánované na 5. února, ale závěrečnou montáž sedaček a kolaudaci nakonec provozovatelé urychlili.

Přepravní kapacita zařízení je až 2000 lidí za hodinu. To by mělo být pro středisko naprosto dostačující a jeho provozovatelé slibují lyžování bez front. Díky lanovce i nové, kilometr dlouhé sjezdovce, se výrazně zvyšují možnosti areálu na uspokojení lyžařů.

Lyžování zdarma

Na Klínovci připravili na pátek speciální akci pro děti základních škol. Všechny děti, které ukáží vysvědčení s vyznamenáním, budou moci v pátek celý den lyžovat zdarma. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

Lom na Hádech v Brně láká přírodou a výhledem na město

Příjemnou procházku přírodou až k hlavnímu brněnskému vysílači a bývalý lom Hády s výhledem na město Brno. To nabízí v zimních mrazivých dnech oblast Hády u brněnské městské části Líšeň.(celý článek)

Moravskoslezský kraj

Jazz ve hvězdárně

Na sobotní odpoledne v ostravské Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy připravili hned tři pořady. Ve 14 hodin začíná pohádka Na co kouká sova v noci pro děti od 5 let. Starší děti se mohou vydat na Fajny pořad o městě a hvězdách od 16 hodin. Večer se pak rozezní jazzový rytmus od 18 hodin v pořadu Vlastíka Šmída v ostravském nářečí - Jazz pod hvězdami. Další podrobnosti najdete zde.

Praha

Příznivci her, sci-fi a fantasy se sejdou na PragoFFestu

Novinky ze světa herních konzolí a počítačových, deskových, karetních a hudebních her nabídne zájemcům festival PragoFFest. Již patnáctý ročník akce, určené i pro milovníky sci-fi, fantasy, hororu, anime a příbuzných žánrů, bude od 3. do 6. února hostit Modrá škola v Praze Hájích.

Festival potěší fanoušky Dračího Doupěte a dalších her na hrdiny, filmů a seriálů o Harry Potterovi, Pánu prstenů, o rodince Simpsonových a Star Treku, Star Wars a Battlestar Galactica. Pozornost organizátoři věnují i zájemcům o svět upírů, kreslených japonských komiksů manga a filmů anime.

Součástí PragoFFestu, jehož předchůdcem bylo tradiční setkání milovníků fantastických světů Pragocon, je i program zaměřený na hry GameFFest. Hry si mohou návštěvníci vyzkoušet na čtyřicítce herních konzolí, účastnit se mohou i různých turnajů a předvedené herní tituly si lze i zakoupit. GameFFest nabídne také přednášky odborníků a fanoušků, besedy s hosty, soutěže o ceny, workshopy, projekce a mnoho speciálních pořadů. Pobavit se na festivalu mohou podle nich všechny věkové skupiny, a to již od deseti let. Bližší informace najdete zde.

Výstava soch v pražském hotelu Hilton

Hilton Prague zve do prostor hotelu a střešního Cloud 9 sky baru do 28. února 2011 na výstavu soch italského umělce Marca Di Piazza. Návštěvníci se mohou těšit

na 11 železných a ocelových soch, které budou umístěny převážně v Cloud 9 a několik větších děl ve veřejných prostorách hotelu. V prostranství před vchodem do hotelu bude vystavena téměř třímetrová socha Persone in Strada (Lidé na cestě), Movimento e Slancio (Pohyb a animace) bude umístěno na terase směřující k Vltavě a čtyřmetrové dílo Fiamma (Plamen) bude k vidění v hotelovém lobby.

Ples v opeře slibuje prvorepublikovou noblesu

Noblesu a luxus podle prvorepublikové tradice slibují pořadatelé Plesu v opeře 2011, který se v Praze chystá v sobotu. Společenská událost v budově Státní opery Praha se uskuteční pod záštitou primátorů Vídně a Prahy a zároveň ve znamení kambodžských barev. Patronkou plesu je kambodžská princezna Norodom Arunrasmy. Kulturní a společenská akce má zároveň charitativní rozměr. Část výtěžku z tomboly bude věnována Nadaci Terezy Maxové dětem a další pak na dobročinné projekty v Kambodži.

Symbolický podtext plesu je For life, tedy 'pro život'. Místo obvyklé diskotéky chystají pořadatelé živý koncert, který je koncipovaný jako pocta Franku Sinatrovi. Písně z repertoáru swingové legendy zazní v podání brněnské kapely B Side Band a interpretů Vojtěcha Dyka a Terezy Černochové. Večerem bude provázet moderátorská dvojice Dara Rolins a Petr Vondráček.

Cena vstupenek je od 3000 do 8000 korun na osobu. Stůl pro šest lidí v blízkosti tanečního parketu přijde na 20 000 korun, lóže s kapacitou pro čtyři až šest lidí je za 40 000 korun. V tombole jsou ceny téměř za milión korun, včetně zájezdu do Kambodži, šperku nebo luxusní postele.

Národní krojovaný ples o Hané

Národní jídla a pití, typické folklorní tance a kroje nebo lidovou či dechovou hudbu nabídne Národní krojovaný ples v Top hotelu Praha, který se koná v sobotu.

Letošní 13. ročník Národního krojového plesu bude věnován Hané, v programu se objeví 15 souborů, nabídne 55 doprovodných programů a přibližně 700 účinkujících. Návštěvníky potěší výstavy, videoprojekce, ukázky řemeslného umění a nabídky regionálních specialit. Ples dále například nabídne deset druhů zákusků z olomouckých tvarůžků nebo pravou moravskou zabijačku.

Za jedničku do zoo a v sobotu na plazy

V pátek vezměte malé jedničkáře do pražské zoo v Tróji. Pokud se děti pochlubí s jedničkou z přírodovědy, budou mít vstup do zoo jen za korunu. Sobota bude v zoo patřit milovníkům plazů. Připraveny jsou přednášky a odborná poradna ve Vzdělávacím centru zoo. Přednášky začínají: v 9.45 o záchranné stanici ve Vietnamu, 10.30 o chovu kajmanky dravé a 11.15 hodin o želvě texaské. Další podrobnosti se dozvíte zde.

Umění Starého světa v Paláci Kinských

Národní galerie otevře v pátek novou stálou expozici umění Asie a starověkého Středomoří v paláci Kinských na Staroměstském náměstí, která vznikla ve spolupráci s Národním muzeem. Rozsáhlý soubor uměleckých děl zahrnuje na tisíc památek kultur starého světa - Asie, Evropy a severní Afriky. Vysokou úroveň starověkých kultur dokládají památky egyptské, anatolské, asyrské, mezopotamské, íránské a v převažující míře zastoupené ukázky antické tvorby, která dala základ pozdějšímu umění Evropy.

Přečtěte si také
Turracher Höhe je zapomenuté alpské zákoutí, výmluvný název článku o horském průsmyku na rozhraní Štýrska a Korutan. Ačkoli středisko patří mezi alpské skvosty, příliš Čechů je zatím neobjevilo. Skvěle si tu nejen zalyžujete, ale můžete se i v minusových hodnotách vykoupat v tamním vyhřívaném jezírku.
Více se dočtete v příloze Víkend deníku Právo v pátek 4. 2.

Anketa

Jak nejraději trávíte víkend?
Aktivně, nejlépe sportem v přírodě.
28,1 %
Rád/a poznávám krásy České republiky.
14,5 %
Kulturně, v muzeu nebo na výstavě.
2 %
Na společenských akcích.
10,9 %
Lenošením doma u televize.
44,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1437 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám