Hlavní obsah

Lyžaře o víkendu přilákal do hor nový sníh a pěkné počasí

Přicházející ochlazení zlepšilo podmínky pro lyžování a do hor přilákalo tisíce lidí. Oproti minulému teplému víkendu jsou tentokrát provozovatelé většiny skiareálů s návštěvností spokojeni. Za sportem vyrazili také běžkaři, ti však museli pečlivě vybírat trasy, protože některé tratě se po oblevě ještě nepodařilo upravit.

Článek

Na krkonošských sjezdovkách leží až metr sněhu. Výborných podmínek využilo ve Špindlerově Mlýně v sobotu i v neděli na 5000 návštěvníků, do Pece pod Sněžkou zavítalo každý den kolem 2500 lidí. V Harrachově před víkendem na sjezdovkách vyráběli umělý sníh.

Tisíce lidí si užívaly dobrých lyžařských podmínek v Krušných horách. Sobotní úmrtí snowboardisty na sjezdovce na Neklidu je tuto zimu už druhé smrtelné zranění na krušnohorských sjezdovkách. Osmatřicetiletý muž bez ochranné helmy narazil hlavou na sloup lanovky a na místě zemřel. [celá zpráva]

Na Šumavě zaregistrovali velký zájem návštěvníků například na železnorudském Špičáku, kde o víkendu lyžovalo přes 3100 lyžařů. Spokojeni byli také provozovatelé areálu Zadov na Prachaticku. Lidé zde mohli lyžovat na sjezdovkách Kobyla a Nové Hutě. "Na Churáňově se bude moct jezdit příští víkend," uvedl ředitel areálu Milan Čertík. Horská služba musela v sobotu odpoledne oživovat šedesátiletého běžkaře, který zkolaboval poblíž Kvildy. Muže se podařilo zachránit, nyní leží v nemocnici v Prachaticích.

V Jeseníkách přilákalo větší množství návštěvníků například nejvýše položené středisko Ovčárna, kde je na svazích 80 až 85 centimetrů sněhu, lyžaři zaplnili také areál Kaste v Petříkově či nedávno otevřené středisko Kouty. "V sobotu k nám přijelo asi 1300 lidí, stejnou návštěvnost odhaduji i na neděli," uvedl ředitel areálu Kouty Martin Medřický. Záchranáři za víkend ošetřili v Jeseníkách pět vážně zraněných lyžařů.

Čerstvý sníh přilákal v sobotu a neděli tisíce lyžařů i do Beskyd, oproti minulému víkendu se jejich počet zdvojnásobil. Většina lyžařských středisek byla v provozu, sjezdovky pokrývalo průměrně 60 centimetrů sněhu. Například do lyžařského areálu Ski Mezivodí přijela o víkendu téměř tisícovka lyžařů. "Po těch propršených víkendech byli lidé na lyžování natěšení," řekl provozovatel Zdeněk Krupa. Naopak jen průměrnou návštěvnost zaznamenali ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku.

Jeden z nejlepších víkendů v tomto roce zažily v sobotu a v neděli lyžařské areály na Vysočině, na lyžaře většinou čekaly na sjezdovkách ideální podmínky. Oblibu už si získal také nový sjezdařský areál v Červené Vodě na Orlickoústecku. "V Červené Vodě bylo každý den kolem 1500 návštěvníků," řekl Radek Procházka ze Skiregionu Buková hora.

Ze středočeských středisek v neděli zaznamenali dobrou návštěvnost v Monínci a Chotouni u Prahy. Méně lidí zamířilo na Šibeniční vrch u Mnichovic a příbramský Padák, kvůli nedostatku sněhu je stále zavřené nové lyžařské středisko v Kvasejovicích.

Běžkaři mohli vyrazit například na upravené běžecké stopy v Jeseníkách, v beskydských Pustevnách nebo do okolí Špindlerova Mlýna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám