Hlavní obsah

Vlastivědné muzeum v Jeseníku ovládla stavebnice Merkur

Novinky, Naďa Kverková

Na padesát kilogramů nejrůznějších kovových součástek, šroubků, koleček, motůrků a hřídelek zaplnilo Rytířský sál Vlastivědného muzea v Jeseníku. Dvanáctitisícové severomoravské město ovládl „dírkatý zázrak“. Zdejší sál se proměnil v dětskou hernu a přilehlé prostory hostí jedinečnou výstavu, přibližující historii vláčků a kovových stavebnic MERKUR. Celkem sem autor výstavy Jiří Mládek přivezl na čtvrt tuny historických exponátů.

Článek

Poprvé si hrály děti se stavebnicí Merkur v roce 1925. Kovová hračka podporující vynalézavost se zrodila v Polici nad Metují díky Jaroslavu Vanclovi. Systém dírkatých součástek spojovaných šroubky a matičkami nahradil jeho původní stavebnici Inventor.

Ta spočívala ve spojování jednotlivých kovových dílů háčky, které připomínají systém haki. Hrát si s takovou stavebnicí bylo docela složité, a tak není divu, že se ve větší míře neprosadila.

Konstruktér však nerezignoval a o pět let později představil systém nový a daleko preciznější. Nepraktické háčky nahradil dodnes známými matičkami a šroubky. A pak už byl jen krok k patentování ochranné známky Merkur. Pan Vancl to udělal před 86 lety, a od té doby obliba stavebnice už jen stoupala.

Od roku 1930 se začaly vyrábět plechové elektrické vláčky Merkur, nejdříve pouze jednotlivé díly, posléze i celé mašinky. Časem se stala stavebnice Merkur po celém světě opravdovým hitem. Svůj název získala nejspíš podle římského boha Merkura, patrona řemesel a šikovných lidí. Na stavebnici dnes s láskou vzpomínají hlavně naši dědové a tatínkové, kteří s ní prožili bezpočet hodin.

„Touto výstavou jsme chtěli především mladší generaci připomenout, že stavebnice Merkur stále existuje. Ba co víc, úspěšně expanduje s novými variantami jak do západní Evropy, tak do států na východ od nás – do zemí bývalého Sovětského svazu,“ říká kurátorka výstavy Veronika Rybová.

„Spojili jsme se s Jiřím Mládkem, který je největším majitelem sbírky Merkuru na světě, a rozhodli se představit její úžasnou historii.“ Bezpočet stavebních variant tohoto geniálního systému otevíral už od počátku pro všechny konstruktéry netušené obzory. Ti nejlepší její nabízený potenciál odhadli a naučili se ho využívat.

Pro odzkoušení světového vynálezu – kontaktních čoček – využil možností Merkuru dokonce i profesor Otto Wichterle. Nebyl však jediný. Následovali jej další i v jiných oborech. Ve stálé expozici Merkuru v Polici nad Metují je například vystavena předchůdkyně tiskárny. „Je to zapisovač, který byl sestrojen, když u nás byly počítače ještě v plenkách,“ přibližuje exponát Jaromír Kříž, stávající majitel Merkuru.

Hračka roku

Období vzestupu se u stavebnice střídalo se stagnací. Nedostatek barevných kovů za války utlumil její výrobu. Po znárodnění se posléze díky činnosti podniku zahraničního obchodu Pragoexport dostal Merkur naopak na výsluní a dělal radost dětem po celém světě. Skutečný boom zažila stavebnice v 70. letech minulého století. Dalším okamžikem bylo období privatizace. Nechybělo mnoho a Merkur se přestal vyrábět. Naštěstí se tohle české rodinné stříbro podařilo zachránit zásluhou Jaromíra Kříže.

V tradici výroby klasické české stavebnice dnes pokračuje společně se svým mladším synem. Už před patnácti lety u nás získal Merkur titul Hračka roku a dnes má slušné renomé opět i v zahraničí. Například u příležitosti 100. výročí prvního letu bratří Wrightů vyráběli do Ameriky více než 100 modelů letadel. Stal se jednou z oficiálních hraček těchto významných oslav.

Ruské kolo, rozhledny i železnice

Každý rok přichází firma na trh s novou stavebnicí. Do povědomí se stále silněji zapisuje jako výrobce vláčků, odvážně se v Polici nad Metují pustili do příprav výroby robotických stavebnic. „Jednáme s ministerstvem školství o využití stavebnic pro rozšíření výuky na základních a středních školách,“ doplňuje inženýr Kříž.

„To, že dlouhodobě spolupracujeme s ČTVU, se o naší firmě ví. Jsem velmi smutný z toho, že technické vzdělání naší mládeže klesá, což potvrdily i nejnovější světové průzkumy.“ Nejžhavější novinky společnost představila počátkem února (4.–9. 2. 2011) na veletrhu hraček v Norimberku.

Ale zpět na výstavu do Jeseníku. Krásu starých kovových stavebnic můžete obdivovat díky unikátní sbírce Jiřího Mládka. Patří na světě do pětice největších sběratelů dětských kovových stavebnic. I díky tomu se na každé jeho výstavě můžeme těšit z něčeho neobvyklého.

Výstava Merkur

Výstavu Kovové stavebnice Merkur můžete navštívit ve Vlastivědném muzeu Jesenicka do 2. 4. 2011.

Výstavním prostorám Vlastivědného muzea Jesenicka dominují velké exponáty ruského kola, rozhledny, vysoké pece a funkční model železnice s parní lokomotivou. V herně si kromě dětí mohou „pohrát“ i dospělí a zavzpomínat na časy, kde počítače a televize neubíraly čas na tvůrčí činnost, rozvoj motoriky i zájem o techniku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám