Hlavní obsah

V Jeseníkách obnoví zchátralou naučnou stezku Bílá Opava

Právo, Denisa Telaříková

Snadnější cestu do pralesa a k vodopádům v údolí Bílé Opavy už na jaře budou mít turisté a milovníci přírody, kteří do těchto končin Jeseníků zamíří. Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKO) se totiž rozhodla obnovit již zchátralou naučnou stezku Bílá Opava. Otevřena by měla být na začátku letošního června v Karlově Studánce, kde začíná.

Článek

Po přírodních a nově i technických zajímavostech této krajiny zájemce provede skorec vodní: pták, který umí plavat a lovit pod vodou.

„Naučná stezka Bílá Opava byla opravena po povodni v roce 1997. Tabule a stojany tam tedy byly již 13 let, takže notně zchátraly. Některé byly poškozené, jiné špatně čitelné a také na nich chyběly informace, které jsou novější a vztahují se například k evropsky významným druhům a územím soustavy Natura 2000,“ vysvětlila důvod proměny stezky Kateřina Kočí, předsedkyně občanského sdružení Actaea, které novou stezku připravilo.

Dodala, že příprava, grafika a výroba 13 informačních panelů, a také vytvoření a instalace stojanů vyšly celkem na necelých 250 tisíc korun. Celý projekt financuje Moravskoslezský kraj s podporou Evropské unie v rámci projektu na vytvoření jednotného informačního a komunikačního systému ochrany přírody. Kromě krajského úřadu se na projektu podílelo například ministerstvo životního prostředí, Lesy ČR, AOPK ČR, o. s. Hájenka, ČSOP Salamandr a právě o. s. Actaea.

Nová zastávka u umělého vodopádu

„První zastavení nové naučné stezky Bílá Opava bude u umělého vodopádu. Dále se turisté z nových tabulí, které nainstalujeme na jaře (v dubnu až květnu), dozví další zajímavé věci o rostlinách a živočiších vyskytujících se v údolí řeky Bílé Opavy. Novinkou budou na tabulích informace o technických zajímavostech. Například o vodním kanálu, který vedl z Bílé Opavy přes Hvězdu do Suché Rudné, kam přiváděl vodu do zlatorudných dolů,“ líčila dále Kočí s tím, že kromě nových panelů a tabulí připravují také průvodce k naučné stezce.

„Budou v něm také historické fotografie, které na tabulích nejsou. Průvodce vyjde v průběhu května a bude lidem k dispozici na otvírání naučné stezky,“ dodala předsedkyně.

V roce 2011 chystá Správa CHKO Jeseníky společně s Actaea, společností pro přírodu a krajinu, také obnovu naučné stezky Velká kotlina.

Reklama

Související témata:

Související články

Křivoklát má co nabídnout i v zimě

Podle křivých základů nebo nízkých křivých stromů – tzv. klátů – prý získal název Křivoklát, jeden z největších a nejzachovalejších hradů u nás. Vloni oslavil...

Hurvínkovým motoráčkem za teplem do Lednice

Naftový motor vlaku M 131.1463 zvaného Hurvínek se na brněnském nádraží rozeřval do vysokých obrátek. Je krátce po 9. hodině a červený motoráček z roku 1955...

Výběr článků

Načítám