Hlavní obsah

Tipy na víkend: Lyžařské závody, sněhové sochy i výstava čokolády

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Přestože se oteplilo, bude víkend ve znamení lyží. Na běžkách se pojede světový pohár, na sjezdovkách pak o Šumavský pohárek. Pro děti jsou připraveny maškarní karnevaly i bály. Pokud raději zůstanete v teple muzeí, vydejte se na výstavu o vějířích nebo o čokoládě.

Článek
Středočeský kraj

Středověkou iluminaci si prohlédnete zdarma

Středočeská galerie v Kutné Hoře (GASK) nabízí od tohoto pátku do neděle 16. ledna možnost zdarma zhlédnout unikátní středověkou iluminaci. Ta bude vystavena u příležitosti prvního výročí jejího zakoupení. GASK také nově nabízí návštěvníkům každé úterý vstup do galerie za symbolický poplatek 1 Kč. (celý článek)

Dětský karneval

Máte rádi pohádky? Nebo se s dětmi rádi maškaříte? Tak se vydejte na dětský karneval v Mnichově Hradišti, který se uskuteční v sobotu v prostorách ZŠ v ulici Studentská 895. Hudební program k tanci i poslechu pro děti od 13.30 do 16 hodin. Podrobnosti najdete zde.

Výstava drobného zvířectva

Pro malé i velké nadšence domácích mazlíčků proběhne od pátku do neděle výstava Náš chovatel v Lysé nad Labem. Návštěvníci uvidí velké množství holubů, králíků a vodní i hrabavé drůbeže. Dále jsou připraveny přednášky, poradenská služba a taky prodej krmiv a pomůcek. Další informace najdete zde.

Liberecký kraj

Světový pohár v běhu na lyžích

O víkendu se v libereckém areálu Vesec bude soutěžit o světový pohár Ski Sprint Liberec 2011. Na běžecké závody ve sprinterských disciplínách přijedou závodníci z italského Val di Fiemme a z Vesce pokračují do Otepää v Estonsku. Malí lyžaři i nelyžaři budou mít v areálu možnost vyžití ve Snowkidzz parku, který bude postaven v blízkosti cílového prostoru. Zájemci z řad veřejnosti si budou moci profesionální trať přímo vyzkoušet v rámci amatérského závodu. Další podrobnosti najdete zde.

Foto: Profimedia.cz
Ústecký kraj

 Víkend pro děti

V Ústeckém kraji si na víkend připravili akce pro nejmenší děti. Na dětský karneval můžete vyrazit do kulturního střediska ve Štětí, který začíná v 15 hodin. Ve stejný den a hodinu se uskuteční maškarní rej v České Kamenici. Bude se zde soutěžit o nejlepší masky, výherce dostane dort. Na programu budou také hry, soutěže a písničky. V Mostě připravilo Mateřské centrum zábavu pro děti s tatínky a dědečky - v neděli si mohou přijít hrát v 9.30 hodin.

Plzeňský kraj

Koncert swingového orchestru

V neděli zavítá do Plzně známý swingový Glenn Miller Orchestra. Program slibuje nejznámější swingové a jazzové skladby nejen z dílny svého zakladatele Glenna Millera, ale i dalších amerických legend tohoto žánru ze 40. až 80. let minulého století. [celá zpráva]

Lyžařské závody o Šumavský pohárek

O víkendu se na šumavském Špičáku konají lyžařské závody mladších a starších žáků Šumavský pohárek. Proto bude od rána do zhruba 14,00 hodin pro veřejnost uzavřena sjezdovka číslo 1 v úseku od spojnice se sjezdovkou číslo 2 až po snowpark.

Na sjezdovkách šumavského Špičáku leží v průměru 80 cm sněhu. „Sníh je firnový jako na jaře. Když klesne teplota pod nulu, tak sjezdovky technicky zasněžujeme, občas připadne pár centimetrů přírodního sněhu, ale už samozřejmě vyhlížíme chladnější dekádu,“ říká majitel areálu Vladimír Kasík. Uzavřena je nejprudší sjezdovka Šance, protože je koncipována jako přírodní svah, nemá proto systém umělého zasněžování a sníh je zde už na některých místech vydřený.

Jihočeský kraj

Procházky v okolí Tábora - Klokoty

V sobotu zahájí Husitské muzeum v Táboře nový cyklus exkurzí, které budou probíhat vždy každou třetí sobotu v měsíci. Pro zájemce je připravena netradiční procházka po Táboře a jeho okolí, během které bude připraven zajímavý výklad o historických a přírodních zajímavostech dané lokality. Vlastivědné výpravy jsou vhodné pro všechny bez rozdílu věku, pro děti bude vždy připraven ještě hravý doprovodný program.

Prvním cílem budou Klokoty, sraz účastníků je stanoven na 15. leden ve 14.00 hodin před klokotským klášterem v místě u střediska Emauzy (bývalá klokotská škola). Známá i zapomenutá historie Klokot ožije ve vyprávění PhDr. Stanislava Zity, hry připravují společně s lektorem táborského ekologického centra Mgr. Josefem Makočem.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Tábor

Královéhradecký kraj

Výstava o světle

Až do neděle probíhá v jičínském Regionálním muzeu a galerii hry výstava s názvem Pochváleno budiž světlo. Návštěvníci si prohlédnou svíčky, lampy, svítidla a osvětlovací techniku, která se užívala do doby zavedení elektrického proudu. Expozice představí fenomén světla v životě člověka od narození do chvil posledních. K vidění budou rozmanitá historická svítidla v tradičním venkovském, městském i církevním prostředí. Zájemci se seznámí s historií řemesel svíčkařství, voskařství i lampářství. Další podrobnosti najdete zde.

Kraj Vysočina

Dětské karnevaly

Zábavné odpoledne si připravili v Pelhřimově pro děti i jejich rodiče. Od 13.30 hodin se v kulturním domě Máj uskuteční dětský karneval pro malé tanečníky a jejich rodiče, nebude chybět předtančení zájmových kroužků, rej masek a soutěže.

V sobotu zahájí ve 13.30 hodin předtančení žáků 9. tříd Dětský karneval v Počátkách. Rej masek bude soutěžit o nejlepší karnevalovou masku.

Nedělní odpoledne bude patřit dětem v Jihlavě. Velká karnevalová show začne ve 14 hodin v Dělnickém domě v Jihlavě, kde bude připraveno mnoho her, soutěží a dalších překvapení.

Pardubický kraj

Bály a karnevaly

V neděli si můžete protáhnout své kosti na Měšťanském bále v Chrudimi. Program věnovaný šedesáti ročníkům Loutkářské Chrudimi začne ve 20 hodin. K tanci zahraje Big band Chrudim a skupina Chorus Jaromíra Bečky.

Dětský karneval ve Vysokém Mýtě začíná v neděli ve 14 hodin. Odpolednem bude provázet pirátské trio. Nebudou chybět soutěže ani dostatek dobré muziky. Program ve Velkém sále M-klubu končí v 17 hodin.

Výstava čokolády

V Městském muzeu v Králíkách začíná výstava Čokoláda a jiné sladkosti. Představí historii výroby a prodeje oblíbených cukrovinek v Rakousko-Uhersku a Československu. Na vernisáži se bude podávat i speciální ručně vyráběná čokoláda.

Vystavené předměty doprovodí informace o historii výroby čokolády na území starého mocnářství a první republiky a tehdejších firmách i o cestách, kudy se potřebná kakaová surovina do střední Evropy dostávala. Nejstarší exponáty pocházejí z počátku 20. století. Výstava trvá do 26. února. V jejím průběhu bude v prodeji francouzská a italská čokoláda.

Olomoucký kraj

 V Uničově se lidé seznámí s půvabem i tajnou řečí vějířů 

S půvaby vějířů seznamuje výstava v městské galerii v Uničově. Představuje zhruba 40 vějířů ze soukromé sbírky Elišky Látalové z Olomouce, jež tyto nejen estetické, ale i praktické doplňky sbírá mnoho let. Výstava je přístupná do 24. února, sdělila autorka výstavy Nikola Hirnerová z uničovské radnice.

Podle Hirnerové byly vějíře nejen praktickou pomůckou v době, kdy neexistovala klimatizace, ale také záležitostí společenskou, neboť zdobnost doplňku byla úměrná sociálnímu postavení dámy. Postupně se také vějíř stal pomůckou nonverbální komunikace, neboť fungovala jakási vějířová mluva, pomocí níž se dámy a pánové mohli dorozumívat beze slov.

"Pokud dáma například držela zavřený vějíř u svých úst, bylo to neklamnou známkou toho, že hledá partnera. Pokud si jej přiložila k srdci, dala tím jasně najevo své city k adresátovi. Podobných znamení existovaly desítky, což mělo tu výhodu, že se nikdo neztrapnil při odmítnutí. Na druhou stranu to však zavdávalo dobrým pozorovatelkám příčiny ke klepům," prozradila Hirnerová.

S výstavou je spojen i doprovodný program připravený sdružením Gaudolino. V něm si děti i dospělí mohou výrobu vějířů sami vyzkoušet, a to v úterý 25. ledna a v úterý 22. února vždy od 16:00 do 19:00. Vstup na výstavu i na tvůrčí dílny je zdarma.

Jesenické muzeum zaplnily modely Merkuru

Tisíce kovových dílků, ale i samotné modely jedné z nejznámějších českých stavebnic Merkur zaplnily prostory Vlastivědného muzea Jesenicka. Exponáty ze zhruba 400 stavebnic vážící dohromady kolem půl tuny pocházejí ze sbírky největšího českého sběratele této stavebnice Jiřího Mládka.

Autor výstavy připravil pro návštěvníky průřez historií kovových stavebnic českého Merkuru, ale i dalších podobných stavebnic, které se v Čechách vyráběly. Na výstavě nechybějí ani ukázky podobných stavebnic německé výroby.

Na děti čeká v muzeu herna, kde mohou zkoušet postavit modely podle vlastní fantazie. Výstavu s názvem Dírkatý zázrak mohou návštěvníci Vlastivědného muzea Jesenicka zhlédnout do 2. dubna.

Zlínský kraj

Knížecí hon na zámku v Kroměříži

Zažijte knížecí hon jako za dávných časů. Tento nevšední zážitek dopřeje svým návštěvníkům v pátek 14. ledna Arcibiskupský zámek v Kroměříži. (celý článek)

Valašsko dohání Alpy: ze sjezdovky zdarma do bazénu

Valašsko - s nadsázkou - vyrazilo do boje s Alpami. Lyžaře se snaží lákat podobnými bonusy, jako Rakušani či Italové. Poslední novinku přinesl Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku, kde lyžaři ke skipasu dostanou hodinu zdarma do nových Termálních bazénů Horal. (celý článek)

Několik dnů trvající obleva sice opět o něco ztenčila sněhovou pokrývku, lyžařský areál je ale nadále v provozu. Omezení se dotklo jen večerního lyžování, které je dočasně zrušeno. O víkendu se v areálu Razula koná gurmánský víkend pro lyžaře. Drůbeží grilované speciality budou k dostání od čtvrtka do neděle v Gril srubu Razula.

Karlovarský kraj

Výtvarný ateliér - drátkování a modelování

V sobotu dopoledne si vyzkoušejte svojí zručnost ve výtvarném ateliéru v Chebu. Zájemci si vyzkouší modelování, malování, drátkování a tancování. Program v DDM Sova bude probíhat od 10 do 14. 30 hodin.

Koncert swingového orchestru

V sobotu zahraje v Karlových Varech známý swingový Glenn Miller Orchestra. Program slibuje nejznámější swingové a jazzové skladby nejen z dílny svého zakladatele Glenna Millera, ale i dalších amerických legend tohoto žánru ze 40. až 80. let minulého století. (celý článek).

Lyžování na Klínovci

Navzdory současné oblevě nabízí Ski areál Klínovec v Krušných horách nadále ideální podmínky pro zimní sporty. Stále metr sněhu, perfektně upravené sjezdovky se základem technického sněhu i 35 kilometrů běžeckých stop. Dalším lákadlem jsou nižší ceny, protože zde vlekaři už mají vedlejší lyžařskou sezónu.

Jihomoravský kraj

Hurvínkovým motoráčkem za teplem do Lednice

Naftový motor vlaku M 131.1463 zvaného Hurvínek se na brněnském nádraží rozeřval do vysokých obrátek. Je krátce po 9. hodině a červený motoráček z roku 1955 vyráží na dvouhodinovou cestu do jihomoravské Lednice. Jedeme do tepla místních lázní a chladu lichtenštejnského zámku, jednoho z nejhezčích u nás. (celý článek)

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Historický vláček Hurvínek

Rotunda sv. Kateřiny ve Znojmě je evropským unikátem

Pokud navštívíte Znojmo, královské město, nezapomeňte si prohlédnout rotundu sv. Kateřiny. Je to románská stavba, nacházející se nad řekou Dyjí. Její historie je opravdu pestrá. Rotunda v průběhu dějin sloužila jako svatyně, tančírna s výčepem, košíkářská dílna, skladiště kůží a dokonce jako chlév. (celý článek)

Výstava znaků měst a obcí České republiky

Až do neděle si můžete prohlédnout největší galerii znaků měst a obcí České republiky na brněnském veletrhu Regiontour. Gigantická instalace představuje více než 400 nejhezčích z původně 1025 vytvořených znaků z tříděného odpadu. Návštěvníci se dozví zajímavosti z heraldiky, historie obcí či měst a zároveň o třídění odpadů.

Smyslem tvorby znaků bylo přiblížit dětem historii míst, kde žijí a také uvědomit si, kolik odpadů každý z nás vyprodukuje, co vše je recyklovatelným odpadem a jak je důležité jeho správné vytřídění do barevných kontejnerů.

Výstava je součástí veletrhu cestovního ruchu GO a Regiontour. Návštěvníci si od čtvrtka do neděle mohou projít nabídky cestovních kanceláří (GO) a po turistických zajímavostech Česka a Slovenska (Regiontour).

Moravskoslezský kraj

Sněhové sochařské sympozium

Pustevny v Beskydech ožijí o víkendu 13. ročníkem mezinárodního sochařského sympózia Sněhové království. Zúčastněné týmy budou vytvářet jak sochy ze sněhu, tak i ze sochařského ledu.

Od pondělí organizátoři vytvářeli za pomoci těžké techniky sněhové válce o průměru tři metry, výšce tři metry a hmotnosti 11 tun a také ledové bloky o váze až 700 kilogramů, z nichž od středy začali umělci vytvářet svá díla.

„Sochařský led se vytváří uměle a je trvanlivější než led přírodní. Díky němu už nebudeme tolik závislí na počasí,“ těší jednoho z organizátorů Miroslava Hrabala z občanského sdružení Art centrum DAGI. Ze sochařského ledu vznikne osm soch, ze sněhu čtyři.

Během víkendu si budou moci lidé koupit občerstvení u ledového baru, pro děti bude nachystaná celá řada soutěží, kterými budou provázet moderátoři jednoho z regionálních rádií.

Praha

Výstava o Beatles prodloužena do jara

Až do jara potrvá v Českém muzeu hudby v Praze výstava Beatlemánie! o legendární britské kapele Beatles. „Podařilo se nám oslovit velké množství lidí napříč generacemi, bude tedy otevřena až do 6. dubna,“ oznámila mluvčí Národního muzea Radka Schusterová. Výstava v Karmelitské ulici měla skončit 10. ledna. (celý článek)

Za Měsícem do hvězdárny

V pražské Štefánikově hvězdárně připravili na sobotní odpoledne program pro děti o Měsíčních fázích a co jsou to krátery. Pohádka začíná ve 14.30 hodin. Zimní obloha láká na velké množství zajímavých objektů hvězdného vesmíru. Jsou to dvojhvězdy a vícenásobné soustavy, hvězdokupy, mlhoviny i galaxie. Z dvojhvězd je to například Castor ze souhvězdí Blíženců. Další informace najdete zde.

Kulinářský festival pro gurmány

Poznávací výlet speciálním Mňam autobusem po prestižních pražských restauracích nabízí milovníkům dobrého jídla a pití organizátoři druhého ročníku gastronomické přehlídky Grand Restaurant Festival. Zájemci v jediném dni navštíví tři podniky, ochutnají šest pokrmů a osobně se setkají s jejich tvůrci. Festival se uskuteční od 15. ledna do 15. února ve 42 podnicích v osmi městech po celé republice.

"Každou sobotu chceme naložit do mikrobusu skupinu přibližně 30 lidí. Během tří hodin navštíví tři zajímavé restaurace, kde dostanou dvě hlavní jídla, ochutnají pivo a víno a budou mít možnost se poznat s šéfkuchaři, kteří jim připravené pokrmy osobně naservírují," řekl novinářům zakladatel přehlídky a vydavatel gastronomického průvodce Grand Restaurant Pavel Maurer.

Zájemci se musí zaregistrovat na webu, kde si vyberou čas, cenu, druh ochutnávky a s kódem přijdou do restaurace. Partnerem projektu je agentura CzechTourism s projektem Ochutnejte ČR.

Večerní prohlídka v zoo Praha

Až do konce ledna se pravidelně otevírá pražská zoo Trója každý čtvrtek a pátek veřejnosti. Zájemci si od 17.30, 18.00 a 18.30 hodin mohou prohlédnout noční zoo. První čas od 17.30 je vyhrazen pro rodiče s dětmi, kterým je přizpůsobený i výklad. Ostatní termíny jsou určeny dospělým návštěvníkům. Předem je nutné se objednat. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko má nový skiareál: Kouty v Jeseníkách

Možná o víkendu by se už mohlo lyžovat na Černé hoře v Krkonoších, čímž by odstartovala v Česku nová zimní sezóna. Jejím hitem je otevření nového skiareálu...

Výběr článků

Načítám