Hlavní obsah

Tipy na víkend: Tříkrálové průvody, rybí hody, lety na lyžích i Jizerská 50

Novinky, ČTK, Karolina Zarzycká, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý víkend letošního roku nabízí kromě tradičních zimních radovánek i speciality, jako jsou rybí hody, výlet k zázračné studánce a jarmarky. Bude se rovněž konat světový pohár v letech na lyžích a mnohá města celé republiky se chystají na Tříkrálové slavnosti.

Foto: Profimedia.cz

Tříkrálové průvody budou vévodit kulturním programům mnoha českých měst.

Článek
Středočeský kraj

Sobotní Ametystová čajovna bude patřit písničkářům

V sobotu 8. ledna v kralupské Ametystové čajovně v centru města od osmé hodiny večerní vystoupí Sonja D-moll Brunn, lehce bizarní Martin Hejnák a pražský folkrockový písničkář Martin Rous. Celý článek si přečtěte zde.

Hrad Křivoklát v zimě nespí

Hrad Křivoklát jen zdánlivě spí. I v těchto dnech se mohou zájemci vydat na prohlídku. Během ní se zájemci dostanou do prostor hradu, kde si mohou zapálit svíčku a něco si při tom přát. Hrad bude otevřen pro zájemce od 4. až do 9. ledna 2011 - vždy od 10 do 15 hodin. Celý článek si přečtěte zde.

Výlet zimní krajinou na Skalku nad Mníškem pod Brdy

V čase povánočním je třeba také protáhnout si kosti a vyrazit do přírody. Nabídkou může být výlet s krásným a poučným cílem. Míříme na Skalku nad Mníšek pod Brdy.

Start může být na pražském Hlavním nádraží - vlakem dorazíte do Řevnic a vydáte se po turistické značce směr Skalka. Samozřejmě můžete jet přímo i z Úval nebo Berouna. Cílové místo se nachází na hřebeni Brd - občerstvení je tu otevřeno celoročně.

Skalka je původní poutní místo s barokním kostelíkem sv. Máří Magdaleny, klášterem, poustevnou a křížovou cestou. Areál leží na vyvýšeném ostrohu nad Mníškem pod Brdy, 27 kilometrů jihozápadně od Prahy na úpatí brdského hřebene, na katastrálním území města Mníšek pod Brdy. Celý článek si přečtěte zde.

Liberecký kraj

Světový pohár v letech na lyžích

Závody Světového poháru v letech na lyžích se pojedou o víkendu v Harrachově. Můstek K 185 se v sobotu rozhoupe pod skokany od 9 hodin, kdy začíná oficiální trénink a kvalifikace závodníků. První soutěžní kolo se pojede až odpoledne v 16 hodin. V sobotu večer se vítězství oslaví na afterparty. V neděli se startuje od 12.45 hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Biblická Nirvána láká i po Vánocích do Kryštofova údolí

Sněhem bohatě ozdobené stráně Ještědu lákají tisíce lyžařů, ale pár kilometrů odtud je velebné ticho, domky rozházené pod lesem, sem tam nějaký automobil. Rajská krajina jakoby naplněná boží nirvánou. V zimě na běžkách, v létě pěšky nebo na kole lze dospět k sedlu, kde začíná nádherné údolí s dramatickou historií, souborem hrázděných domků, architektonických památek, zvířat, rostlin a zajímavých lidí.

Obec Kryštofovo Údolí má své počátky v 16. století, kdy v horách začali kutat kovkopové, pálit uhlí a zpracovávat dřevo. Dnes láká dřevěným kostelem ze 17. století, muzeem betlémů, vesnickým orlojem a v období konce roku betlémem v přírodě. Cílem turistů je po celý rok. Celý článek naleznete zde.

Jizerská padesátka v Bedřichově

Oblíbený podnik v běhu na lyžích, 44. ročník Jizerské padesátky, se bude v sobotu a neděli konat v Jizerských horách. Nejsledovanější klasická padesátka se poběží v neděli od 9 hodin.

Motoristé musí počítat s několika uzavírkami a policisté návštěvníky Bedřichova nabádají i k tomu, aby byli opatrní na své věci. Závody o víkendu do Bedřichova a okolí přilákají tisíce lidí. Policie proto chystá bezpečnostní opatření, která by měla zamezit problémům v dopravě či krádežím v autech nebo v ubytovacích zařízeních. Policisté návštěvníky Bedřichova nabádají, aby nenechávali věci v autech, svá vozidla parkovali na hlídaných parkovištích, důsledně zamykali lyžárny v penzionech a sportovní vybavení nenechávali bez dozoru. Více informací se dočtete zde.

Zimní sklářské pátky v Železném Brodě

Tradiční Zimní sklářské pátky připravili pro návštěvníky v Železném Brodě na Semilsku. Turistům představí místní sklářskou školu, muzeum i některé firmy. Akci v podhorském městě pořádají už třetí rok. Určena je především turistům, kteří v nedalekých Jizerských horách a Krkonoších tráví zimní dovolenou nebo jarní prázdniny. První exkurze se uskuteční už v pátek 7. ledna, ta poslední 18. března. Projekt Zimní sklářské pátky spojil místní sklářské firmy, průmyslovou školu a sklářské muzeum a vždy v pátek se všichni otevřou turistům.

V přízemí radnice mohou turisté až do konce ledna navštívit také výstavu skleněných betlémů v Městské galerii Vlastimila Rady. Více informací se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Výstava angličáků na zámku Klášterec nad Ohří

V zámku Klášterec nad Ohří se v Galerii Thun až do konce března koná výstava angličáků. Malá autíčka jsou ze soukromé sbírky pana Novotného z Kadaně. Více informací naleznete zde.

Provětrání ve skalách v Tisé

Nabízíme vám malý výlet do skalního města v Tisé nedaleko Ústí nad Labem. Stezka mezi skalami s bizarními tvary, mezi nádherně zasněženými stromy se dá absolvovat i na běžkách, ale procházka je hezčí, nemusíte se dívat na stopu před sebe, ale prohlédnete si, co příroda vytvořila kolem vás.

A není toho málo, v létě se sem budete chtít vrátit, abyste si mohli vylézt i na okraje skalní plošiny, která se tyčí téměř sedmdesát metrů nad obcí Tisá. Je odtud nádherný výhled a také se můžete pomotat ve skalním bludišti. Kdo bude koukat obzvlášť pečlivě, zahlédne překrásný ledopád na jedné z posledních větších skal, než se sejde k Turistické chatě. Nedaleko je i nádherná kamenná rozhledna na Děčínském Sněžníku, tu také stojí za to navštívit. Celý článek si přečtěte zde.

Plzeňský kraj

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech

Na rokycanském náměstí J. Urbana budou v neděli 9. ledna v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka končit dvě výstavy. Vánoční výstava měla za cíl zastavit na chvíli čas, vyhradit si jej pro vzpomínky a rozjímání.

Další expozicí jsou Obrazy z dějin královského města. Více informací naleznete zde.

Jihočeský kraj

Bruslení na Lipně

Návštěvníci lipenské přehrady si vedle běžkování a sjezdového lyžování mohou užívat další zimní sportovní aktivity, bruslení na zamrzlé přehradě. Bruslařská sezóna již začala, před týdnem byl upraven pětikilometrový okruh v Lipně nad Vltavou.

"Budeme hledat novou trasu směrem na Frymburk," uvedl Jan Staněk, který ledovou dráhu každoročně upravuje. Lipenské jezero pravidelně zamrzá od prosince do března. Jakmile dosáhne led bezpečné tloušťky, je mezi obcemi Lipno nad Vltavou a Frymburk pravidelně upravována nejdelší bruslařská dráha v Česku, která měří téměř jedenáct kilometrů. Více informací naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Muzeum východních Čech v Hradci Králové

Návštěvníky láká na stálou výstavu, jež potrvá až do roku 2015, královské město nad soutokem. Hradec Králové je místem s dlouhou historií, která nepostrádá dramatická období a zvraty.

V nové expozici jsou představeny nejstarší dějiny královského města od pravěku až do poloviny 18. století. Ministerstvo kultury České republiky a Asociace muzeí a galerií České republiky udělily expozici II. místo v soutěži o Cenu Gloria musaealis v kategorii Muzejní výstava roku 2009. Více informací naleznete zde.

Kraj Vysočina

Tříkrálový koncert v galerii hradu v Lipnici nad Sázavou

Netradiční Tříkrálový koncert se bude konat na hradě v Lipnici nad Sázavou. Koncert souboru Ludus Musicus s jedinečným Tříkrálovým betlémem nám ve věži Samsonu na lipnickém hradě připomene, že adventní čas nekončí vánočními svátky. Začátek koncertu je v 16 hodin. Více informací naleznete zde.

Ski areál Dalečín

Ski areál Dalečín nabízí sjezdovky i dvacet kilometrů tratí pro běžkaře, leží v malebném prostředí Českomoravské vrchoviny v blízkosti stejnojmenné obce. Je vhodný pro začátečníky i pokročilé. Podle vyjádření provozovatelů je vhodný pro rodiny s dětmi, pro pořádání lyžařských kurzů i snowboardisty.

Sjezdovky jsou uměle zasněžovány, strojově upravovány a osvětleny. Parkoviště je neplacené a u spodní stanice vleku. Je tu otevřena půjčovna lyžařského vybavení, po dohodě je možné montování a seřízení lyžařského vázání. Návštěvníci areálu mohou využívat odpočinkovou místnost s kapacitou 25 osob, kde je možné se rychle občerstvit a není potřeba opouštět areál.

V objektu je Centrum turistických služeb, kde je možné připojení na internet pro veřejnost a ubytované. Infocentrum v areálu poskytne informace o dění v regionu. V areálu jsou dvě sjezdovky 500 a 600 metrů dlouhé, s převýšením 105 metrů. V provozu jsou dva teleskopické vleky, k dispozici je také dětský vlek. Celý článek si přečtěte zde.

Rytec a grafik Bedřich Housa vystavuje v jihlavské galerii

Nejkrásnější známka roku 1998 nebo mědirytinové přepisy děl mistrů grafiků Albrechta Dürera či Václava Hollara budou patřit mezi vyhledávané exponáty jihlavské výstavy prací grafika, rytce a malíře Bedřicha Housy. Výstava v Oblastní galerii Vysočiny začne ve čtvrtek, potrvá do 6. února.

Housa se ve 40. letech minulého století vyučil ocelorytcem v oddělení tisku poštovních známek v Československé grafické unii, proto ovládá techniky starých mistrů. Kromě tvorby poštovních známek, která od roku 1949 tvoří základ jeho výtvarné tvorby, se zabývá i volnou grafikou. Ve volné tvorbě se Housa zabývá hlavně ex libris, novoročenkami a knižní ilustrací. Více informací naleznete zde.

Pardubický kraj

Vydejte se na výlet k zázračné čivické studánce

Nejznámější studánkou se "zázračnou" vodou na Pardubicku je Čivická studánka. Za minulého režimu sem pro vodu chodili lidé ze širokého okolí, protože voda prý splňuje podmínky, které jsou kladeny na kojeneckou vodu.

Podle legendy v roce 1867 sem zavítali tři dráteníci. Jednomu z nich se prý zjevila Panna Maria a upozornila ho na léčivou moc vody. Pověst o tom se roznesla po kraji a když návštěv u studánky narůstalo, dal majitel tamějších lesů Karel Chotek studánku upravit a postavit u ní mariánský sloup. Místo se stalo oblíbeným poutním cílem.

Lidé stále Čivickou studánku navštěvují, voda prý pomáhá při žaludečních chorobách. Mnozí se sem chodí každý týden modlit. Celý článek si přečtěte zde.

Olomoucký kraj

Olomoucké mauzoleum biskupů

V dolní kryptě pod olomouckou katedrálou sv. Václava je od prosince loňského roku otevřeno Mauzoleum biskupů. Metropolitní kapitula spolu s farností sv. Václava zpřístupnila dosud neznámé prostory, skládající se ze dvou místností. První má sloužit veřejnosti k zamyšlení se nad smyslem života a biblickým Pomni člověče, že prach jsi a v prach se obrátíš.

Druhou částí nově otevřených prostor je vlastní hrobka, obsahující ostatky čtyř olomouckých biskupů - kardinála Františka Ditrichštejna, arcibiskupa Viléma Kolovrata-Libštejnského, biskupa Karla II. Lichtenštejna-Castelcorna a kardinála Maria Tadeáše Trautmannsdorfa. Více informací naleznete zde.

Zlínský kraj

Rybí hody ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích

Série gurmánských víkendů pro lyžaře pokračuje ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích. Každý prodloužený víkend bude v Gril srubu Razula u hlavní sjezdovky Razula zasvěcen jiné kuchyni. Od 6. do. 9. ledna bude kuchyně věnovaná rybím specialitám.

„Gurmánskými víkendy navazujeme na loňský rok, kdy jsme kulinářské speciality v tomto rozsahu přinesli lyžařům poprvé. Návštěvníci během zimy zažijí dvakrát valašskou zabíjačku, ochutnají pochoutky z jehněčího a kůzlečího masa nebo typické krajové speciality a přineseme i postní víkend bezmasých pokrmů, nebo třeba Středověkou hostinu či Pytláckou stezku,“ uvedl vedoucí Gril srubu Razula Pavel Mikula. Speciality budou k dostání vždy od čtvrtku do neděle, v dalších dnech bude ve srubu obvyklý provoz. Více informací naleznete zde.

Lidový jarmark

Výstava betlémů, zpívání pod vánočním stromem, ukázky starých řemesel i koncerty mohou do neděle 9. ledna zažít návštěvníci Velkých Karlovic na Valašsku. Část programů se uskuteční v blízké Zvonici na Soláni. Více informací naleznete zde.

Ve valašskomeziříčském M-klubu zaduní metal

Koncertní sezónu v novém kalendářním roce 2011, ve kterém M-klub oslaví životní jubileum, odstartuje metal. Akustiku ve sklepních prostorách dostatečně prověří v pátek 7. ledna pětice kapel ve složení Deaf99, Against Falling, Death Never Pain, Delite a BW. Celý článek si přečtěte zde.

Karlovarský kraj

Tříkrálové setkání v Chebu

Na náměstí Jiřího z Poděbrad v Chebu se v sobotu od 13 hodin bude konat setkání Tří králů. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Brněnská Galerie Vaňkovka zve na výstavu fotografií Sáry Saudkové

V pasáži Galerie Vaňkovky v Brně je od 3. do 16. ledna k vidění výstava fotografií Sáry Saudkové. Zvěčněni jsou tu především ti lidé, kteří o svůj život úspěšně bojovali a vyléčili se. Expozice je součástí projektu Život na druhou, který vznikl v létě 2009, a zapojit se do něj mohli všichni, kterým se po úspěšně absolvované onkologické léčbě rakoviny podařilo přivést na svět potomka.

"Fotografie je zázrak, který dokáže zastavit čas a zachytit něco tak neopakovatelného a pomíjivého - život. Byl to nádherný pocit sledovat přes objektiv fotoaparátu příběhy lidí, kteří překonali zlou nemoc a kteří nepřestali věřit. Tyto fotografie jsou mým malým soukromým poděkováním všem bojovníkům," uvedla Sára Saudková. Součástí výstavy bude prodej kalendáře fotografií a také autogramiáda jejich autorky Sáry Saudkové - uskuteční se v sobotu 8. ledna v 15 hodin. Celý článek si přečtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Její pastorkyňa v Ostravě 9. ledna

Ostravské Národní divadlo moravskoslezské (NDM) zve diváky 9. ledna od 16 hodin na českou operu Její pastorkyňa s prozaickým textem podle hry Gabriely Preissové. V představeních Janáčkovy Její pastorkyně ve dnech 9. 1. a 6. 3. 2011 se v roli Stařenky Buryjovky na scénu NDM vrátí paní Drahomíra Drobková. Více informací naleznete zde.

Dům umění Ostrava - výstava Jaroslava Róny

Souhrnnou výstavu Jaroslava Róny, malíře, sochaře, pedagoga pražské AVU, spoluzakladatele skupiny Tvrdohlaví, uvádí ostravský Dům umění do 6. března. Jaroslav Róna se do Ostravy se samostatnou výstavou vrací po čtrnácti letech. Reprezentativní prostory Domu umění zaplnil dvaceti obrazy a jedenácti plastikami, část z nich je vystavena vůbec poprvé.

„V Ostravě představuji práci z posledních sedmi let, jedinou výjimkou je obraz Náklaďák s bombama z roku 1998, který považuji za natolik zásadní, že jsem jej nechtěl opomenout,“ říká Jaroslav Róna.

Veřejnosti se tak nabízí jedinečná přílezitost vidět na jednom místě výběr Rónovy aktuální tvorby, včetně děl ze soukromých sbírek. Více informací naleznete zde.

Foto: archiv, Novinky

Jaroslav Róna - Akvárium II - olej na plátně (2010)

Skupina Šeptem vystoupí v Krnově

Posledním vánočním dárkem k zakončení vánoční doby bude koncert skupiny Šeptem 8. ledna v 17 hodin v prostorách evangelického kostela na Husově náměstí v Krnově. Při rozbalování v něm najdete mnoho nových písní a také tradiční koledy a známé vánoční skladby. Repertoár tvoří vlastní písně s prvky folku, blues, popu a jazzu s texty, které moderní češtinou vyjadřují víru v to, co nás převyšuje. Více informací naleznete zde.

Karviná zve na diskotéky a do klubů

Přestože venku stále pevnou rukou panuje zimní období, pro diskotéky a kluby to neznamená žádný konec sezóny - ani v tomto ročním období nezahálejí. Diskoték je v Karviné hned několik. Největšími z nich jsou rozhodně studentský klub Insomnie, Dance hall X-Max a Alcatraz. Karvinský Dance Hall X-Max, který hostil nespočet slavných DJs a celebrit, nabízí v pátek 7. ledna akci zvanou January 2011 (The First Party).

Klub tak ani po vystoupení Verony či skupiny Holki nezanevřel na další akce. Vstup je v pátek od 17 let a návštěvníci se mohou těšit na místní DJs Pablo7 a Petr S. Klub otevírá ve 21 hodin.

V sobotu 8. ledna se mohou návštěvníci X-Maxu těšit na akci s rádiem Helax. Akce nese název Replay 2011 (Oldschool Helax937 Edition). Jako DJs zde vystoupí moderátor a DJ Helaxu Aleš Brůna a současně s ním DJ Meera. Akce začíná stejně jako v pátek, tzn. ve 21 hodin. Alcatraz klub si na celý víkend přichystal opět hromadu dobré hudby. Otevírá se již ve 14 hodin odpoledne a ve večerních hodinách začíná jako každý víkend diskotéka. Studentský klub Insomnie není o víkendu 8. a 9. ledna v provozu. Celý článek si přečtěte zde.

Praha

Zoo Praha

Příběh cestovatele – Unikátní soubor fotografií z celého světa s příběhem více než 30 autorů, které spojuje spolupráce s cestovatelským portálem Hedvábná stezka.

Výstava bude k vidění celý měsíc ve Vzdělávacím centru Zoo Praha.

Tříkrálová sobota 8. ledna - Zoo Praha zve k putování Tří králů, kteří neponesou dary jenom pro Ježíška. Zároveň zoo láká k rozlučce s Vánocemi a vánoční výzdobou v zoo.

Soutěž dechovkářů na Smíchově

Devatenáct evropských dechových orchestrů bude v pátek a sobotu soutěžit na Mezinárodním festivalu dechových hudeb v Národním domě na Smíchově. Do Prahy se sjedou tělesa například z Belgie, Estonska, Holandska, Itálie, Německa a Slovinska. Přehlídku v pátek uvede koncert Hudby Hradní stráže a Policie ČR pod taktovkou Václava Blahunka a Jana Zástěry. Vstup na všechny festivalové soutěžní koncerty je po oba dny zdarma.

Vystoupení trvají půl hodiny, hodnotí je mezinárodní porota složená z odborníků na dechovou hudbu. Pro každou kategorii je vypsána povinná skladba od českého autora. Více informací naleznete zde.

Výstava fotografií Františka Dostála na Novoměstské radnici

Ve čtvrtek začne na Novoměstské radnici retrospektivní výstava fotografií Františka Dostála. Námětem Dostálovy tvorby jsou především lidé pražských ulic a posázavští trampové. Pro jeho dílo je typický jemný humor, často těžící z absurdních setkání více nesourodých prvků na jednom obrazu. Vystavené fotografie budou zahrnuty v připravované monografii. Výstavní prostory Novoměstské radnice jsou přístupné denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.Více informací se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám