Hlavní obsah

Tipy na víkend: Loučení se starým rokem, otužilci v Bečvě a exkurze na letišti

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu se můžete vydat na české hory, které lákají na dobré sněhové podmínky. Navíc se konají světelné závody i sjezdy jako rozloučení se starým rokem. Otužilci se sejdou na březích Bečvy a Jistebnice. O víkendu bude veřejnosti také otevřeno pražské letiště a jaderná elektrárna Dukovany.

Článek
Středočeský kraj

Výlet zimní krajinou

V čase povánočním je třeba také protáhnout kosti a vyrazit do přírody. Nabídkou může být mj. výlet s krásným a také poučným cílem. Míříme na Skalku nad Mníšek pod Brdy. (celý článek)

Krajem bludných balvanů, rybníků a ponuré krásy

Houpe se krajina na Sedlčansku. Jednou se kopcem vytlačí blíž k nebi, pak se zase nechá vtlačit údolím do své podstaty. Kraj na rozhraní středních a jižních Čech má co nabídnout – přírodu. Někde ještě téměř nedotčenou, a proto ryzí, místy bohužel devastovanou člověkem. Ale lidé zde po staletí se svým krajem souzněli. Jejich obydlí, kostely, boží muka, rybníky, to vše mělo v rázu přírody místo. (celý článek)

Liberecký kraj

Jablonecká šestidenní

V pátek vyvrcholí závody v běhu na lyžích pro veřejnost s názvem Jablonecká šestidenní. Závody ve všech věkových kategoriích se konají v lyžařském areálu Břízky. Další podrobnosti najdete zde.

Noční běh na lyžích

Ve čtvrtek se v Bedřichově uskuteční Jizerský night marathon. Třetí ročník závodu nočních světel začne v 17 hodin u zimního stadiónu. Soutěžit se bude volnou technikou, organizátoři doporučují čelové lampy.

Ústecký kraj

Ledová jeskyně víl

V Českém Švýcarsku se lehce přenesete do pohádky. Nedaleko obce Kyjov v Křinickém údolí u břehu říčky Křinice se nachází skalní převis s podzemními prostorami, ve kterých zima každoročně vykouzlí čarokrásnou ledovou výzdobu. Ze stropu a ze dna jeskyně vyrůstají ledové rampouchy různých velikostí, záclony z ledu, ledová brčka a mnohé další útvary připomínající třeba trpaslíky.

Z Kyjova se vydejte Kyjovským údolím po červené turistické značce a přibližně po 2 km narazíte na odbočku, která vás navede přes řeku Křinici na její pravý břeh. Po 200 m stoupání se dostanete až k jeskyni. Do hlubin ledového království doporučujeme vydat se s čelovkou. Jeskyně je celoročně volně přístupná.

Plzeňský kraj

Zimní prohlídky Kašperku po Zlaté stezce

Nejvýše položený královský hrad v Česku - šumavský Kašperk - připravil při letošních zimních prohlídkách pro turisty netradiční procházku po středověké kupecké Zlaté stezce z Bavorska do Čech. Zimní prohlídky pořádá hrad založený Karlem IV. už pojedenácté, pokaždé na jiné téma, řekl Zdeněk Svoboda.

Prohlídka hradu se až do 1. ledna změní v symbolické putování po stezce z bavorského Pasova do Kašperských hor. Návštěvníci se dozvědí více o nesnadném způsobu obživy i o zboží, které soumaři mezi západní Evropou a Čechami nejvíce nosili. Po cestě se turisté nevyhnou ani placení mýta na hranicích či prudkému stoupání. Šumavský horský hřeben při něm pouze nahradí hradní věž.

"Máme připraveného pro každou prohlídku jednoho soumarského koně i s nákladem a budeme potřebovat vždy vybrat někoho z návštěvníků, kdo se koně ujme a bude s ním putovat hradem. Budeme potřebovat i ozbrojený doprovod, protože cesta byla nebezpečná," uvedl kastelán. Odměnou za absolvování cesty bude vyhlídka ze západní věže Kašperku na zimní zasněženou Šumavu. Prohlídky doplní také doprovodný program, při němž se turisté v humorných scénkách například dozvědí, jak to vypadalo, když se někdo vydal se zbožím po zakázané cestě, aby se vyhnul placení mýta.

Vzhledem k zimnímu počasí nabízí Kašperk turistům, kteří přijdou pěšky nebo na běžkách, možnost zahřátí ve vytápěné místnosti v prvním patře bývalé západní bašty. Hradní občerstvení nezapomíná ani na teplé nápoje - medovinu, svařené víno, punč, grog, kávu, čaj či horkou čokoládu.

Loučení se starým rokem

Tradiční loučení se starým rokem ve velkém stylu se uskuteční na Špičáku na Šumavě. Na lyžích budou světlušky sjíždět ve čtvrtek a sjezd s pochodněmi je připraven na černé Šanci v pátek.

Začátek sjezdu světlušek je v 17.30 hodin. Lyžování světlušek se mohou účastnit i příchozí děti, které mají sraz v 17.15 hodin. Po sjezdu světlušek bude zdarma pro děti večerní lyžování se soutěžemi. Dále bude připravena hudba a pro rodiče stánek s občerstvením.

Velkolepé zakončení starého lyžařského roku proběhne na Silvestra v 17:30 sjezdem s pochodněmi na černé sjezdovce Šance. Členové horské služby se při světlech pochodní spustí z nejprudší české sjezdovky. Po přání všeho nejlepšího v novém roce přijde velkolepý ohňostroj.

Hrad Švihov

Na Nový rok připravili na hradě Švihov novoroční koncert od 15 hodin. Ve výstavním sále hradu proběhne již čtvrtý ročník. Zahraje známý písničkář a „myšionář“ Caine s přáteli Vlaďkou a Přemkem Haasovými, kteří zde také zahrají voničku písní kultovní skupiny Navzájem.

Vánoční prohlídky na Horšovském Týně

Hrad a zámek v Horšovském Týně slaví o letošních vánočních svátcích krásné 20. výročí vánočních prohlídek. Duchovním otcem této akce byl od počátku tamější kastelán Jan Rosendorfský.

„Filosofií je nabídnout návštěvníkům možnost podívat se do všech prohlídkových okruhů zámku, stejně jako v letní sezóně, a to vše za nezvýšené vstupné,“ vysvětluje Jan Rosendorfský. Zámek otevírá své brány v čase od 10 do 15 hodin až do pátku bez příplatku, s polední pauzou mezi 12 a 13 hodinou. Letos vánoční atmosféru zámku podtrhuje i hojně navštěvovaná výstava betlémů.

Jihočeský kraj

Otužilci v Jistebnici už pošestnácté

Vše před lety začalo jako "hec" tří kamarádů, kteří se rozhodli, že se začnou v zimě otužovat. Postupně se akce rozrostla a nyní se v Jistebnici na Táborsku koná 1. ledna už 16. ročník Novoročního namáčení. Jedná se o nejstarší otužileckou akci v jižních Čechách, řekl organizátor Pavel Rybařík.

Právě on se dvěma kamarády na začátku devadesátých let propadl kouzlu otužování. "A pak jsme se jednou šli 1. ledna vykoupat do místního rybníku. Postupně se k nám přidávali další známí a akce se rozrůstala," uvedl Rybařík.

Nyní se tradičně u jistebnického rybníku Smolík schází 1. ledna na čtyři desítky otužilců. V 11.00 se opláchnou v ledové vodě a přivítají tak Nový rok. Ty, kteří se Novoročního namáčení účastní poprvé, organizátoři nejprve "pokřtí". "Polijeme je na břehu studenou vodou," vysvětlil Rybařík.

Za dobu trvání akce zažil různá počasí. Největší mrazy bývaly až kolem minus 15 stupňů Celsia. Rybařík řekl, že otužilcům teplota vzduchu pod nulou vyhovuje, protože vlezou do vody, která je teplejší a chvíli je hřeje. "Horší je, když pak jdete z rybníku do té zimy," uvedl.

Pokud jsou mrazy, organizátoři musí 31. prosince vyjít na rybník s pilou a prořezat do ledu zhruba deset metrů dlouhý pruh, v němž se pak účastníci koupou. Do druhého dne se sice udělá na hladině opět slabá vrstva ledu, ale tu pak otužilci při koupání rozbijí svými těly.

Královéhradecký kraj

České sportovní hvězdy ve Špindlerově Mlýně

Výkvět českého sjezdového lyžování, ale také plno zábavy přinese ve čtvrtek předsilvestrovská show ve Špindlerově Mlýně, která se v různých podobách koná již od roku 1993. Zábavu na lyžích i mezi brankami si stejně jako v minulých letech neodepře ani oštěpařka Barbora Špotáková.

Hlavním lákadlem kulturní a společenské zábavy ve Svatém Petru bude paralelní slalom družstev, který se pojede ve stejném formátu jako při finále loňského Světového poháru, který český tým v Garmisch-Partenkirchenu senzačně vyhrál. Jako trénink na stejnou soutěž na únorové mistrovství světa tak exhibici může pojmout česká sjezdařská elita včetně aktuálně jednoho z nejlepších lyžařů světa Ondřeje Banka.

Start ve slalomu ale přislíbili také další špičkoví čeští sjezdaři Kryštof Krýzl, Filip Trejbal, Petr Záhrobský, Adam Zika, Klára Křížová či Lucie Hrstková-Pešánová, členka vítězného českého kvarteta z posledního finále Světového poháru, která už ukončila reprezentační kariéru.

V doprovodném programu bude i sprint v běhu na lyžích, kterého se zúčastní s výjimkou aktérů Tour de Ski přední čeští běžkaři, ale také slalomáři i Špotáková. Celý den bude navíc ve Špindlerově Mlýně probíhat testování lyží, ochutnávky, módní přehlídky, hudební vystoupení či jízdy lyžařských demo-týmů.

Čarodějné prohlídky

Na Pohádkovém hradu a zámku Staré Hrady probíhají každý den až do neděle čarodějné prohlídky od 10 do 17 hodin. Podrobné informace najdete zde.

Kraj Vysočina

Prohlídka elektrárny

Vydejte se na prohlídku jaderné elektrárny Dukovany. Informační centrum je otevřeno každý den od 9 do 16 hodin, kromě prvních pondělí v měsíci. Prohlédnout si zde můžete například modely reaktoru a aktivní zóny reaktoru či kontejneru CASTOR 440 pro ukládání a přepravu použitého paliva. Některé návštěvníky možná více zaujme model hlavního výrobního bloku, který popisuje jadernou elektrárnu jako složitý, ale logický a fungující systém. Podrobné informace najdete zde.

Pardubický kraj

Lyžování na Červené Vodě

Nejdelší sjezdovku Orlických hor najdete v lyžařském areálu v Červené Vodě, který je nově v provozu. Vleky jezdí každý den od 8 do 16 hodin na Nový rok i na Silvestra. Sjezdová trať Mlýnice červená nabízí kompletní zázemí pro lyžaře včetně půjčovny, servisu a sociálního zařízení. Lyžařský areál provozuje lyžařskou školu, která nabízí skupinovou, privátní a dětskou výuku, výuku na sjezdových i běžeckých lyžích. Další podrobnosti najdete zde.

Mladkov-Petrovičky má dvě sjezdovky

Všech patnáct ski areálů Pardubického kraje je v provozu - sněhu mají kolem 50 centimetrů. Patří mezi ně i Ski areál Mladkov-Petrovičky, který leží na hranicích s Polskem, uprostřed cesty mezi Žamberkem a Králíky. (celý článek)

Hrad Svojanov ani v zimě nezavírá

Hrad Svojanov u Poličky patří bezesporu k nejpozoruhodnějším skvostům Pardubického kraje. (celý článek)

Olomoucký kraj

Otužilci v Bečvě 

Koupelí v chladné vodě řeky Bečvy se rozloučí s končícím rokem 2010 otužilci v Přerově. Oblíbené silvestrovské akce, která má ve městě mnohaletou tradici, by se měly zúčastnit desítky otužilců a také potápěči z přerovského klubu, řekl mluvčí magistrátu Bohuslav Přidal.

"Věříme, že Přerovanů přijde hodně, protože Bečva bývá tradičně obležená," dodal mluvčí. Otužilí plavci se přihlížejícím předvedou v maskách či kostýmech a v chladné vodě uplavou asi 200 metrů. Začátek oblíbené show je plánován na 14.00.

"Opět bude do Bečvy vhozen věneček jako vzpomínka na přemožitele kanálu La Manche pana Františka Venclovského," řekl Přidal. Legendární sportovec totiž v Přerově u zrodu silvestrovského plavání stál. Od roku 2001 jej obyvatelům města připomíná i pamětní deska na nábřežní zdi.

Půlnoční ohňostroj

Koupelí otužilců v Bečvě v Přerově silvestrovský program zdaleka nekončí. Lidé mohou krátce po ní zamířit na koncert na náměstí T. G. Masaryka, kde se večer uskuteční i rozloučení s letošním rokem a o půlnoci bude slavnostní ohňostroj.

Zlínský kraj

Snowpark a snowtubing

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích je bohatší o další atrakci. Na sjezdovce Horal, v prostoru vedle vleku, se nově otevřel GoGEN snowpark s překážkami pro snowboardisty i odvážné jezdce na lyžích.

Snowpark tvoří celkem 2 skoky a 7 překážek. Přístupný je v časech provozní doby vleků, tedy od 9 do 16 hodin, a také při večerním lyžování.

Vedle toho navíc na sjezdovce Horal vrcholí přípravy snowtubingové dráhy. Ta se měla původně otevřít současně se snowparkem, plány ale zhatila obleva. „Nyní nám už ale počasí znovu vychází vstříc, takže usilovně pracujeme na tom, abychom snowtubing zprovoznili v brzké době,“ doplnil šéf Ski areálu Razula Leo Bača. Další informace najdete zde.

Poslední i první den roku na procházce

I příjemným protažením těla lze zakončit rok 2010 a zahájit ten příští. Valašský sbor portášský – Rusavské desátnictvo zve 31. prosince na Silvestrovský výšlap kolem Rusavy na Kroměřížsku. Milovníci zimních pochodů mají sraz ve 13 hodin u obecního úřadu. Poté je čeká asi sedmikilometrová procházka.

Na Nový rok pořádá Klub českých turistů turistický pochod kolem Vřesovic, které se nachází nedaleko Osvětiman na Kroměřížsku a na novoroční pochod se zde turisté vydají už poosmé. Prezentace účastníků proběhne od 13 do 14 hodin v hostinci Na Palatě, trasy o délce pět a sedm kilometrů povedou ulicemi obce, cílem je opět hospoda Na Palatě.

Organizátoři upozorňují, že účastí na pochodu Okolo Vřesovic lze splnit hned čtyři novoroční dobré skutky – jít na Nový rok na výlet, pozvat někoho z okolí, poznat kus přírody a přispět na veřejnou sbírku Klubu českých turistů, pořádanou pro zdravotně handicapované spoluobčany. Kdo tyto dobré skutky vykoná, obdrží v cíli výletu odznak „novoroční čtyřlístek,“ pamětní list a informační kartu Klubu českých turistů.

Karlovarský kraj

Silvestr v Chebu

V pátek se v Chebu můžete vydat buď do Západočeského divadla na silvestrovské představení Mnoho povyku pro nic, které začíná v 17 hodin, nebo si vyberte ze silvestrovských show v Hájenské restauraci v Ďólíčku, v Kavárně divadelního studia v Chebu, v hudebním klubu Na Rampě či na statku Bernard.

Nový rok

Na první lednový den je připraven novoroční výstup na Bismarckovu rozhlednu na Zelené hoře. Akce začíná v 10 hodin s novoroční polévkou.

Od 15 hodin se v sobotu rozezní melodie Novoročního koncertu Mládežnického dechového orchestru ZUŠ Cheb v kostele sv. Mikuláše v Chebu. Koncert oslaví také 950 výročí první písemné zmínky o Chebu.

Ve stejný den se konají novoroční koncerty v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních, kde vystoupí Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně v 15.30 a v 19.00 hodin. Koncerty se uskuteční také v Městském divadle v Mariánských Lázních v 16 a ve 20 hodin.

Chebský novoroční koncert se odehraje až v neděli od 16 hodin. Rybovu mši vánoční si poslechnete v podání Chorus Egrensis.

Jihomoravský kraj

Bruslení v Brně

Milovníci bruslení si o vánočních prázdninách mohou v Brně vybírat z více ploch. Nová vznikla v městské části Bohunice. Vodu správce nastříkal na jinak nevyužité hřiště v Neužilově ulici a městská část nechala kolem rozmístit mantinely. Veřejnost zde může bruslit zdarma, po 20:00 se pod rozsvícenými lampami hraje hokej.

Otevřeno mají i placené ledové plochy. Naopak na přehradě bruslit nelze, hrozí proboření, řekla mluvčí městské policie Denisa Kapitančiková. Uprostřed nádrže je sice plovoucí ledová kra, strážníci ale důrazně varují všechny, kdo by se na ni přes tenký led při březích snažili dostat.

Naopak na žebětínském rybníce se přes vánoční oblevu bruslí. Led je sice hrbatý, jak do něj o svátcích napršelo a propojil se se sněhem, ale místní to neodradí. Před Vánocemi měl led tloušťku 13 centimetrů.

Otevřena jsou i oficiální kluziště a jejich provozovatelé potvrzují stálý zájem bruslařů. Platí to o Kraví hoře i Nových sadech, stejně jako zimním stadionu na Úvoze.

Mezi stadiony a mobilními ledovými plochami lze najít i takové, které mají otevřeno i na Silvestra a Nový rok. Na Úvoze připravili pro veřejnost čtyři novoroční bloky bruslení. Na Silvestra přes poledne bude otevřena Hokejová hala dětí a mládeže ve Sportovní ulici. Na Silvestra i Nový rok počítají s hodinami pro veřejnost kluziště Vodova i Ice Arena v nákupním centru Olympia. S akcí na dobu prázdnin přišli na žabovřeském mobilním kluzišti. Do Silvestra mají vždy od 9.00 do 12.00 otevřeno zdarma.

Moravskoslezský kraj

Diskotéka na ledě

Ve čtvrtek od 16 hodin je připraveno Mega bruslení na Masarykově náměstí v Ostravě. Diskotékové bruslení bude zdarma. Pokud nestihnete bruslení ve čtvrtek, tak nezoufejte. Na Masarykově náměstí se bude bruslit do neděle. Podrobnosti najdete zde.

Silvestrovský ohňostroj

Na páteční noc si v Havířově připravili tradiční patnáctiminutový novoroční ohňostroj. Začne v 0.15 hodin a bude doprovázen hudbou. Ohňostroj se uskuteční v Centrálním parku naproti Společenského domu.

Krmení a komentované prohlídky v zoo

Ve čtvrtek probíhají v pražské zoologické zahradě v Tróji komentovaná krmení a od 13 hodin je připravené také divadelní představení Dudlajdý a Strouhanka divadla Mazec.

Na Silvestra je zoo otevřena jen do 14 hodin. Proběhne zde jedno komentované setkání, při kterém se budete moci dotknout plazů - velkých želv. Své svěřence představí ve 13.00 hodin v Pavilonu velkých želv vrchní chovatelka plazů Nataša Velenská.

Exkurze na letišti

Letiště Praha si připravilo na čtvrtek a neděli dopolední, odpolední i večerní exkurze. Návštěvníci uvidí odmrazování letadel před startem, úklid letištních ploch, kdy se používá takové množství strojů, které nemůžete nikdy vidět pohromadě, ani například při úklidu měst a silnic. Všechny exkurze jsou doplněny odborným výkladem průvodců. Na exkurze se můžete registrovat zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám