Hlavní obsah

Tipy na víkend: Betlémské světlo, trhy, levnější vstupy do zoo i na sjezdovky

Novinky, Lucie Poštolková

Na sjezdovkách rychle přibývá sníh a vlekaři začínají hlavní sezónu, přesto se můžete v areálu Razula těšit na poloviční ceny permanentek. Stejně láká Zoo Liberec na levné víkendové vstupné. Kromě adventních koncertů a trhů se o víkendu začne po Česku šířit Betlémské světlo.

Článek
Středočeský kraj

Skanzen Kouřim

Skanzen Kouřim připravil na víkend vánoční pořady. V sobotu naučí děti koledovat, navíc se můžete těšit na trhy a výstavu betlémů. Na neděli je připraven pořad My ti přinášíme Štědrého večera, který představí předení na kolovrátku, draní peří a besedování ve skanzenu těsně před Štědrým dnem. Další podrobnosti najdete zde.

Letos naposledy Bílá paní i Anděl

Podvečerní prohlídky s Bílou paní, s Andělem Serváce Engela, čertem Brdíkem a dalšími pohádkovými bytostmi si nenechte ujít letos naposled, a to v sobotu 18. prosince na zámku Mníšek pod Brdy. Ještě předtím můžete prožít atmosféru Vánoc na adventních prohlídkách nebo si vyrobit vlastní krabičku na vánoční dárek. (celý článek)

Foto: Miroslav Šára, Právo

Mníšek pod Brdy

Kam pro Betlémské světlo

V sobotu se bude rozdávat světlo v Kladně poblíž kašny sv. Jana Nepomuckého na třídě T.G.Masaryka mezi 13 až 16 hodinou. Pro světýlko si můžete zajít také v době mezi 16 až 16.30 hodinou na nádvoří zámku v Nižboru, od 16 hodin do kostela sv. Jakuba v Lidicích u Slaného, nebo do Staré Boleslavi od 14.00 do 17.00 hodin na Mariánském náměstí, kde budou probíhat také Ladovské trhy.

V neděli si světlo můžete vyzvednout na mši v kostele Povýšení sv. Kříže v 8 hodin v Bělé pod Bezdězem, kde bude hořet svíčka s Betlémským světlem po celou dobu vánočních svátků. Ve stejný den si pro světlo můžete zajít i do Čáslavi od 15 hodin do zahrady Diakonie u evangelického kostela.

Liberecký kraj

Levnější vstupné v zoo

Liberecká zoo pro všechny návštěvníky snížila vstupné na polovic. Akce potrvá až do konce prosince. Návštěvníci si prohlédnou život v pravé zimní zoo. Panuje totiž velmi zkreslená představa, že zasněžená zoologická zahrada nemá co předvést, nebo že zvířata jenom spí. Sleva se vztahuje i na obě zbývající večerní prohlídky 17. a 22. prosince. Na Štědrý den (od 8 do 15.30 hodin) bude vstupné dobrovolné.

Vrcholem třetí adventní večerní prohlídky, která se uskuteční v pátek 17. 12. od 17 do 19 hodin, bude slavnostní otevření nového zastřešení u bistra Gibon. ZOO Liberec tak konečně nabídne svým návštěvníkům celoroční nerušené stravování navzdory rozmarům počasí.

V pátek nebude chybět tradiční koupání slonů (17.30), procházka zvířecí kuchyní, osvětlené pavilóny s ukázkami přírodnin a také krmení a cvičení lachtanů (18.15). Stejně jako v předchozích letech se děti do 15 let dostanou při večerní prohlídce do zoo zdarma, pokud přinesou nové a nepoužité školní potřeby pro děti v Burkině Faso.

Dražba pohlednic

V sobotu od 8 hodin se sejdou všichni nadšenci historických pohlednic. V Aukční síni experimentálního studia Lidových sadů Liberec proběhne dražba dobových pohlednic Liberecka a Jablonecka. Nedělní odpoledne bude patřit dětem, od 17 hodin se mohou těšit na pohádku O hladové housence, jak to dopadne, když má housenka na všechno chuť. Podrobnosti najdete zde.

Vánoce očima dětí

Ve čtvrtek byla v 10 hodin slavnostně zahájena tradiční výstava vánočních výtvarných prací dětí libereckých mateřských škol v zasedací místnosti č. 11 budovy radnice. Na obrázky se můžete přijít podívat ve čtvrtek do 17 hodin, v pátek od 9 do 16 hodin a v sobotu pak od 9 do 17 hodin.

O víkendu ožije liberecká radnice také koledami, říkadly a povídačkami. Od 10.30 na náměstí vystoupí folklorní soubor Jizera s programem Štědrej večer nastal. V neděli se můžete pokochat na schodech Oživlým betlémem. Od 11 do 11.45 hodin zde vystoupí sdružení V.O.R.E.L. s vánočním pořadem Příchod Panny Marie do Betléma.

Neděli doplní i hudební vložka v podání libereckého souboru Basistova dobrá společnost. Čtvrtý adventní koncert s barokními melodiemi začíná v 18.00 hodin v obřadní síni radnice.

Ústecký kraj

Labe v hlubinách pod Kalvárií

Krásné pohledy na český veletok nabízí řada míst. Mohutný krkonošský skok Labského vodopádu, majestátní, rozvážná řeka v Polabí, tůně a slepá ramena tamtéž... To je několik příkladů, které jistě budete umět zmnožit a doplnit. A určitě v té souvislosti neopomenete nominovat místo známé jako Česká brána. (celý článek)

Kam pro Betlémské světlo

V sobotu bude k dostání světlo v Děčíně od 18 hodin v kavárně galerie Hefaistos. Od 17 hodin se koná v Děčíně tradiční putování za světýlkem s Mateřským centrem Bělásek. V ostatních městech Ústeckého kraje se Betlémské světlo bude rozdávat den před Štědrým dnem.

Plzeňský kraj

Hrad Rabí

Sobotní večer na hradě Rabí bude opět patřit koncertu při svíčkách. Od 18 hodin vystoupí duo Kateřiny Doležalové (harfa, zpěv) a Michala Hromka (kytara). Podrobnosti o hradu najdete zde.

Adventní koncerty

Víkend v klášteře Kladruby bude ve znamení vánočních koncertů. V pátek vystoupí od 19 hodin Dasha Sobková společně s Martinem Kumžákem a Pavlem Plánkou, na programu jsou nejen vánoční písně. V sobotu se koná od 17 hodin vánoční koncert v klášterním kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Zámek Kozel připravil na neděli od 16 hodin vánoční koncert v zámecké jízdárně, na kterém vystoupí Štěpán Rak, Jan Matěj Rak a Alfréd Strejček.

Vánoční koncert se v neděli koná také na zámku Nebílovy. Od 17 hodin vystoupí Kateřina Comte El Ghannudi s harfou, Jan Tuláček a Tomáš Hanzlíček na romantické kytary. O víkendu budou na zámku také probíhat adventní prohlídky se svařákem vždy od 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hodin.

Výstava betlémů a koledy

Hrad a zámek Horšovský Týn v sobotu hostí koncert ZUŠ Horšovský Týn, který začíná v 17 hodin s názvem Oblečte Vánoce do písní. V neděli si zde můžete prohlédnout výstavu betlémů od betlémářů z Plzeňska. Expozice je přístupná o adventní neděli od 13.00 do 16.00 hodin, od 26.12. do 31.12.2010 denně od 10.00 do 12. 00 a od 13.00 do 15.00 hodin.

Hrad Švihov v medovém opojení

Na hradě Švihov trvá výstava Hučí mi v úlu… o včelách, historii včel a včelařství, o vosku a medu i souvisejících řemeslech. V neděli začíná od 15 hodin přednáška na téma včelař a včelařství. Výstavu provází pečení perníčků, ruční výroba svíček, vaření čaje s medem, medovník, ochutnávky a další výrobků z medu. Výstava je otevřena vždy od 10.00 do 15.00 hodin v těchto termínech: 18. a 19. 12. 2010 a  od 25. 12. 2010 do 2. 1. 2011. Podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Vánoční koncert Žalmana

Ve čtvrtek se v Týnci nad Vltavou rozezní melodie skupiny Žalman. Vánoční koncert začíná v 19 hodin v MDK Sokolovna. Další informace jsou zde.

Adventní trhy

V sobotu se konají adventní trhy v Nové Bystřici. Těšit se můžete na stánky s vánočním zbožím, pochutinami, občerstvením, k vidění bude pravá česká zabijačka, kovář a během dne proběhnou různá kulturní vystoupení.

Adventní koncerty

V neděli se v Prachaticích uskuteční čtvrtý adventní koncert Jaroslava Hutky. Program začíná od 18 hodin ve Společenském sále Národního domu, pokračovat bude na Velkém náměstí, kde se bude slavnostně zapalovat čtvrtá adventní svíce. Podrobnosti o programu najdete zde.

Na sobotu od 18 hodin připravili ve Velké Lhotě adventní koncert s domácím pěveckým sborem Festivia Chorus. Vystoupí také folkové uskupení Jen tak tak z Jindřichova Hradce a známý soubor Třeboňští pištci. Spolu s pěveckým sborem bude spoluúčinkovat také Martina Fryčová, která Festivii doprovodí na harfu a Jakub Habr, který bude hrát na kontrabas. Vstupenky jsou v předprodeji v Dačicích v knihkupectví Ladislava Hejla (vedle Sportlovu) a v Telči na radnici v infocentru. Další informace zde.

Živý betlém v zoo 

V sobotu se vydejte do Zoo Ohrada Hluboká nad Vltavou, kde budou rozsvěcet vánoční strom v 15 hodin, chybět nebude ani živý betlém. Dále bude následovat vystoupení Blaťáckého souboru ze Ševětína s jejich vánočními písničkami.

Za živým betlémem se můžete také vypravit na zámek Borovany, který se objeví v Podzámčí od 17 hodin.

Výstava obrazů noci

Temná noc, jasná noc je název výstavy, která probíhá do konce ledna ve Wortnerově domě AJG v Českých Budějovicích. Seznámíte se s pojetím měsíce a noci v českém výtvarném umění 19. a 21. století u Josefa Čapka, Toyen, Jindřicha Štýrského a mnoho dalších. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Lezení po ledopádech v Krkonošském národním parku

Pokud patříte k milovníkům horolezectví, nenechte si ujít zimní variantu - lezení po ledopádech. Správa KRNAP vyhradila pro tento sport jednu horolezeckou lokalitu – dvacet metrů vysokou skálu na pravém břehu Labe u konce upravované běžecké cesty Buď fit. Je to jediné místo, kde můžete ledopády zdolávat. Horolezectví na ledopádech mohou provozovat pouze ti, kdo se předem zaregistrují v rezervačním systému Správy KRNAP. Lezecká sezóna začíná od 15. prosince 2010 a končí 31. března. Podrobnosti najdete zde.

Betlémské světlo

V neděli se bude na náměstí T. G. Masaryka v Náchodě rozdávat Betlémské světlo. S lucerničkou, svíčkou či petrolejkou přijďte mezi 17 a 17.30 hodinou k vánočnímu stromu. Ve stejný den pak ve Vrchlabí do kostela od 18.45 hodin. V Trutnově bude světlo k dostání v sobotu na nádraží mezi 15.30 až 16 hodinou, nebo pak v neděli ve vestibulu kostela Narození Panny Marie.

Kraj Vysočina

Vánoční odpoledne pro děti a živý betlém

V Telči bude patřit nedělní odpoledne dětem s rodiči. Od 15.00 do 17.00 hodin si děti budou moci vyrobit svíčku nebo přáníčko v Justičním sále. Děti v doprovodu rodičů budou mít vstup na vánočně vyzdobenou výstavu Hračky nestárnou v zámecké galerii zdarma. Expozice bude od soboty vánočně vyzdobena a doplněna o stromečky s vánočními ozdobami. Od 22. prosince 2010 do 2. ledna 2011 bude výstava otevřena každý den mimo pondělí, v rozmezí 10.00 až 12.00 a 13.00 až 15.00 hodin. Na Štědrý den bude otevřeno od 13.00 do 15.00 hodin.

Na zámeckém nádvoří v Telči zpestří atmosféru živý betlém. Komponovaný pořad v podání zhruba šedesáti účinkujících různých věkových kategorií v autentických kostýmech za doprovodu živé hudby vychází z biblického příběhu o narození Ježíše a klanění tří králů. Sobotní program začne v 17 a 18.15 hodin, v neděli pak bude od 14 a od 15 hodin.

Na zámku probíhají současně výstavy Památky očima dětí a kreslený herbář rostlin zámeckého parku v Telči. Obě výstavy budou přístupné veřejnosti do neděle v době od 10 do 15 hodin.

Betlémské světlo

Od pátku do neděle na Ostrově Pohody v Městském divadle Žďár nad Sázavou připravili pro děti pohádky a vystoupení. Mezi jednotlivými představeními ve foyer divadla bude probíhat dětská dílna, hry a soutěže. V neděli přivezou skauti také Betlémské světlo.

Pardubický kraj

Betlémské světlo

V neděli předají skauti světlo v kostele Povýšení sv. Kříže v Litomyšli při bohoslužbách v 7.30, 10.15 a 17.45 hodin. Světlo zanesou skauti starým a nemocným lidem v Litomyšli, kteří si pro něj nemohou dojít, na Štědrý den. Podrobnosti najdete zde.

V neděli předají skauti slavnostně světlo v kostele na náměstí ve Svitavách. Na Štědrý den jej budou rozdávat od 11.00 do 12.00 hodin na náměstí pod vánočním stromečkem.

Koncert Xindl X

V pátek zahraje v pardubickém klubu Žlutý pes od 21.00 hodin známý český zpěvák Xindl X. Další podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Mauzoleum slavných biskupů v Olomouci

Od pátku bude v Olomouci otevřeno nové mauzoleum slavných biskupů, které vzniklo po rekonstrukci katedrály svatého Václava. Hrobka olomouckých biskupů se nachází v dolní kryptě dómu sv. Václava.

Krypta nebyla pro veřejnost oficiálně otevřená od pohřbu posledního z biskupů, tedy více než sto let. Čtyři sarkofágy čtyř biskupů prošly od loňského léta kompletní obnovou: Františka kardinála Ditrichštejna (1599-1636), Viléma Jana Vojtěcha hraběte Kolovrata-Libštejnského (1660-1668 olomoucký kanovník), Karla II. hraběte Lichtenštejna-Castelcorna (1664-1695) a Maria Tadeáše hraběte Trautmansdorfa (1811-1819).

Černošské spirituály a gospely

V neděli rozhoupají Hradisko černošské spirituály a gospely. Ve Slavnostním sále Vojenské nemocnice Klášterní Hradisko začne koncert od 19 hodin. Vystoupí jazzový zpěvák Lee Andrew Davison, Věra Křížková, Radim Linhart, Vít Fiala a Jaroslav Šindler. Posluchači se mohou těšit na skladby I´ve Got a robe, Spirit of The Livin´ God, Tichá noc, směs evropských a českých koled.

Výstava Flora a kapříci

Na olomouckém výstavišti Flora probíhají vánoční trhy, kde můžete nakoupit poslední chybějící dárky. Od soboty zde budou prodávat také vánoční kapry. Malé i velké potěší výstava betlémů, šermířská klání, malování perníčků a další lidová řemesla. Podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Poznejte život někdejších zvěrokleštičů v bělokarpatské Komni

Pokud se při výletech za zimními radovánkami zatouláte do Bílých Karpat na slováckém moravsko-slovenském pomezí, nevynechejte cestou z lyžování obec Komňa. Je tu nově otevřeno ojedinělé muzeum, které přibližuje život zvěrokleštičů v druhé polovině 19. století. (celý článek)

Farmářské trhy a otevření pivních lázní

Hned dvě významné události se chystají na sobotu v Rožnově pod Radhoštěm. Ve městě se uskuteční První farmářské trhy a slavnostní otevření pivních lázní. Dějištěm obou akcí bude nádvoří Rožnovských pivních lázní nedaleko Masarykova náměstí. Program se uskuteční od 9 do 16 hodin.

Na farmářských trzích se lidé mohou těšit na stánky plné domácích potravin od regionálních výrobců. Mohou si přijít nakoupit čerstvé ryby – kapry, pstruhy, amury a jiné, domácí uzeniny, sušené ovoce a ovocné směsi, jedinečné výrobky z rakytníku, rybízu a brusinek, čerstvá vejce, mléko, tvaroh, různé druhy sýrů, pečivo, vánoční cukroví, valašské frgály nebo křehké uši ze Štramberka, med a včelí produkty, které získaly mnoho ocenění a také bude v nabídce široký výběr moravských vín a pivo z místního pivovaru. Rožnovské farmářské trhy jsou pořádány projektem Nakupujte lokálně.

Na Razule se bude lyžovat za polovic

Ski areál Razula ve Velkých Karlovicích v sobotu naplno zahájí zimní sezónu. Dva týdny poté, co se nejprve rozjely vleky na kratší sjezdovce Horal, přivítá konečně první návštěvníky i hlavní, kilometrová sjezdovka Razula a díky vynikajícím sněhovým podmínkám se zároveň otevřou i nezasněžované sjezdovky Galik a Lanterna. Na sjezdovce Razula se bude během celého víkendu lyžovat za poloviční ceny.

Vleky budou v provozu od 9 do 16 hodin. Od soboty zahajuje i večerní lyžování na sjezdovkách Razula a Horal – lyžuje se od 18.30 do 20.30 hodin. Na sjezdovce Horal je již také v provozu lyžařská školička. Na své si přijdou i běžkaři. Přímo v Karlovicích čeká na běžkaře upravených 20 kilometrů běžeckých tras.

Karlovarský kraj

Pohádkové čtení

V Galerii výtvarného umění v Chebu je pro děti připraveno pohádkové čtení o Alladinovi a kouzelné lampě - Pohádka o Džaudarovi a jeho bratrech. Prastaré orientální příběhy sepsané v knize Pohádky z tisíce a jedné noci vyprávěné princeznou Šahrazád budou číst a hrát herci Západočeského divadla v Chebu v sobotu od 15.30.

Adventní program v Chebu

V Chebu na náměstí doplní adventní trhy v pátek od 16 hodin hudební skupina Kartáč. V sobotu bude od 14 hodin vystupovat Vánoční Parohanka, v Galerii 4 si můžete vyzkoušet hrátky s voskem mezi 10 až 17 hodinou.

V neděli probíhají vánoční prohlídky města od 11 a 15 hodin. Sraz je vždy před Turistickým infocentrem. Na náměstí pak doplní vánoční atmosféru od 14 hodin českoněmecký soubor loveckých rohů a vokální trio Corni Di Egra a Trifanky.

V neděli se uskuteční od 18 hodin IV. adventní koncert Missa Egrensis ve Františkánské kostele v Chebu. S premiérou vokální mše Jakuba Zahradníka vystoupí Pražský komorní sbor. V druhé polovině večera se mohou těšit návštěvníci na koncert Jakub & the band.

Jihomoravský kraj

Losování v zoo

V sobotu se budou losovat staré permanentky v Zoo Hodonín. Ve 14 hodin u pokladen při vstupu se dozvíte výherce nové permanentky s deseti volnými vstupy a malým dárkem. Podrobnosti najdete zde.

Koncert Čechomoru

V brněnském kulturním centru Semilasso zahraje od 17 hodin skupina Čechomor. Koncert je jen na stání, další informace najdete zde.

Betlémské světlo

V sobotu budou skauti roznášet Betlémské světlo ve Vyškově na vlakovém nádraží, Masarykově náměstí a v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Další podrobnosti jsou zde. Ve stejný den jej dostanete ve Veverské Bítýšce, kde se budou také zpívat koledy a vánoční písně, od 16.00 hodin na náměstí Na městečku před obchodem Tradice.

Moravskoslezský kraj

Zahájení výstavy věnované Janu Lucemburskému

Již jen hodiny chybí do slavnostního otevření výjimečné a velkolepé ostravské výstavy o Janu Lucemburském (zahájena bude ve čtvrtek 16. prosince). Je věnována 700. výročí uzavření sňatku s Eliškou Přemyslovnou (1. září 1310) a korunovaci Jana Lucemburského českým králem (7. února 1311). (celý článek)

Klíčová socha Jiřího Davida

Šestimetrová Klíčová socha Jiřího Davida s 85 000 klíči je k vidění v Ostravě. Veřejná vernisáž pod širým nebem za přítomnosti autora proběhla tento čtvrtek ve 12 hodin na křižovatce ulice 28. října a Smetanova náměstí. Zde také bude tato kontroverzní plastika po dobu dvou měsíců umístěna.

„Objekt představuje osobní polemiku s vývojem v České republice. Nejde určitě o oslavný pomník nebo naopak pouze o kritické dílo. Plastika vyjadřuje ambivalenci, kterou při pohledu na dnešní společnost a politiku pociťuji,“ vysvětluje autor.

Vůbec poprvé byla Klíčová socha s velkým ohlasem představena v březnu 2010 v Praze a poté na podzim v Olomouci. „Myšlenka na podobné putování, které zahrne velká města, vznikla na jaře letošního roku v reakci na obrovské množství nejrůznějších tipů a přání od veřejnosti, kde by Klíčová socha měla stát,“ uzavírá Jiří David.

Praha

Ořechovo–medové adventní rozjímání 

Od 10 do 17 hodin se v sobotu ve venkovní expozici Areálu JIH Botanické zahrady v Tróji a výstavním sále kaple sv. Kláry budou konat divadelní a pěvecká představení s vánočními motivy. Bude zde také betlém se živými zvířátky ve spolupráci se Zoo Praha. Dřevěný betlém zapůjčený z Psychiatrické léčebny v Bohnicích bude nainstalován na terase pod kaplí sv. Kláry. Zimomřivé návštěvníky zahřeje horká medovina a teplé nápoje z čajovny U cesty. Vstup zdarma. Podrobnosti najdete zde.

Do Ctěnic na běžky

Milovníci běžek mohou vyrazit do zámeckého areálu Ctěnice v Praze 9 ve Vinoři. Sportovci se mohou těšit na čerstvě upravené stopy vyznačené kolem celého zasněženého zámeckého lesoparku, v zámecké kavárně se můžete občerstvit a dát si například svařené víno na zahřátí. Pro ty, kdo nevlastní běžky, se nabízí možnost vyjížďky na koních. V areálu je zdarma k dispozici parkoviště, ale dostanete se sem i městskou hromadnou dopravou č. 302, 259, 375 zastávka Ctěnice.

Vánoce v zoo

Zoologická zahrada hl. m. Prahy nabízí návštěvníkům strávit čtvrtý adventní víkend bez nákupu dárků, bez stresu z předvánočního úklidu či pečení cukroví. O víkendu od 10 do 16 hodin zavzpomínají na staré dobré vánoční tradice a činnosti, při kterých mnohé generace relaxovaly.

Ve Vzdělávacím centru si budou moci návštěvníci ozdobit voňavé vánoční perníčky, vyrobit svíčku nebo vytvořit vlastní ozdobu na stromeček z nejrůznějších materiálů. Kdo nebude mít chuť vyrábět vánoční předměty, může si oddechnout například u stolních her.

Při toulkách po areálu zoo by návštěvníci neměli minout betlém v adventně vyzdobené Dětské zoo a také vánoční strom před pavilonem Sečuán. Vždyť kde jinde byste našli ozdoby v podobě zajíců na saních tažených koňmi Převalského?

Romantické večerní prohlídky se konají v pátek a v sobotu od 17.00, 17.30 a 18.00 hodin. Trvají zhruba 1,5 hodiny. První čas bude pro rodiče s dětmi, kterým bude přizpůsoben výklad. Na prohlídky je nezbytné se předem objednat. Podrobnosti najdete zde.

Přečtěte si také
Drážďanské vánoční trhy s tradicí Adventní trhy ozdobí města už jen posledních několik dní. Máte-li čas, vypravte se na poslední chvíli do Drážďan, kde mají vánoční trhy letitou tradici. Zajímavosti o tamních trzích a praktické rady na cestu naleznete v článku Drážďanské vánoční trhy s tradicí, který najdete v páteční příloze deníku Právo Víkend.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám