Hlavní obsah

Alpy, nebo naše hory? Nejlépe obojí, pokud na to ovšem máte

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtu a nevěřím vlastním očím. Prosincový týdenní pobyt ve francouzských Alpách včetně skipasu za tři tisíce korun. Výlet do Alp ale vzdor skvěle podseknutým cenám vyjde ve dvou nakonec se vším všudy minimálně na 16 tisíc korun. Je tedy dobré vědět, kde si i v tuzemsku skvěle zalyžujete. Týden pro dva v luxusním čtyřhvězdičkovém hotelu Studánka v orlickohorském podhůří mě včetně snídaně a šestidenních skipasů v nedalekém Deštném díky lednovému balíčku vyjde na 11 tisíc korun.

Foto: Vladimír Michna, Novinky

Harrachov – nejzápadnější výspa Krkonoš, kde si Krakonošovo království podává ruce s Jizerskými horami, připomíná horský bulvár.

Článek

Pět tisíc mám v kapse, kdykoli si můžu dopřát jídlo v restauraci a moře piva, po němž českým vlekařům odpustím i občasné fronty u vleků. Krkonoše od Malé Úpy s novou sjezdovkou po dynamickou Rokytnici nad Jizerou a Harrachov, patřící vybaveností skiareálů k republikové špičce, lze v plné sezóně se vším komfortem ve dvou pořídit za minimálně stejnou cenu jako mimosezónní alpský hit.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Rokytnice

Vánoce ve špindlerovském Hotelu Aquapark vyjdou čtyřčlennou rodinu se dvěma dětmi do šesti let, včetně šestidenního skipasu pro dvě osoby, týdenního ubytování s polopenzí, štědrovečerní hostinou a dvěma hodinami aquaparku denně na necelých 22 000 korun.

Jedinci s vysoce nadprůměrnými příjmy pochopitelně takto přemýšlet nemusejí. Mohou si dle libosti dosyta dopřát obojího. Luxusu v Alpách, i Krkonoše, které nemohou konkurovat dálnicím často i několik desítek kilometrů dlouhých alpských sjezdovek a vzduchu ledovcových vrcholů třítisícovek. Služby ale lze dnes už pokládat za srovnatelné, podobně jako náklady alpských a tuzemských ubytovatelů.

Rokytnice těsně v závěsu za Špindlerovým Mlýnem

Rokytnický lyžařský areál charakterizují dlouhé sjezdovky všech stupňů obtížnosti. Výhled na horami sevřené město spojený posléze s požitkem z jízdy po přilehlé, možná dvoukilometrové sjezdovce poskytuje jedna z nejdelších lanovek v Krkonoších – přes dva kilometry dlouhá dráha na 1312 metrů vysokou Lysou horu.

Vrchol, jímž prochází Krkonošská magistrála, slouží jako nástupní trasa běžeckých túr. Pohodlí zajišťuje lyžařům i přibližovací lanovka s nástupní stanicí, připomínající výstup z metra.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Rokytnice

Pasažéry dopraví z parkoviště k moderní čtyřsedačkové lanovce pohyblivé schody. Eskalátory přepravující lyžaře představují krkonošskou raritu. Objekt lanovky poskytl zázemí restauraci, půjčovně lyžařské výzbroje a skiservisu. Útočiště poskytuje lyžařům řada restaurací a bufetů rozesetých po sjezdovkách. Dvojici lanovek doplňuje desítka vleků.

Novinku letošní sezóny představuje postupně zaváděný internetový systém schopný podle čísla skipasu monitorovat pohyb jednotlivých lyžařů v areálu. „Skiareál Rokytnice nad Jizerou nabízí do 22. prosince 2010 a od 14. března 2011 mimořádnou nabídku – balíček ubytování minimálně na dva dny se skipasem zdarma. Skipas zdarma nebo za poloviční cenu lze získat u ubytovatelů, kteří jsou členy Sdružení pro cestovní ruch v Rokytnici nad Jizerou,“ uvedl ředitel TJ Spartak Rokytnice Petr Cee.

Harrachov – nejzápadnější výspa Krkonoš, kde si Krakonošovo království podává ruce s Jizerskými horami, připomíná horský bulvár. Kavárničky s vystrčenými zahrádkami do hlavní třídy lákají v sezóně zevlující davy turistů. Dovolená v Harrachově většinou patří k příjemným zážitkům, což dobře vědí čeští politici trávící volné chvíle ve zdejší parlamentní zotavovně. Terény vhodné pro všechny kategorie lyžařů představují strategickou zbraň harrachovského Sportovního areálu.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Harrachov

Lyžaři díky rozlehlým sjezdovkám nemusejí nutně představovat kuželky nachystané k odstřelu. Lyžaře dopravuje do korun sjezdovek dvojice čtyřsedačkových lanovek. „Sjezdovky zabírají 25 hektarů. Lyžaři mají dostatek prostoru, aby se vzájemně nepomlátili,“ popisuje ředitel harrachovského Sportareálu Jiří Krejčí.

Harrachov tvoří společně s Rokytnicí nad Jizerou, Pasekami nad Jizerou a dvojicí sousedních jizerskohorských středisek největší kompatibilní lyžařskou oblast Česka – skiregion s alpskou kapacitou třicet tisíc přepravených lidí za hodinu. Největší lyžařské oblasti jsou areály v Rokytnici s dominantou Lysé hory a Harrachově pod Čertovou horou.

Tip na ideální cenově dostupnou, přitom nadstandardní celoroční dovolenou představuje hotel Studánka u Rychnova nad Kněžnou. Areál v podhůří Orlických hor otevřený letos v říjnu uprostřed Včelného lesa účelně prolíná historii sahající do konce 17. století s moderní současností.

Minulost po staletí vyhledávaných lázní připomíná kaplička Panny Marie v sousedství léčivého pramene a komplexu zbrusu nového hotelu s kongresovým sálem doplněného klasicistní vilou a přírodním amfiteátrem. Vany někdejších lázní nahradil hotelový bazén zahrnutý spolu s vířivkou do ceny pobytu. Komfort včetně snídaně standardně za minimálně patnáct stovek pro dvě dospělé osoby ubytované v pokojích s veškerým zázemím v alpských zemích za podobnou cenu nepořídíte. Hosté sdílejí barevně vyladěné příbytky s porcelánovým vodníkem, fořtem, rybářem nebo trojicí koček.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Hotel Studánka

Osudy mýtických postaviček Podorlicka promlouvají ze zarámovaných příběhů. Snaha zlidštit obvykle neosobní hotelové pokoje nevyznívá ve Studánce komerčně. Studánka kromě zázemí potřebného pro spokojenou rodinnou dovolenou představuje ideální základnu pro letní i zimní výlety do Orlických hor. Skiareály v Deštném, Říčkách, Olešnici a Sedloňově odtud leží ve snesitelném dosahu dvaceti kilometrů.

Čas lze příjemně strávit na bowlingu, kulečníku, cvičením zumby, na ájúrjóze ve fitness studiu nebo wellnes a spa procedurami. Můžete zajít do kosmetického salónu i hotelové Madlenčiny restaurace nebo sklepní vinárny.

Kuchaři inspirovaní recepty Magdaleny Dobromily Rettigové, která roku 1825 dopsala v Rychnově nad Kněžnou slavnou kuchařku, vesměs vycházejí z receptur klasické české kuchyně. Na své si přijdou vegetariáni a vyznavači trendu bio.

Deštné si vzdor viditelně narůstající invazi turistického ruchu stále zachovává ráz klasické orlickohorské vesnice, původně sklářské osady. Vlna Orlických hor dosahuje zlomového bodu na vrcholu 1115 metrů vysoké Velké Deštné. Srdce království mýtického páru Rampušáka a Kačenky se plnou silou rozpumpuje v zimě. Skipasy ve čtyřhvězdičkovém areálu s nejdelší sjezdovkou okolo dvanácti set metrů nešly za posledních pět let vzdor stále rostoucím nákladům ani o korunu nahoru.

Den na technicky stoprocentně zasněžovaných svazích vyjde v hlavní sezóně na 420, mimo sezónu na 320 korun. „Letos rušíme půldenní včetně odpoledních jízdenek, místo nich zavádíme dvouhodinové a čtyřhodinové, které lze čerpat v průběhu celého dne,“ informoval Petr Prouza ze společnosti Sport Profi. Zájemci zároveň dostali šanci zakoupit prostřednictvím internetu ve vánočním předprodeji bodovou jízdenku s celkem 240 body s dvacetiprocentní slevou.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Deštné v Orlických horách

Jízda na deštenských vlecích a lanovce odčerpá od dvou do sedmi bodů. „Zvýhodněná bodovka za 928 korun zároveň opravňuje čerpat patnáctiprocentní slevu při nákupech v místních sportovních obchodech,“ upřesňuje Prouza. Řada podnikatelů z Deštného zřejmě konečně pochopila, že je dobré táhnout za jeden provaz, spolupracovat a vzájemně se nelikvidovat podseknutými nebo naopak nadsazenými cenami. „Situace se myslím mění k lepšímu, což snad poznají i letošní zimní hosté,“ míní Prouza. Ubytování v Deštném lze na solidní úrovni pořídit zhruba od 350 korun se snídaní. Bazén mají hosté k dispozici v hotelu Národní dům.

Areál v romantickém údolí Malé Úpy otevřený loňskou zimu představuje díky spodnímu konci sjezdovky Pomezky v 1050 metrech nad mořem nejvýše položený dojezd v republice a garanci kvality sněhu po celou zimu v duchu hesla – Každý den bez ploten.

„Dvojice širokých sjezdovek s modro-červenou obtížností umožňuje spolu s dětskými vleky kompletní přípravu lyžaře začátečníka,“ říká manažer areálu Martin Buček. Nabídku areálu doplňuje hlídání dětí.

„Na sjezdovce bude postavena slalomová trať s časomírou. Každý čtvrtek budou dny lyžařské školy, letos zaměřené na carving. Středa bude v režii nočního lyžování zakončeném diskotékou,“ popisuje plány na letošní zimu Buček. Terminály maloúpského SKiMU areálu nepostrádají měřiče umožňující každému lyžaři vyhledat po zadání čísla skipasu na internetových stránkách areálu, kolik najel výškových metrů. „Budeme aktualizovat žebříček deseti nejaktivnějších jezdců. První tři odměníme outdoorovými hodinkami Suunto,“ slibuje Buček.

SKiMU areál nabízí osm vleků, přes 3,5 kilometru sjezdovek a přes 10 kilometrů běžeckých stop, včetně ubytování v místním Sport Centru, moderním apartmánovém domu s řadou sportovišť, vířivkou, saunou a posilovnou.

Balíček služeb – SKiMU Pack – zahrnuje sedmidenní skipas za cenu pětidenního včetně večerního lyžování, slevu na služby lyžařské školy Happy Hill, jednodenní permanentku pro lyžování na Černé hoře v nedalekých Janských Lázních a poukaz na bazén a vířivky v tamním čtyřhvězdičkovém hotelu Omnia.

Reklama

Související témata:

Související články

Naučnou stezkou Soláně za starými pověstmi

Naučná stezka, která tu byla otevřena letos v létě, je ideální procházkovou trasou pro rodiny s dětmi i méně zdatné turisty. Vrchol nepatří k nejvyšším na...

Výběr článků

Načítám