Hlavní obsah

Tipy na víkend: Souboje Svatomartinského, festival minerálů a bojového umění

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Souboje o nejlepší Svatomartinské víno nekončí, degustovat můžete na zámku Břeclav, v Berouně, Štramberku a Brně. Víkend v Praze bude ve znamení festivalu bojového umění a alpinismu. V Brně se budou blýskat minerály, do Liberce přijede šaman z Peru, Sychrov a Staré Hrady se ponoří do pohádky a v Písku budou děti vyrábět dopis Ježíškovi.

Foto: Profimedia.cz

V Praze se o víkendu koná festival ukázek bojového umění, nebude chybět ani capoeira.

Článek
Středočeský kraj

Mníšecký zámek bude mít otevřeno pro děti i dospělé

Od středy 17. listopadu do neděle 21. listopadu budou brány mníšeckého zámku otevřeny od 9.30 do 16.30. Prohlídky jsou připraveny pro dospělé i děti. Děti si z prohlídek odnesou sladkou odměnu. Ve středu a v neděli je připravená prohlídka Tři věže, v sobotu prohlídka Loutková. (celý článek)

Ochutnávky Svatomartinského vína

Mladá Svatomartinská vína můžete v sobotu ochutnat v Berouně. Akce proběhne od 11. do 19. hodiny v hotelu na Ostrově. Kromě volné degustace vzorků vín s možností zakoupení všech produktů, bude k poslechu a tanci bude hrát cimbálová muzika Petra Valy. Připravené bude také pohoštění a slosovatelná soutěž. Více najdete zde.

Vánoční výstava

V neděli proběhne v Lánech tradiční Vánoční výstava. Muzeum T.G.Masaryka se návštěvníkům otevře v 9 hodin. Opět nebudou chybět adventní a vánoční věnečky, svícínky, vánoční dekorace, perníčky, keramika, cukroví. Výstava končí v 17 hodin. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Šaman z Peru

V pátek navštíví Liberec šaman z Peru. Od 18 hodin si můžete poslechnout jeho přednášku a zkusit meditovat v Severočeském muzeu v Liberci. Další informace najdete na stránkách muzea.

Koncert Dědy Mládka

V libereckém Obchodním centru NISA v pátek proběhne autogramiáda populární české kapely Děda Mládek Illegal Band. Ve 21 hodin zde začne koncertní show této skupiny.

Liberecké terarijní trhy

V sobotu se od 9 do 12 hodin konají Liberecké terarijní trhy v Centru Babylon. Prodávat a nakupovat se budou terarijní a jiná exotická zvířata, akvarijní ryby, akva-tera technika, krmný hmyz, hlodavci, literatura, bezplatné veterinární poradenství.

Fyzické a chemické pokusy v knihovně

Libereckou knihovnu ovládnou v sobotu fyzici, matematici, chemici a další mladí vědci. Od 10 do 16 hodin se malí i velcí podívají pod pokličku zábavným pokusům z fyziky a chemie, vyzkouší si matematické hříčky a různé hlavolamy v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Program je součástí projektu Startech. Další podrobnosti a přihlášku najdete zde.

Pohádkový Sychrov

O víkendu se zámek Sychrov ponoří do pohádky. Nebude chybět čert s vodníkem. Pohádkové prohlídky zámku pro dětské návštěvníky a jejich rodiče budou začínat od 10, 11, 12, 13:30, 14:30 a 15:30 hodin. Další podrobnosti zde.

Foto: Renáta Pešáková , Právo

Na zámku Sychrov se oddává ve dne i v noci.

Ústecký kraj

Víte, kde leží Pravda? Přeci nedaleko Loun

Hledání pravdy dává milovníkům historie často pořádně zabrat. Ti turisticky založení proto zajisté uvítají objevení Pravdy s velkým P, zříceniny středověkého hradu ukrytého v lesích mezi obcemi Domoušice a Pnětluky na Lounsku. (celý článek)

Na angličáky a klavírní koncert

Pokud míříte na zámek v Klášterci nad Ohří můžete si zde v pátek poslechnout klavírní trio nebo se podívat na výstavu "angličáků“ ze sbírky pana Novotného z Kadaně. Malá autíčka budou k vidění v Galerii Thun až do konce dubna 2011. Klavírní koncert začíná v 18.00 hodin ve velkém renesančním sále zámku. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Zříceniny hradu Gutštejn lákají romantickou atmosférou i bohatou historií

Přemýšlíte o tom, kam se s rodinou vydat ve výlet? Inspirací vám může být návštěva hradu Gutštejn nedaleko od Konstantinových Lázní uprostřed panenské přírody s bohatou historií a romantickou atmosférou. (celý článek)

Lampiónový průvod

Tradiční akci putování se světýlkem za pokladem aneb lampiónový průvod se uskuteční v pondělí. Všechny malé i velké světlušky mají sraz v 17 hodin u lezecké stěny ve Škoda sportparku v Doudlevcích. Trasa je vhodná i pro kočárky. Nezapomeňte si vzít svoje vlastní světýlka, abyste si mohli posvítit na cestu za pokladem. Dopředu je nutné se zaregistrovat. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Dopis pro Ježíška

V Písku budou děti s maminkami psát dopis Ježíškovi. V Mateřském centru Kvítek v Písku si děti ve čtvrtek mohou přijít vyrobit krásný dopis Ježíškovi, na který si potom mohou napsat co by chtěly najít pod stromečkem. Další podrobnosti najdete zde.

K poutnímu místu v náruči šumavských hvozdů

Poutní místo uprostřed šumavských lesů, tři kilometry dlouhá obec s domy jen na jedné straně cesty, malebné zákruty národní řeky - šumavské putování od Vimperka, po Stožec až do Dobré je krásné v každém ročním období. (celý článek)

Slavonice – renesanční perla uprostřed hraničních lesů

Krása příhraničního městečka Slavonice, ležícího na česko-moravsko-rakouském pomezí, se rodila od 12. století. Tehdy však bylo městečko pouze strážní osadou na křížení obchodních cest mezi Prahou, Vídní a Brnem s Českými Budějovicemi, potažmo bavorským Pasovem. Největší slávy a rozkvětu se Slavonicím dostalo v 16. století, kdy byl ruch na obchodnických stezkách roku 1526 podpořen založením poštovní stanice. (celý článek)

Královéhradecký kraj

Pohádky na Starých Hradech

Nejvyšší pohádkový čaroděj, čarodějnice, babky, princezny, čerti a čertice, strašidýlka, skřítkové a další prapodivné pohádkové bytosti s ještě prapodivnějšími jmény na vás netrpělivě čekají na návštěvníky na Starých Hradech. Od 10 do 17 hodin se zde v sobotu konají různé soutěže, hádanky, navíc bude okruhem provázet opravdová princezna, hravá čarodějnice, elegantní čertice nebo hradní čaroděj. Další podrobnosti najdete zde.

Vánoční plstění

S ovčím a kozím rounem se naučí pracovat na dílnách v Podorlickém skanzenu. V sobotu se od 10 do 16 hodin zájemci naučí na tvůrčí dílně plstění suchou cestou, tj. pomocí jehly. Vyrobíte si zde dekorační panenky, vánoční ozdoby, zápichy, andělíčky a jiné drobnosti blízkým pod stromeček. Dopředu je nutné se přihlásit. Více najdete zde.

Kraj Vysočina

Hubertská zábava

Sobotní večer v Počátkách bude patřit Hubertské zábavě. Akce pořádá od 20 hodin v Sokolovně Počátky Myslivecké sdružení Lísek. Nebude chybět zvěřinová tombola, kapela a občerstvení ze zvěřiny. Předprodej vstupenek v Infocentru v Počátkách, tel. 561 034 921.

Jinačení 2010

V jihlavském klubu Zachaeus se do 26. listopadu koná výstava Jinačení 2010. Jedná se o výstavu amatérských výtvarníků. Více se dozvíte zde.

Jarmark a Posvícenské slavnosti

V Hrotovicích začíná v 7 hodin v sobotu Hrotovický jarmark. Akce se uskuteční v ulici 1. máje. Nebo se vydejte na Posvícenské slavnosti do Třešti, které se konají v KD Čenkov. Slavnosti doprovodí hudební skupina Preston. Pokud máte blíž do Bystřice pod Pernštejnem, tak se zde v sobotu od 20 hodin uskuteční Tradiční poslední leč v KD Domanín.

 Bruslení v Pelhřimově

Od 16 hodin se bude v sobotu bruslit v Zimním stadionu Pelhřimov. Akci s názvem Podzimní bruslení pořádá Dům dětí a mládeže. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Jazzový večer

V Přelouči se v sobotu od 20 hodin uskuteční malé hudební setkání. Návštěvníci se mohou těšit na jazz - blues - swing. V Klubovně - Klubu Českých Turistů zahrají skupiny Gamba Blues Band a Blues Fakers. Podrobnosti najdete zde.

Orientální večer

V kulturním centru Pardubice bude sobotní večer od 18 hodin patřit orientálním tancům. Večer Show souhvězdí orientu moderuje Olda Tamáš. Další informace najdete zde.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Břišní tanečnice

(Před)Mikulášský vlak

V sobotu se pojede 17. ročník (Před)Mikulášského vlaku do Třebechovic. Z Pardubic se odjíždí v 8.35, z Rosic nad Labem v 8.40. Návrat cca ve 14.30 hodin. Vlak jede s několika zastávkami (z dopravních důvodů) do Třebechovic. Po příjezdu do Třebechovic je zhruba dvě hodiny volno. Je možno navštívit Kateřinský jarmark na náměstí, popř. Muzeum betlémů. Zhruba ve 12.00 začíná nadílka, kdy čert a Mikuláš prochází odzadu dopředu vlak.  Ve 13.20 se odjíždí zpět. Dopředu je nutné se objednat. Podrobnosti najdete zde.

Olomoucký kraj

Indiánské odpoledne

Pro děti i rodiče je na pátek připraveno Zábavné odpoledne motivované životem ve vesnici severoamerických indiánů v Domě dětí a mládeže v Olomouci. Děti si uloví bizona, vyrobí čelenku, vypraví se na válečnou stezku, zatančí si na indiánské slavnosti. Každý malý účastník si odnese drobnou odměnu.

V sobotu se zde pro změnu bude soutěžit v diskotékovém, hip-hopovém a výrazovém tanci jednotlivců a duet všech věkových kategorií. Podrobnosti najdete zde.

Velvet R3volution

V pátek a sobotu se v prostoru pavilonu G přerovského výstaviště uskuteční již druhý originální ročník párty Velvet R3volution. Přehlídka aktuálního klubového soundu ve stylech drum n bass, techhouse, techno, minimal. Ti nejlepší djs z České a Slovenské elektronické taneční scény, přijedou podpořit připomenutí událostí z listopadu roku 1989.

Pátek bude čistě v režii Drum n bass. Sobotě budou vládnout rovné beaty. Hlavní hvězdou párty je jeden z předních britských djs pan John B. Další podrobnosti najdete zde.

Zlínský kraj

Vycházka naučnou stezkou kolem Soláně je vysloveně pohádková

V Beskydech nenajdete mnoho tak krásných míst, jakým je vrchol Soláň. Tady pochopíte, v čem tkví kouzlo valašské krajiny a proč toto místo oslavovali mnozí malíři a básníci ve svých dílech. Procházka po hřebeni Soláně přináší dechberoucí výhled do údolí i na stráně s ovcemi a starými dřevěnicemi. (celý článek)

Karlovarský kraj

 Jeansová party

V sobotu se od 20 hodin v Chebu v produkčním centru Kamenná koná oslava 20. výročí Koaly. Setkají se zde bývalí členové Koaly, vystoupí kapela Funkce. Bude se soutěžit o ceny, tancovat na oldies disko. Pro návštěvníky je připravena show Trinity Club. Večerem bude provázet Vladimír Keblúšek. Další informace najdete zde.

Zbraně orientu končí

Výstava chebského muzea Zbraně orientu končí tuto neděli. Zájemci mají tak poslední příležitost prohlédnout si unikátní sbírku střelných i chladných militárií. Podrobnosti najdete zde.

Jihomoravský kraj

Za Svatomartinským vínem

V pátek se vypravte do Nosislavi, kde začne od 18 hodin ochutnávka mladých vín ročníku 2010. Kromě koštování budete moct diskutovat s vinaři a poodhalit tajemství výroby vína. Degustační sousto zajištěno. Vstup je zdarma. Podrobnosti najdete zde.

Souboj mladých vín

V sklepení zámku Břeclav se v pátek uskuteční řízená degustace vín ročníku 2010, která právě vstupují na trh. Od 19 hodin se v degustačním souboji utkají vybraná moravská Svatomartinská vína s francouzským Beaujolais Nouveau (přímo od krále Beaujolais George Duboeufa) a překvapením z Rakouska. Vstupné činí 333 Kč. Počet míst je omezen a na akci si musíte předem rezervovat místa. Podrobnosti najdete zde.

Kateřinská přehlídka vín

Od 13 hodin se v sobotu otevře jedenáctý ročník Kateřinské přehlídky ročníkových a přívlastkových vín, která se bude konat v prostorách tuřanské sokolovny v Brně. Bude zde prezentováno 200 vzorků z 15 prestižních moravských vinařství. Kromě degustace vín je na programu mužský pěvecký sbor Zvonica, k tanci a poslechu zahraje cimbálová muzika Mládí z Čejče. Připravena bude také bohatá tombola. Zlatým hřebem bude otvírání archivních láhví vína rozžhavenými kleštěmi. Další informace najdete zde.

Festival minerálů

O víkendu propukne na brněnském veletrhu minerálová horečka. Koná se zde 25. ročník veletrhu Minerály Brno 2010. Široký bude sortiment šperků a sběratelských kamenů, ke koupi budou také dekorační předměty a bytové doplňky. Letos je akce zaměřená na jantary. Více informací zde.

Foto: Profimedia.cz
Moravskoslezský kraj

 Beaujolais Noveau

Od čtvrtka až do 28. listopadu probíhají oslavy francouzského svátku Beaujolais Nouveau. Čtvrteční program začíná v 16 hodin v Anglickém klubu v prostorách Jaroňkovy pekárny ve Štramberku. Připravena je řízená degustace francouzských vín spojená s rautem.

Degustací bude provázet sommelier Eduard Pinteš. Kapacita je omezená, proto si místa rezervujte co nejdříve. Více najdete zde.

Taneční liga Tatra

V sobotu se uskuteční 44. ročník Taneční ligy Tatra párů kategorie M ve standardních a latinskoamerických tancích v Kopřivnici. Doprovodný program doplní TK Akcent Ostrava a TS Radost a Impuls Bohumín, FunTime Nový Jičín Cheerleaders a Bad Boys Revolutions. NS a mnoho dalších. Více najdete zde.

Uspávání broučků

V sobotu se opět koná tradiční Uspávání broučků. Sraz pro všechny malé i velké účastníky je v 15.30 hodin před KD Leoše Janáčka (OD Permon) v Havířově. Průvod půjde s lampiony až ke kavárně ZaHRAda, kde bude připravena kouzelná osvětlená zahrada s malým občerstvením, čajem na zahřátí, pro broučky budou připraveny domečky, ve kterých je letos uloží. Nebude chybět sbírání potravy pro broučky, tanec světlušek a další překvapení. Dospěláci se mohou těšit na "něco na zahřátí". Těšit se můžete i na pohádkového Kmotříčka Broučka, který letos zahraje na tahací harmoniku. Podrobnosti najdete zde.

Praha

Pochod za oběti dopravních nehod

V neděli je Světový den obětí dopravních nehod, od ledna do října na českých silnicích letos zemřelo více než 620 lidí. Pochod vyráží ve 14 hodin z Václavského náměstí, předpokládaný konec je v 16 hodin u metronomu v Letenských sadech. Akce vyvrcholí u metronomu speciální projekcí a na závěr budou vypuštěny balonky jako vzpomínka na tragicky zahynulé z českých silnic. Každý účastník si odnese malý dárek. Více najdete zde.

Přednášky a dílny v Zoo

Ve čtvrtek oslaví pražská Zoo v Tróji Den chovatele z plazí perspektivy. Nataša Velenská, vrchní chovatelka plazů, vysvětlí, jak se liší chovatel a ošetřovatel a co všechno musí dobrý chovatel splňovat. Ve svém vyprávění popíše i to, jak si budovat vztahy s plazy a jak využít jejich tréninku nejen pro chovatelské účely. Na přednášce osobně představí např. mláďata kajmanky supí a čukvaly zavalité. Podrobnosti najdete zde.

Při nedělní procházce se můžete zastavit v dílnách, kde si můžete vlastnoručně vyrobit adventní věnec přesně podle vašich představ. Dílny začínají v 11.00, 12.00, 13.00 a 14.00 hodin ve Vzdělávacím centru pražské zoo. Za poplatek 150,- Kč získáte materiál na výrobu věnců – chvojí, korpus, svíčky, další ozdoby a asistenci našich pracovníků. Dopředu je nutné si místa rezervovat. Více najdete zde.

Smíchovský festival alpinismu představí horolezeckou elitu

Horolezecká elita z mnoha zemí světa se představí na sedmém ročníku Smíchovského festivalu alpinismu, který se s podtitulem Setkání osobností 2010 uskuteční v Praze od 19. do 21. listopadu. Třídenní program v Národním domě na Smíchově nabídne přednášky, velkoplošné projekce filmů i panelové diskuse s extrémními lezci a legendami tohoto sportu. Akci slavnostně zahájí koncertní show Oheň a led, jejíž součástí bude hudební symfonie o horách.

Letos budou mezi významnými hosty horolezecké dvojice Daniela a Robert Jaspersovi z Německa a Monica Bernalová a Hernan Wilke z Kolumbie. Přijede také Roger Schäli z Chile, Don Bowie z USA, Albert Leichtfried z Rakouska či Linda McMillanová z USA.

Návštěvníci festivalu se mimo poznávání hor budou moci seznámit s moderní výbavou alpinistů. Svou produkci představí výrobci specializované produkce. Pořadatelé očekávají kolem 3000 lidí. Další informace o festivalu jsou zde.

Bojová umění

V sobotu se v pražské hale Sparty koná Budoshow, festival ukázek bojového umění. Program začíná od 14 hodin. Návštěvníci uvidí řecko-římský zápas, capoieru, thajský box, taekwondo, musado, karate a mnoho dalších. Více najdete zde.

Kněžna Libuše věštila slávu Prahy na Chrastenu

Kdyby vám někdo řekl, že se kníže Krok se svými dcerami usídlil na hradě Chrastenu, asi byste si poklepali na hlavu. Pravdou je, že pod jménem Chrasten byl hrad založen. Až v Kosmově kronice je zmínka o Vyšehradu s datem 1003. Každopádně to byli Přemyslovci, kdož tu hráli rozhodující úlohu. (celý článek)

Staročeský jarmark

Staročeský předadventní jarmark se uskuteční na o víkendu Tvrzi Hummer v Horních  Počernicích. Po oba dny začne program vždy v 9:00 hodin slavnostním průvodem k Betlému. Nebude chybět bohatý kulturní doprovod dětí ze ZUŠ.

Vesnička bude vyhrazena mnoha řemeslníkům, kteří předvedou krásu tradiční, rukodělné výroby od medoviny, svařeného vína, punče. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Víte, kde leží Pravda? Přeci nedaleko Loun

Hledání pravdy dává milovníkům historie často pořádně zabrat. Ti turisticky založení proto zajisté uvítají objevení Pravdy s velkým P, zříceniny středověkého...

Výběr článků

Načítám