Hlavní obsah

Z Harrachova zubačkou na rozhlednu Štěpánka

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním střediskem západní části Krkonoš je Harrachov. Město samo nabízí řadu turisticky zajímavých cílů a sportovního vyžití, současně je východiskem k pěším túrám do hor. Pokud by však někoho odradilo podzimní nevyzpytatelné počasí od výpravy na hřebeny Krkonoš, může se odsud vydat do podhůří. Například na rozhlednu Štěpánka na vrcholku hory Hvězda, ležící na pomezí Krkonoš a Jizerských hor. Na cestu se vydáme vlakem z železniční zastávky Harrachov - Mýtiny.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vycházka k vodopádům Mumlavy vede příjemným lesním prostředím. Vlastní vodopády je nejlepší obdivovat z mostu přes říčku.

Článek

Železniční trať Tanvald-Harrachov je unikátní, neboť velké převýšení na ní lokomotivy překonávaly pouze díky ozubnici. My však vystoupíme ještě před začátkem ozubnicového úseku ve stanici Kořenov.

I tak se jedná o zajímavou cestu zpestřenou průjezdem 280 metrů dlouhým Jizerským tunelem a přejezdem přes Jizerský most, překonávající řeku Jizeru.

Na rozhlednu po modré

Přímo na kořenovském nádraží vybudovali členové občanského sdružení Železniční společnost Tanvald v bývalé železniční budově muzeum zdejší ozubnicové trati. Bohužel v podzimním období je uzavřené, návštěvníky znovu přivítá 27. prosince, kdy bude otevřeno denně od 10 do 16 hodin (vstupné 30 a zlevněné 20 korun).

Z železničního nádraží v Horním Kořenově nás až ke zhruba čtyři kilometry vzdálené rozhledně povede modře značená turistická trasa. Zpočátku půjdeme lesem, později po lukách, odkud máme krásné výhledy na Krkonoše. Projdeme obcí Kořenov, v níž nás jistě upoutá zajímavá osmiboká stavba kaple z počátku 20. století na místním hřbitově. Během čtyř měsíců ji zde v roce 1909 postavili místní evangelíci. A poté již stoupáme, neboť vrcholek, na kterém je rozhledna postavena, dosahuje výšky 959 metrů nad mořem.

Samotná Štěpánka, stojící v katastru obce Příchovice, je nejen velmi malebnou stavbou, ale drží i primát nejstarší jizerskohorské rozhledny. Stavět se začala z popudu knížete Camilla Rohana roku 1847, zcela dokončena byla ale až o čtyřiačtyřicet let později.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Rozhledna Štěpánka

Své jméno získala na počest arcivévody Štěpána, patrona stavby císařské Krkonošské silnice, procházející údolím pod rozhlednou. Arcivévoda tehdy vystoupil na kopec Buchstein, dnes zvaný Hvězda, a kníže Rohan na jeho počest vrch přejmenoval na Štěpánovu výšinu. A rozhodl se postavit rozhlednu. Dílo však zůstalo nedokončeno.

Celých čtyřicet let zde stálo pouze její torzo, dosahující šestimetrové výše. Až roku 1892 byla stavba přičiněním kořenovského horského spolku dobudována a slavnostně otevřena veřejnosti. Vzhledem k tomu, že budování dnešní památkově chráněné stavby trvalo celých pětačtyřicet let, jedná se i o nejdéle budovanou rozhlednu u nás.

80 schodů do nebe

Štíhlá, novogotická kamenná, částečně cihlová rozhledna je celkem 24 metrů vysoká. Má dvě vyhlídková patra. Na nižším ochozu je okolní blízká i vzdálená krajina, vyšší plošina, na níž se dostaneme po vystoupání více než osmdesáti schodů, již dosahuje nad vrcholky okolních stromů a nabízí kruhový výhled nejen na Krkonoše a Jizerské hory, ale například i na vrch Kozákov v Českém ráji nebo dominantu Liberecka Ještěd.

Zpět k vlaku nás dovede buď zelená značka přímo do Tanvaldu nebo modrá do městečka Desná. Zde v Riedlově vile, vystavěné majiteli zdejší sklárny, je umístěno vlastivědné muzeum, krátkou procházkou se můžeme vydat i k majestátní Riedlově hrobce, vystavěné v novogotickém slohu a tyčící se ve vyvýšené poloze nedaleko vjezdu do Dolnopolubenského tunelu.

Kořenov: Informační centrum – Jizerky pro vás Tel. 725 805 266 www.korenov.cz

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Majestátní hrobka nad Desnou dodnes připomíná rodinu místních sklářských magnátů Riedlů.

Rozhledna Štěpánka

Otevřeno: listopad a prosinec pouze víkendy 10–17 hodin,

20. prosince až 31. března úterý až neděle 10–16 hodin.

Vstupné: 20, poloviční 10 korun. Telefon: 603 806 473

Reklama

Související témata:

Související články

Rozhledny v České republice

Touha člověka dívat se na svět z výšky je stará jako lidstvo samo. Zatímco v dávných dobách naši prapředci ze strážních stanovišť či pevností spíše vyhlíželi...

Výběr článků

Načítám