Hlavní obsah

Tipy na víkend: Drakiády, mistrovství v míchání koktejlu i koulení kol

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S podzimním počasím přicházejí oblíbené drakiády. O víkendu se pořádají ve Zlíně, Chebu, v Malenovicích i Velkých Karlovicích. V Brně se otevře podzemí a také oživí legendu s koulením kol z Lednice. O víkendu můžete oslavovat vinobraní, medovinobraní, jablkobraní i pálenku.

Článek
Královéhradecký kraj

Slavnosti vína 

Na Starých Hradech se v sobotu uskuteční 3. ročník Slavností vína. Připraven je zajímavý program, účast přislíbil i vévoda Albrecht z Valdštejna a jeho družina.  Akce začíná v 17 hodin. Připravena je ochutnávka českých a moravských vín, dobová řemesla, vinný jarmark, souboje královských mušketýrů, pohádkové vinobraní pro děti a další zajímavosti. Podrobnosti najdete zde.

Festival divadla

Festival malých velkých divadel probíhá v Klicperově divadle v Hradci Králové až do 28. října. Ve třiceti festivalových dnech láká diváky na padesát představení, z toho bude téměř polovina patřit hostujícím souborům.

Festival podporuje malá divadla ze všech koutů České republiky. Mezi hlavní doprovodné akce patří koncert písničkáře Karla Plíhala, který se uskuteční 24. října a dvě výstavy v Galerii U Klicperů. Program zde.

Středočeský kraj

Medovinobraní na zámku Stránov

V sobotu se na zámku Stránov u Mladé Boleslavi koná Medovinobraní - oslavy medu a medoviny. Akce začíná v 10 hodin. Připraveny jsou prohlídky zámku s průvodcem každou celou hodinu. Celý den probíhají na zámeckém nádvoří a na parkánech vystoupení šermířů, hudebníků a dalších umělců.

Od 18 hodin začíná noční prohlídka zámku s malým kulturním programem. Letos na Stránově vystoupí několik skupin historického šermu, kejklíři, polykač ohně, dobová hudba a pro nejmenší klaun Hugo.

Bude otevřená také hradní věž s výhledem do Českého ráje a do údolí řeky Jizery a unikátní oboustranně otevřené zámecké arkády. V prostoru předzámčí bude umístěno dobové tržiště, v tomto případě především s medovinou a dalšími výrobky z medu. Součástí akce budou samozřejmě také ochutnávky medoviny a návštěvnická soutěž o medovinu roku. Více informací naleznete na www.zamekstranov.cz.

Skanzen v Přerově přibližuje život venkovanů ve středním Polabí

Když se vypravíte do malebné středočeské obce Přerov nad Labem, určitě nezapomeňte navštívit tamní Polabské národopisné muzeum. Když jsem nahlížela do chalup přemístěných sem z okolí, měla jsem pocit, jako by se tu zastavil čas. Ženy u ploten, návštěvy sedící okolo stolu v sednicích, školáci v lavicích, pan řídící za katedrou, švadlenka u stroje, švec beroucí objednávku. (celý článek)

Liberecký kraj

Nová stezka v Máchově kraji

Lesy ČR ve čtvrtek slavnostně otevřely nově zrekonstruovanou stezku Čertovy rokle vedoucí podél Dolského potoka. Stezka se nachází v osadě Dřevčice spadající pod město Dubá, nedaleko Holanských rybníků a Máchova jezera v okrese Česká Lípa.

Výchozím místem pro romantickou procházku malebným údolím Čertovy rokle jsou Dřevčice. Malá vesnička s uznávaným klasicistním celkem zděné patrové lidové architektury leží mezi Holany a Dubou. Po zelené značce se severovýchodním směrem turisté dostanou do údolí, kudy stezka vede.

V Čertově rokli je v kterémkoliv ročním období ojedinělá vlhkost, která podporuje výskyt specifické flóry s množstvím mechů, šplhavců, brhlíků a dalších živočichů. Všichni ale ocení především nerušené ticho, klid a pohodu, což je pro podobná místa tak typické.

V údolí, kde pramení pitné vody, se nacházejí dvě nově rekonstruované studánky – Čertova a Rasova. Návštěvníci si mohou prodloužit procházku pokračováním v cestě údolím po značené turistické stezce až k Dolskému mlýnu na rozhraní Čertovy rokle a Dolského údolí. Odbočka vpravo je dovede ke zřícenině Chudého hrádku až na skalní ostroh skrývající se v lese. Jeho nedostupnost a odlehlost celé oblasti od železniční tratě z něj činí jednu z nejméně známých zřícenin okresu. To s sebou nese i objevování tajemných objektů, například zbytků valů a příkopu na jižní straně, zdiva bývalého hradního paláce, vchodů do sklepů či několik místností vytesaných do skály.

ZOO Liberec oslaví Světový den zvířat

Liberecká zoo připravila na sobotu oslavy Světového dne zvířat, který připadá na 4. října. Program je připraven od 9 do 12 hodin. Na návštěvníky čekají různá zastavení se soutěžemi, kvízy a zajímavostmi. Chybět nebude určování stop, jízda zručnosti aneb nepřejeď obojživelníka, ukázky kovářského umění či ukázky krmení, které v zoo dostávají nejrůznější zvířata. K vidění bude i prezentace National Geographic Channel. Podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Mariánské poutní místo Bohosudov

Letos uplynulo 400 let od konání první poutě na Bohosudov - proslulé mariánské poutní místo. U příležitosti tohoto výročí je v areálu baziliky umístěna výstava uspořádaná ve spolupráci Města Krupka, Římskokatolické farnosti Bohosudov a Občanského sdružení Královské horní město Krupka.

Bohosudov, dříve samostatná obec, je centrem města Krupka. Jeho dominantou je barokní bazilika Panny Marie Sedmibolestné. Ke zdejšímu údajně zázračnému ozdravnému prameni putovalo v minulosti statisíce poutníků nejen z Čech, ale i ze Saska a Polska.

Plzeňský kraj

Český les otevře stezku s pozorovatelnou bobrů

V severní části oblasti na Tachovsku vznikla naučná stezka Vodní svět. Jako jedno z největších lákadel nabídne bobří pozorovatelnu. Srub s průhledem na nádrž umožní sledovat bobří hrad, okusy i tyto hlodavce. Asi kilometrový úsek se oficiálně otevře v neděli. Je také dárkem k pátému výročí Chráněné krajinné oblasti Český les (CHKO).

K nové terénní stezce musejí návštěvníci dojít pěšky asi pět kilometrů. Trasa Vodní svět je poté provede kolem zanikajících vodních nádrží na Kolmu. Součástí jsou vzdělávací tabule, ale i atraktivní pozorovatelny, například vodní plošina pro sledování žab a čolků a pozorovatelna vodního ptactva. Největší zájem ale zřejmě vzbudí srub sloužící k pozorování bobrů.

Právě oblast kolem Kolmu se soustavou bývalých rybníků a sádek je významnou lokalitou, v níž se bobr evropský usídlil. Na území Českého lesa žije 44 rodin tohoto hlodavce. Podle zooložky CHKO Petry Cehlárikové tam počet bobrů zůstává v posledních letech stabilní. Zvyšovat se už výrazně nebude, protože hlodavci už obsadili veškerá vhodná teritoria

Traktor uzavřený do mýdlové bubliny

V Myslince u Nýřan v areálu průmyslové zóny proběhne v pátek přibližně ve 21.15 hodin pokus o zápis do České knihy rekordů, kdy se bublinář Matěj Kodeš pokusí uzavřít do bubliny standardní kolový traktor.

Vozidlo bude uzavíráno do bubliny odspodu nahoru. Rekord tedy bude uznán jako platný poté, co dosáhne bublina, obepínající kolem dokola celý traktor, nejvyššího bodu stroje - ve výšce čtyř metrů. V tu chvíli by měl povrch bubliny dosáhnout přibližně 130 metrů čtverečních plochy.

Velká výstava hub, mechů a lišejníků

Od čtvrtka do soboty probíhá velká výstava hub, měchů a lišejníků v klášteře Plasy v zimním refektáři. Otevřeno je denně od 9 do 17 hodin. Více najdete zde.

Horšovotýnské Zpětohledy

Na Horšovském Týně bude v pátek a sobotu probíhat VII. ročník Horšovotýnských Zpětohledů, aneb jak to asi nebylo. Pro návštěvníky jsou připraveny večerní prohlídky od 19.40 do 22.40 hodin se scénkami. Účinkující v historických kostýmech předvedou, jak to mohlo na zámku vypadat v 19. století. Více najdete na stránkách Horšovského Týna.

Isonzo 1917 z první světové války

Na plzeňském Náměstí republiky se uskuteční v 11 hodin přehlídka a slavnostní salva historických jednotek, která zahájí akci Isonzo 1917 aneb 35. pěší pluk za světové války. Z hlavního nádraží v Plzni se vydají ve 13.20 hodin parním vlakem do Třemošné, kde se na louce u nádraží uskuteční od 15.00 hodin rekonstrukce bojů z let 1915 až 1917 poblíž slovinské řeky Isonzo. Po bitvě následuje hudební program, který v 19.45 hodin zakončí ohňostroj.

Jablečným expresem na Slavnosti jablek na vrch Krasíkov

Tradiční podzimní akce, Slavnosti jablek, se uskuteční v sobotu od 11 hodin na vrchu Krasíkov u Konstantinových Lázní. Vedle moštování a prodeje jablek čeká návštěvníky soutěž o nejlepší štrúdl a bohatý kulturní program, včetně divadel, koncertů a workshopů pro děti. (celý článek)

Jihočeský kraj

V Táboře bude výstava hub

Do botanické zahrady v Táboře se po devíti letech vrací výstava hub. Několik desítek druhů jedlých i jedovatých plodnic bude od neděle do pondělí k vidění ve výstavních prostorách botanické zahrady, další i v přírodním prostředí arboreta. Součástí výstavy bude stálá poradna, kde zkušení mykologové pomohou určit donesené houby.

Výstava, která se uskuteční pod dohledem mykologa Jihočeského muzea Miroslava Berana, bude otevřená od 08:00 do 19:00. Pondělní dopoledne je přednostně vyhrazeno pro objednané školní exkurze. Pro ty je zajištěn dvacetiminutový odborný výklad, na který naváže soutěž.

Množství vystavovaných druhů je u takové výstavy vždy do poslední chvíle nejasný. Závisí na tom, jak právě houby rostou. Letošní podzimní počasí ale zatím houbám přeje, lze tedy v rámci výstavy předpokládat dostatek druhů.

V Písku začal 10. ročník festivalu studentských filmů

V Písku začal Mezinárodní festival studentských filmů. O ceny za nejlepší hraný, dokumentární a animovaný film se tam uchází 35 snímků. Porota je vybírala ze zhruba 150 děl poslaných z 21 zemí. Dalších šest filmů bude uvedeno v nesoutěžní sekci To nejlepší z českých a slovenských filmových škol. Jubilejní, 10. ročník přehlídky potrvá do soboty.

Přehlídka má humanitární akcent, pátek bude ve znamení tvorby handicapovaných tvůrců. Na programu budou například snímky z filmového festivalu (ne)herců s mentálním či kombinovaným postižením Mental Power Prague. Pásmo bylo připravováno ve spolupráci se švýcarskými a francouzskými instituty pro handicapované.

V čele poroty je letos umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaoralová. Zasednou v ní také uruguayský kameraman Pablo Berti, herečka a producentka Deana Jakubisková - Horváthová a herec Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner. Festival pořádá Soukromá vyšší odborná škola filmová ve spolupráci s Filmovou akademií Miroslava Ondříčka v Písku. Více najdete zde.

Kraj Vysočina

Jemnický podzim fest

V sobotu ve 20.30 hodin začíná první ročník přehlídky Jemnický podzim fest v jemnické Sokolovně. Připraven je bohatý hudební program, kromě Xindla X a Olgy Lounové vystoupí skupina Crash Road a Secret. Další informace najdete zde.

Výlet do Žďáru nad Sázavou

Klub přátel Památníku písemnictví na Moravě pořádá v sobotu celodenní výlet do Žďáru nad Sázavou a jeho okolí. Cílem výletů Klubu jsou hlavně památky spojené s literaturou, proto bude jednou ze zastávek areál zámku, ve kterém je mimo jiné umístěno Muzeum knihy.

Opomenuto nebude ani proslulé poutní místo, kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře Jana Blažeje Santiniho Aichela. Své stopy zanechal geniální architekt i na dalších místech, mezi jeho stavby patří i tzv. Dolní hřbitov, klášterní dvůr Lyra a kaple sv. Barbory. Pokud počasí a další okolnosti dovolí, je připravena i malá procházka po okolí Žďáru nad Sázavou, která završí celodenní výlet za poznáním.

Sraz účastníků výletu se koná 2. října v budově brněnského hlavního nádraží (napravo od hlavního vchodu) v 8 hodin. Odjezd vlaku je v 8.22 hodin.

Pardubický kraj

Biskupice zvou na ochutnávku domácí pálenky

Festival slivovice v Biskupicích na Svitavsku se stává tradicí. Již podvanácté se tam v sobotu uskuteční Biskupické kaléšek. Podle mluvčí Moravské Třebové Daniely Bláhové si akci každoročně nenechá ujít asi 2000 lidí.

Pálení ovocných destilátů má v obci tradici delší než 300 let. Pravidelně převažuje pálenka ze švestek, hrušek, jablek, meruněk či třešní, někdy ale místní využijí k výrobě kořalky mrkev nebo rajčata.

Přihlášené vzorky destilátů hodnotí komise, která musí vždy okoštovat desítky vzorků. Domácí slivovici ochutnávají i návštěvníci. "Na košt" se obvykle rozdá hektolitr kořalky.

K Biskupickému kaléšku už neodmyslitelně patří závod historických velocipedů. Koná se podeváté a účastníci předvedou mimo jiné jízdu elegance. V obci také vystoupí mažoretky, zahraje cimbálová muzika a nebude chybět pasování vrchního Kaléšníka. Celodenní program završí taneční zábava, která potrvá až do noci. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Průřezová výstava dřevěných soch

Muzeum v Prostějově vystavuje zajímavé dřevěné sochy. Expozice s názvem Snění představuje tvorbu manželů Netíkových, kteří mají ateliér ve Slavonicích na Horním náměstí. Sochař a řezbář Jiří Netík je známá nejen u nás, ale i v mnoha evropských zemích. Výstava potrvá do 7. listopadu.

Škola, základ života

Do 10. října probíhá výstava v Uničově v Městské galerii na Masarykově náměstí školních tříd z posledních let rakouského mocnářství a z období krátce po vzniku samostatného Československa. Vystaveny jsou vedle dvou historických tříd k vidění dobové školní pomůcky, slabikáře nebo učebnice. Další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Výhledy z Velké Javořiny

Pokud patříte mezi milovníky přírody, pak bude pro vás určitě dobrým tipem zastávka na nejvyšším vrcholu Bílých Karpat, na Velké Javořině. Velká Javořina dosahuje nadmořské výšky 970 metrů, nejvyšší bod se nachází na slovenské straně hranice. (celý článek)

Drakiáda i zumba

Na sobotu Velkých Karlovicích je připravena tradiční drakiáda, jejíž součástí bude pokus o vytvoření nového českého rekordu. Rodiče se pak mohou zapojit do víkendového mimořádného programu s lekcemi zumby.

Pokud nemáte draka, můžete si jej na místě vyrobit. Od 10 hodin bude otevřena výtvarná dílna v hotelu Galík. Soutěžní létání vypukne ve 13 hodin v prostoru pod sjezdovkou Razula. Porota posoudí nejlepší výtvory a udělí cenu mimo jiné nejhezčímu, největšímu či nejvýše létajícímu drakovi.

Ve 14 hodin se účastníci pokusí o nový rekord v počtu létajících draků na obloze v jeden okamžik. Dále je připraven a Valašská olympiáda a vystoupení skupiny historického šermu Valmont. Rodiče mohou vyzkoušet v hotelu Horal Zumba den.

Draci nad Zlínem

Nebe nad Zlínem bude v neděli patřit drakům. Na místním lyžařském svahu je budou pouštět účastníci druhého ročníku Velké zlínské drakiády, kterou pořádá občanské sdružení Kamarád Nenuda.

Kdo na akci dorazí se svým drakem, může se těšit na dárek. Soutěžní klání proběhne o nejhezčího, nejzajímavějšího a nejvytrvalejšího draka.

Karlovarský kraj

Drakiáda se Sovou

Dům dětí a mládeže Sova v Chebu připravil na sobotu drakiádu. Soutěžní přehlídka vyrobených i kupovaných draků a jiných létajících příšer začne ve 14,00 hodin na hřišti v Hájích. Startovné je 20,-Kč za draka.

Výstava pohádek a studentských fotografií

V kulturním domě v Ostrově připravili pro nejmenší výstavu v klášterním kostele plnou skřítků, víl, vodníků a jiných pohádkových stvoření, které zapůjčila Vítězslava Klimtová. Expozice je přístupná do 24. října. Pro starší se připravuje studentská soutěž ostrovského gymnázia ve fotografování. Letošní již čtvrtý ročník má šest kategorií: architektura, příroda, zvířata, člověk a lidé, zátiší, kuriozity. Nejzdařilejší práce budou na radnici vystaveny do 31. října. Vernisáž výstavy proběhne v pondělí 4. října 17.00 hodin. Více najdete zde.

Jihomoravský kraj

V Břeclavi mají miniatury z Lednicko-valtického areálu

V parku u břeclavského nádraží byl otevřen pavilon miniatur, v němž bude na 20 zmenšených památkových staveb z Lednicko-valtického areálu. V expozici miniatur naleznou návštěvníci zmenšeninu zámku v Lednici i s jeho historickým skleníkem, kopii zámku ve Valticích, prohlédnou si Obelisk, Minaret sloužící jako vyhlídkovou věž nebo kolonádu Rajstnu a mnohé další objekty. Všechny jsou přesnými zmenšeninami skutečných objektů v měřítku 1:75.

Nová cyklostezka podél vinic a meruňkových sadů

Ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku slavnostně otevřeli nový, asi jeden a půl kilometru dlouhý úsek cyklostezky. Vedle toho zprovoznili nový skatepark a rybářskou klubovnu u velkopavlovického rybníka.

Nový úsek cyklostezky spojuje trasu od místní rozhledny ke kapli sv. Urbana. Stezky vedoucí vinicemi, meruňkovými sady a po místních silnicích jsou oblíbené. Trasy, které vinařská města a vesnice propagují jako Moravské vinařské stezky, tvoří asi 1200 kilometrů. Procházejí Znojemskem, Břeclavskem, Hodonínskem a Uherskohradišťskem.

Módní výstava na Špilberku prodloužena

Až do konce roku prodloužilo Muzeum města Brna svou úspěšnou výstavu o módě, plesech a tanci. Návštěvníci ji najdou pod názvem Dámská volenka na hradě Špilberku. Exponáty se průběžně obměňují, poslední novinkou jsou dámské šaty z roku 1840. Hedvábné šaty s modrými pruhy a červenými květy na pískovém podkladu si muzeum zapůjčilo ze soukromé sbírky, uvedla Michaela Budíková z muzea. Expozice měla původně skončit už v říjnu.

Výstavu Dámská volenka zřejmě ocení především dívky a dámy všech generací. Výstavní síně zaplnily róby i pánské společenské oděvy, módní doplňky, krajky, šperky, bižuterie, vějíře a mnoho dalších předmětů a dokumentů ze sbírek Muzea města Brna.

Brno o víkendu otevře své podzemí

První dva říjnové víkendy bude v Brně zpřístupněno tajemstvím i legendami opředené podzemí historického jádra Brna. Brněnské historické jádro je propojeno chodbami a sklepeními. Více než pět set let již uplynulo od dob, kdy středověcí obchodníci ve sklepích pod Zelným trhem uchovávali potraviny, vinné sudy či pivo. (celý článek)

Brněnská legenda o koulení kola v sobotu opět ožije

Tradičním zakončením brněnské turistické sezóny je již po páté akce Koulení kola z Lednice do Brna, která je inspirována známou brněnskou legendou o koláři Jiřím Birkovi. Letošní, již pátý ročník tohoto oblíbeného závodu, startuje v sobotu 2. října v 9 hodin na náměstí v Lednici. Třicet čtyři tříčlenných družstev se bude, pod dozorem rozhodčích, snažit dokoulet malebným krajem jižní Moravy co nejrychleji loukoťové kolo na brněnskou Starou radnici. (celý článek)

Moravskoslezský kraj

Miluše Pagáč - Portréty

V Muzeu Hlučínska probíhá výstava Portréty ve fotografii od hlučínské fotografky Miluše Pagáč. Výstava potrvá do 21. listopadu. Více najdete zde.

Výstava neprofesionálních řezbářů

Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku vystavuje VII. beskydské trienále neprofesionálních řezbářů až do 21. listopadu. Expozice má mezi výstavami prezentujícími lidové řezbářství své pevné místo. Získalo si mezi odbornou veřejností i samotnými tvůrci prestiž, čehož důkazem je i stále vzrůstající zájem autorů, a to jak z České republiky, tak i ze Slovenska a z Polska. Další informace najdete zde.

Historická prohlídka Frýdlantu

Na sobotu jsou připraveny dvě prohlídky historické části Frýdlantu. Každá prohlídka se koná ve dvou časových intervalech a to v 10.30 a 13.00 hodin. V případě velmi nepříznivého počasí se Dny s průvodcem přesouvají na náhradní termín. Trasa povede Kadlčákovou ulicí, prostorem před Městským úřadem, Galerií uměleckého smaltu a litiny přes náměstí, kostel sv. Bartoloměje ke kapli v bývalém klášteře (nynější Domov pro seniory). Další informace najdete zde.

Slet draků a sjezd kočárků

V sobotu se koná už 11. slet draků na louce u Dřevjanky U Zbuja u obce Malenovice. Bude se vyhlašovat nejhezčí a nejlétavější drak. Akce potrvá od 11.00 do 13.00 hodin. Závod kočárků stratuje v 11 hodin od hotelu Sepetná ke Zbujovi. Trať měří čtyři kilometry. Ve 13 hodin budou vyhlášeni vítězové. Více najdete zde.

Praha

Mezinárodními den hospodářských zvířat

V sobotu v Praze proběhne happening, kterým se aktivisté za práva zvířat připojí k celosvětovým akcím každoročně konaným právě touto dobou, tedy na Mezinárodní den „hospodářských“ zvířat. Akce začne v 15 hodin na Václavském náměstí, odkud se za hodinu pomalu přesune na Staroměstské náměstí, kde bude v 18 hodin zakončena.

Smyslem této události bude upozornit veřejnost na utrpení tzv. hospodářských zvířat, a to zajímavou teatrální formou. Celá akce bude pojata jako smuteční obřad, z toho důvodu nebudou chybět účastníci v pohřebních róbách, rakev ani svíce. Podstata tohoto shromáždění bude odhalena na plachtách s rozměrnými fotografiemi z velkochovů. Podrobnosti o akci naleznete zde.

Mistrovství světa v míchání koktejlů

Po 13. ročnících soutěže barmanů v míchání nealkoholických nápojů Mattoni Grand Drink se letos tato akce změní v první ročník oficiálního mistrovství světa. Dohodla se na tom pořádající společnost Karlovarské minerální vody s Mezinárodní barmanskou asociací IBA, která tento statut udělila. O mistrovský titul se tak utká na 25 mistrů šejkrů a chybět nebude ani český reprezentant Petr Vopálenský z Prahy.

Úvodní kolo Mistrovství světa v přípravě nealkoholických koktejlů začne v sobotu v poledne v pražském hotelu Four Season a určí tři nejlepší barmany. Ti se o konečné pořadí utkají v Muzeu MHD. S čím do soutěže nastoupí, je tajemství.

Maškarní bál a den seniorů v zoo

Pražská zoo v Tróji připravila nabitý program. V pátek se koná Den seniorů. Všichni návštěvníci ve věku nad 60 let budou mít vstup do zoo za korunu. Navíc pro ně bude na několika místech v areálu Zoo Praha připraven zajímavý program. V teple pavilonů Africký dům, Indonéská džungle, v Pavilonu goril a ve Vzdělávacím centru budou od 10 do 16 hodin připraveni průvodci, kteří ochotně zodpoví všechny otázky, týkající se zvířat a pražské zoo.

V sobotu se zde uskuteční Minisympózium o želvě zelenavé (Testudo hermanni). Želva se zeleno-žlutým krunýřem s černohnědými skvrnami, která rozmělňuje potravu ostrými čelistmi a je schopna urazit ve volné přírodě i kilometry při hledání partnerky.

Na neděli zoo připravila Den zvířat a maškarní bál. Ve Vzdělávacím centru bude od 16 do 18 hodin probíhat plesový rej v maskách zvířat. Hudební doprovod zajistí divadlo Mazec. Každé dítě, které přijde do zoo v masce, bude mít vstup za korunu. Ale ani děti bez masky nepřijdou zkrátka - přímo na místě se mohou proměnit v nejrůznější zvířata.

Struny podzimu lákají na dětské workshopy

Tanec s kastanětami v rytmu andaluského flamenka, hra na africké bubny či exotická hudba z Indie – to všechno si budou moci děti poslechnout a samy vyzkoušet o víkendu 2. a 3. října v pražském Divadle Kolowrat. Interaktivní víkend Struny dětem se chystá hravým způsobem poodhalit dětem i jejich rodičům rozmanitá zákoutí hudebního světa i vzdálených kultur.

Zbrusu nový doprovodný program mezinárodního hudebního festivalu Struny podzimu s podtitulkem Kouzlo z objevování se snaží rozvíjet vztah dětí k hudbě, tanci a k umění obecně a zároveň dát dětem příležitost bavit se společně se svými rodiči. Více informací zde.

Přečtěte si také: Na nejstarší vinné stezce v Itálii
Jižní Tyrolsko, německy mluvící sever Itálie, nabízí nejen krásné výlety a zajímavou historii, ale i výborné víno. Více se dočtete v páteční příloze deníku Právo nazvané Víkend.

Reklama

Související témata:

Související články

Handbikeři mapovali bariéry na Labské stezce

V úterý odpoledne (21.9.) v Děčíně skončila jízda po Labské stezce s názvem Tour de Labe Rotary handicap 2010, která měla za úkol cestou zmapovat bariéry pro...

Výběr článků

Načítám