Hlavní obsah

Tipy na prodloužený víkend: Pivní slavnosti, mistrovství tlučení špačků a vodácký závod Prahou

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Se státním svátkem si většina pracujících prodlouží víkend, který opět nabízí různé festivaly, ohňostroj, pivní slavnosti, Svatováclavské slavnosti, plackobraní, mistrovství v tlučení špačků a westernovém ježdění, setkání s Járou Cimrmanem při čekání na vlak, výstavu čarodějnických procesů, jablečné slavnosti, vodácký závod napříč Prahou, cirkusová představení a mnoho dalších.

Foto: Profimedia.cz

Novinkou letošního ročníku vodáckého závodu napříč Prahou bude závod kanoí a raftů, možná se ukáží i dračí lodě.

Článek
Královéhradecký kraj

Kulturní centrum Uffo a ohňostroj

V Trutnově v pátek slavnostně otevřou nové kulturní centrum Uffo. Budova nabízí různé možnosti uspořádání - od divadelní scény až po koncertní úpravu, která nabízí místo až pro 700 návštěvníků. Slavnostní zahájení slibuje program plný divadelních představení a sobotní večer ozdobí také ve 20.15 hodin ohňostroj. Podrobné informace najdete na stránkách centra.

Festival pohybu

V sobotu 25. září se od 13 do 20 hodin v areálu TJ Slavia v Hradci Králové uskuteční festival pohybu a zdraví Fitline®FEST. Tato akce je určena nejen pro sportovce, ale pro všechny, kteří si rádi užijí den v pohybu a dozví se něco o zdravém životním stylu. Na účastníky čeká plno pohybových aktivit se známými osobnostmi sportu, rozhovory s odborníky, zajímavé tipy nebo soutěže o hodnotné ceny od partnerů akce. Jedním z nich je i společnost Whirlpool.

Na festivalu budou představeny také nové druhy turistiky a pohybu pro zdraví – Priessnitz walking – léčebná rehabilitační metoda s fyzioterapeutem na trase podél Orlice, GPS Viking za poznáním starobylého Hradce Králové nebo Runbiking – jízda na speciálním kole. V rámci doprovodného programu se představí taneční skupina T-Bass, mažoretky a gymnastky, připravena bude módní přehlídka oblečení pro aerobic a ukázka hasičských soutěží a zásahových jednotek. Další informace naleznete na internetových stránkách.

Večerní safari od pátku do úterý

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem nabídne od pátku 24. do úterý 28. září návštěvníkům mimořádnou možnost projížďky večerním safari. Během září je večerní safari běžně možné navštívit pouze v pátek a sobotu.

Večerní prohlídky safari dvorská zoo letos nabízí od začátku června, projížďky patrovými autobusy se konají od 19:30 do 21:30 hodin. Cesta mezi zhruba pěti stovkami zvířat trvá necelou hodinu a není zahrnutá v ceně běžného jízdného. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Stará Boleslav

Svatováclavská slavnost se koná každoročně u příležitosti dne svátku sv. Václava v obou staroboleslavských chrámech, v bazilice sv. Václava i v poutním chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Tentokrát spadá slavnost na úterý. Její hlavní událostí je koncelebrovaná poutní bohoslužba na Mariánském náměstí, které předsedá pražský arcibiskup.

Mladá Boleslav

Jízda a setkání historických vozidel s řadou doprovodných akcí pro malé a velké diváky v Mladé Boleslavi se koná 28. září. V úterý dopoledne z Komenského náměstí startuje dlouhá kolona několika desítek nablýskaných automobilových veteránů na projížďku po hlavních dopravních tepnách města. Návštěvníci akce si mohou také před startem i po ukončení jízdy prohlédnout historická vozidla. Další informace najdete zde.

Mníšecký zámek zve na loutkovou a třívěžovou prohlídku

Mníšecký zámek nabízí pobavení pro děti i dospělé. Ti, kteří mají rádi klasické prohlídky, si vyberou ze dvou prohlídkových okruhů. Pro děti zámek nabízí tři typy prohlídek - a to až do konce roku, kdy si mohou prohlédnout a navíc i užít zajímavého doprovodného programu, který akci vždy provází. Průběh dne zpestří vystoupení mažoretek, hudební program i jezdci na obřích historických kolech. (celý článek)

Foto: Miroslav Šára, Právo

Mníšek pod Brdy

Saunování při svíčkách

V sobotu připravil Aquapalace Praha v Čestlicích pro všechny romantiky saunování a koupání při svíčkách. Otevírací doba je tuto sobotu mimořádně prodloužena do půl jedenácté. Za doprovodu příjemné relaxační hudby si můžete vychutnat romantiku ve Vodním i Saunovém světě. Večer začíná od osmi hodin. Další podrobnosti najdete zde.

Černošice ožijí pivními slavnostmi

Čtvrtý ročník Černošických pivních slavností se uskuteční o víkendu na Masopustním náměstí v Černošicích u Prahy. Pořadatelé slibují více než desítku druhů piv, speciality české kuchyně a zábavu.

O hudební produkci se postará multiinstrumentalista Radek Novák a kapely Fantazie, Harmonie a Třehusk. Zabaví se i děti, pro které bude připraven skákací hrad, kolotoč a několik tupláků cukrovinek. Podrobné informace najdete zde.

Liberecký kraj

Do Bozkova pro poselství z nebe i podzemí

Za mračného a deštivého počasí nabízí Semilsko již čtyřicet let dobrodružství v podzemí. Výlet do Bozkova je ovšem skutečným estetickým potěšením nejen z krápníkové katedrály, ale i krásné sakrální památky. První nálezy krápníkových komnat patří dělníkům, kteří odstřelili skálu v lomu v roce 1947. Dvacet let trvaly práce na odhalení podzemí a otevření jeskyní - stalo se tak v roce 1969. (celý článek)

Zahraniční projekty Zoo Liberec

Zoo Liberec podporuje nejrůznější projekty na ochranu životního prostředí: Afrika – Šimpanzi ostrova Rubondo, Monitoring osla somálského v Eritrei, Pomozme budoucnosti v Burkině Faso, Asie – Záchrana ekosystémů na filipínských ostrovech Negros a Panay, Evropa – Reintrodukce orlosupa bradatého v Alpách či na Iberském poloostrově. Všechny aktivity zoo představí návštěvníkům v sobotu 25. září  od 10 do 13 hodin.

Lidé si tak budou moci například prohlédnout umělecké výtvory, které vyrábějí burkinské děti, podrobně se seznámit s výzkumem na ostrově Rubondo v tanzanském Viktoriině jezeře či zhlédnout zbrusu nový dokumentární film o vypuštění letošního mláděte orlosupa bradatého Eleny v italských Alpách. Projekty zoo představí na křižovatce mezi pavilóny žiraf a slonů (v případě nepřízně počasí v pavilónu žiraf). Další podrobnosti najdete zde.

Ústecký kraj

Kouzelné hrady a soutěsky Českého Švýcarska

Prudké stoupání ke Kamenickému hradu a neméně prudké klesání k řece Kamenici orámují pěknou procházku na území Českého Švýcarska. Kromě toho ještě můžete navštívit v České Kamenici kostel sv. Jakuba Staršího, Poutní kapli Narození Panny Marie nebo vystoupat na Zámecký vrch. (celý článek)

Mimořádné prohlídky na Sychrově

Od soboty do úterý proběhnou na Sychrově nevšední prohlídky 2. patra zámku, v nichž pokračuje stavební obnova a restaurování zámku. Ostatní prostory jsou běžně otevřené v říjnu od 9 do 15.30 hodin a v listopadu pak od 10 do 14 hodin. Sychrov patří k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v Česku. Jeho sbírka 240 portrétů je považována za největší kolekci francouzského portrétního umění ve střední Evropě. Stránky zámku najdete zde.

Foto: Renáta Pešáková , Právo

Na zámku Sychrov se oddává ve dne i v noci.

V Teplicích otevřeli židovský hřbitov

Od začátku září 2010 je opět v normálním provozu židovský hřbitov v Teplicích, kde po deseti letech skončily opravy. V Teplicích a okolí žilo před druhou světovou válkou podle některých odhadů až 6000 Židů a komunita přežila i pohnutá desetiletí totalit, přestože už čítá jen 116 členů. Je jednou z deseti fungujících obcí v Česku. Další informace zde.

Obrazy Antonína Slavíčka

Při příležitosti 100. výročí úmrtí malíře Antonína Slavíčka uspořádala Galerie moderního umění v Rounici nad Labem reprezentativní výstavu zakladatel českého moderního umění. Výstavu po odborné stránce připravila emeritní ředitelka grafické sbírky Národní galerie v Praze a znalkyně Slavíčkova díla, Jana Orlíková. Galerie výtvarného umění v Chebu se na přípravě výstavy podílí spoluprací na edici katalogu výstavy a vlastní reprízou roudnické výstavy v prostorách chebské galerie. Výstava potrvá do 2. ledna 2011. Stránky galerie najdete zde.

Plzeňský kraj

Mimořádně otevřená Juránkova chata

Lidé na Železnorudsku budou mít v sobotu jedinečnou možnost podívat se na místo, kde dříve stála slavná Juránkova chata. Stavba, jeden ze symbolů šumavské turistiky, už neexistuje. Místo je dnes kvůli ochraně přírody v národním parku nepřístupné. Česko-německé putování k bývalé chatě na hraniční hoře Svaroh (německy Zwercheck) organizují z Německa z Malého Javoru sportovci z obou zemí. Na české straně jde trasa k Černému a Čertovu jezeru a na Špičák, řekl jeden z organizátorů Petr Kepler ze Sportovního klubu Špičák.

Pořadatelům vyjde vstříc správa Chráněné krajinné oblasti Šumava, která výjimečně udělí povolení k pohybu po trase v části nepřístupného území. "Od Juránkovy chaty ale nepůjdou přes národní přírodní rezervaci Černé a Čertovo jezero, tam je vstup možný jen výjimkou ze zákona. Trasa půjde od Juránkovy chaty po lesní cestě k Bílé strži a dál k Černému a Čertovu jezeru," popsal šéf chráněné oblasti Pavel Hubený.

Sobotní výprava startuje v 9 hodin z Malého Javoru, na vrchol Svarohu a k bývalé Juránkově chatě, která stála jen kousek od hranic, dojdou turisté asi hodinu po poledni, na Špičák by měli dorazit kolem páté hodiny.

Jihočeský kraj

Svatováclavské slavnosti

Poslední zářijové dny se Českém Krumlově ponesou tradičně v duchu oslav. Patrona české země, ale i vinařů a pivovarníků, svatého Václava, oslaví město tancem, hudbou, dobrým jídlem a pitím. Několikadenní oslavy ve městě započnou už v pátek. Náměstí Svornosti, ale i uličky a zákoutí města roztančí účastníci Mezinárodního folklórního festivalu a představí se také soubory z partnerských měst. Děti se mohou těšit na hravé odpoledne a dospělí jistě ocení ochutnávku vítězných produktů soutěže „Regionální potravina Jihočeského kraje".

Nebude chybět ani návštěvníky oblíbená Svatováclavská noc otevřených muzeí a galerií. Novinka letošních slavností je pro vás přichystána v klášterní zahradě. Večer ji rozzáří barokní ohňostroj Teatrum Pyrotechnicum.

Foto: Jiří Šír a Kamila Šírová-Motyčková , Právo

Český Krumlov

V neděli své společné přeshraniční aktivity představí evropský region Dunaj-Vltava. Program slavností bude završen v úterý 28. září. Připraveny jsou prohlídky kostela sv. Víta a města, divadelní představení Příběh o Svatém Václavu i slavnostní koncert k poctě sv. Václava s průvodci. Od pátku do neděle ožije náměstí Českého Krumlova tradičním svatováclavským jarmarkem a od čtvrtka do neděle bude probíhat Svatováclavské balónové létání. Více najdete zde.

Ve zlatokorunském mlýně chystají plackobraní

Bramborové placky české i slovenské, palačinky a lívance s různými druhy sladkých i slaných náplní mohou ochutnat gurmáni ve mlýně ve Zlaté Koruně na Českokrumlovsku. V sobotu od 9 hodin se tam koná první ročník Plackobraní a hned dvě mistrovství Pohádkového království Zdeňka Trošky. Návštěvníky čeká také biojarmark a ukázky řemesel.

Zájemci se po obědě budou moci zapojit do prvního mistrovství Pohádkového království Zdeňka Trošky v hodu s plackou z pánve do výšky. Pro děti se chystá mistrovství v hodu na cíl.

V nabídce jsou výtvarné dílny pro děti a ukázky řemesel i farmářský trh bioproduktů. Návštěvníci budou moci absolvovat prohlídku starobylé mlýnice a nasát tak atmosféru mlynářského řemesla minulých století. Ve mlýně vzniká stálá expozice mlynárenství a vltavského vorařství.

Otevřené mistrovství v tlučení špačků

Ve Stožci na Šumavě se bude v pondělí konat otevřené mistrovství světa v tlučení špačků. Tato staročeská hra, kterou se v minulých stoletích bavily děti, v sobě nese prvky současných oblíbených kolektivních her, třeba baseballu. Hráči se při ní snaží odpálit a pálkou v letu zasáhnout dřevěného špačka, řekla mluvčí Národního parku Šumava Jana Zwetlerová.

"Osmý ročník mistrovství je připraven ve dvou kategoriích: muži a ženy od 12 let. Pokud by přišlo větší množství dětí do 12 let, vyhlásí pořadatelé operativně i třetí kategorii," upřesnila hlavní organizátorka Veronika Hričovská z pořádajícího Střediska environmentální výchovy Stožec. Více informací najdete zde.

Blatenský fotofestival

Pátý ročník Blatenského fotofestivalu vybočil z řady čtyř předchozích ročníků, které byly zaměřeny monotematicky. Spojovacím článkem řetězu jednotlivých výstav jsou tentokrát autorské dvojice, tedy v podstatě již kolektivní tvorba. Akce se v Blatné uskuteční 25. a 26. září, festival bude zahájen v sobotu v 10.30 hodin v městském muzeu. (celý článek)

Kraj Vysočina

Exkurze v elektrárně Dukovany

V jaderné elektrárně Dukovany je pro návštěvníky otevřeno informační centrum přímo v areálu. Můžete si tu prohlédnout model aktivní zóny reaktoru v měřítku 1:1, model kontejneru CASTOR 440 určený k ukládání a přepravě použitého paliva, plány a další informace o výrobě jaderné energie. Otevřeno je každý den včetně státních svátků od pondělí do neděle od 9.00 do 16.00 hod. Informační centrum je z technických důvodů každé první pondělí v měsíci zavřeno. Další informace najdete zde.

Den pro starou Brtnici

Tradiční městské slavnosti nazvané Den pro starou Brtnici se uskuteční v úterý. Pro návštěvníky Brtnice bude připraven bohatý kulturní program, určeným všem věkovým kategoriím. Nebude chybět tradiční řemeslný jarmark na náměstí, kde budete moci zakoupit originální dárky, ale i něco dobrého na zub.

Pro děti bude připraven skákací hrad a pohádkové představení. Těšit se můžete na zajímavé výstavy, promítání filmů o Brtnici, ukázku výcviku psů – agility, projížďky koňským povozem, hudební vystoupení, dobré občerstvení a spoustu další zábavy. Přijďte se 28. září podívat a určitě nebudete litovat. Podrobný program najdete zde.

Tradiční trh řemesel

Na Masarykově náměstí v Jihlavě se v pátek uskuteční tradiční trh řemesel, kde návštěvníci uvidí truhláře, malování na textil, paličkování, zdobení perníčků. Pro děti bude připravena výroba svíček i omalovánky. Více najdete zde.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava letos představí divákům dva české dokumentární projekty ve světové premiéře. Snímky Nesvatbov Eriky Hníkové a Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka uvidí diváci v soutěžní sekci Česká radost. Festivalovému publiku se představí také tvorba jednoho z průkopníků dokumentárního bolivijského filmu Jorgeho Ruize.

Jihlavský festival dokumentů je největší přehlídkou autorského dokumentu ve střední a východní Evropě. Koná se 26. až 31. října. Podrobné informace najdete zde.

Pardubický kraj

Otevření naučné stezky Bažantnice-Obora

Pardubický kraj má díky Lesům ČR novou naučnou stezku nazvanou Bažantnice-Obora. Milovníci turistiky novou stezku o délce dvou a půl kilometru najdou v Letohradu v okrese Ústí nad Orlicí. Její trasa vede převážně po žluté turistické značce z Letohradu do Obory. Slavnostní otevření se uskutečnilo v Letohradě ve čtvrtek 23. září – u myslivecké chaty v lokalitě přírodní památky Bažantnice.

Na celkem osmi zastaveních se lidé dozvědí poutavé informace o přírodních zajímavostech území, místních pověstech, problematice myslivosti a tématech z historie a současnosti obhospodařování lesa.

První zastavení se nachází na severním okraji Letohradu, před vstupem do Letohradské bažantnice, poslední potom v lesním komplexu Obora u bývalé hájenky. V případě únavy si turisté budou moci odpočinout na dvou zastřešených odpočívadlech, které se na trase stezky nacházejí. Více najdete zde.

Živý obraz Járy Cimrmana

Živé obrazy Járy Cimrmana mají následování. Jeden takový bude k vidění v Sebranicích na Svitavsku. Na svatého Václava, tedy 28. září, se lidé sejdou v dobových kostýmech z první republiky u železniční tratě a vytvoří obraz čekání na vlak.

Připomenou si myšlenku postavení tratě Litomyšl - Polička. Bude to jako za Cimrmana. Je to polovičně vážně myšlené. Železniční spojení mezi dvěma městy nikdy nevzniklo. Členové Spolku archaických nadšenců proto před třemi lety postavili trať sami. Je proto tak krátká a vlastně ani nikam nevede. Stojí na louce kousek od silnice a měří čtyři metry.

Živý obraz "Občané Sebranic a Lubné vyhlížejí příjezd vlaku" se uskuteční na tomto místě. Podle organizátorů nemusejí příchozí přesně dodržet kostýmy z první republiky, stačit bude, když najdou nějaké vhodné odění po babičce a dědečkovi.

"Jak budou lidé přicházet, určíme jim pozici v obraze. Úderem 15:00 všichni ztuhnou. Doufáme, že vlak přijede podle plánovaného jízdního řádu. Tuším, že zůstat víc než čtvrt hodiny v jedné pozici po lidech nemůžeme chtít," řekla Lenka Kmošková jedna z organizátorů akce. Další informace najdete zde.

Olomoucký kraj

Podzimní festival duchovní hudby

Olomouc ožije Podzimním festivalem duchovní hudby, který začne v sobotu a potrvá do 23. října. Program láká na Filharmonii Brno, Janáčkovu filharmonii Ostrava, Slovenský filharmonický sbor, ruský pěvecký sbor Ipaťjevského kláštera města Kostroma a předních pěvců moravských a českých operních scén.

Olomoucký Podzimní festival duchovní hudby se letos bude konat v chrámu svatého Mořice, kapli Božího těla v univerzitním konviktu, Klášterním Hradisku, chrámu svatého Michala a katedrále svatého Václava. Podrobný program najdete zde.

Čarodějnické procesy

Do konce září probíhá ve sklepení Geschaderova domu v Šumperku výstava zaměřená na čarodějnické procesy. V době neblaze proslulých čarodějnických procesů se zde odehrály příběhy a osobní tragedie konkrétních šumperských obětí. Právě ve sklepních prostorách této památkově chráněné budovy se nachází celá expozice Čarodějnické procesy. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Na výstavě můžete šeptat na dvacet metrů

Pojďte si vyzkoušet šeptat na vzdálenost dvaceti metrů nebo vyzkoušet protahování kuličky složitým labyrintem. Ve zlínském továrním areálu J.A.Bati otevřeli jedinečnou interaktivní výstavu Hry a klamy v 9. patře 32. Sedm desítek exponátů pochází z libereckého science centra iQpark. Vzhledem k zaměření výstavy jde spíše o hravé a zábavné předměty než o naučná zařízení.

Výstava je otevřená až do 7. listopadu od úterý do pátku od 8 do 18 hodin, o víkendech a svátcích od 10 do 18 hodin, pro objednané skupiny bude otevřeno i pondělí. Více informací najdete zde.

Jablečná slavnost

Už po deváté ožije Hostětín na Bojkovicku jablečnou slavností. Letos se uskuteční v neděli 26. září od 11 do 19 hodin. Jablečná slavnost se zrodila s cílem představit veřejnosti místní a regionální pěstitele ovoce a výrobce ovocných produktů, podpořit pěstování tradičních bělokarpatských odrůd ovoce a prostřednictvím jarmarku prezentovat regionální značku Tradice Bílých Karpat a její nositele.

Návštěvníci si budou moci zakoupit trhaná jablka v bednách. Překvapením pro malé hosty bude Dětská pohádková stezka s tématem Ptáci. Po celou neděli bude probíhat jarmark, výstava odrůd ovoce s poradenstvím, ochutnávka čerstvého a sušeného ovoce a domácích jablečných moučníků, ekologické poradenství nebo třeba exkurze modelovými projekty udržitelného rozvoje, kterými je Hostětín vyhlášený. Vše bude doplněné zábavným, soutěžním, kulinářským i poučným programem. Více informací zde.

Mistrovství republiky ve westernovém ježdění

Atraktivní podívanou slibuje Mistrovství České republiky ve westernovém ježdění, které se koná od pátku do neděle v Hipocentru v Koryčanech. Během víkendu se uskuteční 22 westernových soutěží. Sobotní noc pak bude patřit noční jezdecké a ohňové show.

Ve více než tříhodinovém programu vystoupí mistři lasa i biče, připraveno je i lasování a práskání bičem v sedlech koní – umění maďarských čikošů, členové jezdeckého oddílu při Hipocentru Koryčany předvedou čtverylku, ukázky anglického ježdění i drezury koně. Vložena bude i soutěž pro děti a vyvrcholením více než tříhodinového programu bude Půlnoční ohňové vystoupení. Více zde.

Karlovarský kraj

Příběh Grandhotelu Pupp

V Karlovarském muzeu končí v neděli výstava o Grandhotelu Pupp, který je nejstarším, nejznámějším a nejvýznamnějším hotelem v Karlových Varech. Rok 2010 je rokem oslav 300 let evropského porcelánu, výstava se stala součástí projektu Cesta porcelánu, která připomíná významný přínos české produkce porcelánek v evropském historickém kontextu.

Výstava Příběh Grandhotelu Pupp ukazuje vysokou úroveň stolování s prezentací porcelánu z produkce významných porcelánek v regionu. V rámci výstavy je v prodeji stejnojmenná publikace Příběh Grandhotelu Pupp, jež po ukončení výstavy nebude v prodeji v žádné distribuční síti. Více najdete na stránkách muzea.

Zbraně orientu

Výstava v chebském muzeu návštěvníkům představuje unikátní sbírku chladných i palných militárií. K vidění jsou například zbraně z bývalých držav Osmanské říše na Balkáně, dýky severoafrických berberských kmenů, perské šamširy či skvostná zbroj perského válečníka, rozličná militária ze Střední Asie a Kavkazu, kupříkladu čerkeská šaška nebo nože z Turkmenistánu.

Dále pak nezvyklé chladné i střelné zbraně z indického subkontinentu, proslulé krisy z Indonésie, korejské a také známé japonské samurajské meče i dýky. Návštěvník se může pokochat i pohledem na lakované indické štíty zdobené rozličnými ornamenty či vojenské klobouky džingasa japonských pěšáků ašigaru. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Brněnské dny pro zdraví

Od pátku do 3. října probíhá v Brně 16. ročník Dnů pro zdraví. Připraven je bohatý program, který se snaží zapojit obyvatele do aktivit prospěšných pro zdraví. Podobně je připraven úterní program Tančí celá rodina, kterého se mohou zúčastnit děti, rodiče i jejich babičky. Jednotlivé lekce začínají vždy v 9, 10, 11 a 12 hodin.Podrobné informace najdete na stránkách akce nebo tanečních škol.

Koncert oslaví založení Bromova big bandu

Koncertem v brněnském Boby centru vyvrcholí v pátek oslavy 70. výročí založení slavného Orchestru Gustava Broma. Kapela, která dnes vystupuje pod jménem Gustav Brom Big Band, si pro výjimečnou příležitost pozvala řadu hostů, například americkou zpěvačku Joan Faulknerovou, Polku Magdu Kasprzykovou a jejich českou kolegyni Helenu Vondráčkovou.

Moderátorem večera bude Miroslav Donutil, Bromův velký obdivovatel. K dalším hostům patří Helena Blehárová a Martin Chodúr. Dirigentské taktovky se ujme Vladimír Valovič, který nejznámější český big band řídí od Bromova úmrtí před 15 lety. Na koncertě zazní asi 25 skladeb, program je složen z několika jazzových orchestrálek, písní na pomezí swingu a popu v podání hostů a nechybí ani dixielandová skladba jako připomínka počátků orchestru. Stránky orchestru najdete zde.

Oslavy první písemné zmínky o Moravanech

Folklórní tradice a dějiny Moravy připomenou v sobotu oslavy, které se budou konat v centru Brna. Na programu jsou vystoupení pěveckých sborů ze Slovácka, souboru Koštéř z Hané, městem budou pochodovat bubeníci v historických vojenských kostýmech a uskuteční se i komentované prohlídky památek.

Brněnský magistrát mimořádně zpřístupní v sobotu od 16 hodin historickou sněmovnu moravských stavů sloužící jako sál městského zastupitelstva v Nové radnici v Brně. Jde o prostor bohatě zdobený freskami, v němž se po dvě staletí psaly dějiny Moravy.

Městem budou pochodovat bubeníci v historických vojenských kostýmech. V 15:00 pak začne na Moravském náměstí procházka po památkách spojených s dějinami Moravy.

Moravskoslezský kraj

Zámecké parky na Hlučínsku

Výstava spisovatelky Evy Tvrdé představuje šest nejznámějších zámeckých parků regionu Hlučínsko. Popisuje také historii parku, i s jeho současností. Součástí výstavy jsou také ukázky práce Střední zahradnické školy v Ostravě. Výstava byla otevřena ve čtvrtek a potrvá do 21. listopadu 2010. Podrobné informace najdete zde.

Praha

Vodácký závod napříč Prahou

Závod Napříč Prahou – přes tři jezy je tradičním pražským vodáckým závodem s historií sahající až do roku 1939. Trať závodu je dlouhá asi 6,5 říčních kilometrů se startem na Císařské louce (nad Železničním mostem) a s cílem na ostrově Štvanice. Novinkou letošního ročníku bude závod kanoí a raftů, možná se ukáží i dračí lodě. Bezpečnost závodu je zajištěna záchranáři pod všemi jezy a asistencí říční policie. Další informace zde.

Foto: Profimedia.cz

Střelecký ostrov

Cirkusový festival

Nevšední přehlídku cirkusového umění nabídne Cirkus Cirkus Classic od čtvrtka až do 14. listopadu v Praze. Celkem šedesát představení nabídne nepřebernou škálu zábavy a neobyčejné podívané. Reprezentovat Českou republiku bude Robi Berousek (balanční vystoupení na volném žebříku), držitel bronzové medaile z cirkusového festivalu Itálie a dvou stříbrných medailí z Francie a Holandska. Dále diváci mohou vidět Rudolfa Janečka (rychložonglér), který zazářil na letošním ročníku Cirkus Cirkus festivalu v Praze. Cirkus Cirkus Classic bude jako první v Evropě implementovat do klasického cirkusového představení projekční LED stěnu s několika kamerami. Podrobnosti najdete zde.

Zoologická zahrada v Tróji

Zoo Praha připravila na víkend poslední večerní komentované prohlídky v severní části zahrady. Návštěvníci uvidí usínat žirafy, nahlédnou do indonéského pavilónu s varany a budou pozorovat také chování vlků za soumraku. Předem se musí zájemci objednat na telefonním čísle 296112230.

V sobotu se můžete zúčastnit sedmého ročníku „Jarmarku pro šikovné ručičky“ a ocenit práci dětí z 25 dětských domovů České republiky. Charitativní projekt si klade za cíl předat dětem z dětských domovů hravou formou zkušenosti ze světa podnikání, rozvíjet u nich tvořivost a chuť k práci, zároveň jim pomoci při hledání svého místa ve společnosti. Více najdete na internetových stránkách.

Pouliční slavnosti

Iniciativa Auto*Mat pořádá v sobotu pouliční slavnost v ulicích bez aut na Vinohradech. Součástí programu bude Velká podzimní cyklojízda. Za podpory radnice Prahy 2 a pod záštitou paní starostky Černochové se bude akce konat v prostoru ulic Jugoslávská, Rumunská, Londýnská, Americká, Belgická, včetně části Náměstí Míru a Tylova náměstí.

V celé této oblasti bude od 10 do 20 hodin omezena automobilová doprava tak, aby vznikla pěší odpočinková zóna pro chodce, cyklisty a rodiny s dětmi, autorská čtení, rukodělné a umělecké dílny a kulturní představení. Kavárny a restaurace budou servírovat kávu a občerstvení na chodník. Plánuje se vytvoření galerie v odbočovacím pruhu. Podrobné informace zde.

Výstava Poklady Moravy

Národní muzeum ve Vinohradské ulici v Praze představí veřejnosti na jednom místě největší poklady Moravy. Předvede archeologické skvosty, předměty staré 600 000 let i básníky 20. století, jakými byli Ivan Blatný i Jan Skácel. V expozici odborníci upozorní i na kuriozity, jakou je i bitva u Loděnic. Je to snad jediná bitva, kdy se utkali v boji Češi a Moravané.

Za symbol výstavy vybrali pořadatelé sošku šamana starou asi 25 000 let, tedy podobně jako věstonická Venuše. Součástí expozice budou nahrávky, videoprojekce i interaktivní momenty. Nebude chybět ani speciální dětský svět, který otevře výstavu dětem. Výstava začala v úterý v bývalém sídle Federálního shromáždění a potrvá až do 10. července 2011. Další informace najdete zde.

Koncert, kde zahraje publikum

V pražském Retro Music Club se v sobotu večer uskuteční narozeninová oslava Jacka Danielse, kde vystoupí na pódium dobrovolníci z publika, kteří se během hodiny naučí hrát jako rockové hvězdy. Během večera bude vybrána nejlepší rocková kapela. Více najdete zde.

Pražský železniční den

Na pražských oslavách „Den železnice“ se představí jak historická, tak i moderní tvář železniční dopravy. Historickou tvář bude prezentovat parní lokomotiva řady 464.102 (Ušatá), která pojede trasu Praha Braník – Krč – Vršovice – Smíchov.

Nejmodernější vozidlo pro příměstskou dopravu, které mají České dráhy, pantografická elektrická jednotka řady 471, bude jezdit po trase Praha hl.n. – Vršovice – Krč – Radotín – Smíchov. Soupravy se setkají ve stanicích Praha Smíchov a Praha Krč. Cestující si při přestupu mohou porovnat, jak se cestovalo v minulosti a  jak je možné cestovat ve vlacích dnes.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Historický vláček Hurvínek

Centrum oslav bude v železniční stanici Praha-Braník, kde bude v době od 10 do 16 hodin připravena výstava současných lokomotiv. Mezi Braníkem a hlavním nádražím bude jezdit historický motorový vůz M 131.1 (Hurvínek), který zajede i do stanice Praha Modřany nebo Praha Zbraslav.

Na závěr oslav je připravena vyhlídková jízda parním vlakem Prokopským údolím. Odjezd vlaku z branického nádraží je naplánován v 15:30 hod. Vlak se vydá přes Vršovice a Smíchov až do Rudné u Prahy. Podrobné informace najdete zde.

Přečtěte si také: Metropole Kréty a její okolí
Řecký ostrov Kréta patří k neoblíbenějším turistickým cílům ve Středomoří. Co všechno nabízí? Více se dočtete v páteční příloze deníku Právo Víkend.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám