Hlavní obsah

Podzimní zámek Napajedla láká na aranže i kurz vaření

Novinky, Martina Žáčková

Sychravé podzimní dny si můžete příjemně zpestřit v zámku Napajedla na Zlínsku. Chystá se tu několik zajímavých programů, třeba minikurz vaření v zámecké kuchyni. Zároveň se budou konat i mimořádné prohlídky zámku. Ten se veřejnosti otevřel teprve před dvěma lety a zatím nemá pevnou otevírací dobu – turisté si ho mohou prohlédnout jen po telefonické objednávce nebo právě při různých zvláštních příležitostech.

Článek

Zámek se otevře v sobotu 25. září při příležitosti Svatováclavských slavností v Napajedlích, nebo hned týden nato 2. října, kdy se tu uskuteční Gurmánská sobota. Ochutnávat se budou různé speciality, kávy, sýry či čokoláda, zájemci se také mohou zúčastnit minikurzu vaření v zámecké kuchyni.

V závěru měsíce, 30. a 31. října, bude následovat další inspirativní Víkend interiérů a aranží, který přinese nápady pro výzdobu bytů a domovů nejrůznějšími dekoracemi a květinami. Na 12. prosince se chystají vánoční trhy s dílnami pro děti.

Do hřebčína na den otevřených dveří

Zámek Napajedla patří díky zajímavé novodobé historii k unikátům. Původní šlechtické sídlo ve stylu pozdně francouzského baroka z 18. století připadlo v roce 1945 podniku Fatra Napajedla, který ho občas využíval k reprezentačním účelům.

Zámek tedy nebyl nikdy přístupný „běžné“ veřejnosti, na druhou stranu však byl po celou dobu dobře udržovaný, a nikdy tedy nezchátral. Nedávno ho odkoupila místní podnikatelka Eva Gajdošík, která po nezbytné počáteční investici zprovoznila menší prohlídkový okruh a začala zde pořádat občasné tvůrčí dílny, besedy, společenské, kulturní akce či dámské kluby. Zámek se také stal oblíbeným místem konání svatebních obřadů a hostin.

Při prohlídce zámku užasnete, jak krásné a bohatě zdobené interiéry se tu léta ukrývaly. Ohromí vás už majestátní vstupní schodiště v zámeckém foyer s jedinečnými malbami na zdech, ústící do prosluněného zrcadlového sálu s křišťálovým lustrem. Také další místnosti jsou vybaveny dobovým nábytkem i nádobím. Zámek obklopuje desetihektarový park v anglickém stylu se vzácnými dřevinami a romantickým rybníčkem s lekníny.

Zámek je úzce spjat i s další chloubou města – hřebčínem s největším chovem anglických plnokrevníků u nás. Chov založil roku 1886 Aristide Baltazzi, když převzal napajedelské panství. Pokud si jeho zázemí, stáje i výběhy budete chtít prohlédnout, na konci září máte mimořádnou příležitost.

Areál se v sobotu 25. září mimořádně otevře při tradičním dnu otevřených dveří. Chovatelé předvedou návštěvníkům plemenné hřebce, klisny i hříbata, děti se budou moci svézt na ponících a nebudou chybět ukázky skokového i drezurního ježdění.

Reklama

Související témata:

Související články

Hrad Buchlov ožívá okultismem

Hrad Buchlov na Uherskohradišťsku, tyčící se na jednom z vrcholků Chřibů, patří k nejvýraznějším dominantám Slovácka. A také nejzáhadnějším. Někdejší hradní...

Výběr článků

Načítám