Hlavní obsah

Hrad Bečov slavil památkářského Oscara

Právo, Martin Polák

Horní hrad v Bečově na Karlovarsku v pátek slavil. Konal se tam národní ceremoniál při příležitosti získání mezinárodního ocenění Europa Nostra. Cena má podle odborníků pro památkáře obdobný význam jako pro filmaře Oscar.

Foto: Vladimír Mikunda, Právo

Státní hrad a zámek Bečov

Článek

Významné ocenění si Státní hrad a zámek Bečov vysloužil za svůj jedinečný projekt konzervace hradu a následného představení veřejnosti. Zakonzervovaná památka bude zároveň sloužit studentům k výuce architektury.

Hrad jako model jedna ku jedné

„Hrad bude mít významnou vypovídací schopnost, bude to taková učebnice, něco jako model jedna ku jedné,“ řekl vedoucí správy hradu a bývalý kastelán Tomáš Wizovský. Ten cenu převzal už v červnu v tureckém Istanbulu. Architekt Miloslav Hanzl upozornil, že očekávané práce na hradě nebudou mít charakter rekonstrukce, kdy se například mění okna. „Půjde o konzervaci stávajícího stavu a restaurátorské práce. Lidé pak například uvidí původní čisté omítky, okna a podobně,“ dodal.

Foto: Martin Polák, Právo

Řemeslníci už opravují fasádu bečovského hradu.

Vnitřek bečovského hradu, v němž budou probíhat ještě restaurátorské práce, se lidem otevře zřejmě za čtyři až šest let. Samotný projekt konzervace si podle ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové vyžádá přibližně třicet miliónů korun.

Ocenění Europa Nostra uděluje od roku 2002 Evropská unie za péči o kulturní dědictví. Hrad ho dostal za Projekt konzervace a prezentace v kategorii Projekt/výzkum. Mezi 140 nominacemi z 26 zemí byl bečovský projekt jediným úspěšným zástupcem České republiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám