Hlavní obsah

Tipy na víkend: Oslavy vína, mléka, jiřin, Vánoc i akrobatická show

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Ačkoliv skončily prázdniny, akcí je i tak stále mnoho. O víkendu se bude soutěžit ve sbírání hub, vaření guláše, rozeznávání vůní vín, stavění Rubikovy kostky, ale také o nejkrásnější jiřinu. Tradiční podzimní vinobraní můžete navštívit v Mikulově, Znojmě nebo v pražské Tróji. Letiště v Příbrami připravilo akrobatickou show dvojplošníků.

Článek

XIV. Acrobatshow - X. Memoriál Martina Stáhalíka

Komponovaný program Acrobatshow na letišti Příbram-Dlouhá Lhota je jedinečnou přehlídkou mistrů světové akrobacie ve všech disciplínách. Memoriál Martina Stáhalíka je věnovaný památce jednoho z nejlepších leteckých akrobatů světa. Letos se v programu Acrobatshow představí dvojnásobný mistr světa Petr Jirmus na historickém dvojplošníku Bücker 131 Jungmann, mistr Evropy Přemysl Vávra na kluzáku Swift, mistr republiky Martin Šonka na unlimited speciálu Suchoj SU31 a mnozí další. Více najdete zde http://www.jlmpraha.cz

V Sobotíně oslaví Vánoce

Pohádkové Vánoce na sněhu s vánočním cukrovím, smaženým kaprem i bramborovým salátem mohou zažít lidé v předstihu 11. září v Sobotíně na Šumpersku. Pořadatelé chtějí připravit pět tun sněhu, 50 kilogramů vánočního cukroví a další tradiční atributy Štědrého dne.

Děti i rodiče si budou moci nejen pochutnat na tradičním vánočním menu, ale také si zajezdit na bobové dráze, zapojit se do koulovačky nebo stavění sněhuláka. Pro děti je nachystáno 700 vánočních dárečků, pohádkové a zimní úkoly i 140 litrů opravdového pohádkového vánočního koktejlu namíchaného přímo do jedné nádoby před jejich zraky, slibují organizátoři.

Jedním z vrcholů akce bude i pokus o největší letní koulovačku. Dva týmy bojovníků budou mít k dispozici celkem dvě tuny sněhu ve dvou hromadách vzdálených od sebe 12 metrů.

Znojemské vinobraní

Tradiční oslava vína Znojemské historické vinobraní se koná v pátek a sobotu. Mezi novinky letošního ročníku patří obsazení historického průvodu. Vedle postavy krále Jana Lucemburského diváci uvidí novou tvář královny Elišky Přemyslovny, kterou bude představovat herečka a znojemská rodačka Jitka Schneiderová. Návštěvníci ji uvidí po oba dny nejen v historickém průvodu, ale také při rytířských turnajích v hradním příkopu ve znojemském Horním parku.

Hlavní pódium bude na náměstí T.G.Masaryka, kde vystoupí například skupiny Kryštof, Děda Mládek Illegal Band, Katapult, Gipsy.cz a další. Znojemské historické vinobraní je však především festivalem vín a gastronomie. Soutěžit se bude o nejkrásnější mázhaus, který se týká nejen výzdoby, ale i vín a jídla. Mezi hlavní akce vinobraní patří i degustace vín originální certifikace (VOC) v prostorách sportovní haly. www.znojmocity.cz

Pálavské vinobraní 2010

Druhý zářijový víkend bude v Mikulově na Břeclavsku tradičně patřit vínu, burčáku, historii a krojům. Návštěvníci letošního Pálavského vinobraní se mohou od 10. do 12. září těšit na historický průvod, řemeslnou tržnici v zámeckém parku, národopisné soubory, koncerty, stánky s vínem, lahodným burčákem a nejrůznějšími kulinářskými specialitami, vinařskou tržnici na zámku, druhý ročník Mistrovství České republiky v rozeznávání vůní ve víně a další.

Hlavní část akce se odehraje v prostorách historického náměstí, zámeckého areálu a přírodního amfiteátru. V amfiteátru vystoupí například zpěvačka Lucie Bílá, David Koller, kapely Kryštof, Support Lesbians, Monkey Business nebo Nightwork. Náměstí bude patřit zejména folklórním souborům a cimbálovým muzikám. Vystoupí zde například Fleret s Jarmilou Šulákovou. Zámecký areál nabídne řemeslnou a vinařskou tržnici a také druhý ročník mistrovství republiky v rozeznávání vůní ve víně.

Kvalitním vínům a gastronomickým specialitám je určeno vinařské městečko v těsné blízkosti hlavního náměstí. Organizátoři každoročně usilují i to, aby místní vinaři otevřeli návštěvníkům historické sklepy svých domů, moc se to zatím ale nedaří. Novinkou jsou i vyhlídkové lety vrtulníkem. www.mikulov.cz

Trojské vinobraní

I letos jsou zváni milovníci vín k příjemnému posezení na vinici v trojské botanické zahradě se sklenkou dobrého vínka. O víkendu můžete ochutnat nejen vína z Vinice sv. Kláry, ale i další vzorky od významných vinařů. V rámci Dnů evropského dědictví se otevře Kaple svaté Kláry, která se nachází v placené expozici Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji. Kapli si můžete prohlédnout o víkendu 11. a 12. 9. 2010 od 9 do 19 hodin. www.botanicka.cz

Pražský karneval

V sobotu 11. září oživí ulice Prahy 5 veselí a energická atmosféra pátého ročníku Pražského karnevalu, který letos proběhne v rámci 2. dějství Mezinárodního festivalu outdoorového a pouličního divadla Za dveřmi. Na náměstí 14. října se v 11 hodin otevřou dveře do světa maškarních radovánek s workshopy v podobě výtvarných, žonglérských a akrobatických dílen pro děti i dospělé.

Do ulic vyrazí hlavní průvod v čele s bubenickou formací Tam Tam Batucada. Následovat bude karnevalový rej, do kterého se může zapojit opravdu každý. Kromě velkolepé a opravdu bizarní přehlídky originálních kostýmů, masek, veteránů, alegorických vozů a dalších všemožných rekvizit budou umělci pohonem zábavy přímo za pochodu. Více informací na adrese www. prazskykarneval.cz

Festival outdoorového a pouličního divadla

Mezinárodního festival outdoorového a pouličního divadla Za dveřmi probíhá od 9. do 19. září. Festival oživí Halu Thámovu, kino Světozor, Střelecký ostrov, Novou scénu a Piazzetu Národního divadla, ulice Prahy 5, Prahy 1 a Prahy 3.

Pražské ulice i veřejná prostranství ovládnou mimořádná představení domácích i zahraničních souborů. V rámci festivalu se představí legendární soubor Teatr Ósmego Dnia z polské Poznaně, Site Specific Projekt Teatru Novogo Fronta CAPAX, V.O.S.A., Divadlo Continuo nebo Décalages. Více na www.zadvermi.cz.

Jižní Město oslaví 34. výročí založení

Pivními slavnostmi, poutí nebo folklórními vystoupeními oslaví pražské Jižní Město své 34. narozeniny. Čtvrtý ročník 11 dnů Prahy 11 zahájí ve čtvrtek koncert v Centrálním parku u stanice metra Opatov. Slavnosti potrvají až do 19. září.

Pátek bude zaměřen na zdraví, lidé mohou darovat krev, sobota bude ve znamení piva. Pivní festival začne odpoledne u stanice metra Opatov, od 20.00 hodin bude pokračovat v Jihoměstském pivovaru.

V neděli se na Jižním Městě představí folklórní soubory z Řecka, Makedonie, Itálie, Srbska nebo Vietnamu. V dalších dnech budou moci nejen lidé z Jižního Města navštívit akce s tématem sportu, životního prostředí, bezpečnosti, seniorů nebo školství.

V sobotu se koná Chodovská pouť, řemeslné trhy a pokus o český a evropský rekord v počtu psů na jednom místě. Počítat se budou symbolicky v 11:11 a Praha 11 doufá, že jich bude nejméně 1111. V neděli budou létat horkovzdušné balóny.

Stezka podél Lipna pro cyklisty a bruslaře

Jezerní stezka pro cyklisty a in-line bruslaře podél lipenské přehrady na Českokrumlovsku se v sobotu prodlouží na 13,5 kilometru o úsek z obce Lipno nad Vltavou k hrázi.

Bruslaři tak nyní mohou dojet podél přehrady z Frymburku až na hráz. Sobotního slavnostního otevření úseku Lipno - hráz se zúčastní i dvojnásobná vítězka z letošních zimních olympijských her ve Vancouveru Martina Sáblíková.

Výstava exotických rostlin

Kaktusu podobný sukulent s názvem Hoodia gordonii bude zřejmě jedním z nejzajímavějších exponátů jubilejního desátého ročníku výstavy exotických rostlin v jihlavském Muzeu Vysočiny. Výtažky z této rostliny využívají afričtí domorodci v léčitelství, údajně zbavují pocitu žízně a hladu. Návštěvníci si mohou z výstavy odnést jejich semena.

Prodejní výstava v muzeu probíhá do 12. září. Návštěvníci uvidí několik stovek rostlin, hlavně sukulenty a kaktusy i hmyzožravé rostliny. Získají na výstavě i praktické rady pro pěstování sukulentů. Další informace najdete na webových stránkách www.sukulenty.estranky.cz.

Foto: Zdeněk Prchlík, Právo

Kaktusy

Nové golfové hřiště ve Velkých Karlovicích

Nové devítijamkové golfové hřiště vzniklo u hotelu Horal ve Velkých Karlovicích v bezprostřední blízkosti hranic se Slovenskem. Krásná podhorská krajina a nádherný výhled do údolí činí z tohoto hotelu atraktivní místo. Přímo u hotelu si budete moci od září 2010 vychutnat nejen krásnou přírodu CHKO Beskydy, ale také kvalitní zázemí golfového klubu s možností tréninku na špičkovém golf simulátoru. Hřiště splňuje normu Public Course, tedy hřiště určené pro širokou veřejnost. www.valachy.cz

Prohlídka podzemí v Litomyšli

Od května 2010 je otevřena nová prohlídková trasa na zámku v Litomyšli. Jedná se o podzemní chodby pod areálem zámku, pod zámeckým parkem a pivovarem. Jde o adrenalinovou prohlídku vhodnou pro fyzicky zdatné a dobrodružstvíchtivé návštěvníky. Prohlídka je možná pouze o víkendech.

Zámek připravil na Dny evropského kulturního dědictví hudební a divadelní program. V sobotu se v saletu ve francouzské zahradě zámku uskuteční kytarový koncert, vystoupí Maria Togawa a smyčcové kvarteto Helcea a Zámecký divadelní spolek Milisla. Více na www.zamek-litomysl.cz.

Bienále Brno

Bienále Brno 2010 se již překulilo do své druhé poloviny. Výstavy, o kterých mimo odborných časopisů píší letos i New York Times a Frankfurter Allgemeine Zeitung, doplní po prázdninách bohatý doprovodný program. Příchozí se mohou těšit na kaligrafii, manuelské umění, soubor mezinárodního formátu Cadenza Ensemble i se slam poetry v rámci Národních bienálových dnů, na světový grafický design zdarma a po setmění v rámci Brněnské bienálové noci 17. září 2010 nebo na filmové projekce v rámci cyklu Surrealismus & film. Letošní přehlídka grafického designu v Brně trvá od 22. června do 24. října. Více na www.moravska-galerie.cz

Jičín - město pohádky

Dvacátý ročník multikulturního festivalu tradičně od úterý 7. září do neděle 12. září nabídne tvůrčí dílny, pouliční divadélka, koncerty, jarmark a spoustu dalších akcí. Letos se pohádkový týden koná s podtitulem „Česká klasická pohádka“. Nebudou chybět výstavy a velkou oporou festivalu bude nově rekonstruovaný park. Poprvé se bude festival odehrávat i v galerii ve Vokšicích. Opět pojede vláček Českým rájem, průvod císaře Františka Josefa projde historickou Císařskou chodbou v Prachovských skalách.

Nejpodstatnější dění se ale bude odehrávat ve městě Jičíně. Už teď se mohou diváci těšit na živé obrazy z českých dějin. Že ale nepůjde o nějaké zastydlé „rádobyvlastenectví“, jistě přesvědčí také páteční divadlo Járy Cimrmana se Zdeňkem Svěrákem a hrou „České nebe“. [celá zpráva]

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Zahájení jičínského festivalu pohádek se každoročně nese ve znamení průvodu pohádkových postav.

Táborská setkání

Láká vás tradiční hudba, zpěv a veselení pod širým nebem? Pak si nenechte ujít další ročník festivalu Táborská setkání, který se koná už po devatenácté od pátku do neděle. Město Tábor je pro dobové slavnosti jako stvořené. Historické centrum s několika náměstími, křivolaké uličky i bohatá zeleň za městskými hradbami ožije na tři dny dávnou historií první poloviny 15. století, průvody, ohňostroji, středověkými tržišti, šermířskými souboji a rytířskými kláními. Časem, kdy se vlády nad městem ujal husitský vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. http://www.tabor.cz

Svatováclavské slavnosti 

Až do 5. října probíhá 19. ročník mezinárodního festivalu Svatováclavské slavnosti 2010, který se uskuteční na různých místech. Podle dramaturga festivalu Vladimíra Koronthályho navazuje koncepce programu na duchovní směry, které historicky utvářely a ovlivňovaly kulturní život v Praze, jako jsou protestantismus, katolicismus, judaismus či pravoslaví, a obohacuje je o směry aktuální.

V sobotu 11. září se uskuteční koncert Farní fárání v kutnohorském chrámu svaté Barbory, kde Michael Pospíšil se svým souborem Ritornello připravil rekonstrukci barokních nešpor věnovaných svaté Barboře, patronce horníků.

Devět hlavních festivalových akcí letošního ročníku zahrnuje i tradiční výlety a sedm doprovodných akcí přibližujících živé duchovní kultury Evropy, Blízkého východu a Asie. www.svatovaclavske.cz

Luhačovice ožijí dětským zpěvem a tancem

V Luhačovicích probíhá 18. ročník mezinárodního festivalu dětských folklórních souborů Písně a tanec, který potrvá do neděle 12. září.

Návštěvníci uvidí dětské folklórní soubory z různých koutů České republiky i dalších zemí, například Slovenska nebo Rumunska. Během festivalu se představí i finalisté celostátní soutěže Zpěváček 2010 a malí tanečníci Mezinárodní tvůrčí dílny.

Součástí programu bude stejně jako v loňském roce i vyhlášení výsledků soutěže Vesnice roku. Vedoucí dětských souborů, pedagogy a další zájemce čeká beseda na téma Nové pohledy na vedení dětského souboru v 21. století, a to v rámci sympozia Siločáry duše dítěte. Další informace na www.folklornisdruzeni.cz

Festival Valašské záření

Michal David bude hlavní hvězdou festivalu Valašské záření ve Vsetíně, který se uskuteční od pátku do neděle. Letošní 12. ročník s podtitulkem Čas lásek džínových napovídá, že dramaturgie bude zaměřena na doby minulé.

V 19.00 hodin v pátek vystoupí v kulturním domě Michal David. Především pro mladou generaci je pak připravená punková a taneční scéna v Lidovém domě. V areálu u Sandriku si zase na své přijdou příznivci country a dechové hudby a zejména děti, pro které jsou zde tradičně nachystané hry, soutěže a sportovní aktivity. Na Dolním náměstí bude v pátek a sobotu postaveno letní kino. Chybět letos nebude ani tradiční řemeslný jarmark či program rybářského svazu.

Pořadatelé připravili i několik doprovodných výstav. Kompletní program Valašského záření je na internetových stránkách www.dkvsetin.cz.

Dny evropského dědictví 2010

Od 11. do 19. září se v rámci oslav Dnů evropského dědictví 2010 otevřou stovky historických objektů v celé České republice. Tématem letošního ročníku EHD je „Duše památek“. Téma se snaží poukázat na to, že památky nejsou jen neživé věci, předměty a stavby, ale že mají svou bohatou historii a jsou spojeny s mnoha historickými osobnostmi a událostmi.

Zámek v Náměšti nad Oslavou o víkendu oživí v rámci EHD netradiční prohlídky. Živé obrazy ze skutečné i fiktivní historie zámku předvede na 150 účinkujících a doprovodného personálu. Tématem letošního ročníku Oživeného zámku je nesmrtelné dílo Williama Shakespeara. Na náměšťském zámku se uskuteční také projekt Salieri v Náměšti, který proběhne o následujícím víkendu 17. - 18.9. 2010. Více na: http://www.zamek-namest.cz/salieri/, www.zamek-namest.cz.

Zámek Telč u příležitosti EHD otevře po oba dva víkendové dny zdarma zámecké kaple Všech svatých, kde probíhá výstava fotografií pod názvem Telč - renesanční klenot v srdci Evropy. Prostor kaple rozezní v sobotu 11. září od 10.00 - 12.00 a 14.00 - 16.00 hod. koncert staré hudby v podání kvarteta zobcových fléten Ricercar.

Zámeckou zahradou se bude nést třeskot zbraní. Pro návštěvníky jsou připraveny nejen ukázky historického šermu v podání brněnské skupiny Cavalieri Moravi, ale také výuka šermu pro děti i jejich rodiče. www.zamek-telc.eu

Jezdecké závody

Jednou z hlavních událostí podzimní sezóny bude 4. ročník jezdeckých závodů O pohár starosty města Holešova, spojený s Pohárem moravsko-slovenského partnerství. Odehraje se v sobotu v zámecké oboře v Holešově. Návštěvníci se mohou těšit nejen na sledování závodů, ale i projížďky na koních či bryčkou, kolotoče, soutěže a další atrakce. www.hyje.cz

Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů

Jednu velkou polní kuchyni bude v sobotu připomínat přerovské výstaviště. V jeho areálu se uskuteční už pošesté Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů, na které se sjedou mistři kuchařského umění z celého Česka i zahraničí. Návštěvníci akce se mohou těšit také na dobré pivo a hudební vystoupení.

Guláš kuchaři musejí zvládnout za pět hodin. Jiná omezení v klání prakticky neexistují. Maso a ingredience na přípravu guláše nejsou předepsány, záleží jen na fantazii a osobních zkušenostech každého účastníka.

Pokrmy bude hodnotit odborná porota. Umění účastníků mistrovství budou moci podle ní posoudit i návštěvníci výstaviště. Gulášové speciality lidé budou moci na místě také hojně zapít pivem.

Gastronomický festival láká na ryby a víno

Na ochutnávku různě upravených ryb a vín ze tří desítek vinařství z Čech a Moravy láká letošní gastronomická přehlídka Ryby a víno. Uskuteční se tradičně v historickém centru Prachatic, a to od pátku do soboty.

Kromě ochutnávek jsou na programu dvoudenní přehlídky i seminář o moderních gastronomických trendech zdravé výživy, ukázka filetování sladkovodních ryb nebo příprava mořských ryb a plodů

Přehlídka se koná na Velkém náměstí, ale také v radničních sklepech, arkádách a sále. Na náměstí se vstupné neplatí, do radničních prostor vstupenku stojí 480 korun. V ceně je celodenní degustace vín a pokrmů z ryb. Informace o festivalu jsou na na www.syryrybyavino.cz.

Mexický festival jídla

V pražském hotelu Hilton se koná od 9. do 19. září Mexický festival jídla, který zaštítila Mexická ambasáda. Můžete tak zajít na netradiční oběd nebo večeři formou bufetu do restaurace Café Bistro, která je umístěna v mezaninu hotelu. Nad talířem netradičního, ale výborného jídla a se sklenicí tradiční mexické tequily Herradura v ruce si pak můžete vychutnávat romantický večer v příjemné atmosféře. Cena za osobu „all you can eat“ je 990 Kč. www.hiltonprague.cz

V lesích Jeseníků propukne houbobraní

V lesích Jeseníků poměří v sobotu svůj um příznivci houbaření. V nejvyšších moravskoslezských horách se utkají při otevřeném mistrovství ČR ve sběru hub s názvem Houbobraní aneb Filipovická píchavka, které potřetí uspořádá penzion Pepova bouda ve Filipovicích, části Bělé pod Pradědem. Úkolem soutěžích ale nebude nasbírat co nejvíce hub, porota bude hodnotit především vizáž a kvalitu úlovků houbařů.

Houbobranci budou mít na sběr stejně jako v minulých ročnících soutěže maximálně tři hodiny. Své úlovky mohou pořídit kdekoliv v lesích Jeseníků. Součástí houbobraní bude také doprovodný program pro děti a dospělé, který uspořádá penzion. www.houbobrani.cz

Foto: Profimedia.cz

Nejlepší místa na houbaření místní pochopitelně úzkostlivě tají.

Historickým vlakem na Svatováclavské slavnosti

V sobotu vyjede v 10.45 z nádraží Praha Braník parní lokomotiva z roku 1917 v čele historického vlaku do Dobříše. Vlak zastaví ve stanicích Praha Zbraslav, Vrané nad Vltavou, Měchenice, Čísovice, Mníšek pod Brdy a Malá Hraštice. Po příjezdu do železniční stanice Dobříš vyjde ve 12.30 hodin od nádraží historický průvod Krále v doprovodu dvořanů, jehož cílem budou Svatováclavské slavnosti na zámku Dobříš.

Kromě expozice historických motocyklů lze na zámku navštívit bohatý program - ukázky práce kovářů a výroby hraček. Ve francouzské zahradě vystoupí sokolníci a šermíři. Připravena je prohlídka původních pivovarnických sklepů a dětský program. Více informací na www.zamekdobris.cz a www.parnijizdy.ic.cz

Kulisy i scénáře k Patovi a Matovi

Jak opravit díru ve střeše, kterou prší do domu, "poradí" návštěvníkům brněnské galerie Baron Trenck Gallery známé večerníčkové postavičky nešikovných kutilů Pat a Mat. V galerii začala výstava známých večerníčků a pohádek z tvorby pro děti Ateliérů Bonton Zlín a potrvá až do 28. listopadu. Malí i velcí návštěvníci zde mají možnost zhlédnout loutky, animace, scénáře či kulisy, které pomáhaly bavit i uspat české děti od druhé poloviny minulého století a činí tak do současnosti.

Vedle těchto postaviček ukazuje výstava i animace, pozadí nebo rozkresy pro výrobu loutkových filmů jako Vzpoura hraček, Zlatovláska nebo Pasáček vepřů. Výstava, na které mají děti možnost se i výtvarně vyřádit v dětské dílně, potrvá do 28. listopadu.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Expozice Mata a Pata na brněnské výstavě.

Mlékárenský den

Mlékárenský den v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku nabídne tuto sobotu výrobky 11 regionálních mlékáren. Ve sklepech pod radnicí mohou lidé ochutnat sýry, pomazánky, tvarohy i krémy od tradičních velkých podniků, ale také z rodinných farem. Nejlepší novinky podle verdiktu odborníků na letošním 19. ročníku výstavy představí mlékaři z Agro-ly, Choceňské mlékárny, Pribiny-TPK a Mlékárny Polná. V sobotu vybere nejlepší výrobek veřejnost.

Odborná porota v čele s Jiřím Štětinou z pražské Vysoké školy chemicko-technologické se sešla už dnes. Posuzovala ve čtyřech kategoriích celkem 28 mléčných výrobků. Mlékárenský den začne v 9.00 hodin, výsledky divácké soutěže o Krajáč Vysočiny budou vyhlášeny v 15.00 hodin. www.pribyslav.cz

Výstava Českého pavilonu na Expo z Šanghaje

Pavilon, který na světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji prezentuje Česko, přibližuje výstava v Praze. V prostoru Českého centra v Rytířské ulici se mohou příchozí do 2. října alespoň na dálku seznámit s expozicí, kterou si v Číně za pět měsíců trvání výstavy prohlédlo již šest miliónů návštěvníků.

Pražská expozice pod názvem Česká republika na Expo 2010 se skládá z několika částí. V první je možné vidět fotografie, které zachycují návštěvníky pavilonu a jejich emoce při prohlídce exponátů. Další součástí je filmová projekce simulující průlet pavilonem. Zájemci také uvidí dokument o českém národním dni, který se konal 17. května a vystoupilo na něm kolem 150 českých umělců.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Jen málokdo si nechá ujít příležitost sáhnout si pro štěstí na reliéf pod sochou Jana Nepomuckého.

O víkendu se otevře expozice Husité

O víkendu si zájemci o historii budou moci poprvé prohlédnout část nové expozice v Husitském muzeu v Táboře. Původní, která se zájmu veřejnosti těšila přes 30 let, byla uzavřena loni v únoru.

Do atmosféry doby pozdního středověku emocionálně vtáhne návštěvníky expozice úvodní film. Přiblíží mu pocity lidí, kteří v té době žili, a také kořeny husitského hnutí. Pocitové vjemy ovlivní barevnost a intenzita scénického osvětlení expozic, jež se nacházejí v deseti sálech. Na návštěvníky tam čeká i několik dioramat husitských bitev. Zpřístupnění expozice Husité je součástí Táborských slavností, které se konají od pátku do neděle. Expozici lze zhlédnout zdarma v sobotu a v neděli od 08.30 do 16.30 hodin. www.tabor.cz

Výstava deskových her a hlavolamů

Nové druhy hlavolamů, dětské varianty známých deskových her Monopoly a Sázky a dostihy nebo 2. otevřené mistrovství ČR ve skládání Rubikovy kostky patří mezi největší lákadla výstavy Hry a hlavolamy. Již 16. ročník výstavy se koná od 9. do 12. září v prostorách Novoměstské radnice v Praze.

Novinkou mezi představenými hlavolamy bude podle organizátorů například Perplexus, což je velké 3D bludiště ukryté v plastové kouli. Hráči se v něm snaží otáčením o 360 stupňů všemi směry manévrovat ocelovou kuličku spletitým labyrintem složeným ze sta úzkých cestiček, zatáček a překážek.

Organizátorům se z Japonska podařilo získat i v ČR méně známou hru Kakuza, což je obdoba Sudoku, ale určená pro dva hráče. Velký prostor na výstavě dostane legendární hlavolam Ježek v kleci.

Výstava Hry a hlavolamy bude otevřena ve čtvrtek a pátek od 8.00 do 18.00, v sobotu a neděli od 10.00 do 18.00. Dospělí zaplatí za vstup 70 Kč, děti a důchodci 50 Kč a rodina 150 Kč. Další informace lze nalézt na webové stránce www.hryahlavolamy.cz.

Galerie pohyblivých obrazů ze života loupežníka Rumcajse

Galerii pohyblivých obrazů s výjevy ze života pohádkové postavy Rumcajse otevřeli na zámku v Jičíně. Trvalá expozice je koncipována tak, že jednotlivé kulisy musejí pákami či kladkami rozpohybovat samy děti. Postavičky mají podobu, kterou jim ve známé pohádce spisovatele Václava Čtvrtka dal výtvarník Radek Pilař. Podle představitelů radnice by galerie nazvaná Rumcajsův svět Radka Pilaře měla dál rozšířit turistickou nabídku Jičína coby pohádkového města.

Obrazy připomínají divadelní scény a vedle Rumcajse s Mankou, Cipískem, vodníkem Volšovečkem či knížepánem ukazují i les Řáholec, loupežnickou jeskyni, jičínské náměstí a zámek s Valdickou bránou. Nad vším pak bdí několikahlavý drak.

Příběhy vousatého loupežníka v Jičíně od roku 2003 také připomíná Rumcajsova světnička. Je v domku pod městskými hradbami a ukazuje údajnou Rumcajsovu ševcovskou dílnu. www.jicin.org

Tvorba romských sochařů

Muzeum romské kultury v Brně znovu po dvou letech hostí týdenní přehlídku tvorby současných romských sochařů z Česka a Slovenska. Návštěvníci si prohlédnou hotové výtvory, mohou sledovat sochaře při práci a pohovořit s nimi. Sympozium tentokrát představuje pět sochařů.

Sochařskou přehlídkou i dalšími podobnými akcemi chce muzeum poukázat na to, že Romové často bez jakékoliv odborné průpravy výtvarně tvoří a experimentují s nezvyklými materiály a postupy. Tvorba některých autorů přitom přesahuje hranice romské komunity. www.rommuz.cz

Na výstavě v České Skalici zvolí nejkrásnější jiřinu   

Nejkrásnější jiřinu budou vybírat návštěvníci výstavy těchto květin, která se uskuteční od pátku do neděle v České Skalici na Náchodsku. Výstava je součástí tradičních Jiřinkových slavností.

Součástí výstavy jiřin, která bude v místním muzejním areálu otevřena od 9.00 do 17.00 hodin, bude také kulturní program. Například v sobotu odpoledne vystoupí folklórní soubory, vyhlášení nejkrásnější jiřiny je naplánováno na nedělní odpoledne. Další program Jiřinkových slavností v České Skalici nabídne 17. září koncert a přehlídku vítězných prací z dětské literární soutěže Zlatá slova, o den později se uskuteční Jiřinkový ples. www.bozenanemcova.cz.

Přečtěte si také
Drážďany prosluly jako Florencie na LabiDrážďany jsou místem, kam se na výlet vypravuje mnoho Čechů. Procházka historickým centrem se dá zvládnout za hodinu a půl, návštěvu je ale možné naplánovat i na mnohem déle.Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám