Hlavní obsah

Skanzen v Přerově přibližuje život venkovanů ve středním Polabí

Právo, Elen Langerová

Když se vypravíte do malebné středočeské obce Přerov nad Labem, určitě nezapomeňte navštívit tamní Polabské národopisné muzeum. Když jsem nahlížela do chalup přemístěných sem z okolí, měla jsem pocit, jako by se tu zastavil čas. Ženy u ploten, návštěvy sedící okolo stolu v sednicích, školáci v lavicích, pan řídící za katedrou, švadlenka u stroje, švec beroucí objednávku…

Článek

Než si zvyknu na všudypřítomné figuríny, které skanzenu dávají nový, přitažlivější rozměr, po vstupu do místností tvrdošíjně zdravím, v domnění, že jsou tam živí lidé. Pak se sama sobě směju. Tak jsou postavy věrné.

Procházím mezi staročeskými roubenkami a drobnými stavbami (památník, studny, úly, holubník, zvonička atd.) z oblasti středního Polabí, panskými stavbami stojícími při místním zámku (bednárna, myslivna) i přenesenými usedlostmi z etnograficky odlišných oblastí Nymburska, a nasávám dobu dávno minulou.

Pěšinou v trávě se blížím k jedné z chalup, projdu brankou, u zápraží stojí gumáky a dřeváky, o zeď vedle jsou opřené hrábě, jakoby je tu kdosi zanechal jen před malou chvílí. O kus dál se v odpoledním slunci na dřevěné lavici vyhřívá vypasený kocour, z omlácených starých hrnců, stojících na studni, vykukují červené muškáty.

U křivého plotu voní kopretiny. Když si lehnu do sadu pod jabloně, pozoruji bzučící včely a nevěřícně zírám, jak jsem se dostala do pohádky. Zdejší národopisné muzeum založil toskánský arcivévoda Ludvík Salvátor, mořeplavec a etnograf, už okolo roku 1895.

Ten nechal upravit stavbu z počátku 18. století, bývalou panskou kovárnu a rychtu, na staročeskou chalupu a vybavit ji národopisnými předměty. Podle jeho představ byl v místě i okolí vykupován starý lidový nábytek, obrazy, nářadí, nádobí apod. Tím byly zřízeny dvě síně a ty veřejnosti zpřístupněny r. 1900.

V roce 1967 ji do své správy převzalo Polabské muzeum v Poděbradech, obnovilo národopisnou expozici a začalo budovat tzv. polabský skanzen. V dubnu a v prosinci se v celém areálu pořádají tradiční zvykoslovné výstavy Jaro na vsi a Vánoce.

V současné době je v muzeu celkem 33 objektů, z toho sedm chalup, šest špýcharů a dvě stodoly. V zařízených interiérech je předváděn život venkovského lidu ve středním Polabí od konce 18. století do poloviny 20. století. Součástí jsou i zahrádky našich babiček. Uprostřed jedné z nich stojí dokonce strašák, který má zahánět ptáky, již si mezi vzorně upravenými řádky vyzobávají dobroty.

Staročeská chalupa

Ale vraťme se ještě ke Staročeské chalupě. Z národopisného hlediska totiž představuje mimořádně cennou ukázku vyspělého lidového stavitelství v Polabí. V průčelí zděného domu je bohatě členěná lomenice, nahoře ukončená kuželovým kabřincem a makovičkou. Štít je nesen třemi ozdobnými sloupky a tím tvoří poměrně hlubokou předsíň. Vnitřek je rozdělen na dvě velké světnice, za každou je spížní komora a další komora je za síní s černou kuchyní.

Chalupa se stala jedním z prvních národopisných muzeí u nás. Zde byly sbírky přístupné až do okupace, kdy byly rozvezeny po okolních muzeích. V roce 1922 byla dokonce před touto chalupou uvedena operou Národního divadla v Praze Prodaná nevěsta. V těsné blízkosti skanzenu stojí romantický renesanční zámek s vodním příkopem, původně gotická vodní tvrz přestavěná na čtyřkřídlý lovecký zámek, jehož polovina se později zřítila.

Bohužel, pro veřejnost je zámek uzavřen, ale můžete ho celý obejít a pořádně si prohlédnout dekorativní pásy i psaníčkové sgrafity a také zbytky příkopu a valů.

Polabské muzeum
Otevírací doba: od dubna až do října, od úterý do neděle, od 9.00 do 17.00 hod. Vstupné: dospělí 50 Kč, děti, vojáci, důchodci, invalidé 30 Kč.
Poslední vstup do muzea je v 16 hodin. V celém areálu je přísný zákaz kouření a omezen vstup psů.
Více se dočtete na: www.polabskemuzeum.cz

Na návštěvě v ráji motorkářů a cyklistů

V Přerově nad Labem najdete taky muzeum Moto – Velo. Sbírku historických bicyklů a motorek pana Tomáše Moravce si mohli návštěvníci poprvé prohlédnout v roce 1986. Jejím zakladatelem je sběratel a cyklistický závodník Jaroslav Vavřík (1913–1997). Zdejší modely byly mnohokrát úspěšně vystavovány v Čechách i v zahraničí: v Miloticích u Kyjova, v Muzeu hlavního města Prahy, v Národním technickém muzeu v Košicích a Spišské Nové Vsi.

V současné době muzeum vystavuje více než 70 jízdních kol a 60 motocyklů s řadou unikátů, např. ucelenou sbírku předválečných motocyklů zn. ČZ, jízdní kolo Slavia No. 001, vyrobené firmou Laurin & Klement v r. 1895, a řadu dalších technických zajímavostí a dobových doplňků. Otevřeno mají mimo pondělka vždy od 9 do 17 hodin.

Zajímavosti v okolí
A když už budete v Přerově nad Labem, můžete si udělat výlet do nedalekého Hrabalova Kerska s populární hájenkou, zámeckého parku v Lysé nad Labem, čelákovické tvrze nebo historické vesnice řemesel a umění Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem, kde najdete čarokrásné zahrady plné léčivek a budete si moci vyzkoušet některé ze zapomenutých řemesel našich předků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám