Hlavní obsah

Cyklostezky z Hluboké vedou i do zoo

Právo, Pavel Orholz

Každý zná Hlubokou nad Vltavou především díky místnímu zámku, stále častěji se však do tohoto města lidé vydávají i kvůli celé řadě cyklostezek, které jsou v okolní přírodě a zavedou cyklisty například i do zoologické zahrady Ohrada.

Foto: Lucie Janečková, Právo

Cyklostezky dovedou návštěvníky až k zoologické zahradě Ohrada, kde patří mezi největší atrakce vydry.

Článek

Právo na ně upozornil hlubocký starosta Tomáš Jirsa, který zná většinu okolních tratí jako své boty.

„Cyklistům u nás máme co nabídnout. Třeba cyklostezka k zoologické zahradě je ideální na rodinné výlety, protože není náročná. Navíc zahrada stojí za to, ne nadarmo patří mezi vůbec nejnavštěvovanější místa jižních Čech,“ uvedl starosta s tím, že výlet do zoo může vést i po hrázi munického rybníka a nabízí výhled na hladinu plnou ptáků.

Foto: Miroslav Šára, Právo

ZOO Ohrada

Ohradská cyklostezka se přímo napojuje na frekventovanou Vltavskou cyklostezku mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou. „Do zoo i nedalekého Loveckého zámku se tak díky těmto dvěma cyklostezkám dostanou i návštěvníci z Českých Budějovic. Na cyklostezku mezi oběma městy vyráží denně několik tisíc lidí a je ideální i pro kolečkové brusle. Řada lidí po ní jezdí také do práce,“ usmívá se Jirsa.

Poznamenal, že napojení obou cyklostezek je vyřešeno tak, aby při přejezdu z jedné na druhou nedocházelo na hlavní silnici k úrazům jako v minulosti. „Celkové náklady tohoto projektu na propojení cyklostezek dosáhly částky 7,3 miliónu korun. Bylo nutno postavit nový most, podjezd pod silnicí a opěrnou betonovou zeď odlučující část stezky od silnice,“ vysvětluje Jirsa.

Foto: Pavel Orholz, Právo

V obří nádrži dovádí vydra říční.

Hluboká nabízí pro cyklisty celou řadu hotelů a pensionů. Vše potřebné se dozvědí v místním infocentru. Například i to, že se mohou vydávat také na cyklostezku z Hluboké nad Vltavou do Purkarce s Vorařským muzeem a dále do Týna nad Vltavou.

Vltavská i pro děti

Právě cyklostezka z Hluboké do Purkarce je asi největším lákadlem celé letošní sezóny. Rozpočet na ni je padesát miliónů korun a přesto, že ještě není zkolaudovaná, dá se na ni už vyrazit s trekovými nebo horskými koly. Zcela dokončená bude tato cyklostezka snad už na podzim. Celá cesta do Purkarce měří asi třináct kilometrů.

„Sám jsem na ní už několikrát byl a jsem nadšený. Trasa vede většinou po asfaltovém povrchu a asi jenom dva kilometry tvoří šotolina. Cyklistům se otvírají neskutečné scenérie: jedou nad hladinou Vltavy a mohou sledovat přírodní kaňon, cesta vede i hlubokými, krásnými lesy a myslím, že je to i s výhledem na oboru nádherný zážitek,“ pochvaluje si trasu starosta.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Starosta Tomáš Jirsa (vpravo) vysvětluje cyklistovi ze Zlína, na které trasy se může se svým kolem vydat.

Na cyklostezky vyráží v těchto dnech z Hluboké řada turistů. „Přijel jsem s rodinou a musím říci, že nám učarovala hlavně jednoduchá Vltavská stezka z Hluboké do Českých Budějovic. Zvládnou ji bez problémů na kolech i mé děti, a navíc jsme na ní byli i na bruslích. Má skvělý povrch a je dostatečně dlouhá na výlet,“ sdělil Právu Martin Palas, návštěvník ze severní Moravy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám