Hlavní obsah

Tipy na víkend: Hodokvas, zlatá horečka, slavnosti guláša i Pstruhobraní

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Meteorologové slibují na víkend pěkné počasí, tedy o důvod víc vyrazit na víkend na hodokvas, slavnosti guláša, dřeva, Trnkobraní či Pstruhobraní. Jeseníky zachvátila zlatá horečka a probíhá zde Mistrovství světa v rýžování zlata. O víkendu budou probíhat také filmové, divadelní, čajové, folklórní i hudebně-taneční festivaly.

Článek

Zlatá horečka

Do neděle 22. srpna probíhá ve Zlatých Horách na Jesenicku Mistrovství světa v rýžování zlata. Rýžovat může úplně každý. Soutěží se v kategoriích muži, ženy, veteráni, junioři a národní týmy. Mezi nejzajímavější neoficiální kategorie pak spadá tradiční rýžování kanadskou miskou a čínským kloboukem a noční rýžování zlata. www.goldpanning2010.cz, www.zlatehory.cz

Tradiční skotské slavnosti 

Na Sychrov u Turnova se o víkendu sjedou Skoti, uskuteční se zde tradiční skotské hry. Desátý ročník festivalu Skotských her nabídne řinkot zbraní, zvuky dud, mohutné muže v kostkovaných kiltech zápolící s těžkou kládou či ohromnými kameny, vůni skotské whisky i tradiční pokrm haggis.

Brány zámeckého areálu se otevřou v pátek večer a akce skončí se sobotní půlnocí. Největším tahákem slavností jsou tradiční těžkoatletické soutěže. Poměřit síly s profesionálními závodníky ze Skotska si mohou vyzkoušet i sami návštěvníci.

Do minulosti lze nahlédnout skrz tábor z jakobitského povstání, stany skotských jednotek z 2. světové války nebo napoleonské ležení. K vidění bude výstava historických vozidel pocházejících z Británie. Více na www.skotskehry.cz a www.visitbritain.cz.

Jarmark, Pstruhobraní a Trnkobraní

Na scénách hudebního festivalu Trnkobraní ve Vizovicích se tradičně vystřídají celé zástupy hudebních hvězd a bavičů. Ve Štěpské ulici můžete nakoupit suvenýry na Vizovickém jarmarku řemesel, ve vizovické rybárně na vás čekají pstruzi, které si ulovíte v rámci Vizovického pstruhobraní. Se svou troškou do mlýna přispěl i Státní zámek Vizovice, který návštěvníkům Trnkobraní poskytne speciální slevu na prohlídku objektu.

Sklárna Glass Atelier Morava zve na Den otevřených dveří, a to v sobotu od 8 do 16 hodin. Milovníky pravé valašské slivovice zase bude zcela jistě zajímat Jelínkův vizovický košt. Mezi areálem a jednotlivými body doprovodného programu se můžete přepravovat trnkovláčkem.Tradičním vrcholem Trnkobraní je světově proslulá soutěž v pojídání švestkových knedlíků.  Info na www.stepsky-dvur.com a www.trnkobrani.cz.

Slavnosti guláša

Pro gurmány jsou na sobotu připraveny první slavnosti guláša ve Strání nedaleko Uherského Hradiště. Bude se soutěžit o nejlepšího kuchaře guláše, návštěvníci tak ochutnají více než 25 druhů. Hudební program doplní také zápasy v bahně. Večer zakončí diskotéka. Více na: www.bowlingmagdalena.cz.

Středověké slavnosti v Třebíči

V Třebíči oslaví sedmileté výročí od zapsání židovské čtvrti, židovského hřbitova a bazilika sv. Prokopa na seznam světového dědictví UNESCO. Od pátku bude v Podzámecké nivě probíhat bohatý program: hudební kapely, cirkus, taneční soubory a další. Program najdete na: www.mkstrebic.cz

Ohňostroj a hudební festival

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou o víkendu uzavře Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského představením s názvem Vivat Rossini! Poslední festivalový večer v sobotu od 20:30 hodin roztančí oblohu nad jaroměřickým zámkem živými rytmy rossiniovských melodií, jež si o vizuální ztvárnění přímo říkají. Co vše se za Rossiniho hudbou skrývá, ukáže nejen košický operní soubor s výběrem nejslavnějších scén Lazebníka sevillského, ale i světelná magie ohňostroje. www.zamek-jaromerice.cz

Cihelna 2010 - vojenská historie

V Králíkách na Pardubicku se koná vzpomínková akce zaměřená na reenacting, living history, vojenskou historii a vojenskou techniku z minulého století. Hlavní program pro veřejnost proběhne v sobotu v době od 10.00 do 17.00 hodin na předváděcí ploše u Vojenského muzea Králíky a pěchotního srubu K - S 14 "U Cihelny". Součástí programu jsou rovněž ukázky Integrovaného záchranného systému ČR, Vězeňské služby, Policie ČR a Celní správy.

V rámci akce jsou vždy v pátek, sobotu a neděli zpřístupněny všechny vojensko-historické expozice v pevnostních objektech z let 1935-1938 na Králicku. Na dělostřeleckou tvrz Bouda bude zřízena speciální autobusová linka Králíky - tvrz Bouda.

ČajoMír Fest

V sobotu se v Praze na Vyšehradě uskuteční ČajoMír Fest, nabídne veřejnosti nejen setkání s čajovými kulturami, ale i kulinářské a kulturní zážitky. Příchozí ochutnají tradiční pokrmy z Koreje, Japonska a dalších zemí Orientu. Navíc si budou moci přípravu jídel i vyzkoušet v rámci školy vaření Chefparade. ČajoMír Fest také obohatí vystoupení nejlepších českých hudebníků, kteří k východním kulturám mají blízko. Vše doplní ukázky tanců, tradičních bojových umění nebo workshopy s některými umělci. Více informací: www.cajomir.cz.

Posázavským pacifikem na Kácovskou pouť

V sobotu vyjede z nádraží Praha Braník na trať legendárního „Posázavského pacifiku“ parní vlak v čele s parní lokomotivou 434.2186 „Čtyřkolák“ z roku 1917. Parní vlak projede nejkrásnější trasu „Posázavského pacifiku“.

V Jílovém u Prahy stojí za návštěvu Regionální muzeum těžby zlata v Čechách, kde probíhá výstava 110 let „Posázavského pacifiku“. Nedaleko zastávky Krhanice se nachází vojenské technické muzeum Lešany. Vstup do muzea a na program je zdarma. Ve stanici Týnec nad Sázavou lze navštívit Týnecký hrad nebo nedalekou zříceninu hradu Zbořený Kostelec. Po dobrání vody do parní lokomotivy v Čerčanech bude další významnou zastávkou stanice Sázava – Černé Budy s možnou návštěvou významného poutního místa - Sázavský klášter. Předposlední zastávka bude v Českém Šternberku, která leží pod významným českým hradem. Na konečné v Kácově se v tento den koná tradiční Kácovská pouť. Více na www.kacov.cz,  www.parnijizdy.ic.cz.

Hodokvas, přijede i rytíř Kobylka

Na hradě Sovinci na Bruntálsku zavládne o víkendu hodokvas. Přijede na něj i rytíř Kobylka z Kobylího, který památku na konci 16. století vyženil. Na historickém jarmarku své krámky rozbalí na 38 řemeslníků, pod jejichž vedením si budou moci návštěvníci zkusit například vykovat podkovu či stlouci máslo.

Své umění na hradě převedou například košíkáři, hrnčíři, kováři a dráteníci, přijede i včelař se skleněným úlem. O zábavu se postarají i šermíři, rytíři, kejklíři či loutkové divadlo. Celkem se na hradě vystřídá na 80 účinkujících. Sobotní program uzavře ohňostroj. http://akce.sovinec.cz

Slavnosti dřeva

Za vůní pryskyřice, rekordmanským kláním i přátelskou atmosférou se mohou návštěvníci o víkendu vydat na Šumavu na Volarské slavnosti dřeva. Obdivovat tam budou na pět desítek řemeslníků při tesání trámů, výrobě dřeváků, figurek či dřevěných soch. V sobotu je na programu tradiční soutěž O putovní dřevák, v neděli jsou zváni nadšenci k překonání dřevákového rekordu z roku 2003.

Lidový trh a předvádění řemesel začnou na volarském Náměstí v sobotu od 09:00. Mezi divadly a koncerty mohou zájemci sledovat třeba mistra světa ve hře na pilu Petra Dopitu či nově dřevorubeckou soutěž.  http://volary.eu

Historická bitva

O víkendu propukne na hradě Helfenburku u Bavorova historická bitva z období 30leté války. Pasovští se pokusí dobýt Helfenburk v sobotu v 15. a v 19. hodin, v neděli pak od 13 hodin. Pořadatelé slibují bohatý program na celou sobotu. Účast v historickém oděvu vítána. http://volary.eu/?p=6935

Království železnic

V podzemním světě pražského Království železnic na Smíchově uvidíte nejen největší modelovou železnici u nás, ale také se dozvíte spoustu zajímavých věcí z historie kolejové dopravy a prozkoumáte artefakty ze železnice. Pro zábavu jsou připraveny odrážedla, automobilový trenažér, stavebnice Lego a vláčky Merkur. Děti si zde mohou každý víkend nechat pomalovat obličej. Více na: www.kralovstvi-zeleznic.cz.

Strašidelný zámek Draxmoor

Strašidelný zámek DraXmoor v Dolní Rožínce na Vysočině zaujme návštěvníky už na první pohled tím, jak mohutně a tajemně se tyčí nad ponurým jezerem. Původně tato historická budova sloužila jako zámecká sýpka a první zmínky o ní můžeme nalézt již ve 14. století. Zámek návštěvníkům nabízí strašidelně-fantastickou expozici kombinovanou atraktivními exponáty, originálními sklepními prostory, středověko-pohádkové tržiště a 3D kino. Další info na: www.western.cz.

Trasy pro vozíčkáře

Klub českých turistů v Lutové u Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku otevřel druhou trasu pro vozíčkáře v zemi. Tělesně postižení se po ní mohou vydat například k pomníku Emy Destinnové, která měří od Stráži nad Nežárkou i zpět 13 kilometrů.

Vozíčkáři tak mohou nyní v okolí Chlumu u Třeboně využít zhruba 24 kilometrů nově upravených stezek. K dispozici jim bude mimo jiné i mobilní toaleta, kterou k trase dal městys Chlum u Třeboně. První podobná trasa slouží od loňského léta a nachází se v Mariánském údolí na východním okraji katastrálního území brněnské městské části Brno - Líšeň.

iQpark - vědecký park

Interaktivní centrum iQpark je součástí komplexu Centrum Babylon v Liberci. Zahrnuje více než sto interaktivních exponátů. Pro malé vědce je připraven unikátní prototyp stroje na výrobu textilií s nanovlákenným povrchem. Během léta každý den v 11:30, 13:30, 15:30 a 17:30 si můžete vyzkoušet výrobu nanovláken na jednoduchém strojku Nanospinner a také pozorovat průmyslovou výrobu nanovláken na nanolabu Nanospider. První české science centrum iQpark je otevřeno denně, včetně svátků. www.iqpark.cz

Vzpomínka na stavebnici Merkur

Muzeum v Polici nad Metují odkrývá historii a současnost nejznámější české hračky - stavebnice Merkur. K vidění je i nejstarší stavebnice z roku 1920. Pro letošní sezónu muzeum nově připravilo putovní výstavu loutek a maňásků a velkou výstavu autíček značky Matchbox. Pro příznivce modelové železnice velikosti "0" je postaveno zcela nové velké kolejiště včetně krajin, mostů a staveb. www.merkurpolice.cz

Navštivte Etiopii v Zoo Lešná

Zlínská zoologická zahrada otevřela komplex nových expozic Etiopie, který představuje nejen zvířata typická pro Etiopii, ale přiblíží i život tamních domorodců. Horní část připomíná africkou vesnici, proto jsou zde umístěna typická africká zvířata - ovce somálské. Největší část se věnuje paviánům dželada, kteří pocházejí přímo z Etiopie a v České republice je chová jen jedna zoo. Zlínská zoo je otevřena každý den. www.zoozlin.eu

Foto: Archiv, Právo

Poslední den roku si můžete zpestřit i návštěvou zoo, zajděte se zahřát třeba do tropické haly Yucatan ve Zlíně.

Z rozhledny Prácheňsko jako na dlani

Pokud patříte k milovníkům dalekých výhledů, vydejte se na vrchol Chlum v Chanovicích, kde objevíte zcela novou rozhlednu a nádherné panorama Šumavy i okolí Blatné, Písku a brdské pohoří. Nová rozhledna s neobvyklým tvarem se tyčí na zalesněném vrcholu kopce Chlum nad Chanovicemi v nadmořské výšce 608 metrů. www.chanovice.cz

Replika Božího hrobu

Replika Božího hrobu na Svatém kopečku v Mikulově, jehož originál dodnes stojí v Jeruzalémě, byla po rekonstrukci vysvěcena a otevřena veřejnosti. Kaple sice volně přístupná není, přes mříže však do ní může nahlédnout každý v jakoukoli dobu. I tak lze spatřit všechno, včetně sochy ležícího Krista. Celý soubor kaplí na Svatém kopečku byl vybudován v uměleckém stavebním stylu italské pozdní renesance, manýrismu, a tento charakter staveb zůstal zachován i přes pozdější opravy, přestavby a přístavby. Jde o nejstarší stavební soubor křížové cesty v České republice založený v roce 1623. www.mikulov.cz

Festival Letní Letná 

Tento týden začal v Praze Festival Letní Letná. Šestý ročník nabídne opět bohatý divadelní program i cirkusová představení. Festival bude patřit hlavně dětem, pohádkám a cirkusové škole. Pod vedením zkušených a kvalitních lektorů si děti vyzkouší výrobu loutek a masek, malování, zpívání, žonglování. Co se děti naučí, využijí pak v závěrečném divadelním představení, které společně nacvičí. www.letniletna.cz

Noční prohlídky v Telči

Zámek v Telči přichystal na víkend noční prohlídky v doprovodu významných postav telčské historie s názvem Vigilie Bílé paní aneb oživlý zámek. Prohlídky pořádá Národní památkový ústav a Státní zámek Telč ve spolupráci s Divadelním souborem Tyl Dačice. Prohlídky začínají vždy ve 20:00, 20:40, 21:20, 22:00 a 22:40. Rezervace vstupenek je možná v zámecké galerii nebo na telefonním čísle 420-567 243 943 a e-mailu: rezervace@zamek-telc.cz

Divadlo pod širým nebem

Na nádvoří Novoměstské radnice na Karlově náměstí v Praze hraje pražské Divadlo Minor a navazuje tak na tradici produkcí pod širým nebem. Do neděle 22. srpna tu diváci uvidí plenérovou úpravu inscenace Jana Jirků Bruncvík a lev, která slibuje strhující herecké výkony, krásné loutky, živou kapelu a hvězdné nebe nad hlavou.

Letní exteriérové hraní není podle ní v provozu Minoru novinkou. Přímo pro prostory nádvoří Novoměstské radnice byly nastudovány inscenace Johannes doktor Faust (režie Jiří Nekvasil, premiéra 2001) a Pojízdný lunapark Schworz (režie Petr Vodička, premiéra 2008). Divadlo Minor také pravidelné hrávalo v prostorách pražské zoo. www.minor.cz

Punkový festival v Moravské Třebové

Do soboty probíhá hudební punkový festival Pod parou v Moravské Třebové na Svitavsku. Festival se koná na odlehlém místě mimo město. Během tří dnů vystoupí zhruba čtyři desítky kapel. Na Liščí stezku v místní části Udánky dorazí například kapely Plexis, N.V.Ú, Visací zámek nebo SPS. www.podparou.cz

Divadelní přehlídka pod širým nebem

Olomouc ožije v neděli divadelní přehlídkou pod širým nebem. Akce Olomoucké divadelní prázdniny nabídne kabaret, hořkou komedii či černou grotesku. Divadelní festival bude hostit do středy 25. srpna nádvoří před kostelem svaté Kateřiny poblíž Dolního náměstí. Akci odstartuje v neděli Divadlo na cucky svou kultovní inscenací Kabaret na cucky. V pondělí na nádvoří vystoupí další olomoučtí amatérští herci, tentokrát z Divadla Tramtarie.

Na nádvoří před kostelem svaté Kateřiny organizátoři přistaví v době festivalu stovku sedadel. V případě nepříznivého počasí se představení budou konat v Divadle K3 v Konviktu v Univerzitní ulici. www.olomouc.eu

Festival Mácháč

Taneční festival Mácháč se koná 20. srpna v Doksech na Českolipsku. Hlavní hvězdou letošního jubilejního 10. ročníku bude dýdžej Axwell ze slavného tria Swedish House Mafia. Velkolepý plážový mejdan, kterým každoročně vrcholí festivalová sezóna, vypukne v 18:00 hodin u Máchova jezera na pláži Klůček.  www.partyinfo.cz/machac2010/index.php

Festival Film a dějiny

Na hradě Orlík u Humpolce začal devátý ročník festivalu Film a dějiny. Do neděle nabídne desítku českých a zahraničních snímků na téma křesťané a pohané. Většina projekcí se plánuje pod širým nebem na hradním nádvoří.

Festival má tři sekce. První dva večery jsou zaměřeny na postavu kněze ve filmu. Do sekce křesťanství v zrcadle klasiky a apokryfů patří čtvrteční snímek Quo Vadis polského režiséra Jerzy Kawalerowicze. Tématu se bude věnovat i přednáška doplněná ukázkami z několika filmů, začne v pátek v 18:00.

Křesťanství v konfrontaci s modernou a popkulturou je námětem pro festivalový víkend. Závěrečným festivalovým snímkem bude od 20:30 Kladivo na čarodějnice režiséra Otakara Vávry. Aktuální program festivalu je uveden na www.hrad-orlik.cz. Vstup je zdarma.

Hip Hop Kemp

Ve středu na letišti v Hradci Králové odstartoval zahřívací večírek festivalu Hip Hop Kemp. Tři dny plné hudby i doprovodného programu slibují několik desítek interpretů. Mimo jiné se představí polská HIFI Banda, slovenští H16, Moja Reč či Kontrafakt, Američané Phat Kat & Elzhi as Cold Steel, Large Professor, Fashawn & Exile a britští Foreign Beggars nebo Lewis Parker. Tuzemskou scénu zastoupí například PSH a Indy & Wich. www.hiphopkemp.cz

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Diváci na festivalu Rock for People

Mezinárodní folklórní festival 

Do neděle probíhá v Písku Mezinárodní folklórní festival. Až z Nového Zélandu přijede soubor Whakaari, přiblíží maorské tradice. Do města na Otavě míří soubory i z dalších exotických zemí. Z amerického kontinentu budou v Písku hostovat členové souboru Hueyitlatoani, kteří předvedou zvyky, hudbu a tance starého i nového Mexika. S dalšími soubory se budou moci návštěvníci na okamžik přenést do Číny, na Tchaj-wan, do Řecka, Francie i k sousedům do Rakouska.

Na festivalu nebudou chybět ani české a moravské lidové zvyky, tance a písničky v podání Žerotína ze Strážnice, Furianta z Českých Budějovic, Hanáka z Troubek, FS Cifry z Uherského Hradiště, dorazí i Jackové z Jablunkova, Dubinka z Rohatce, Červánek z Hradce Králové, Kyjovánek z Kyjova a domácí Písečan a Písečánek. www.folklornisdruzeni.cz

Festival Kerekate

Nespoutané tóny romských kapel budou znít v sobotu odpoledne lesoparkem Pintovka v Táboře. Návštěvníci na čtvrtém ročníku festivalu Kerekate romských kapel a tanečních skupin uvidí i nejlepší soubory z taneční soutěže Zlatá hvězda. Jeho součástí je zábavné odpoledne pro děti i ochutnávka tradičního romského jídla goja.

Na festival přijede třeba jedinečný multiinstrumentalista a zpěvák Mário Biháry se svou kapelou Bachtale Apsa, ve které hraje další výborný hudebník, basista František Raba. Přijede i romská kapela Rozen trio z jihomoravského Mikulova. http://slunowrat.cz

Přečtěte si také: Jak strávit levný víkend v Londýně
Když se řekne Londýn, kdekomu se vybaví ikony města, jako jsou Big Ben, London Eye, Buckinghamský palác, a vyšší ceny. Ale pokud víte, kde hledat a na co se zaměřit, tak váš výlet do Londýna vůbec nemusí stát mnoho. Více se dočtete ve Víkendu, páteční příloze deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Související články

Podyjí jako utajený ráj na jihu Moravy

Podyjí, nejmenší, ale o to pozoruhodnější národní park u nás, nabízí svým návštěvníkům nepřeberné množství zážitků - od návštěvy vinných sklípků přes...

Po stopách tajemného moravského podzemí

Mučírny, vězení, sklady vína, piva nebo potravin, ale i tajné chodby, kudy se pohybovali obránci města při obléhání – to jsou některé funkce rozlehlých...

Výběr článků

Načítám