Hlavní obsah

Potřebujete dobít baterky? Vyrazte na zříceninu Andělská Hora

Právo, Josef Hora

Na západě Čech je mnoho míst, ze kterých vyzařuje pozitivní energie. Jedno ze silných energetických polí má prý vesnička Andělská Hora u Karlových Varů. Kdo si potřebuje „dobít baterky“, měl by vyrazit právě na tamní hradní zříceninu.

Foto: Josef Hora, Právo

Hradní zřícenina Andělská Hora je krásné místo a stojí za to ji navštívit.

Článek

„Andělská Hora je samozřejmě krásné místo a stojí za to ji navštívit, záleží ovšem na každém, jak toho ku svému prospěchu využije. Člověk musí být vnímavý, to platí o všech zajímavých nebo tajemných místech. Já jsem ji několikrát navštívil a bylo mi tam dobře,“ říká znalec přírody a krajiny Stanislav Wieser, který se o tajemná místa v Čechách i na Moravě zajímá přes třicet let a vydal mapu tajemných míst na Karlovarsku a v západních Čechách.

„Existují samozřejmě i místa s jinou než dobrou energií. Zajímavé jsou například smírčí kříže, kde je cítit spíš taková morbidní energie,“ dodává Wieser.

Hlavně dýchat

Celá zóna v okolí zříceniny hradu Andělská Hora prý blahodárně působí na lidský organismus, což potvrdila i řada senzibilů.

Foto: Josef Hora, Právo

Nezapomenutelná je i Goethova rozhledna u Karlových Varů. Do okolí se můžete rozhlédnout po tom, co zvládnete 165 schodů a vystoupáte do výšky 34 m.

„Prováděli jsme tam různá energetická měření s německými vědci z Berlína, kteří byli velice nadšení místo je prý velice kladné a ozdravné. Nejraději bych tam ležel celé dny. Tento kopec mě vždy lákal a je mi tam opravdu dobře,“ říká historik a přední znalec Krušných hor Stanislav Burachovič.

Hodně se jich shoduje na tom, že kdo místo navštíví, měl by tady i pár chvil zůstat, zajít na zříceninu hradu a čerpat sílu a přitom si užívat nádherného pohledu do kraje. Je odtud nádherný pohled na Krušné hory a jejich nejvyšší vrchol Klínovec, Doupovské hory nebo Slavkovský les.

Doporučuje se provádět za chůze dechové cvičení – nádech, výdech a následné zadržení dechu po dobu, která vám je po čas chůze snesitelná. Tak zde nejlépe načerpáte energii. Prý se tím člověku výrazně posílí ochranná aura.

Foto: Josef Hora, Právo

Karlovy Vary z vyhlídky Petra Velikého.

„Jsme po náročném večírku oslavy narozenin, takže si sem jdeme odpočinout. Na západní straně hradu je krásný výhled na okolní lesy a dobře se tam relaxuje. Moc lidí sem nechodí, já sem ale jezdím často, protože to tady na mě asi opravdu funguje. Strávím tady hodinu dvě a jsem odpočatý a cítím příjemné brnění, určitě na tom energetickém poli něco bude,“ říká Petr Penc z Karlových Varů.

Goethe i Schiller

Andělská Hora byla častým výletním místem pro lázeňské hosty. Navštívil ji J. W. Goethe, ten zde oslavil roku 1786 narozeniny, nebo básník Fridrich Schiller, kterému zde Němci zasadili památný dub.

Foto: Josef Hora, Právo

Věž z roku 1914 najdete na Výšině přátelství (Dianině vyhlídce) nad Grand hotelem Pupp v Karlových Varech. Dostanete se k pěšky po lesních stezkách nebo lanovkou. Jízda lanovkou trvá přibližně tři minuty.

A až se z Andělské Hory budete vracet, budete-li mít ještě chuť a dostatek energie, můžete si vyrazit do okolí Karlových Varů, ve kterém najdete ještě další místa s neuvěřitelně krásnými vyhlídkami. Za návštěvu stojí třeba rozhledna Diana, dopravíte se k ní lanovkou, nahoru vás vyveze výtah a vstup je zdarma.

Jak to bylo s Albínou a Richardem

Anglický král Tristan zachránil na lovu chlapce, kterému medvěd zabil matku. Dostal jméno Richard Medvědí Pracka a vyrůstal s královou dcerou Albínou, do které se posléze zamiloval. Nenašel však odvahu krále požádat o její ruku, a tak společně s královou dcerou uprchli do míst dnešní Andělské Hory.

Albína byla velice laskavá a milá. Mezi lidem se jí začalo říkat Anděl a jejich hradu Andělská hora.

Král se po dlouhém pátrání dozvěděl, kde je jeho dcera, a vydal se za ní. Zjistil, že dcera prahne po usmíření s ním, ale Richard tomu nepřeje. Hrad oblehl a začal jej s vojskem dobývat.

Když Richard poznal, že prohraje, pokusil se svou ženu otrávit. Zaměnil však poháry a otrávil sám sebe. Albína se spolu s otcem vrátila do Anglie.

Hned vedle je pak vyhlídka Jelení skok, u obou najdete stejnojmenné restaurace. Krásná je také vyhlídka Karla IV., Petra Velikého, Tři kříže nebo Goethova.

Reklama

Související témata:

Související články

Za folklórem a tradicemi do Strážnice

Dveře domů tady zůstávají otevřené, nic se neděje ani když si zapomenete zamknout na ulici auto, a malovaný vchod má i místní nádraží. Strážnice a její okolí...

Výběr článků

Načítám