Hlavní obsah

Velké Losiny - město, které proslavily kruté čarodějnické procesy

Právo, EM, elg

Málokterý název turistické lokality vyvolá tak ponuré pocity, jako tomu je při vyslovení jména města Velké Losiny v Jeseníkách. Proslavily ho strašlivé a neskutečně kruté čarodějnické procesy, které měl na svědomí Jindřich František Boblig z Edelstadtu.

Článek

Šílenec Boblig byl rakouským císařským laickým inkvizitorem a má na svědomí přes 100 odsouzených k upálení na hranici, povětšinou žen. Do Losin ho pozval r. 1678 hejtman Adam Vinarský, který netušil, jak nedozírnou tragédii tento šílenec spáchá.

První kroky tedy povedou do renesančního zámku, který v 16. století nechali postavit pánové ze Žerotína. Ale jen co se vymaníme ze sevření čarodějnic a opustíme zámecké chodby, vyjdeme do velkého parku s krásným rybníkem.

Foto: Právo

Komu nevadí voda s mírným zápachem, může ji ochutnat přímo z pramene Karel, který tryská v lázeňském praku pod dřevěným altánem.

Sirné lázně, zacpěte si nos

Park kolem losinského zámku, kde můžete najít mnoho vzácných dřevin, jaksi volně přetéká do krásného prostředí losinských lázní. Jsou známé už od roku 1596. Vznikly díky objevu sirovodíkových pramenů. Současné lázeňské budovy jsou ale z 19. století.

Mají tu i menší koupaliště s termální vodou a mnoha potůčky, které protkávají park. Je tady opravdu nádherně, a tak snad každý odpustí lázním všudypřítomnou vůni sirovodíku.

Foto: Právo

Za prohlídku stojí také velkolosinský farní renesanční kostel sv. Jana Křtitele. Pod kostelem je situována původní žerotínská rodinná krypta.

A právě v parku najdeme jednoduchý, přesto velmi působivý památník postavený obětem zdejších neblahých čarodějnických procesů.

Za prohlídku stojí také velkolosinský farní renesanční kostel sv. Jana Křtitele. Je vybudovaný v letech 1600–1603 Janem mladším ze Žerotína na místě staršího dřevěného luteránského kostela. Stavbu chrámu doplňuje hranolová věž z poslední čtvrtiny 16. století.

Foto: Právo

Losinské lázně jsou známé už od roku 1596, vznikly díky objevu zdejších sirovodíkových pramenů.

Renesanční prostor s vnitřní, převážně barokní výzdobou, jež byla významně doplněna na přelomu 19. a 20. století, obsahuje řadu cenných památek. K nejvýznamnějším patří křížová cesta F. A. Sebastiniho z roku 1782.

Pod kostelem je situována původní žerotínská rodinná krypta. Roku 1725 byla na severní straně kostela přistavěna Janem Ludvíkem ze Žerotína (1691–1761) barokní kaple sv. Kříže s novou rodinnou hrobkou po jejím obvodu.

Ruční papírna

Po levé straně silnice č.11 ze Šumperka přes Červenohorské sedlo do Jeseníku nalezneme poměrně velkou budovu továrny ze 16. století, která vyráběla papír.

Foto: Právo

Ve středu obce Velké Losiny nalezneme budovu továrny ze 16. století, která vyráběla ruční papír. A ze směsi lnu a bavlny se tu vyrábí dodnes.

Ruční papír se tady dodnes vyrábí tradičním postupem z bavlny a lnu. Pro svou vysokou kvalitu a staletou trvanlivost se používá zejména ve výtvarném umění, pro významnou osobní i firemní korespondenci, reprezentační účely, k tisku bibliofilií a rovněž v knižní umělecké a restaurátorské praxi.

Hned vedle je muzeum věnované historii jeho výroby, kde si nějaký ten krásný papírový set můžete i koupit. Je jediným podobným muzeem tohoto druhu u nás.

Unikátní areál technické památky, která zejména z pohledu více než čtyřsetleté kontinuity ruční papírenské výroby nemá v oblasti střední Evropy obdoby, byl v roce 2002 vládou ČR prohlášen národní památkou.

Dlouhé stráně vám vyrazí dech

Když se vydáte do okolí Velkých Losin, neměli byste minout dřevěný kostelík sv. Michaela v Maršíkově. Roubená podélná sakrální stavba původně luteránského kostela z roku 1609 má nad střešním hřebenem vestavěnou unikátní osmibokou věž.

Památka je dokladem pozdně renesanční rustikální architektury. Cenný je i interiér a mobiliář, vnitřní rokoková výzdoba je z let 1776–1777. Do roku 1900 se okolo kostela nacházel hřbitov obehnaný kamennou zdí.

Foto: Právo

Čarodějnické procesy měl ve Velkých Losinách na svědomí inkvizitor Jindřich František Boblig z Edelstadtu. Mučil stovky lidí, na hranici z nich skončilo více než sto, většinou ženy.

Milovníkům technických vymožeností určitě zanechá v duši nesmazatelný otisk i další zajímavost v okolí Velkých Losin – stavba přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně. Opravdu stojí za exkurzi. Informační centrum Elektrárny Dlouhé stráně je zároveň výchozím místem prohlídek elektrárny a nachází se v Koutech nad Desnou čp.1 (u vlakového nádraží).

Tam necháte zaparkované auto a přejdete na druhou stranu silnice k prodejně Helia Sport, kde infocentrum sídlí. Zde si zakoupíte vstupenky a počkáte na autobus, který vás v ceně vstupného odveze zhruba patnáct kilometrů k dolní nádrži elektrárny, kde začíná prohlídka.

Foto: Právo

Nejen milovníkům technických vymožeností určitě vyrazí dech přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně.

Je to nejvýkonnější vodní elektrárna v Česku. opatřena je obřími přístroji, jako jsou Francisovy turbíny s výkony 325 MW – ty jsou největší v Evropě. Toho NEJ je tady opravdu hodně, tak je co si prohlížet. Provoz je soustředěn do podzemí. Exkurze probíhají i o víkendech, svátcích, vždy od 8 do 15 hodin, ale je lepší se telefonicky informovat nebo rovnou objednat (tel. č.: 602 322 244). Vstupné stojí 40 Kč.

Podzemí nadchne technikou, exteriéry dvěma nádržemi, které jsou ohleduplně zasazeny do CHKO Jeseník. Horní nádrž je vybudována na vrcholu Dlouhé stráně (1350 m n. m.) a lze k ní vystoupat. Její provozní objem je 2 580 000 m3! Dolní nádrž leží přímo u elektrárny, na říčce Divoká Desná ve výšce 824 m n. m.

Reklama

Související témata:

Související články

Last minute zájezdy jsou levnější než loni

Vyrazit na dovolenou na poslední chvíli s nějakou z tuzemských cestovních kanceláří vyjde letos v průměru levněji než loni. Ušetřit lze letos zejména na...

Výběr článků

Načítám