Hlavní obsah

Po deštích se průtoky českých řek zvýšily, větší opatrnost je nutná u jezů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po nedávných deštích se zvýšily průtoky v českých a moravských řekách, jsou tedy téměř bez problémů sjízdné. Vyšší voda ale vyžaduje větší opatrnost vodáků u jezů. "Jezy nejsou divoká voda a jejich sjíždění může být nebezpečné," sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Foto: Jiří Falout, Právo

Vodáci se připravují na vyplutí.

Článek

Například Lužnice slibuje vlny v peřejích pod Táborem. Korytem jejího horního toku protéká až deset kubíků vody, proto je nutné si dát pozor i na jezu Pilař, upozornil Jančar. Stav se zlepšil i na Otavě, kterou mohou zkušenější vodáci v současné době sjíždět už z Rejštejna. Podle Jančara by měli ale počítat s tím, že do víkendu tam vody opět mírně ubude.

Vltava je nyní splavná i na horním toku od Lenory, přičemž průtok se zlepšil i pod Vyšším Brodem. Více vody má rovněž Ohře, a tak opravovaný jez v Tuhnicích je stále nebezpečný. "Vždy se vyplatí přistát, zhodnotit situaci a správně se rozhodnout," připomněl Jančar. Berounku stejně jako střední tok Jizery mohou lidé dobře splouvat v kanoích i kajacích.

Morava je splavná od Postřelmova

Z moravských řek je splavná Morava od Postřelmova a Dyje pod Znojmem. Odra, Opava a Bečva jsou sjízdné již jen na dolních tocích. Na Moravici poteče v sobotu dopoledne voda od kružberské nádrže, a tak zájemci mohou tento úsek k Žimrovicím sjet za jeden den.

Z menších toků si vodáci mohou vybrat pro sjíždění rovněž Orlici, včetně dolních úseků Tiché a Divoké Orlice, Ploučnici a Radbuzu.

Ti, co si nevyberou z řek v Česku, mohou vyrazit do sousedních zemí. V Polsku je dobře splavný Bóbr a Kwisa a na Slovensku Hron, Váh a Dunajec.

Reklama

Související témata:

Související články

Podyjí jako utajený ráj na jihu Moravy

Podyjí, nejmenší, ale o to pozoruhodnější národní park u nás, nabízí svým návštěvníkům nepřeberné množství zážitků - od návštěvy vinných sklípků přes...

Výběr článků

Načítám