Hlavní obsah

Tipy na víkend: Festival česneku, mistrovství v minigolfu, Rumpálování i festival šachu

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože předpověď počasí na víkend zatím moc výletům nepřeje, máme pro vás několik speciálních tipů, kam se vydat. V Bystřici se uskuteční Mistrovství ČR v minigolfu, v Pardubicích pro změnu poměří jedinci síly na festivalu šachu a her. Na zámku Buchlovice připravují Festival česneku. Strakonice ožijí Rumpálováním, Bílé Karpaty Slavností bratrství Čechů a Slováků. V Uherském hradišti začíná Letní filmová škola.

Foto: Profimedia.cz

Strakonický hrad ožije o víkendu středověkými slavnostmi i Rumpováním.

Článek

Mistrovství ČR v minigolfu

Mistrovství ČR v minigolfu se hraje od čtvrtka 22. do soboty 24. července na hřištích v Bystřici pod Hostýnem a Holešově. Jde o nejvyšší celostátní turnaj jednotlivců. Navíc se odehraje i finálové 6. kolo extraligy České republiky smíšených a juniorských družstev a finále soutěží ženských, seniorských a žákovských družstev sezóny 2009 – 2010. Vstup pro návštěvníky na obě hřiště je zdarma. www.bystriceph.cz, www.holesov.info.

Zámek Buchlovice hostí Festival česneku

Zámek Buchlovice na Uherskohradišťsku bude v sobotu 24. července hostit Festival česneku. Devátý ročník přinese různé tématické soutěže spjaté s česnekem, ale například i prezentace česnekových produktů a pochoutek, to vše za doprovodu cimbálové muziky. Akce se uskuteční v parku a výstavních prostorách zámku a také částečně v centru městečka mezi 10. a 18. hodinou. Program bude bohatý na nejrůznější události či soutěže - seriózní i s nádechem recese.

Pěstitelé mohou například využít možnosti navštívit konzultační a poradenské pracoviště, vyzkoušet košt česneku či si připít česnekovým zákysem. Uskuteční se soutěž čichačů „Voňavá ulička“, soutěže o nejhmotnější česnek či nejkrásnější česnekový cop, gurmáni mohou potěšit chuťové buňky na "Louce (kulinářských) tradic“ a připravena bude i tvořivá dílna a soutěžní sekce pro děti. Program doplní hudební vystoupení či módní přehlídka. Uskuteční se také 8. ročník Mistrovství ČR v plivání česneku na dálku.

Strakonice ožijí středověkým Rumpálováním

Dva dny plné středověkých soubojů a rytířských klání, ale také trhy či taneční a divadelní představení nabídne o víkendu tradiční strakonické Rumpálování. Strakonický hrad ožije středověkými slavnostmi už podesáté. "Vrcholem akce bude v sobotu v noci zjevení Bílé paní, šermířské vystoupení s pyrotechnickými efekty a barokní ohňostroj," řekl ředitel Muzea středního Pootaví Miroslav Špecián.

Návštěvníci se podle Špeciána mohou těšit na dvě novinky. V jezdeckém areálu kousek od hradu bude vojenské ležení z 15. století. "Lidé se tu seznámí s životními podmínkami vojáků. Na své si přijdou hlavně děti, které si budou moci vyzkoušet, jak těžká je přilbice nebo jak se zachází s mečem," poznamenal Špecián. Další novinkou bude hradní černá kuchyně, která byla obnovena teprve nedávno. Kuchyni s dochovanou chlebovou pecí oživí strakonická skupina historického šermu Markýz.

Týden židovské kultury

Holešově v minulosti působila jedna z nejvýznamnějších židovských obcí na Moravě a zdejší synagoga je jednou z nejstarších (druhá na Moravě po Lipníku nad Bečvou) a nejcennějších památek svého druhu u nás. Židovskou tradici Holešova letos již podesáté oslaví festival Týden židovské kultury, který se koná od 25. do 31. července. Festival na různých místech ve městě opět nabídne přednášky, koncerty, výstavy a filmová či divadelní představení.

V sobotu 24. a neděli 25. července bude na holešovském nádraží přistaven Kinematovlak, který bude promítat filmy pro děti. Ve dnech 27. až 29. července si zájemci mohou zajít na prohlídku židovského města. Návštěvníci se mohou těšit také například na ukázku židovské svatby či výuku židovských tanců. Vstup na festivalové akce je zdarma. Více na www.holesov.info.

Slavnosti bratrství Čechů a Slováků

Dominanta a nejvyšší vrchol Bílých Karpat – Velká Javořina (970 m.n.m.) se v neděli 25. července opět stane místem konání Slavností bratrství Čechů a Slováků. Návštěvníky čeká v přírodním amfiteátru pestrý program s vystoupením sólistů, souborů a skupin různých žánrů na dvou pódiích. Pro děti budou připraveny hry a soutěže. Autobusová doprava z obou stran hranice je zdarma.

Den před slavností, v sobotu 24. července, se na vrcholu Velké Javořiny uskuteční Janáček tour – setkání cykloturistů z České a Slovenské republiky. Více na www.velkajavorina.com.

Folkové prázdniny v Náměšti

Součástí programu jubilejního 25. ročníku festivalu Folkové prázdniny, který začne v sobotu v Náměšti nad Oslavou, bude také několik mimořádných nočních koncertů. Podle organizátorů by noční vystoupení v Galerii 12, v kapli sv. Anny a v kostele sv. Jana Křtitele měla návštěvníkům nabídnout vedle hudebního zážitku především unikátní atmosféru.

Festival Folkové prázdniny se uskuteční v areálu náměšťského zámku od 24. do 31. července. O úvod a zakončení přehlídky, jejíž hlavní téma je tentokrát zaměřeno na oslavy, obřady a rituály, se postará Jiří Pavlica s Hradišťanem. Program Folkových prázdnin nabídne také oblíbený Divadelní den, výtvarné, taneční a hudební dílny, noční koncerty, výstavy a výtvarné akce.

Tradiční součástí bude mezinárodní setkání etnomuzikologů, publicistů a hudebních znalců Kolokvium. V programu se vedle folkové hudby nyní objevují skupiny z oblasti world music, blues, jazzu i šansonu.

Po Vltavě až do pražské zoo v Troji

Do zoologické zahrady v pražské Troji jezdí od turistické sezóny 2010 nová linka Pražské paroplavební společnosti. Pražská paroplavba dosud jezdila mezi Rašínovým nábřežím a Trojou ve vrcholné sezóně třikrát denně. Nová linka je kratší, ovšem častější, a má ulevit nedostačující trojské silnici a přeplněným autobusům.

Po Orlické přehradě s průvodcem

Letos slaví Orlická přehrada 50. výročí a pro návštěvníky připravila společnost První orlická během léta zajímavý výlet. Plavba s průvodcem se zaměřuje na samotnou přehradu Orlík a její historii. O přehradě vám povypráví člověk, který na ní 40 let pracoval.

Nově zpřístupněný pramen Vltavy

Myslíte-li si, že jste již byli u pramene Vltavy, není to tak úplně pravda. Jeden z těch skutečných byl zpřístupněn až na začátku července 2010. Turisté se k němu dostanou po nově vybudované poválkové stezce. Nově otevřený chodník k pramenu Vltavy navíc lemuje naučná stezka Fenomén horské přírody. Z ní se turisté dozvědí více o vývoji Šumavy.

Cyklostezka z Jihlavy až do Rakouska

V Jihlavě byla otevřena dálková cyklostezka, díky níž se jezdci na kolech dostanou až do rakouského města Raabs an der Thaya. Cyklostezka vede z Jihlavy přes Luka nad Jihlavou, Třebíč, Moravské Budějovice a Jemnici.

Sklárny Květná pokřtí novou pec

Moravské sklárny Květná ve Strání pokřtí v sobotu 24. července novou pec. Slavnostní akt se uskuteční v rámci Dne otevřených dveří, takže novou pec si může prohlédnout i veřejnost. „Během sobotního dopoledne si mohou zájemci prohlédnout výrobu skla a jeho dekorování a dokonce si mohou vyzkoušet, jak se skleničky foukají. Přímo v areálu skláren probíhá i prodej sklářských výrobků za akční ceny,“ popisuje program Antonín Zderčík z managementu firmy. Více na stránkách www.strani.cz.

Noční prohlídky s černou paní

Na zámku Buchlov na Uherskohradišťsku mají podle pověstí černou paní. Tajuplnou atmosféru hradu si mohou návštěvníci užít při Nočních prohlídkách s černou paní od 22. do 24. července. Čekají je noční prohlídky s hranými scénkami. Počet míst je omezen, poslední vstupenky lze zakoupit na pokladně hradu před prohlídkami. Více na www.hrad-buchlov.cz.

Zámek Velké Losiny pro hendikepované

Zámek ve Velkých Losinách v Olomouckém kraji připravil speciální nabídku pro hendikepované návštěvníky – 30minutovou audiovizuální prezentaci a hmatový model zámku pro návštěvníky s pohybovým omezením a předměty z depozitáře k výkladům pro návštěvníky s poruchami zraku. Až do 15. srpna na nádvoří renesančního zámku Velké Losiny probíhá festival, který nabízí divákům v letních měsících kvalitní divadelní a hudební tvorbu profesionálních, ale i amatérských souborů.

Opravený Rožmberský hrad v Soběslavi

Město Soběslav na Táborsku dokončilo v červnu 2010 rekonstrukci městského Rožmberského hradu a zpřístupnilo ho veřejnosti. Do historické památky byla nainstalována kovová prosklená vestavba, která je ve večerních hodinách osvětlená. Po rekonstrukci je zde také nová knihovna se zhruba 35 000 svazky.

Sbírka kočárků v Raduni

Na zámku v Raduni na Opavsku vzniká unikátní sbírka historických dětských kočárků. Zámek jich vlastní hned několik, nejstarší pochází z roku 1880. Některé z kočárků si mohou návštěvníci prohlédnout při prohlídce zámku v expozici věnované životu dětí na zámku. Koncem 19. a začátkem 20. století byly dětské kočárky výhradně záležitostí bohatších vrstev z řad úřednických, podnikatelských a šlechtických rodin. Nevozila se v nich chudina. Prezentovaly finanční a společenské postavení rodiny. Čím vyšší bylo, tím luxusnější byly kočárky.

Zrekonstruovaný zámek v Borovanech

Borovany na Českobudějovicku otevřely v červenci 2010 rekonstruovaný zámek. Letos tu mají pro vás připravenu řadu kulturních akcí v interiéru zámku nebo v přilehlé zahradě. Při hraných scénkách se dozvíte mnohé z bohaté historie kláštera. Očekávat vás bude jeho zakladatel Petr z Lindy, zhýralý mnich Matěj Kozka z Rynárce, Jakub Krčín z Jelčan, probošt Augustin Dubenský, rokokový malíř František Jakub Prokyš, barokní sochař Josef Dietrich a mnohá překvapení. Prohlídky probíhají pravidelně v neděli až do 26. září.

Noční prohlídky na zámku Děčín

Do 27. srpna probíhají na zámku Děčín noční prohlídky. Vstupte do času baroka a navštivte hraběte Maxmiliána Thuna při noční prohlídce děčínského zámku.

Festival šachu a her

Do 1. srpna se koná v Pardubicích XXI. ročník mezinárodního festivalu šachu a her. Vstup pro diváky na všechny akce pořádané v rámci festivalu Czech Open 2010 je bezplatný. Festival se skládá z několika desítek turnajů v různých hrách - např. šachy, bridž, go, scrabble, mariáš, piškvorky, magic, dáma, backgammon, skládání Rubikovy kostky, poker, zatre, sudoku, kakuro, luštění křížovek, RPG, larpy atd.

Historický šerm

Na hradě Lipnici nad Sázavou čeká návštěvníky kulturou a zážitky nabitý víkend, který je jakýmsi vrcholem letošní sezóny. O pátečním večeru hrad ožije třeskotem zbraní, neboť se zde uskuteční slavná premiéra nového programu skupiny historického šermu Sígři (Pelhřimov) s názvem Jako lvi. Večerní program začíná od 20 hodin a po úvodních vystoupeních hostů je ve 21.30 připravena samotná premiéra šermířského vystoupení Sígrů.

V sobotu vystoupí v 15 hodin v hradní kapli hudební soubor Ludus Musicus s pořadem Knížecí zrcadlo, který nás provede životopisem Karla IV. a nabídne hudbu a středověké zpěvy. Na nedělní odpoledne je pak přichystán komponovaný hudební pořad Cesta pana Lva z Rožmitálu z Čech až na konec světa, který je postaven na historické hudbě a tanci a vystoupí v něm soubory Chairé, Ludus Musicus a Chorea Historica.

Na Slezské Hartě začne jezdit loď Santa Maria

Vodní hladinu přehrady Slezská Harta na Bruntálsku začne od pátku brázdit vyhlídková loď Santa Maria. Jménem i vzhledem připomíná legendární loď Kryštofa Kolumba, poháněna ale bude stlačeným zemním plynem. Cestující bude do poloviny října přepravovat mezi Leskovcem nad Moravicí, Roudnem a Novou Plání. Při zkušebním spuštění plavidla na hladinu to řekla Kamila Krečmerová ze sdružení Mikroregion Slezská Harta.

Pro veřejnost loď poprvé vypluje v pátek odpoledne. Do konce letní sezóny bude v provozu denně kromě pondělí od 09:00 do 17:00. Na palubu se vejde deset lidí, loď za sebou potáhne i člun pro jízdní kola. Santa Maria bude kotvit v zátoce v Leskovci nad Moravicí, další dvě přístavní mola vzniknou během několika dní právě v Roudně a Nové Pláni. Více najdete na www.slezskaharta.eu.

V Uherském Hradišti začíná Letní filmová škola

V Uherském Hradišti začíná v pátek jeden z největších filmových festivalů v České republice - Letní filmová škola (LFŠ). Na devíti projekčních místech, z toho ve dvou letních kinech se letos představí více než 250 celovečerních snímků a 200 krátkometrážních filmů. Festival potrvá do 1. srpna.

Kvalita vody

Pardubický kraj

Přes přetrvávající horké počasí je voda v přírodních koupalištích v Pardubickém kraji stále vhodná ke koupání. V přehradní nádrži Seč na Chrudimsku je vhodná ke koupání, opatrní by měli být jen lidé trpící alergiemi nebo malé děti.     

Bez obav se mohou lidé koupat i v oblíbených písnících u Mělic na Pardubicku, v přírodních koupalištích na Konopáči na Chrudimsku a k přehradě Pastviny na Orlickoústecku. Zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti vody má rybník Dlouhý u Lanškrouna. Mírný stupeň znečištění byl zaznamenán u rybníků Hluboký na Pardubicku a Rosnička na Svitavsku, uvádí hygienici.

Středočeský kraj

Většina sledovaných koupališť ve Středočeském kraji má vyhovující kvalitu vody. Hygienici pouze nedoporučují koupání citlivým jedincům v Županovicích na Slapské přehradě a v Komárovském rybníku na Mladoboleslavsku.

Zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti vody hlásí koupaliště Popovice na Berounsku, Obecnice a Nový rybník na Příbramsku a Podskalí u vltavské přehrady Orlík.

Praha

Lidé se můžou koupat ve všech přírodních koupalištích v Praze. Podle posledních údajů z minulého týdne platí, že kvalita vody je v nich dobrá, vhodná ke koupání.

V motolském rybníku, na Lhotce i na Šeberáku má voda podle posledních měření pouze menší průhlednost způsobenou vodními řasami. Zdraví ale nijak neškodí. Na Džbánu je voda dokonce průhlednější.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji mají problémy s kvalitou vody nádrže v Chabařovicích a ve Varvažově na Ústecku. Koupání zde ale ještě nebezpečné není.

V Chabařovicích je podle hygieniků zvýšené riziko akutního onemocnění při náhodném požití vody. Ve Varvažově rozbory opakovaně prokázaly vyšší výskyt sinic. Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů a u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže.

Vysočina

Na Vysočině stále platí zákaz koupání v rybníku Peklo v Polné na Jihlavsku. Kromě sinic přibyl také zvýšený obsah fosforu a mikrobiologického znečištění. Zhoršenou kvalitu vody mají i rybníky Kachlička a Řeka na Havlíčkobrodsku a přehrada Sedlice na Pelhřimovsku. Nevhodné ke koupání jsou podle hygieniků také rybníky Pávovský a Okrouhlík na Jihlavsku.   

Mezi přírodními koupališti, která si udržela dobrou kvalitu vody, patří například koupaliště Kožlí na Havlíčkobrodsku a rybníky Černý, Nadymač, Velký Pařezitý a Malý Pařezitý na Jihlavsku. Na Pelhřimovsku mohou lidé bez obav zamířit k nádrži Trnávka, v níž je dokonce voda průhledná na tři metry. Mezi rybníky vhodnými k rekreaci na Žďársku jsou Domanínský, Sykovec a Velké Dářko.

Plzeňský kraj

Zhoršenou kvalitu vody v Plzeňském kraji zaznamenali na rybnících Hnačov a Valcha na Klatovsku a také na veřejné pláži Velkého boleveckého rybníka v Plzni. Měření u pláže Ostende ale ukázalo, že voda je vhodná ke koupání, na hladině je jen znečištění přírodního původu.

Na Velkém boleveckém rybníku zjistili hygienici při odběrech na neplacené pláži mikrobiologické znečištění. Koupání v takové vodě by mohlo působit problémy citlivým lidem a dětem. Teplota vody na Boleveckém rybníku se blíží až 28 stupňům. Stále dobou kvalitu vody mají ostatní rybníky rybniční soustavy v Plzni, teplota je většinou přes 26 stupňů.

Na Klatovsku na Valše a Hnačově je riziko koupání citlivých lidí kvůli zvýšenému množství sinic. Jen viditelně lehce zhoršená kvalita vody je také na Domažlicku na koupalištích Babylon a Podhájí u Horšovského Týna a v Plané na Tachovsku.

Vodohospodáři nedoporučují koupání na nádrži České údolí u Plzně, kde je voda průhledná jen do hloubky 45 centimetrů. Koupat se lze stále poměrně dobře u hráze přehrady Hracholusky, kde je průhlednost vody 325 centimetrů. Dál od hráze se kvalita vody v přehradě zhoršuje. 

Liberecký kraj

Koupaliště a vodní plochy v Libereckém kraji nabízejí letos velmi dobré koupání. Alergici a citliví lidé, jako děti nebo těhotné ženy, by se ale měli raději vyhnout přírodním nádržím v Dubici na Českolipsku a Hamru na Jezeře, kde se objevily sinice. Hygienici tam doporučují se po koupání raději osprchovat.

Velké přehrady v Jablonci a Liberci mají stále velmi kvalitní vodu. Jen mírně zhoršená je voda na Máchově jezeře, v Heřmanicích u Jablonného v Podještědí a v Nedamově na Českolipsku. Jde ale jen o sníženou průhlednost vody, která není problematická ani pro citlivé lidi.

Královehradecký kraj

Nadále platí zákaz koupání u autokempingu ve vodní nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku. Důvodem je zvýšený výskyt vodního květu. Po koupání na dalších dvou místech doporučují hygienici osprchování pitnou vodou.

Zhoršenou jakost vody prokázaly rozbory na Oborském rybníku v Jinolicích a na koupališti Dachova u Hořic na Jičínsku, kde je vhodné se po koupeli osprchovat. Na koupalištích v Ostružně, Třebnouševsi, Dolcích a na Stříbrném rybníku zjistili hygienici snížení průhlednosti vody, kvalita vody v ostatních nádržích je bez problémů. 

Karlovarský kraj

Voda zatím zůstává většinou vhodná ke koupání. Výjimkou je přehrada Skalka, ve které platí od minulého týdne zákaz koupání. Nově hygienici začali kontrolovat kvalitu vody i v Děpoltovicích, kde hygienici zjistili třetí stupeň, zhoršenou kvalitu vody.

Na Sokolovsku na koupališti Michal, v nádržích Boden a Kluč u Habartova a v Tatrovicích je voda bez závad a plně vhodná ke koupání. Na Chebsku byla prověřena voda na Jesenici u Rybářské bašty, kde je bez závad, a na koupališti Lido u Mariánských Lázní, kde je voda jen mírně znečištěná.

Měření z minulých týdnů ukázala zhoršení kvality vody na Rolavě, kde je na pláži a u mola je voda jen mírně zakalená. Horší kvalita je ale v brouzdališti, kde se projevilo mikrobiální znečištění. 

Jihomoravský kraj

Většina přírodních plážích si i v parných týdnech uchovává vodu vhodnou ke koupání. Zhoršená je situace pouze v Brněnské přehradě. Na Kozí horce a Rakovci hodnotí hygienici kvalitu vody třetím stupněm z pěti, a od jakosti nevhodné ke koupání ji tak dělí jediný stupeň. Od minulého týdne se výrazně zlepšila kvalita vody v přírodním koupacím biotopu v Kovalovicích na Brněnsku.

Minulý týden zjistili hygienici výrazné zhoršení v Kovalovicích. Podle provozovatele bylo zhoršení na třetí stupeň z pěti dáno vysokou návštěvností. Za týden se však voda vyčistila.   

Lidé z citlivou pokožkou by podle posledních měření měli zvážit koupání pouze v přehradě u Letovic na Blanensku, na dalších dvou plážích Brněnské přehrady a v nádrži v Oleksovicích na Znojemsku. V dalších koupacích oblastech včetně Vranovské přehrady a Nových Mlýnů platí nejlepší hodnocení. 

Olomoucký kraj

V jezerech Poděbrady u Olomouce se lidé mohou nadále koupat bez obav ze zdravotních problémů. Na závažné problémy dosud hygienici nenarazili ani v obecních či městských koupalištích v Olomouckém kraji.

Jezera Poděbrady jsou hodnoceny stupňem jedna, což znamená nejvyšší kvalitu. Vodní nádrž v Plumlově na Prostějovsku je letos vypuštěná.

Jedněmi z klíčových témat 36. ročníku Letní filmové školy budou islandská kinematografie a také nový latinskoamerický film. Návštěvníci se mohou těšit také na fotbalovou horečku, domácí a exilovou tvorbu Jána Kadára, filmy Rainera Wernera Fassbindera či film noir, jehož minikolekce putuje po českých kinech v rámci Projektu 100.  Bližší podrobnosti o festivalu zájemci naleznou na www.lfs.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Co nabízí v létě Lipno

Bobovou dráhu, novou inline stezku, která vede z Lipna až k Frymburku, bazén v Aquaparku, bikepark přímo na kopci Kramolín nebo i řadu volnočasových programů...

Výběr článků

Načítám