Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Českým středohořím od Kalvárie k hradu Helfenburk

Právo, Miroslav Šára

Území naší vlasti zahrnuje řadu turisticky vysloveně úrodných lokalit – každý si může dosadit podle svých zkušeností i svého gusta. Věřím, že se shodneme, že do podobného výběru bezesporu patří krajina Českého středohoří. Cíl této cesty s kamerou.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Helfenburk

Článek

Pro bližší orientaci se budeme pohybovat na Úštěcku, na samé hranici Českého středohoří s Kokořínskem. Na relativně malém území je toho k vidění ­– jak bývá pro podobně úrodné lokality pravidlem – víc než dost. Uspokojeni mohou být jak zájemci o architektonická svědectví umu našich předků, tak i milovníci půvabných přírodních zákoutí.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Pohled od Kalvárie k Úštěku

Necelé tři kilometry východně od Úštěku leží obec Ostré. Právě zde naše putování zahájíme. Nad okolními chmelnicemi je už zdálky vidět první ze zdejších dominant – poutní místo s barokními kaplemi vysoko nad obcí.

Zdejší barokní areál s Kalvárií vznikl v letech 1703 až 1710, vystavěli ho jezuité. Nachází se v těsném sousedství Ostrého a kromě zmíněných kaplí na vrcholové plošině nabízí k vidění pískovcové sochy. Vítaným bonusem je také fakt, že vrcholové partie areálu slouží i jako skvělé vyhlídkové místo. Zejména na Úštěk a s ním sousedící rybník Chmelař je krásný, takřka letecký pohled. A pochopitelně na zelené kužele vrchů v blízkém i vzdálenějším okolí.

KalvárieVideo: Novinky

Pokračujeme v pochodu, protože přímo v Ostrém vykročíme na tzv. Hrádecký okruh. Hrádek je další užívaný název pro hrad Helfenburk, čímž je rovnou naznačeno, jaký hlavní cíl nyní máme před sebou.

Jedná se o hrad vystavěný v první polovině 14. století Ronovici. Po krásné procházce cestou nad údolím, cestou, která se občas propadá do hlubin, aby vzápětí vyskočila vysoko a poskytla další pohledy na zdejší chmelnice, budete u cíle dost možná překvapeni. Před vámi se totiž nebude tyčit žádný hrádek, jak by z názvu vyplývalo, ale pořádný, festovní a vcelku rozsáhlý hrad.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Helfenburk

Obýván byl do konce 16. století, v 19. století se jeho zříceniny staly oblíbeným cílem poutníků (např. K. H. Máchy). Na konci téhož století byl hrad upraven do dnešní velice přitažlivé podoby. Z těch dob tu takřka uprostřed hradního areálu stojí roubenka. Postavit ji v roce 1872 nechal textilní průmyslník Josef Schroll. A s koncem 19. století je spojen ještě jeden krok – právě od té doby, po zmíněných úpravách hradu, začala jako rozhledna sloužit zdejší třicetimetrová věž.

Tak se pojďme projít Hrádeckým okruhem, z několika míst pohleďme na hrad zdáli, abychom ve finále do hradu vstoupili a na okolní krajinu pohlédli z jeho majestátní věže.

HelfenburgVideo: Novinky

Už zde několikrát padlo jméno Úštěk. Ovšem nejen proto se v tomto městě na závěr naší cesty zastavíme.

Město vzniklo ve 13. století, o dvě až tři století později zažívalo období svého rozkvětu a dodnes je přitažlivé díky svým památkám. K největším raritám zde patří známé Ptačí domky, jež si vybudovali italští dělníci v 19. století, když tu pracovali na stavbě železnice. Na skále se zdají být jakoby přilepené, do oka padnou nejen svým umístěním, ale i nápadnými dřevěnými pavlačemi.

Ale v Úštěku je toho k vidění víc. Mimo jiné synagoga, kostel sv. Petra a Pavla z druhé poloviny 18. století, Pikartská věž ze století patnáctého (bývala součástí hradu) a také řada štítových domů. A z míst poblíž Mírového náměstí je také velice dobře vidět na vrch s Kalvárií nad obcí Ostré, kde jsme dnešní výpravu s kamerou zahajovali.

ÚštěkVideo: Novinky

PŘÍŠTĚ se vydáme do Podkrkonoší. Z řady přitažlivých míst, která se tu turistům nabízejí, dáme tentokrát přednost Hořicím a jejich sochařskému areálu ve volné přírodě, vrchu Zvičina s výhledem až na české velehory (Krkonoše) a hradu Pecka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám