Hlavní obsah

Na skok do aristokratické koupelny na českých i moravských hradech a zámcích

Právo, EM, Elen Langerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na prázdninové měsíce připravily české a moravské hrady a zámky řadu nových doprovodných akcí v rámci druhého ročníku Oživlých památek na téma Rodinný život šlechty.

Článek

Návštěvníci mohou poznat kromě historie daného objektu i rodinné zvyky, nejoblíbenější zábavu a kratochvíle hradních a zámeckých pánů. Zjistí, čím se šlechta bavila, jaké měla koníčky, jaké hračky milovaly jejich děti.

Dozví se o ctnostech, ale i neřestech tamních majitelů, o tom, jak, čím a kde se myli a zkrášlovali, jaké měli vany a koupelnový nábytek. Nebude chybět ani ukázka jejich zamilovaných jídel.

Na Bítově za hygienou

Románsko-gotický hrad Bítov, který leží na ostrohu nad soutokem Dyje a Želetavky (poblíž Znojma), nabízí pohled na osobní hygienu a toaletní potřeby dob dávno minulých. Ukáže návštěvníkům, jak krásné byly tehdejší flakony na parfémy či jaký byl tehdejší nejoblíbenější design koupelnových kachliček.

Buchlov se zase zahalí do tajemna výstavou s názvem Okultismus, magie a zednářství na Buchlově, což v parném létu může vyvolat i příjemné mrazení.

V Českém Krumlově zajděte do prádelny

Návštěvníci mohou nahlédnout třeba do netradičního a jistě velmi zajímavého soukromí na hradě a zámku Český Krumlov. Zaujme je nejen tehdejší aristokratická prádelna, ale i sbírka technických přístrojů a nastřádaných kuriozit hradního pána.

Na zámku v Lysicích se návštěvníci dozvědí, jak vypadala oblíbená zámecká letní zábava nebo jak panstvo prožívalo pozdní odpoledne a následné teplé večery. Jak se bavila šlechta ve chvílích odpočinku, ukáže i zámek Hradec nad Moravicí. Nebude chybět prohlídka jídelny, kulečníkového sálu, kuřáckého salónu.

Ve Šternberku nadzvedněte pokličky

Moravský hrad Šternberk poodklopí pokličky hrnců, pod kterými se vařily oblíbené šlechtické pokrmy. Dokonce prý bude možná i jejich ochutnávka.

Návštěva památek může přinést opravdu nezapomenutelné zážitky, a tak nezbývá než sledovat webové stránky jednotlivých hradů a zámků a vybrat si z mnoha akcí, které nám jejich pracovníci pro ty letošní prázdniny připravili.

Reklama

Související články

Hrad Buchlov ožívá okultismem

Hrad Buchlov na Uherskohradišťsku, tyčící se na jednom z vrcholků Chřibů, patří k nejvýraznějším dominantám Slovácka. A také nejzáhadnějším. Někdejší hradní...

Výběr článků

Načítám