Hlavní obsah

Čajový festival na Vyšehradě bude ve znamení hudby a výtvarného umění

Novinky, Filip Šára

ČajoMír Fest, druhý ročník největšího středoevropského setkání čajových mistrů, se odehraje během 21. srpna od 10 do 22 hodin v prostorách Starého purkrabství na pražském Vyšehradě. Na návštěvníky nečekají jen čajové ochutnávky, na své si přijdou i milovníci hudby či exotického jídla.

Článek

Hosté ČajoMír Festu budou mít jedinečnou příležitost seznámit se s čajovým uměním z celého světa a vyzkoušet chuť čajů připravených nejen jednotlivci, ale také různými čajovnami. Tento ročník si klade za cíl, aby si lidé uvědomili, jak je čajová kultura rozmanitá. Především však bude zaměřen na korejské umění, a proto mu také poskytne záštitu korejské velvyslanectví.

ČajoMír Fest je pořádán neziskovou organizací ČajoMír o.s., jejíž čestnými kmotry jsou čínská zpěvačka a hlasová terapeutka Feng-ÿun Song a herec Jaroslav Dušek. Zakládající členové Jaromír Horák a Květa Bílková byli v roce 2008 jako první Evropané přijati do prestižní skupiny čajových odborníků World Tea Union. K nim se právě mohou přihlašovat všichni hostitelé - a zároveň soutěžící, neboť návštěvníci budou také vybírat, kdo umí čaj připravit nejlépe.

S umělci nad šálkem čaje

Na celodenním programu vystoupí hudebníci, herci či výtvarníci inspirující se čajovou kulturou a bude zde slavnostně zahájena činnost první čajové školy v Evropě: „Čajová škola - ČajoMír“. Zároveň (a to je nejdůležitější úkol pro sdružení ČajoMír) probíhá snaha o vytvoření uceleného programu práce nejen s hendikepovanými lidmi a rozvoj jejich osobností pomocí tzv. arte terapie.

„Chceme tak laické i odborné veřejnosti představit ´čaj bez bariér´. To, že lahodnou misku čaje jim může připravit ´zdravý´ čajovník profesionál stejně dobře jako hendikepovaný čajovník, Čech, Evropan, či Asiat - zkrátka milovník dobrého čaje. Představujeme tedy čaj a celé čajové umění jako silné stmelující médium plné vitality, síly, pohody a vzájemného pochopení,“ vysvětluje Květa Bílková.

Samotný vstup na festival je zdarma, pouze za ochutnávky se účtuje drobný poplatek sloužící k pokrytí nákladů na tuto významnou čajovou událost.

Reklama

Související články

Zelený čaj chrání zuby před kazem

Součástí pravidelné ústní hygieny by se mohl kromě zubního kartáčku a pasty stát i zelený čaj. Ten totiž podle odborníků prospívá nejen srdci a buňkám, ale...

Vyrobte si vtipný domeček na sáčkový čaj

Pijete rádi čaj? A vyhovuje vám ten sáčkový? V tom případě si můžete udělat zásobník na čajové sáčky v podobě dřevěného domečku. Polotovary na domečky se dají...

V Jaroměři mají Muzeum magie

V Jaroměři, městě na soutoku tří řek – Labe, Úpy a Metuje – je nespočet muzeí: josefínská vojenská pevnost Josefov s podzemním prohlídkovým okruhem, železniční...

Výběr článků

Načítám