Hlavní obsah

Tipy na víkend: Mistrovství v downhillu, pikniky podél řek a koupání

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

Váháte nad volným víkendem? Chcete se kromě chaty podívat ještě na nějakou neobvyklou akci? Pak se jeďte podívat na Mistrovství České republiky v downhillu nebo na závod netradičních vozítek. V pátek začíná hudební festival České hrady, v neděli si můžete posedět na pikniku podél řek nebo navštívit hrad Sovinec, kde bude strašit Bílá paní. Pokud horko zvládáte hůře, vydejte se na koupaliště.

Článek

Závody neobvyklých šlapacích vozítek

Lidem, kteří v sobotu odpoledne zavítají do centra Hradce Králové a v neděli do nedalekých Pardubic, se naskytne neobvyklý pohled na kuriózní dopravní prostředky. Na kruhové tratě v centrech obou měst se vydají různě zbarvená vozítka poháněná pedály. Tento sport nebo aspoň netradiční koníček vznikl téměř před 30 lety ve Francii, odkud přijede i většina účastníků.

Závodů se zúčastní 30 vozítek. Každé šlapací autíčko je originál. Majitelé je vyrábějí z laminátu nebo potáhnou plachtou kovovou konstrukci. Někteří investují víc peněz a mají vozítko z plechu. Jeden z francouzských účastníků jej postupně vylepšuje 14 let, dopravní prostředek ho už stál 7000 euro.

"V pravidlech je, že vozítko musí být výhradně ruční práce, žádná průmyslová výroba," řekl organizátor Evžen Vyčichlo. Cílem závodníků je zejména co nejvíc pobavit diváky. Každý tým má minutu až dvě na představení vozidla, poté odstartuje závod. Nejde jen o to být nejrychlejší, porota hodnotí i umělecký dojem.

Nedělní pikniky podél řek

V neděli se na březích českých řek uskuteční četné zábavné akce a pikniky; organizátoři jimi chtějí připomenout význam řek pro lidský život. Program pořádají ekologické spolky z celé republiky, připojují se tak k Evropskému dni koupání v řekách. Akce má zároveň upozornit na to, že řeky jsou příjemným místem pro trávení volného času.

Pražané se třeba mohou vydat na výlet Draháňským údolím a podél toku Vltavy. V těchto místech je přitom plánována jedna z variant silničního okruhu kolem metropole a aktivisté tak chtějí veřejnosti ukázat, jaký kus přírody by mohl zmizet pod betonem.

Obyvatelé Brna se zase mohou vydat ke Svratce ke koupališti Riviera, které slouží ke koupání už od 19. století. Na programu je piknik v trávě, povídání o řekách a hudební merenda. V Děčíně chystá Arnika cyklistický výlet a koupání v Labi, v této řece si zaplavou také účastníci Dne koupání v Křešicích u Litoměřic. Zde jsou připraveni i na nejmenší děti, pro které naplní bazének říční vodou. O týden později v neděli 17. července bude velká koupací akce spojená s výletem na kolech a poznáním také v Třeboni.

"Stavíme na myšlence, že k řece, k níž má člověk bližší vztah založený na vlastní pozitivní zkušenosti, se také chová lépe," myslí si aktivisté z Arniky. Pikniky se uskuteční také v Lysé nad Labem, Děčíně, Třeboni, Křešicích a v Přímělkově na Jihlavsku.  Zájemci najdou veškeré informace na stránkách Arniky www.priroda.arnika.org/koupaci-den.

Výstava šperků na Pražském hradě

Přes 360 výjimečných a historických šperků z dílen slavného francouzského klenotnického domu představí výstava Cartier na Pražském hradě - Síla stylu. Platinové a zlaté brože, náhrdelníky, prsteny, diadémy, čelenky, hodinky a další umělecká díla budou mít návštěvníci možnost zhlédnout od pátku až do poloviny října v prostorách Jízdárny Pražského hradu. Seznámit se mohou prostřednictvím originálních dokumentů i s procesem jejich výroby.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Výstava představí 350 výjimečných a historických šperků, hodinek a luxusních předmětů vytvořených firmou Cartier.

"Výstava ukáže řadu diadémů a náhrdelníků, které měli na sobě králové, královny, princezny nebo indický mahárádža," uvedla kurátorka Eva Eislerová. Právě obřadní náhrdelník vyrobený v roce 1928 pro mahárádžu z Patialy patří podle ní k nejzajímavějším exponátům. K výzdobě platinového šperku byly použity diamanty v hodnotě 1000 karátů a topasy.

Festival České hrady.cz začíná na Točníku

Speciální akustický koncert kapely Kryštof bude součástí první zastávky hudebního festivalu České hrady.cz, která se 9. a 10. července uskuteční na hradě Točník na Berounsku. Točník jako první hrad v rámci osmitýdenního hradního turné otevře svou bránu v pátek, kdy festival zahájí koncert Kataríny Knechtové.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hrad Točník (na snímku) je jednou z památek spravovanou středočeským památkovým ústavem. Letošní sezónu tady ovlivnilo filmování.

Vystoupí také Gipsy.cz a Dan Bárta & Illustratosphere. V sobotu se areál festivalu přesune pod Točník přímo vedle hradu Žebrák, kde vyrostou dvě velká festivalová pódia, sdělila za organizátory Martina Reková.

Festivalové areály budou zahrnovat i třetí hudební scénu určenou pro děti a jejich rodiče. Její program bude v režii projektu Kašpárek v rohlíku.

Hudební festival ve Znojmě

Hudební festival Znojmo začne v pátek 9. července symfonickým koncertem a bude trvat sedmnáct dní. Letošní ročník se zaměřuje více na děti. V rámci programu se 12. července rozloučí s Moravskou epopejí od Alfonse Muchy a připraven je i benefiční koncert na rekonstrukci Státního zámku Uherčice.

Letošní ročník je zaměřen na hudbu anglického baroka, konkrétně Henryho Purcella a Georga Friedricha Handela. Festival nese podtitul Purcell, Handel a číše vína s anglickou královnou. Hudba se bude hrát symfonicky, komorně, představí ji patron festivalu Pavel Šporcl, zazní v podání mladých talentů a také netradičně v jazzových aranžmá či cimbálově. To vše se sklenkou vína.

Na Razule se pojede Mistrovství ČR v downhillu

Mimořádný zážitek nabídne 11. července sjezdovka Razula ve Velkých Karlovicích. Uskuteční se tu již tradiční závod ve sjezdu horských kol. Tentokrát nepůjde o klasický pohár, ale o Mistrovství České republiky ve sjezdu horských kol.

Návštěvníci mají vstup zdarma. Na vlastní oči uvidí současnou českou jezdeckou špičku. „Mezi novinky letošního klání bude patřit soutěž o nejlepší skok. Soutěž chystáme také pro diváky a připravujeme i doprovodný program,“ dodal Michal Vala, jeden z organizátorů.

Délka trasy je přibližně 1300 metrů s převýšením 210 metrů. Místo startu a cíle je u horní a dolní stanice vleku. Trať je vedena zčásti po sjezdovce a zčásti ve smrkovém lese. Náročný profil obsahuje pět dřevěných skoků, schody, dřevěné i hliněné klopenky, technické pasáže na kořenech, vše je zakončeno prudkým závěrečným „padákem“ do cíle.

Hrad Sovinec o víkendu navštíví Bílá paní  

S Bílou paní Hortenzií se budou moci o víkendu setkat návštěvníci hradu Sovinec na Bruntálsku při tradiční akci nazvané Střevíc Bílé paní Hortenzie. Pohádkový příběh je zavede nejen na tradiční místa, ale i do zákoutí, kudy prohlídková trasa obvykle nevede. Připravena budou i šermířská vystoupení, řekl organizátor akce Zdeněk Zedek.

Na příchozí na pěti stanovištích čekají divadelní scénky, které dohromady tvoří celistvý příběh. Na pátém nádvoří opakovaně vystoupí šermířská skupina Taurus, chybět nebude historická tržnice s ukázkou řemesel, divadelní představení, historické tance i dobová hudba. Prohlídky se konají 10. a 11. července od 09:15 do 20:00 každých 15 minut.

Výstava rekonstrukce zámku v Kunštátě

Pětileté práce na obnově zámku v Kunštátě na Blanensku představuje výstava v jeho přístavbě. Prezentuje výsledky nových stavebních průzkumů. Potvrdilo se při nich, že zámek se tyčí na základech jednoho z nejstarších hradů na Moravě. Při úpravě jeho komnat se našlo i torzo renesančních stropů.

Foto: Profimedia.cz

Zámek v Kunštátě

Proměny památky představují fotografie a výkresy. V objektu sídlil po desetiletí Moravský zemský archiv. Jeho síně byly plné regálů s dokumenty. Když jej památkáři před lety od státu získali, museli se pustit nejen do obnovy komnat, ale i samotné budovy. Její statika byla silně narušená. Opraveno je zatím jižní křídlo zámku, jenž byl zařízen původním mobiliářem.

Zámek má nyní zpřístupněnu kapli a reprezentační prostory. Počítá se s opravou unikátního litinového schodiště v jeho parku a severní části objektu, kde jsou problémy se statikou stropů.

Muzeum starých věcí nalezených na půdách

Ve Vepříkově na Havlíčkobrodsku udělali muzeum starých věcí, které se zachovaly na půdách. Výstava nedávno otevřená v bývalé rolnické stodole zavádí návštěvníky do poloviny minulého století, kdy ještě mohli ve vesnici potkat pumpaře Musila, kdy se s botami chodilo k ševci Pleskačovi, který také hrál ve vyhlášené vepříkovské kapele, a kdy žhnula výheň v kovářství u Pavlíčků.

Expozice je zaměřená na venkovská řemesla, ale nabízí i pohled do vesnických domácností s kredencemi a obrázky svatých nebo do venkovské školy s dřevěnými lavicemi, které měly drážky na pera a zapuštěný kalamář na inkoust. Některé předměty pamatují první světovou válku. Jeden kout je věnován technickým vymoženostem, jichž tehdy začalo přibývat - třeba rádiím, fotoaparátům, žehličkám a budíkům.

Kvalita vody

Vysočina

Na Vysočině má stále poměrně čistou vodu větší část přírodních koupališť. Nevhodný ke koupání byl už v minulém týdnu rybník Pávovský na Jihlavsku, špatná kvalita vody byla také v rybnících Kachlička a Řeka na Havlíčkobrodsku. Horší výsledky měla koupaliště Peklo a Okrouhlík na Jihlavsku, Sedlice a Stráž na Pelhřimovsku, Medlov, Pilská nádrž, Sázava, Milovský a Zuberský na Žďársku.

 Jižní Morava

V Brněnské přehradě se zhoršuje kvalita vody. Na Kozí horce a Sokolském koupališti hodnotí hygienici její jakost jako zhoršenou, což je poslední stupeň, kdy je koupání ještě možné bez zdravotních rizik. Na Rakovci a v Rokli je kvalita vody lepší, je vhodná ke koupání, i když tam plavou nečistoty.

Nejlepší známkou hodnotí hygienici kvalitu vody na Nových Mlýnech, Vranovské přehradě i v dalších přírodních koupalištích a zatopených lomech. Totéž platí i o koupacích biotopech.

Pardubický kraj

Voda ve většině přírodních koupališť v Pardubickém kraji je zatím čistá. Jen Seč na Chrudimsku v lokalitě Ústupky překročila první stupeň výskytu sinic a chlorofylu, podle hygieniků ale není třeba přijímat žádná zvláštní opatření. V lokalitách Hoješín a Pod Semtínem zůstává voda dosud čistá.

Bez obav jsou písníky u Mělic nebo Březhradu na Pardubicku. Bez sinic, řas nebo jiných organismů je i voda v přírodních koupalištích na Konopáči, v Horním Bradle na Chrudimsku a přehradě Pastviny na Orlickoústecku. Mírný stupeň znečištění byl zaznamenán pouze u rybníků Hluboký na Pardubicku a Rosnička na Svitavsku.

Praha

Kvalita vody v přírodních koupalištích v Praze je dobrá. Zhoršená jakost vody kvůli sinicím je na Lhotce, zvážit by se tam mělo koupání malých dětí a těhotných žen. Vhodné je se po koupání osprchovat. Kalnější voda je na Šeberáku a v motolském rybníce.

Podle posledního měření z konce června je voda vhodná ke koupání v koupališti Džbán, méně průhledná je na Šeberáku a v motolském rybníku. Zavřeno je kvůli odbahňování koupaliště na hostivařské přehradě.

Středočeský kraj   

Kvalita vody ve sledovaných středočeských koupalištích je vyhovující. Nikde se zatím nevyskytla žádná mimořádná situace, kvůli níž by hygienici museli koupání zakázat. Výrazně se zlepšila i kvalita vody v písníku v Bakově nad Jizerou, bez obav se v něm mohou koupat i citliví jedinci.

Zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti vody hlásí vltavská vodní nádrž Orlík v kempech Lavičky, Podskalí, Trhovky, Živohošť a Županovice. Podobná situace je také na plážích u Komárovského rybníku a na koupalištích v Popovicích a Bělé pod Bezdězem.

Moravskoslezský kraj

Moravskoslezští hygienici nadále nedoporučují koupání v Žermanické přehradě na Frýdecko-Místecku. Poslední kontrolní odběry vzorků vody znovu prokázaly, že se v ní stále vyskytují zdraví nebezpečné sinice. Problémy v ostatních vodních plochách v Moravskoslezském kraji nejsou. 

Ve všech nádržích na Novojičínsku, Těrlické přehradě na Karvinsku a nádržích Brušperk, Olešná a Baška v okrese Frýdek-Místek však má voda horší vlastnosti, je zejména zakalená.

Zlínský kraj

Kvalita vody v přírodních koupalištích Zlínského kraje je podle posledních měření dobrá. Ve většině ze sledovaných vodních ploch je voda zcela bez závad. Nejhorší situace panuje tradičně v přehradě v Luhačovicích na Zlínsku, kde začínají narůstat sinice a chlorofyl. Ani zde však hygienici zatím nemuseli přistoupit k vyhlášení zákazu koupání.

Voda v otrokovickém štěrkovišti Bahňák a v retenční nádrži Všemina na Zlínsku, v přehradě Horní Bečva a v přírodním koupališti v Novém Hrozenkově na Vsetínsku a také v přírodním koupališti Albatros v Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku je zcela bez závad.    

V Bystřičce na Vsetínsku a u hladiny v Pahrbku, slepém rameni řeky Moravy u Napajedel, je snížená průhlednost a napadané listí. Voda je tam však nezávadná.

Karlovarský kraj

Koupaliště v Karlovarském kraji mají zatím vodu kvalitní až na přehradu Skalka, kde se rychle množí sinice a voda je zde znečištěná. Ostatní koupaliště mají podle odběrů hygieniků první nebo druhý stupeň kvality vody.

Vodu bez závad vyhodnotili na koupališti Rolava v Karlových Varech, na Rybářské baště a u kempu Václav na Jesenici stejně jako na přehradě Tatrovice na Sokolovsku. Dobrá voda, byť se smyslově zhoršenými vlastnostmi, je také na Velkém rybníku u Hroznětína. Kvalitní voda bez závad byla i na koupališti Michal u Sokolova.

Ústecký kraj

Hygienici v Ústeckém kraji doporučují, aby lidé byli opatrní při koupání v nádrži Varvažov na Ústecku. Podle údajů z kontroly koupaliště na stránkách ústeckých hygieniků tam poslední měření prokázala výskyt sinic. Podle hygieniků je mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů a u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. V místě se navíc nelze osprchovat čistou vodou.

Sníženou průhlednost vody hygienici hlásí z rybníku Chmelař u Úštěka na Litoměřicku. Koupání je zde ale zcela bezpečné. Ostatní přírodní koupaliště jsou podle výsledků rozborů v pořádku.

Jižní Čechy

Na některých vodních plochách v jižních Čechách se výrazně zvyšuje výskyt sinic. Téměř ve všech sledovaných rybnících a koupalištích však voda stále odpovídá hygienickým normám. Turisté by se měli vyhnout pouze tábořišti Vojníkov na Orlíku na Písecku, které dlouhodobě nenabízí vhodné podmínky ke koupání. Zvýšený výskyt sinic evidují především v Lipně nad Vltavou a v Radavě na nádrži Orlík.

Momentální stav sledovaných vodních ploch není nijak mimořádný a nikde zatím nehrozí, že by hygienici kvůli sinicím zakázali koupání. 

Plzeňský kraj

Podle posledních údajů, které zveřejnili hygienici, je zhoršená kvalita vody v rybníku Hnačov na Klatovsku a lehce zhoršená v koupališti Podhájí u Horšovského Týna na Domažlicku.    

Většina rybníků a přírodních koupališť v kraji má ale vodu stále dobrou. Na Hnačově hygienici zjistili výskyt sinic, jejichž množství už může být rizikové pro koupání citlivých lidí. V Podhájí lze zatím zhoršenou kvalitu vody vnímat spíše smyslově. Podle údajů vodohospodářů z Povodí Vltavy není voda kvalitní tradičně ani v nádrži České údolí u Plzně.

Zatím dobrou vodu mají také rybníky v plzeňské bolevecké rybniční soustavě. Dobré koupání ale nabízí i Třemošenský, Kamenný, Šídlovský či Senecký rybník.

Olomoucký kraj

Vysokou kvalitu vody hlásí hygienici z jezer Poděbrady u Olomouce. Koupání v jezerech rekreanty nijak neohrožuje na zdraví. Hygienici neshledali závady ani na koupališti v Bludově, na další místa zamíří v příštích dnech. Vodní nádrž v Plumlově je letos vypuštěná.

Královéhradecký kraj

Voda ve všech přírodních i umělých koupalištích je pro koupání vyhovující. Pouze v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku a u autokempingu ve vodní nádrži Rozkoš na Náchodsku hygienici zjistili sníženou průhlednost vody.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji je zatím všude voda vhodná ke koupání, pouze na Českolipsku se už v některých nádržích objevily sinice. Alergici, děti a těhotné ženy by se neměli koupat v Dubici na Českolipsku, Hamru na Jezeře, sinice se objevily i na Máchově jezeře. Nikde ale nedosáhly takové úrovně, že by bylo zcela nutné zakázat koupání.

Mírně zhoršená je voda také v Zákupech a Heřmanicích u Jablonného v Podještědí, vyčistila se ale voda v koupališti v Novém Boru. Ostatní vodní plochy jsou zatím v pořádku, bez problémů je třeba liberecká přehrada Harcov nebo Kristýna v Hrádku nad Nisou, čistá je voda také na jablonecké přehradě.

Starší návštěvníci najdou mezi stovkami exponátů řadu věcí, které vídali u svých rodičů nebo babiček. U některých se ale i oni určitě zastaví s podivem. Málokdo asi viděl dřevěnou pračku na kliku, přístroj na pražení kávy či boty s dřevěnou podrážkou, které se používaly v kovárně, aby na hliněné podlaze nezábly nohy.

Reklama

Související témata:

Související články

V Jaroměři mají Muzeum magie

V Jaroměři, městě na soutoku tří řek – Labe, Úpy a Metuje – je nespočet muzeí: josefínská vojenská pevnost Josefov s podzemním prohlídkovým okruhem, železniční...

Když do lázní, tak do Františkových

Pokud si chce někdo vyrazit v Karlovarském kraji na výlet, neměl by vynechat Františkovy Lázně. Už třeba jen proto, že spolu s Mariánskými Lázněmi a Karlovými...

Výběr článků

Načítám