Hlavní obsah

Romantická procházka za Čínským pavilónem do Vlašimi

Právo, Elen Langerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvzácnější romantickou stavbou zámeckého parku ve Vlašimi, který je začleněn v evropské soustavě chráněných území NATURA 2000, je Čínský pavilón. Až budete městem projíždět, udělejte si zastávku a prohlédněte si ho. Budete určitě, stejně jako já, mile překvapeni.

Článek

V roce 1771 byly ve Vlašimi zbourány zámecké hradby a okolí zámku dostalo zcela jiný prostor. Z původní obory vznikl park anglického typu, jeden z největších ve střední Evropě. V letech 1775 až 1785 byl vybavován množstvím drobných zahradních staveb inspirovaných antikou, gotikou a také islámskou a asijskou architekturou.

Jedním z těchto objektů byl i Čínský pavilón. Po roce 1945 byl majetek knížecího rodu Auerspergů, včetně zámku a parku, konfiskován. Po dlouhou dobu se parku a stavbám v něm, které tu zbyly, nedostávalo téměř žádné údržby.

Foto: Ladislav Kadeřábek, Právo

Čínský pavilón

Park se stal „majetkem lidu“, tedy všech a nikoho. Pustl a chátral. Stejně tak Čínský pavilón. Využíván byl většinou jako sklad nářadí.

V září roku 2008 byl slavnostně otevřen po rozsáhlé rekonstrukci. Zajímavý je na něj pohled nejen zvenku, na hlavní nosné sloupy, které jsou zakončeny hlavicemi lotosového typu, ale i zevnitř, sloupy plynule přecházejí do oblouku klenby.

Malované stromy a květinový dekor v jejich spodní části navozují dojem, jako by byl pavilón živou součástí parku, který ho prorůstá a prostupuje.

Rekonstrukce se pochopitelně netýkala jen vnějšího vzhledu. V horní místnosti pavilónu byla ze žalostných zbytků rekonstruována třeba i původní, exotickým dřevem vykládaná podlaha.

PROHLÍDKOVÝ OKRUH

Procházky parkem s výkladem o historii a současnosti vlašimského zámeckého parku začínají každý den kromě pondělí vždy v 10.30, 12.30 a 14.30 hod. od informačního centra sídlícího na nádvoří zámku. Samotný park je přístupný zdarma každý den.

NAUČNÁ STEZKA

Stezka vede návštěvníky přes 16 zastavení s panely informujícími o přírodních a architektonických zajímavostech zámeckého parku. Začíná a končí u zámku. Start je od informačního panelu u kovové brány do parku.

Reklama

Související témata:

Související články

Loket je městem smírčích křížů

Důvodů, proč navštívit město Loket na Karlovarsku, by se jistě našlo víc. Magnetem číslo jedna je zde jeden z nejzachovalejších románskogotických hradů u nás....

Tipy na prázdninové výlety s dětmi po Česku

Prázdniny se blíží a až oschne inkoust na vysvědčení, mohou si rodiče s dětmi naplno užívat letních radovánek. Pro snadnější plánování společných výletů...

Výběr článků

Načítám