Hlavní obsah

Loket je městem smírčích křížů

Právo, Jiří Linhart

Důvodů, proč navštívit město Loket na Karlovarsku, by se jistě našlo víc. Magnetem číslo jedna je zde jeden z nejzachovalejších románskogotických hradů u nás. Loket je ale známý i mezi hledači středověkých kamenných křížů.

Foto: Jiří Linhart, Právo

Bohatě zdobený klínový kříž stojí u lesní cesty do Starého Sedla. Jeho výrobu někteří badatelé připisují stavební huti Chebského hradu z přelomu 12. a 13. století.

Článek

Kamenné kříže, nazývané kříži smírčími, patří k nejtajemnějším památkám, na které může člověk v krajině narazit. Na otázku po jejich původu existuje více odpovědí, které se shodují snad v jediném, totiž že jde o památky velmi staré.

Jako by tu stály odjakživa

Nejčastěji bývají spojovány s kříži zmiňovanými ve smírčích smlouvách, které se ve středověku uzavíraly mezi rodinami oběti a vraha, jiné teorie v nich vidí hraniční mezníky či výstražná znamení, která měla pocestné varovat před nečestným jednáním či upozornit na povinnost zaplatit clo.

Nikomu přitom neuškodí, když všechny teorie o vzniku kamenných křížů hodí za hlavu, poddá se vlastní fantazii a ke každému křížku, který v krajině objeví, si vymyslí svou vlastní legendu. Z půl druhé stovky křížů evidovaných v Karlovarském kraji se jich v městečku a jeho okolí nalézá devět.

Foto: Jiří Linhart, Právo

Malebná skupina smírčích křížů pocházejících z různých míst Loketska stojí na Zlatém vrchu v této podobě už sto deset let.

Přímo na nádvoří hradu je k vidění pozdně gotická kruhová stéla, která kdysi stávala u loketské katovny, a fragment kamenného kříže připomínajícího vraždu z roku 1639, který byl původně vztyčen nad Cínovým příkopem.

Pěkná „rodinka“ tří křížků se nachází na Zlatém vrchu u silnice do Nového Sedla. Vypadají, jako by tu stály odjakživa, ale i sem byly přeneseny při úpravě silnic v 19. století, poslední z nich v roce 1899.

Tři kříže u silnice do Starého Sedla

Zajímavá skupina tří křížů stojí i při lesní cestě rovnoběžné se silnicí do Starého Sedla. Na první pohled zaujmou dva typově shodné klínové kříže s bohatou výzdobou, které jsou některými badateli připisovány stavební huti Chebského hradu z přelomu 12. a 13. století. Třetí, prostý nezdobený žulový kříž k nim byl postaven po druhé světové válce.

Za devátým loketským křížkem se musíme vydat za hranice městečka na Vildenavu, jedno z nejmalebnějších míst v okolí.

Na dohled od usedlosti ležící nad levým břehem Ohře kilometr směrem na Karlovy Vary stojí nesymetrický kříž řeckého tvaru z hrubozrnné žuly, který byl v roce 1991 nalezený na skládce u Žalmanova.

Foto: Jiří Linhart, Právo

Bohatě zdobený klínový kříž stojí u lesní cesty do Starého Sedla. Jeho výrobu někteří badatelé připisují stavební huti Chebského hradu z přelomu 12. a 13. století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám