Hlavní obsah

Na Bezdězu otevřeli výstavu věnovanou Oldřichovi z Chlumu

Právo, František Cinger

Návštěvníci gotického hradu Bezděz si nyní mohou prohlédnout výstavu Oldřich z Chlumu – román a skutečnost. Místnost věnovaná této fiktivní románové postavě, která měla v druhé polovině 13. století sídlo právě na Bezdězu, byla zpřístupněna současně s křtem dvanáctého dílu knižního detektivního seriálu autora Vlastimila Vondrušky Tajemství abatyše z Assisi, věnovaného tomuto královskému správci severních Čech.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Bezděz

Článek

„Rostoucí řada příběhů mě přiměla k pečlivějšímu zpracování životopisu Oldřicha z Chlumu, aby bylo jasné, s kým a kde se v době vlády Přemysla Otakara II. i jeho syna Václava II. mohl setkat,“ řekl Vondruška Právu při otevření výstavy.

Ta připomíná vládu slavného českého krále i osudy fiktivního hrdiny. Lidé mohou usednout za jeho psací stůl a prohlédnout si meče, železnou košili či přilbici z té doby. Půvab dobových sklenic ukazují vzorky z doksanské Vondruškovy královské sklárny soustřeďující se právě na historické repliky.

Foto: František Cinger , Právo

Vlastimil Vondruška v expozici.

Na podzim chystá autor pokračování osudů Oldřicha z Chlumu s názvem Apage satanas, kdy na rozdíl od části šlechty věrně stál po králově boku. Vyjde i čtvrtý díl další epopeje Zlodějové ostatků, kdy se šibalský hrdina těžící z touhy panovníků a církevních hodnostářů po ostatcích Krista či jeho kříže dostane do Jeruzaléma, je zajat mohamedány a skončí na Balkáně.

„Začátkem října by měla mít v Praze v divadle U Hasičů premiéru moje hra Gaudeamus konšelé aneb Hra o potulných hercích, režisérovi a jedné radnici s písněmi Petra Traxlera. Je to spíš renesanční povídání o herecké partě, která chce na jevišti vést dialogy o lásce, ale radnice si žádá dialogy o moudrosti konšelů,“ prozradil další tvůrčí plány.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám