Hlavní obsah

Zámek v Raduni přibližuje návštěvníkům život šlechty i služebnictva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raduň (Opavsko)

Pozadí života šlechticů v minulých dobách se už dva roky snaží návštěvníkům přiblížit pracovníci zámku Raduň na Opavsku. Hlavní novinkou letošní sezóny by proto měla být jídelna pro služebnictvo. Až dosud mohli zájemci v zámku spatřit například koupelnu, pokoj komorné a dětskou hernu. "Snažíme se příchozím představit dva světy, které se na zámku potkávaly - svět šlechty a panstva a svět služebnictva," řekla kastelánka zámku Eva Kolářová.

Foto: ČTK

Zámek v Raduni

Článek

Dodala, že umístění těchto expozic přímo v zámecké budově odpovídá skutečnosti minulého století. "Pokoje panstva máme situované do prvního patra. Služebnictvo obývalo přízemí," vysvětlila.

Právě v přízemí mohou návštěvníci postupně nahlédnout do dětského pokoje s hračkami, původní zámeckou kolébkou a historickými kočárky. "Dětí bylo na tomto zámku vždy plno," řekl Kolářová. Další místnost, hned vedle herny a dětské ložnice, představuje pokoj guvernantky. "Na děti dohlížela v útlém věku a dávala jim první vzdělání," doplnila kastelánka.

K vidění je také místnost komorné, která měla na starost garderobu zámecké paní. "Vytvořili jsme i samostatný pokoj společnice hraběnky. Ta byla ve své době nezbytností a svou paní všude doprovázela. "Byla takovou zárukou její počestnosti," vysvětlila Kolářová s tím, že další místnost v přízemí je zase věnovaná koupelně a na chodbě mohou návštěvníci vidět ještě historické vybavení zámecké prádelny.

"Tuto řadu personálních pokojů v přízemí zámku bychom letos rádi dokončili. Tato část prohlídky by měla končit právě v samostatné jídelně, kde se služebnictvo scházelo k jídlu. Místnost využívali především v odpoledních a večerních hodinách. Přes den se s jídlem většinou odbývali," řekla Kolářová s tím, že v současné době ale místnost ještě funguje jako kancelář. "Pokud budeme mít dostatek peněz, jídelnu otevřeme během léta," řekla.

Speciální velikonoční program

Součástí zámeckého dětského pokoje je i dřevěná kolébka se zajímavým osudem. Kdysi patřila k vybavení zámku. Pak na desetiletí zmizela a nakonec se do jeho prostor vrátila. "Místní hraběnka Luisa Blücherová kolébku v roce 1924 věnovala své těhotné komorné. Ta si ji odnesla do domu své rodiny v Raduni. Postupně se v ní během let odchovalo několik generací dětí. Potomci komorné ji pak nakonec přinesli zpět na zámek. Věnovali nám ji jako exponát," uvedla kastelánka.

Po zimní přestávce se zámek otevře 3. dubna. V prvních dnech bude na návštěvníky čekat speciální program věnovaný Velikonocům. "Zámek bude velikonočně vyzdoben. Zájemci se dozvědí i to, jak se tyto svátky jara na zámku slavily," řekla Kolářová. Například i to, že přijít koledovat na zámek mohly jen děti lepšího služebnictva. "Navíc se tady pekla speciální vajíčka z těsta či se odlévala do forem z tekutého cukru," doplnila.

Původně na místě zámku stála středověká tvrz. Patřila Tvorkovským z Kravař, kteří ji během 16. století přestavěli na renesanční zámek. Vlastnili jej až do roku 1671. Potom stavba postupně pustla. Až po roce 1816 za působení Jana Larische-Mönnicha byl zámek opraven a přestavěn. Současně byl upraven přilehlý park s rybníky. Roku 1832 přišli na panství Blücherové z Wahlstattu. Tento rod zde žil až do začátku roku 1949.

Vstupné vedení zámku letos zvyšovat nebude. Dospělí za více než hodinovou prohlídku zaplatí 80 korun. Děti od šesti do 15 let a důchodci pak 50 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám