Hlavní obsah

Vyznejte se ve slevách z cen zájezdů

Novinky, Ing. Eva Mráčková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Výhodné slevy „first minute” ještě neskončily. Poradíme, čeho si všímat, abyste si dobře vybrali a využili všech možností.

Foto: archiv ACK ČR

Ilustrační foto

Článek

 Čtěte podrobně

Nesrovnávejte procento slevy uvedené na titulních stránkách, ale tu výši, která se týká právě vás. Cestovní kanceláře uvádějí slevy různě. Některé zvýrazní tu nejčastější, jiné tu nejvyšší možnou, která platí třeba jen pro nejvěrnější klienty. Pokud jimi nejste, bude se vás týkat o pár procent nižší výhoda. Naproti tomu jsou cestovní kanceláře, které zvýrazní slevu, na niž dosáhne každý klient, a těm věrným poskytnou ještě pár procent navíc. Takže se vyplatí srovnávat až to skutečně srovnatelné.

 Je na slevu nárok?

Slevy anebo bonusy jsou čistě individuálním marketingovým nástrojem každé cestovní kanceláře. Liší se tedy mezi jednotlivými cestovními kancelářemi a liší se i v čase, kdy zájezd kupujete. Jinak jsou zpravidla stejné, ať kupujete zájezd přímo u cestovní kanceláře nebo u prodejce. V některých případech natrefíte na další bonus za nákup on-line.

Zákazník má nárok na slevu či bonus jen v tom rozsahu a za těch podmínek, jak byla vyhlášena. Pokud je tedy inzerováno např. jedno dítě zdarma při účasti dvou dospělých, nelze vyžadovat totéž pro kombinaci jeden dospělý + jedno dítě. Pokud je sleva vyhlášena do určitého data, nelze ji vyžadovat po tomto datu.

Vyhlášené slevy zpravidla nelze kombinovat, leda s věrnostními. Pokud pro slevy platí nějaké omezení, musí to být v nabídce uvedeno.

Foto: archiv ACK ČR

Ilustrační foto

 Kolik ušetřím

Všimněte si, z jakého základu se sleva bude počítat. Obvykle se totiž netýká fakultativních služeb a příplatků, jako za jednolůžkový pokoj, výhled na moře atp. Na druhé straně v některých termínech u pobytových zájezdů do některých hotelů se příplatek za jednolůžkový pokoj neúčtuje.

 Nedá se ušetřit ještě jinak?

Některé cestovní kanceláře poskytují slevy také držitelům bonusových karet (např. Sphere, energetických společností atp.). Tyto slevy nejsou inzerovány tak viditelně a zpravidla se nedají kombinovat s ostatními slevami. Zato platí bez časového omezení, tedy i v době, kdy cestovní kancelář žádné jiné slevy neposkytuje. Některé cestovní kanceláře poskytují držitelům karet slevy i z cen last minute, ovšem ve snížené procentní sazbě.

Držitel karty by při koupi zájezdu neměl zapomenout svůj nárok na slevu aktivně uplatnit. Jinak cestovní kancelář netuší, že zákazník kartu má. Mějte ji tedy při nákupu po ruce a poraďte se, kdy se vám vyplatí sleva na základě karty a kdy jiná výhoda.

 Zájezdy na slevových portálech

Především mějte na paměti, že slevový portál (pokud není koncesovanou cestovní kanceláří nebo pověřeným obchodním zástupcem) neprodává zájezd, ale kupon na zájezd. Zpravidla tedy koupí na slevovém portálu neuzavíráte smlouvu o zájezdu. Tu uzavřete až následně s cestovní kanceláří – a teprve poté se vás plně týká ochrana poskytovaná občanským zákoníkem pro klienty, kteří zakoupili zájezd. Pro kupon platí podmínky slevového portálu, nikoli přísná ustanovení občanského zákoníku pro zájezd a už vůbec ne ochrana pro případ úpadku.

Dříve než se necháte okouzlit výší slevy z ceny zájezdu, zkoumejte serióznost slevového portálu a dále si ověřte, že cestovní kancelář, na niž kupon zní, má platné pojištění pro případ úpadku, a ověřte, zda vám vyhovují její obchodní podmínky (například pro storno).

Foto: archiv ACK ČR

Ilustrační foto

 Dárkový poukaz na zájezd x slevový kupon na zájezd

Dárkový poukaz na zájezd, vystavený cestovní kanceláří, je chráněn pro případ úpadku cestovní kanceláře stejně jako již zakoupený zájezd. Pro jeho užití ovšem platí podmínky stanovené každou cestovní kanceláří individuálně, je tedy třeba pamatovat na vypršení platnosti.

Kupon zakoupený na slevovém portálu není chráněn pro případ úpadku. Zpravidla bývá požadováno uplatnění v brzké době.

Pro koupi jiných cestovních služeb, než je zájezd (např. jednotlivá služba nebo jednodenní výlety), pojištění pro případ úpadku neplatí.

 Nenechte se ošálit

Nejvyšší sleva ještě nemusí znamenat nejvýhodnější cenu. Srovnávejte proto, kolik zaplatíte po slevě, s cenami jiných srovnatelných nabídek. A nezapomeňte připočíst cenu služeb, které případně v nejlevnější nabídce nejsou zahrnuty, ale budete je muset uhradit.

Foto: archiv ACK ČR

Ilustrační foto

 Cena dovolené

Pro většinu lidí je dovolená nejcennější čas v roce, na který se celý rok těší. Proto je důležité pečlivě zvážit při volbě zájezdu poměr kvalita x cena a volit takovou nabídku, která nejlépe odpovídá představám o dovolené. Je lepší připlatit pár stokorun a dovolenou si užít, než za každou cenu ušetřit – a pak zjistit, že jste chtěli něco úplně jiného. Nárok máte jen na to, co je ve smlouvě, nikoli na splnění svých představ.

Vyberte si krásnou dovolenou, a to včas, dokud máte na výběr. Nejatraktivnější zájezdy s nejlepším poměrem cena/výkon se rozprodají nejdříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám